Orizontio720X90

Γηράσκω αεί διδασκόμενος

Η επίγνωση της πραγματικής γνώσης

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που είχαμε την τιμή ένα από τα μεγαλύτερα σε κυκλοφορία ένθετα του χώρου μας, το «Έθνος Κυνήγι», αφιέρωσε κάποιες σελίδες του για να παρουσιάσει τον kinigotopo. Όσοι από εσάς είχατε την ευκαιρία να διαβάσετε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ το οποίο και εμείς αναδημοσιεύσαμε, θα είδατε ότι σαφώς αναφερθήκαμε σε ένα ζήτημα που από την πρώτη στιγμή έκθεσης του kinigotopos στο διαδίκτυο μας απασχόλησε παρά πολύ και το οποίο δεν είναι άλλο από το πολύ σοβαρό θέμα της σωστής και έγκυρης ενημέρωσης των αναγνωστών μας, στα θέματα τα οποία επιλέγουμε να σας παρουσιάσουμε.

Όλοι μας, άλλοι λίγο και άλλοι πολύ, πιστεύουμε ότι έχουμε γνώσεις γύρω από την δραστηριότητα με την οποία ασχολούμαστε, το κυνήγι. Δεν ξέρω βεβαία αν και πόσοι από εσάς έχετε σκεφτεί σε πόσες «ενότητες» θα μπορούσαμε να διαιρέσουμε την όλη αυτή δραστηριότητα και απομονώνοντας τες, να αναλογιστούμε το επιμέρους επίπεδο γνώσης μας πάνω σε αυτές.

Δυο από τις πλέον ορατές για όσους από εμάς κυνηγάμε με σκύλο είναι οι ενότητες των ασχολουμένων με σκύλους ιχνηλάτες ή με σκυλιά φέρμας, μια άλλη ενότητα είναι η ενότητα της ενασχόλησης με τα όπλα και μια τέταρτη η γνώση μας γύρω από τα θηράματα, τον τρόπων κυνηγίου τους, κλπ. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με την παράθεση και άλλων ενοτήτων, υποενοτήτων κλπ, που κατά την γνώμη μου απαρτίζουν το ΚΥΝΗΓΙ. Ας μείνουμε όμως σε αυτές και ας θέσουμε το κρίσιμο ερώτημα προς υμάς. Έχουμε σκεφτεί σε πόσες από αυτές τις ενότητες έχουμε γνώσεις τέτοιες που να μας κατατάσσουν όχι στους μυημένους γνώστες της εκάστοτε κατηγορίας, αλλά στους απλά σωστά ενημερωμένους; Και να τι θέλω να πω:

Κάποτε με έναν φίλο μου που τότε ξεκινούσε το κυνήγι, κυνηγούσαμε τσίχλες, μετά από αρκετή ώρα και αφού είχε ρίξει πάνω από 3-4 κουτιά φυσίγγια, μου παραπονέθηκε για τα συγκεκριμένα φυσίγγια ότι δεν σκότωναν, (έκρινε βεβαία εκ του αποτελέσματος, μιας και είχε πάρει μόνο μια τσίχλα), σε αντίθεση με κάποια άλλα, (ένα μόνο φυσίγγι είχε ρίξει), που πριν από κάποιους μήνες είχε σκοτώσει πάλι μαζί μου, ένα ορτύκι. Αυτόν τον άνθρωπο μετά από λίγο καιρό σε με συγκέντρωση κυνηγών τον άκουσα να κάνει σεμινάριο γύρω από θέματα βλητικής!!!

Σας ανέφερα την παραπάνω ιστορία για να σας δώσω το μέγεθος του φόβου που από την πρώτη στιγμή είχαμε, μήπως μέσα από την σελίδα αυτή και χωρίς να το καταλάβουμε πέσουμε και εμείς σε αυτό το για μένα μέγιστο ατόπημα.

Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τώρα καταφέραμε όχι να διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά να προσφέρουμε μια αρκετά υψηλού επιπέδου ενημέρωση και επιμόρφωση αποφεύγοντας τις «γκάφες μεγατόνων» που κατά καιρούς ακούμε ή ακόμα χειρότερα διαβάζουμε.

Κλείνοντας θα ήθελα για ακόμα μια φορά να τονίσω ότι και η δυναμική του διαδικτύου είναι τεράστια και ότι πολλοί από εμάς που μέσα από αυτό το μέσω εκτιθέμεθα, καλούμαστε να γαλουχήσουμε την νέα γενιά κυνηγών της χώρας μας. Μια γενιά η οποία θα πρέπεί να είναι ενημερωμένη, κατηρτισμένη και απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος. Όσο για εμάς ή και τους λίγο παλιότερους, δεν θα πρέπει να μας συνοδεύει η νεοελληνική ρήση «παλιό γαϊδούρι καινούργια περπατησιά δεν κάνει» γιατί απλά αυτή αναφέρετε σε «γαϊδούρια», για μας οι αρχαία Σωκρατική ρήση του «έν οίδα ότι ουδέν οίδα» ή το Σολωνικό «γηράσκω αεί διδασκόμενος» σίγουρα θα ήταν καλύτερα να μας χαρακτηρίζουν.

Φιλικά

Ο υπεύθυνος ύλης

Τσομώκος Διομήδης

editor@kinigotopos.gr