Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 5/06

Από κ. Αργύρη

Απογοήτευση από τις εξόδους

Αγαπητέ κ Πετρόχειλε ακούω από αρκετούς παλαιότερους απ' εμένα κυνηγούς να μου λεν ότι δεν είναι σωστό να βγάζω 2-3 φορές την βδομάδα το σκυλί μου σε εκπαιδευτικές εξόδους σε ορτύκια γιατί ή θα πρέπει να του σκοτώσω κάποιο από αυτά που φερμάρει (πράγμα παράνομο πριν την έναρξη του κυνηγίου) ή αλλιώς ο σκύλος μου θα απογοητευτεί και θα πάψει να κυνηγά. Τι θα μου προτείνατε; Σας ευχαριστώ.

Ο σκύλος δεν πρέπει ποτέ να απογοητεύεται από την έλλειψη θηράματος, ούτε από το γεγονός ότι αυτό δεν σκοτώνεται, μπορώ εξ’ άλλου να του κάνω και 2 απόρτ με ορτύκια εκτροφής, έστω και εκτός φάσεως. Απαγοητεύοντε μόνο (προσωρινά) τα πολύ άπειρα σκυλιά και εκείνα που έχουν μάθει να κυνηγούν σε πολύ θήραμα π.χ. σε ρεζέρβες και υποχρεωθούν να κυνηγήσουν σε ελεύθερο κυνηγότοπο.

Βεβαίως σε κάθε περίπτωση με την κατάλληλη προπόνηση το πρόβλημα αυτό ξεπερνιέται και το φάρμακο πάντοτε είναι, το άγριο θήραμα και ο ελεύθερος κυνηγότοπος.

Από κ. Βαγγέλη

Δειλία στο θήραμα.

Καλημέρα με λένε Βαγγέλη και θα ήθελα να με βοηθείστε στο εξής πρόβλημα που αντιμετωπίζω με την σκύλα μου μια Σέττερ 9 μηνών. Δείχνει κάποια δειλία προς το θήραμα. Της έβαλα περιστέρι με κομμένο φτερό και η σκύλα περιστρέφονταν γύρω από αυτό με κάποια δειλία. Το μύριζε αλλά δεν το έπιανε παρά το ότι το περιστέρι την προκαλούσε περπατώντας και ψευτοπετώντας. Πείτε μου πώς να το αντιμετωπίσω και αν πρέπει να κρατήσω αυτή την σκύλα για κυνήγι.

Η συμπεριφορά αυτή συνήθως απαντάτε ή σε πολύ νεαρά δειλά άτομα ή σε ζώα με κροτοφοβία τα οποία έχουν συνδυάσει τον πυροβολισμό με το θήραμα και δεν θέλουν να το πλησιάσουν για να μην ακουστεί ο πυροβολισμός. Και στις δυο περιπτώσεις η εκπαίδευση των ζώων αυτών είναι δύσκολη και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πιο ταλαντούχα ζώα για να περάσετε τον χρόνο σας.

Από κ. Παναγιώτης

Λαγόσκυλο φέρμας .

Αγαπητέ κύριε Πετρόχειλε, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά και το έργο το οποίο επιτελείται. Είμαι ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθώ και μελετώ θέματα που αφορούν τους σκύλους και εδώ και χρόνια θαυμάζω τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητα που σας διακατέχει στη δουλειά σας Εγώ σαν κυνηγός είμαι λάτρης των καθαρόαιμων σκύλων και ειδικότερα των σκύλων φέρμας. Στη προσπάθεια μου να επιλέξω ότι ιδανικότερο για μένα και για τις κυνηγετικές μου ανάγκες, θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο ένα σκυλί φέρμας μπορεί να γίνει ένα καλό λαγόσκυλο.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχηθώ συνέχιση των επιτυχιών, τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και τις ευχές σας οι οποίες στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή σας βεβαιώ ότι έπιασαν τόπο.

Στην ερώτηση σας τώρα, η απάντηση είναι ότι κάλλιστα ένα σκυλί φέρμας μπορεί να γίνει ένα εξαίρετο λαγόσκυλο, αλλά θα ψάχνει τον λαγό διασταυρώνοντας το έδαφος και φερμάροντας τον λαγό στο γιατάκι, περισσότερο και λιγότερο ακολουθώντας τα ίχνη του μέχρι αυτόν, αλλά επειδή οι αναθυμιάσεις των πουλιών είναι εντονότερες, ενώ του λουφαγμένου από ώρες λαγού μικρότερες, πρέπει από μικρό να εξειδικευτεί σε αυτό το θήραμα και να αγνοήσει τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό τα άλλα φτερωτά θηράματα. Είναι δε απαραίτητο να σκοτωθούν ορισμένοι λαγοί μπροστά του, να τους πιάσει, να τους απορτάρει και να του δείξουμε ότι αυτό είναι το θήραμα το οποίο μας ενδιαφέρει. Εκείνο όμως το οποίο απαγορεύεται είναι να επιτρέψουμε να κυνηγήσει τον λαγό μετά το ξεπέταγμα, διότι τότε θα χάνεται ώρες κυνηγώντας τον λαγό από πίσω σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο.