Orizontio720X90

Γαλλικό μπράκ (τύπου Πυρηναίων)

Ο άγνωστος Γάλλος

Ψάχνοντας ένα σκύλο κοντότριχο που να μπορεί να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στις καιρικές συνθήκες της χώρας μας (ζέστη – καύσωνα - ξηρασία) αλλά και στις δυσκολίες με την βλάστηση και τα εδάφη, αποφάσισα να ασχοληθώ με το Γαλλικό μπράκ. Ένας καλός φίλος είχε φέρει πριν δέκα χρόνια ένα ζευγάρι εξαιρετικά δείγματα της φυλής και είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τον τρόπο εργασίας και την συμπεριφορά τους. Αργότερα αναζήτησα περισσότερες λεπτομέρειες για την φυλή από το διαδίκτυο και από τον όμιλο της φυλής στην Γαλλία.

Σήμερα πιστεύω ότι κάθε μέρα που περνάει δικαιώνομε όλο και περισσότερο αφού το Γαλλικό μπράκ (τύπου Πυρηναίων), αποδεικνύει ότι είναι ένας σκύλος που ονειρεύεται κάθε κυνηγός φτερωτού θηράματος. Μπορεί να εργαστεί σε οποιοδήποτε είδος βιότοπου και έχει ένα πολύ ισχυρό ένστικτο που τον βοηθάει να ξεκινήσει σε πολύ μικρή ηλικία. Μπορεί να κυνηγάει όλη την ημέρα χωρίς να παρουσιάσει σημάδια κούρασης ακόμη και με θερμοκρασίες καύσωνα, χωρίς να υστερεί στην παγωνιά. Η φυλή επίσης έχει έμφυτη την επαναφορά και εντυπωσιάζει με τις ικανότητες της στην καταδίωξη.

Το Γαλλικό μπράκ χρονολογείται από το 1600 μ.Χ. και έχει προηγηθεί όλων των σύγχρονων κοντότριχων φυλών. Η υψηλή ποιότητα της φυλής και οι εξαιρετικές και σταθερές κυνηγητικές της ικανότητες, δεν επέτρεψαν την εξαφάνιση της, παρά την κρίση που πέρασε και σήμερα πολλοί κυνηγοί και εκτροφείς ασχολούνται πάλι με τα Γαλλικά μπράκ με αποτέλεσμα η φυλή να επανέλθει στην θέση που της αξίζει.

Είναι ζώα που προσαρμόζονται πολύ εύκολα και καταλαβαίνουν από την πρώτη στιγμή και με λίγη προσπάθεια, τι τους ζητάει ο κυναγωγός τους.

Το μπράκ Πυρηναίων λειτουργεί με το ένστικτο του και την υψηλή νοημοσύνη του και δεν πρέπει να σου δίνει την εντύπωση ότι αυτό που κάνει το κάνει επειδή αναγκάζεται. Είναι ένας σκύλος που χρησιμοποιεί την δύναμή του στο μέγιστο και τρέχει με μία μέση ταχύτητα ολόκληρη την ημέρα.

Η εμπειρία μου, όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το Γαλλικό μπράκ μου δίνει την δυνατότητα να βγάλω ένα συμπέρασμα: TO ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΠΡΑΚ ΕΙΝΑΙ ΈΝΑ ΣΚΥΛΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΜΕΝΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΥΝΑΓΩΓΟΣ.

ΣΤΥΛ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κατά την έρευνα κυνηγίου το Braque Francais δεν πρέπει να υπενθυμίζει ,ούτε το Κούρτσχααρ, ούτε το πόιντερ. Είναι μια φυλή με έναν ευγενή και καλό χαρακτήρα. Είναι πολύ ευφυής αλλά δύσκολα θα δεχόταν μια Γερμανική κατάρτιση, ή μια Αγγλική εκπαίδευση, που σημαίνει, ακριβή και σκληρό χειρισμό.

Το πλεονέκτημα αυτών των σκυλιών είναι ότι έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν τι τους ζητάει ο κυναγωγός και αφοσιώνονται από την πρώτη στιγμή, χωρίς να δέχονται σε καμιά περίπτωση την βιαιότητα.

Ο τύπος Πυρηναίων εκτός από την διαφορά μεγέθους, έχει και διαφορετικό ύφος. Ως ελαφρύτερος σκύλος, είναι γενικότερα πιο φλογερός και πιο γρήγορος, υπενθυμίζοντας κάτι που γράφτηκε από παλιούς συντάκτες, «πετάει κάτω από τον ήλιο». Αυτό το σκυλί δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιεί τη δύναμή του στο maximum και τρέχει με μια μέση ταχύτητα για μια ολόκληρη μέρα.

Το μπράκ Πυρηναίων λειτουργεί με το ένστικτό του και την υψηλή νοημοσύνη του και δεν πρέπει να σου δίνει ποτέ την εντύπωση ότι αυτό που κάνει το κάνει επειδή αναγκάζεται.

Η κίνησή του χαρακτηρίζετε από έναν καλπασμό που διακόπτετε μόνο σε περίπτωση που αντιληφθεί κάποια μυρωδιά θηράματος.

Αυτό που επίσης εντυπωσιάζει σε αυτή την φυλή είναι η δυνατότητα καταδίωξης που αποτελεί φυσικό της ένστικτο.

Λειτουργεί επίσης σαν ένα πολύ καλό retriever εκτελώντας κάθε μεταφορά με ευχαρίστηση.

Είναι ένα άριστο κατοικίδιο και μπορεί να ζει άνετα στο σπίτι χωρίς να ενοχλεί τον ιδιοκτήτη ή κάποιο γείτονα ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ ευχάριστη παρέα για τα παιδιά χωρίς να δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα.