Orizontio720X90

Ο βήχας στον σκύλο

Mε αφορμή την πρόσφατης επίσκεψης μου στον κτηνίατρο εξαιτίας ενός έντονου βήχα που παρουσίασε ξαφνικά ο σκύλος μου, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα αίτια τα συμπτώματα και τα μέτρα προφύλαξη από ανάλογες περιπτώσεις.

Την ενημέρωση την έλαβα από τον κτηνίατρο μου αλλά και από μια κτηνιατρική εγκυκλοπαίδεια που διαθέτω.

Όπως συμβαίνει σε εμάς τους ανθρώπους έτσι και στον σκύλο δεν υπάρχει μόνο ένα είδος βήχα, αλλά πολλά ανάλογα με τα αίτια που τον δημιούργησαν.

Ο βήχας είναι σφοδρή απότομη, σπασμωδική και θορυβώδης εξώθηση αέρα από τους πνεύμονες με κλειστή γλωττίδα.

Σαν κύρια λειτουργία έχει την αποβολή των εκκριμάτων που έχουν δημιουργηθεί στο αναπνευστικό δέντρο, και παρουσιάζεται από ερεθισμό του παρασυμπαθητικού νεύρου. Η διαφορά ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο είναι ότι ο μεν άνθρωπος μπορεί να βήξει όταν θέλει ενώ αντίθετα στον σκύλο θα πρέπει να προκληθεί από κάποιο αίτιο.

Τα αίτια που προκαλούν τον βήχα μπορεί να είναι εσωτερικά ή εξωτερικά.

Εξωτερικά αίτια : α) Εισπνοή ξένων σωμάτων (κόκαλο) β)εισπνοή σκόνης, καπνού.

Εσωτερικά αίτια : α)παρουσία παρασίτων στο αναπνευστικό ή στο έντερο(ασκαρίδες) β)φλεγμονικές καταστάσεις του βλεννογόνου των αναπνευστικών οδών (πνευμονία-φαρυγγίτιδα) γ)ερεθισμός των αισθητικών απολήξεων του πνευμονογαστρικού νεύρου(ηπατίτιδα).

Είδη βήχα και συμπτώματα:

Ο ασθματικός βήχας είναι ξερός, βραχύς, και πολύ αδύνατος λόγω της δύσκολης εκπνοής. Παρουσιάζεται σε ηλικιωμένα σκυλιά ή σε σκύλους αθλητές.

Ο πνευμονικός βήχας δεν προκαλείται όπως πολλοί θα περίμεναν από το πνευμονικό παρέγχυμα, αλλά από τους γειτονικούς ιστούς. Είναι ασθενής και βαθύς αλλά όχι οδυνηρός και πολλές φορές συνοδεύεται από δύσπνοια.

Ο βρογχικός βήχας προέρχεται από βρογχίτιδα και εμφανίζεται ξερός και δυνατός ενώ στην συνέχεια υγρός καταρρώδης και λιγότερο οδυνηρός.

Ο σπασμωδικός βήχας είναι νευρικής φύσης και παρουσιάζεται ξερός, επίμονος ο οποίος φεύγει και ξαναέρχεται χωρίς να υπάρχει καμία αντιληπτή οργανική βλάβη.

Ο βήχας των πρώτων αναπνευστικών οδών φαρυγγικός, λαρυγγικός, τραχειϊκός, εμφανίζεται βραχύς -ξερός -τραχύς και οδυνηρός και σε μικρά χρονικά διαστήματα. Κατά την κατάποση είναι παροξυστικός ενώ αργότερα ο βήχας είναι υγρός μακρός συχνός και λιγότερο οδυνηρός.

Ο παρασιτικός βήχας προκαλείται από τα εντερικά παράσιτα (ασκαρίδες -ταινίες), είναι ξερός, ελαφρός, βραχύς, και όχι οδυνηρός.

Ο πεπτικός βήχας γαστρικός ή ηπατικός, εμφανίζεται σε πολύ ευαίσθητα ή αλλεργικά σκυλιά τα οποία υποφέρουν από το στομάχι ή το συκώτι.

Όπως διαβάσαμε από τα παραπάνω βλέπουμε ότι έχουμε αρκετά διαφορετικά είδη βήχα και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη διότι μπορεί να κρύβει κάποια σοβαρή ασθένεια.

Πρέπει να προσέξουμε όταν ο βήχας κρατάει για καιρό ή συνοδεύεται με ανορεξία και πυρετό θα πρέπει να πάμε τον σκύλο μας στον κτηνίατρο και να μην προσπαθούμε να κάνουμε διάγνωση από μόνοι μας ούτε και να αδιαφορούμε διότι δυστυχώς ο σκύλος δεν μπορεί να μιλήσει την γλώσσα την δική μας ούτε και να μας πει που πονάει.

Κάθε είδος βήχα έχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφέρει και η αγωγή που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να φροντίζουμε την σωστή και καλή διαβίωση του ζώου μας να ζει σε στεγνό περιβάλλον και καθαρό, καλά αεριζόμενο, με αρκετό ήλιο αλλά και ίσκιο.

Για όλους εμάς που διαθέτουμε κυνηγόσκυλο θα πρέπει να προσέξουμε τις βροχερές ημέρες ο σκύλος μας να μην κοιμάται σε μέρος όπου περνάει ρεύμα αέρος διότι είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς επίσης και η υγρασία.

Χριστός Ανέστη φίλοι και φίλες του κυνηγότοπου

Με εκτίμηση

Μαίρη Βαρνάβα