Orizontio720X90

Αφροδίτη Καρύδα

Μια «Αφροδίτη» στο

Δ.Σ. του Ομίλου Κούρτσχααρ Ελλάδος

Συνέντευξη στη συνεργάτιδα μας κα Μαίρη Βαρνάβα

Την πρώτη γυναίκα στο διοικητικό του ομίλου Kurzhaar και μάλιστα από στην πλέον νευραλγική θέση της Γενικής Γραμματέως του Ομίλου, την κα Αφροδίτη Καρύδα, επέλεξε η συνεργάτιδα της σελίδας μας κα Μαίρη Βαρνάβα για να την «ανακρίνει» σε θέματα γύρω από την φυλή, τον όμιλο, αλλά και την γυναικεία κυνηγετικής φύση της.

Πότε ξεκίνησε η κυνηγετική σας δραστηριότητα και από που αντλήσατε τα ερεθίσματα σ’ αυτό το σπορ που λέγεται «κυνήγι»;

Κατάγομαι από αστική οικογένεια, με παππούδες πρόσφυγες από τη Σμύρνη της Μ. Ασίας. Οι παππούδες μου και οι δύο κυνηγοί, όλων των θηραμάτων, και αργότερα και ο πατέρας μου. Ο πατέρας της μητέρας μου, ο Ανδρέας Γιαννίκας, ήταν ο πιο δραστήριος και «παθιασμένος» θα 'λεγα κυνηγός. Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για κάποια χρόνια.

Από μικρό παιδί λοιπόν, ακολουθούσα τον παππού και τον πατέρα μου στις κυνηγετικές τους εξορμήσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, καθώς και στην εκπαίδευση των σκύλων από τον παππού. Δεν θυμάμαι να μείναμε ποτέ χωρίς σκυλιά (πουλόσκυλα συνήθως).

Από μικρή μου άρεσε να βρίσκομαι στη φύση, να απολαμβάνω την ανατολή του ήλιου, το ηλιοβασίλεμα, την ηρεμία της λίμνης, να παρακολουθώ το ψάξιμο των σκυλιών, τη φέρμα, το απόρτ. Δεν με ενδιέφερε τόσο ο αριθμός των θηραμάτων που θα παίρναμε, όσο όλα αυτά τα υπέροχα για μένα πράγματα. Γύριζα σπίτι χαρούμενη, γεμάτη, ευχαρίστηση από τις εμπειρίες που αποκόμιζα.

Έτσι μόλις έγινα 18 ετών, έδωσα εξετάσεις για την κυνηγετική άδεια, πρώτη γυναίκα κυνηγός στη Θεσσαλονίκη εκείνη την εποχή, και ο μερακλής παππούς, μου αγόρασε το πρώτο Saint Etienne δικανάκι μου, μία που μου άρεσε περισσότερο το κυνήγι των φτερωτών και ιδιαίτερα της μπεκάτσας.

Τι είναι αυτό που σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του kurzhaar club και να γίνεται ενεργό μέλος;

Η αγάπη μου για το kurzhaar και η διάθεσή μου να βοηθήσω τον Όμιλο με ώθησαν να δηλώσω υποψηφιότητα στο Διοικητικό.

Πιστεύω ότι το να βρίσκεις χρόνο να αφιερώνεις σ’ αυτό που σου αρέσει να κάνεις, στα χόμπι σου δηλαδή, είναι ότι καλύτερο. Σε ικανοποιεί, νοιώθεις όμορφα, ξεφεύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ενεργό μέλος για τον Όμιλο σημαίνει να έχεις στην κατοχή σου σκυλί kurzhaar. Τα ενεργά μέλη του Ομίλου εκλέγουν και εκλέγονται.

Πως αισθάνεστε που είστε η πρώτη γυναίκα στο Διοικητικό και πως σας αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι;

Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι θα είχα την πλειοψηφία. Χάρηκα για την εκλογή μου αυτή, αλλά αναλογίζομαι και τις ευθύνες που αναλαμβάνω. Υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο για τον πρόοδο του Ομίλου.

Σαν χαρακτήρας είμαι συνήθως ευδιάθετη και ευγενική, γεγονός που με κάνει πάντα ευπρόσδεκτη και αποδεκτή από όλους.

Το ότι είμαι η πρώτη γυναίκα, αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου, άλλωστε έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες να «παίρνουμε πρωτιές ...». Παράδειγμα προς μίμηση λοιπόν θα έλεγα!

Πως ξεκίνησε η αγάπη σας για το kurzhaar και τι είναι αυτό που σας έκανε να το ξεχωρίσετε;

Κυνηγώ αρκετά χρόνια με kurzhaar. Θεωρώ ότι υπερτερούν από άλλα σκυλιά λόγω του κοντότριχου της φυλής, ιδιαίτερα με τη ζέστη του καλοκαιριού, αλλά και της προσαρμοστικότητας που έχουν στο νερό που λατρεύουν. Ταιριάζει καλύτερα από τη φύση του στον Έλληνα κυνηγό. Η μορφολογία του εγγυάται δύναμη, αντοχή και ταχύτητα. Μου αρέσει το όλο στήσιμο αυτού του σκυλιού, το άψογο στυλ του. To θεωρώ μοναδικό, για το πως δουλεύει στον αέρα, την ταχύτητά του στην έρευνα, γιατί προσπαθεί πάντα να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το αφεντικό του, για το οποίο κυνηγάει, αρκεί να εισπράττει την αγάπη του. Συνήθως είναι σκυλιά πολύ καλού χαρακτήρα, συνεργάσιμα ακόμη και με άπειρους κυνηγούς. Είναι το σκυλί που συνδυάζει φτερωτό αλλά και τριχωτό θήραμα συγχρόνως.

Προσφάτως επισκεφθήκατε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ηπειρωτικών φυλών και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα kurzhaar στην Κροατία. Ποιες οι εντυπώσεις σας;

Ήταν η πρώτη φορά που παρακολούθησα ένα τόσο μεγάλο πρωτάθλημα, μία πολύ όμορφη εμπειρία για μένα. Άξιζε τον κόπο, εάν και ταλαιπωρηθήκαμε λιγάκι, διότι πήγαμε με το αυτοκίνητό μου, τον γιο μου Χρήστο κι ένα φίλο και μέλος του Ομίλου μας τον Ανέστη. Στη διαδρομή πάθαμε μία ηλεκτρολογική βλάβη που είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουμε περίπου 5 ώρες στο Nice, με πολύ χιόνι και –5ο Κελσίου μέχρι να φτιάξουμε τη βλάβη. Η ατυχία αυτή δεν στάθηκε ικανή να με απογοητεύσει, μια που η επιθυμία μου και η υποχρέωση που είχα να εκπροσωπήσω τον Όμιλο και την Ελλάδα στην Κροατία ήταν μεγάλη. Συνεχίσαμε απτόητοι το ταξίδι μας, εάν και ξέραμε ότι θα φτάναμε στο Zadar μετά τα μεσάνυχτα, όπου μας περίμενε με ανυπομονησία ο Γιάννης Λιάπης, ο οποίος είχε πάει νωρίτερα με τα σκυλιά. Οι τέσσερίς μας λοιπόν ήμασταν η ελληνική ομάδα στην Κροατία. Η όλη εκδήλωση ήταν πολύ καλά οργανωμένη, εάν και οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες. Τα τερέν γεμάτα λάσπες με πάρα πολύ νερό, και δυνατό παγωμένο αέρα. Είδα πολύ αξιόλογα σκυλιά, γνώρισα ανθρώπους έμπειρους με πολλά χρόνια στην κυνοφιλία. Βγήκαμε 4η σαν χώρα, με 2ο σκύλο C.A.C.T. τον «Μπράουν» των Αφών Λιάπη και κυναγωγό τον Γιάννη Λιάπη.

Ευελπιστώ και εύχομαι την επόμενη φορά να έχουμε περισσότερες συμμετοχές από Ελληνικής πλευράς και διακρίσεις.

Ποια είναι η άποψή σας για τους εαρινούς αγώνες και ποια για τους αγώνες SOLMS και KLEEMANN;

Οι εαρινοί αγώνες γίνονται για να διαπιστωθεί η μορφολογία του σκύλου, η οσφρητική ικανότητα, η φέρμα. Δεν είναι οι αγώνες από τους οποίους βγάζουμε πρωταθλητές, αλλά γίνονται για αναπαραγωγικούς λόγους κυρίως.

Οι αγώνες ΚLEEMANN διαρκούν 3 ημέρες και ξεκίνησαν το 1939. Είναι αγώνες όμως που δεν γίνονται στην Ελλάδα, απ’ ότι ξέρω τουλάχιστον. Σε αυτούς μπορούν να λάβουν μέρος σκυλιά που έχουν αξιολογηθεί μορφολογικά με το βαθμό «πολύ καλός» έως «εξαίρετος». Ο σκύλος που θα πάρει το 1ο βραβείο σε αγώνες ΝΤΕΡΜΠΙ (όπου όπως ξέρουμε εξετάζεται η φέρμα, η υπακοή και η οσφρητική ικανότητα του σκύλου) αποκτά αμέσως το δικαίωμα – βαθμό για τη συμμετοχή του στους αγώνες αυτούς. Οι δοκιμασίες των αγώνων αυτών αφορούν, εκτός από την έρευνα όπου βαθμολογείται και η ποιότητα της όσφρησης ξεχωριστά, τη φέρμα, την υπακοή, εργασία στο νερό με θήραμα, εργασία στο νερό χωρίς θήραμα, υπακοή έξω από το νερό και τέλος τη μορφολογία. Κάθε δοκιμασία βαθμολογείται ξεχωριστά.

Καλό θα ήταν πιστεύω οι αγώνες αυτοί να αρχίσουν να γίνονται και στην Ελλάδα.

Σαν Γενική Γραμματέας ποιους στόχους θέσατε ώστε να βοηθήσετε στην προβολή αλλά και στην εξέλιξη του Ομίλου;

Αυτό που θέλω να πω είναι, ότι από τώρα και στο εξής, πάνω από όλα θα πρέπει όλα τα μέλη του Ομίλου να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι, ξεχνώντας τις προσωπικές μας ίντριγκες, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σωστά προς τον κοινό μας σκοπό που είναι η άνοδος του Ομίλου που προσπαθεί για τη βελτίωση, την αύξηση και τη διάδοση των kurzhaar σε όλη την Ελλάδα.

Πρέπει να ενημερώνουμε όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους και τον τύπο για τις δραστηριότητές μας, ώστε να παρακινήσουμε τον κάθε κυνηγό παλιό ή νέο, να έρθει στον Όμιλο να μας γνωρίσει, να τον βοηθήσουμε σε ότι έχει σχέση με το σκυλί του, να λάβει μέρος στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων που κάνουμε, που σκοπό έχουν τη βελτίωση των σκύλων για την ανάδειξη των καλύτερων εκπροσώπων της ράτσας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως γεννήτορες, να ανταλλάσσουμε απόψεις, να αυξηθούν τα μέλη μας και φυσικά τα σκυλιά.

Να προτείνουμε και να διοργανώνουμε σεμινάρια με εξειδικευμένους εκπαιδευτές Έλληνες ή ξένους, για την καλύτερη εκπαίδευση των κυναγωγών, ώστε να μπορέσουμε σαν χώρα να έχουμε σκυλιά δικής μας εκτροφής και εκπαίδευσης. Σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση... Χρειάζεται αγώνας, αγάπη και συνεχής ενημέρωση.

Παρακολουθείτε το ηλεκτρονικό περιοδικό «Κυνηγότοπος» και τη γυναικεία στήλη «η σύγχρονη Αρτέμιδα»;

Ναι, εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω με την σημερινή μου ιδιότητα, για τη βοήθεια που παρέχετε στον Όμιλο μας με τη δημοσίευση των δελτίων τύπου ή άλλου υλικού που σας στέλνει ο Όμιλος.

Πείτε μας λίγα λόγια για σας ;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Έχω 2 παιδιά, τον Χρήστο 26 χρόνων και την Ιωάννα 22. Είναι και τα δύο παιδιά μου κυνηγοί, και μέλη του Ομίλου μας. Εργάζομαι στην Εγνατία Τράπεζα από το 1991 που ιδρύθηκε. Είμαι μέλος διαφόρων ομίλων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Κλείνοντας θα ήθελα να προτρέψω τις γυναίκες, να μην γκρινιάζουν όταν οι σύντροφοί τους φεύγουν για το αγαπημένο τους σπορ, αλλά να αποφασίσουν κι αυτές έστω και μία μόνο φορά να πάνε μαζί τους, να ετοιμάσουν τα καφεδάκια τους, τα σαντουϊτσάκια τους, και να βρεθούν ξημέρωμα στο βουνό με τον αγαπημένο τους, να ζήσουν κι αυτές τις εμπειρίες του, να τις αγαπήσουν και γιατί όχι, να ξαναερωτευτούν στη φύση...

Τι καλύτερο !!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά την κα Καρύδα για την συνέντευξη που μου παραχώρησε και να της ευχηθώ καλή σταδιοδρομία στα καθήκοντα που έχει αναλάβει.

Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω στις φίλες του κυνηγότοπου ότι μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου για οποιοδήποτε θέμα στο mail mary@kynigotopos.gr έτσι ώστε η παρουσία μας να αρχίσει να γίνεται αισθητή και δυναμική.

Φιλικά

Βαρνάβα Μαίρη