Orizontio720X90

SEGUGIO

Ο αρχαίος μεσόγειος

Έχουμε δυο ποικιλίες Σεγκούτσιο, το ένα με κοντό τρίχωμα (FCI - Standard No 337) και το άλλο με σκληρό τρίχωμα (F.C.I. - Standard Νο 198). Η διαφορά τους είναι μόνο στο τρίχωμα, τα σωματικά και κυνηγετικά χαρακτηριστικά είναι τα ίδια.

Μεσογειακός ιχνηλάτης, με κορμό τετράγωνο σε αρμονία με το γενικό σχήμα του σώματος. Σχετικά ζωηρός χαρακτήρας και όχι πολύ εκδηλωτικός.

Προέρχεται από το Αιγυπτιακό Λεβριέ, που έφεραν οι Φοίνικες πριν 2000 χρόνια στην Ελλάδα, την Ιταλία και σ' όλες τις περιοχές της Μεσογείου.

Όμως πολύ κοντινός πρόγονος είναι και το Ελληνικό Λεβριέ (Λαγωνικό), που ήταν κοινό στην Ελλάδα και την Νοτιοκεντρική Ιταλία μέχρι και την εποχή της Αναγέννησης. Με διασταυρώσεις των ντόπιων σκύλων τύπου Μπρακ, που υπήρχαν εκείνη την εποχή, οι Ιταλοί δημιούργησαν το Σεγκούτσιο.

Ο «Ελληνικός Ιχνηλάτης», που είναι και αυτός απόγονος του Αιγυπτιακού και του Ελληνικού Λεβριέ έχει κοινή καταγωγή με το Σεγκούτσιο.

Η ράτσα στο πέρασμα των χρόνων έχει διατηρηθεί καθαρή από επιμιξίες με άλλα σκυλιά και γι' αυτό το λόγο τη συναντάμε και σήμερα με τον αρχικό τύπο που δημιουργήθηκε (λαγωνικοειδής τύπος).

Θεωρείται σκύλος με τέλεια κατασκευή σκελετού. Έχει πολύ καλή όσφρηση, θετικός στο ξεκαθάρισμα του τελικού ντορού, με ωραία καθαρή και δυνατή φωνή.

Λόγω του τετραγωνισμένου σκελετού έχει μεγάλες αναρριχητικές ικανότητες στις πλαγιές των βουνών και είναι ικανός να ακολουθεί και να καταδιώκει το θήραμα πολλές ώρες με σταθερό ρυθμό. Χρησιμοποιείται σ' όλα τα εδάφη με άριστα αποτελέσματα. Έχει μεγάλη αντοχή, πάθος και ζήλο ιδιαίτερα στο λαγό, αλλά κυνηγάει επίσης όλα τα θηράματα με το ίδιο πάθος, όμως το κοντότριχο παραμένει τυπικά και ουσιαστικά εξειδικευμένο λαγόσκυλο.

Στην Ιταλία, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διοργανώνονται επίσημοι αγώνες λαγού σε εθνικό επίπεδο και λαμβάνουν μέρος πολλές ομάδες ιχνηλατών. Τα κοντότριχα Σεγκούτσιο έχουν πρωταγωνιστικές θέσεις στους αγώνες και μάλιστα το 2004, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα λαγού που έγινε στην Περούτζια πήραν την 1η θέση ανάμεσα σε οχτώ χώρες.

Στους αγώνες οι ιχνηλάτες κρίνονται πολύ αυστηρά σε επίπεδο μορφολογικό, κυνηγετικό και τρόπου εργασίας, από επίσημους και αντικειμενικούς κριτές. Είναι φανερό ότι οι ομάδες ιχνηλατών που παίρνουν μέρος είναι οι άριστοι και η αφρόκρεμα των σκύλων κυριολεκτικά και προσφέρουν υψηλού επιπέδου κυνήγι λαγού.

Ας ελπίσουμε να φτάσουμε κι εμείς σ' αυτό το επίπεδο, αλλά χρειάζεται πριν απ' όλα ολοκληρωτική στροφή στις καθαρόαιμες ράτσες, αν συνεχιστεί η «παραγωγή ημίαιμων γκέκικων» δεν πρόκειται να δούμε προκοπή κυνολογική.

Πολλά Σεγκούτσιο ήρθαν στη χώρα μας, αλλά λίγα έμειναν «αλώβητα» από την εγκληματική συνήθεια της επιμιξείας με τα ημίαιμα γκέκικα. Τα Σεγκούτσιο και τα Γιούρα είναι οι πιο «αποδεκατισμένες και ξεκληρισμένες» ράτσες στην Ελλάδα, γιατί χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρο στις διασταυρώσεις. Ακόμα και σήμερα στις αγγελίες διαβάζουμε για «Γιούρα-Γκέκας» και «Σεγκούτσιο-Γκέκας». Είναι κρίμα και πολύ υποτιμητικό γι αυτές τις φημισμένες ανά τον κόσμο ράτσες, να διασύρονται απερίσκεπτα.

Αναλογιστείτε τι μπορεί να δώσει ένα «γκέκικο» φάντασμα με πλείστα ελαττώματα, σ' ένα ολοκληρωμένο καθαρόαιμο Σεγκούτσιο, που διατηρείτε στα πρότυπα της ράτσας εδώ και αιώνες, μέσα από κοπιαστικές προσπάθειες των κυνηγών. Τίποτα φίλοι μου, ότι μπορεί να δώσει μια γάτα σ' ένα λιοντάρι, ένα μηδενικό.

Επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν οι παντός είδους διασταυρώσεις, υπάρχουν πάρα πολλές και άριστες καθαρόαιμες ράτσες και για το λαγό και για το αγριογούρουνο, δεν χρειάζονται ημίαιμα. Άλλωστε έχουμε το θετικό παράδειγμα των πουλόσκυλων, όπου η Ελλάδα έφτασε σε υψηλά επίπεδα διάκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή και στους ιχνηλάτες αρκεί να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση με σύνεση και ορθολογισμό.

Θ. Κυριτσάκας