Orizontio720X90

ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΠΡΙΝΓΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ

Ο μικρόσωμος «σατανάς»

Άρθρο της κα Μαρίας Κουνάδη

Μία από τις πιο δυσεύρετες φυλές στην Ελλάδα, είναι αυτή των Σπρίνγκερ Σπάνιελ. Λίγοι γνωρίζουν και εκτιμούν την κυνηγετική ικανότητα τους, καθώς οι εκτροφείς είναι ελάχιστοι και κατά συνέπεια δεν υπάρχει η ανάλογη προβολή της συγκεκριμένης φυλής. Τα τελευταία χρόνια όμως όλο και περισσότεροι κυνηγοί βρίσκονται στην αναζήτηση ενός αξιόπιστου συνεργάτη και τελικά επιλέγουν ένα Σπρίνγκερ για συγκυνηγό τους.

To Σπρίνγκερ Σπάνιελ άρχισε να εκτρέφετε στην Αγγλία τον 17ο αιώνα για να χρησιμοποιηθεί στο κυνήγι του φασιανού, γι’ αυτό και έχει καθιερωθεί ως βρετανικό κυνηγόσκυλο. Η πραγματική του όμως καταγωγή είναι άγνωστη. Πιθανολογείται ότι οι ρίζες της φυλής βρίσκονται στην Ισπανία όπου και συναντάται το όνομα σπάνιελ.

Το υψηλότερο σε σκέλη και ταχύτερο σε κατασκευή από όλα τα Βρετανικά Σπάνιελ, ανήκει στην ομάδα 8 (Σκύλοι επαναφοράς-ξεπετάγματος-Νερού) τομέας 2 (Σκύλοι ξεπετάγματος- flushing dogs) και υπόκειται σε αγώνες εργασίας Φήλντ τράϊαλς.

Spring, στην Αγγλική γλώσσα σημαίνει ξεπετώ, σαλτάρω, ελατήριο, χαρακτηρισμοί που προδίδουν, την ιδιοσυγκρασία και τις ικανότητες του. Εξαίρετος χαρακτήρας με εκρηκτικό ταμπεραμέντο,πρόσχαρος και φιλικός, κοινωνικός και δραστήριος, ευγενικός και έξυπνος, αναζητά με το βλέμμα του πάντα την επιβράβευση και την έκδηλη αγάπη του ιδιοκτήτη του.

Συνεργάσιμος, γεμάτος πάθος και χαρά, πάντα πρόθυμος να σε ευχαριστήσει και να σου δείξει την αγάπη του, δεν μπορεί παρά να είναι ο τέλειος σύντροφος και συγκυνηγός.

Όσον αφορά την κυνηγετική του χρησιμότητα και ικανότητα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκύλος γενικής χρήσης, αφού είναι εξίσου ικανός και αποτελεσματικός σε φτερωτά και τριχωτά (λαγό - κουνέλι, για όσους κυνηγούν «καβάλα»).

Δεν φερμάρει, αλλά ξεπετά το θήραμα, παίρνοντας την μυρωδιά και από τον αέρα αλλά κυρίως ιχνηλατώντας. Έρευνα, εντοπισμός και ξεφώλιασμα είναι η σειρά με την οποία δουλεύει ένα σπρίνγκερ. Ο δυναμισμός και το πάθος, που χαρακτηρίζουν την έρευνα του, ο τρόπος που εκδηλώνει τον εντοπισμό και τέλος το ξεπέταγμα, τον καθιστούν αναμφίβολα ξεχωριστό. Η έρευνα του σε γενικές γραμμές είναι κοντινή, αλλά ανάλογα με το τοπίο διαφοροποιείται, χωρίς όμως μεγάλες αποκλίσεις. Κυριολεκτικά «σκουπίζει» πρόθυμα όλο τον κυνηγότοπο, πάντα σε απόλυτη συνεργασία με τον κυνηγό του.

Ιδιαίτερα χαρισματικός στο πυκνό, κάνει πολλούς να απορούν για τον τρόπο που κυνηγά μπεκάτσες ένας σκύλος που δεν φερμάρει….

Ο χαρακτηρισμός «σατανάς του πυκνού» που του ταιριάζει απόλυτα, βοηθά πολύ στο να κατανοήσουμε τον τρόπο που εργάζεται, αφού σείονται πουρνάρια, θάμνοι και βατσινιές και υπερπηδά σαν ελατήριο, κάθε εμπόδιο λόγω της επιμονής και του πάθους του. Όλες αυτές οι ιδιότητες τον καθιστούν αναμφισβήτητα αποτελεσματικό και απολαυστικό στο κυνήγι της μπεκάτσας. Εξαιρετικός στο κυνήγι του ορτυκιού και φυσικά του φασιανού.

Λόγω του έμφυτου και άριστου απόρτ από ξηρά και νερό (καθώς είναι δεινός κολυμβητής παντός καιρού και λάτρης του υγρού στοιχείου), έχει αδικηθεί πολύ στην Ελλάδα, καθώς μην γνωρίζοντας τα υπόλοιπα χαρίσματα του, τον χρησιμοποιούν κυρίως για την επαναφορά θηραμάτων στο καρτέρι.

Εν κατακλείδι, ο διαφορετικός τρόπος έρευνας του σπρίνγκερ σπάνιελ (ιχνηλασία), προσφέρει στον κυνηγό ξεχωριστές εμπειρίες και συγκινήσεις.

Βέβαια, καλό θα ήταν να σημειωθεί, ότι υπάρχουν σε όλες τις φυλές, σκυλιά με διαφορετικές ικανότητες . Θα ήταν σώφρων λοιπόν, να μην απορρίπτουμε ή κρίνουμε αρνητικά, μια ολόκληρη φυλή εξαιτίας λάθος ή άτυχης επιλογής μας.