Orizontio720X90

Συνέντευξη με τον πρόεδρο Ευάγγελο Μπαλατσό

Συνέντευξη με τον πρόεδρο

της Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδίας Θεσσαλίας & Νήσων Σποράδων

Ευάγγελο Μπαλατσό

Ο Ευάγγελος Μπαλατσός πρόεδρος της Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας & Νήσων Σποράδων, μιας ομοσπονδίας στο κέντρο της Ελλάδας η οποία περιλαμβάνει ορισμένες από τις πλέον εύρωστες θηραματικά και κυνηγετικά περιοχές της χωράς μας, μας αποκαλύπτεται ως κυνηγός, και απαντά στα ερωτήματα μας για τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας και το μέλλον του κυνηγίου στην χωρά μας.

Ο Ευάγγελος Μπαλατσός γεννήθηκε το 1952 στο Πολυδάμειο Φαρσάλων και κατοικεί στην Λάρισα και είναι Δήμαρχος δήμου Πολυδάμαντα ( περιοχή Φαρσάλων Λάρισας )

Κύριε πρόεδρε

Αν και είστε από τους ελάχιστους πρόεδρους ομοσπονδιών που έχουν «εκθέσει» και τηλεοπτικά το κυνηγετικό τους προφίλ, δίνοντας μας με εικόνα αυτό που χιλιάδες λέξεις δεν θα μπορούσαν να αποτυπώσουν. Παρόλα αυτά είμαι σίγουρος ότι αρκετοί αναγνώστες μας θα θέλανε να μάθουν πέρα από τα θέματα της ομοσπονδίας, ακόμα περισσότερα και γύρω από τις κυνηγετικές δραστηριότητες, γι’ αυτό ας ξεκινήσουμε από αυτές.

Ξεκινώντας λοιπόν θα θέλαμε να μας πείτε ποτέ και τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το κυνήγι;

Από μικρός όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα ήθελα να πάω μαζί με τον πατέρα μου για κυνήγι. Η αγάπη μου για τους σκύλους και ιδιαίτερα για τα λαγόσκυλα ήταν το εφαλτήριο για την ένταξή μου στην κυνηγετική οικογένεια.

Είδαμε στην εξαιρετική παρουσίαση των ιχνηλατών Γιούρα τύπου Μπρούνο του Γιάννη Χριστογιάννη στην οποία συμμετείχατε, ότι είστε λαγοκυνηγός και λάτρεις των Γιούρα. Θα θέλατε να μας πείτε κάτι γύρω από αυτές τις προτιμήσεις;

Από τότε που ξεκίνησα το κυνήγι κυνηγώ μόνο λαγό και κανένα άλλο θήραμα. Διατηρώ πάντα πάνω από 10 λαγόσκυλα με ρεκόρ κάποια στιγμή που είχα 28 σκύλους. Για τα γιούρα είχα και έχω πάντα ιδιαίτερη προτίμηση χωρίς αυτό να αποκλείει οποιοδήποτε καλό λαγόσκυλο από το κουμάσι μου.

Η σχέση σας με τα όπλα είναι ανάλογη αυτής με τα σκυλιά, ή απλά είναι το μέσο για την ολοκλήρωση μια ιδανικής εργασίας του σκύλου;

Με τα όπλα δεν έχω ιδιαίτερη σχέση. Για μένα το όπλο είναι απλά το αναγκαίο μέσο για την επιβράβευση της εργασίας των σκύλων μου. Για να καταλάβετε τι εννοώ σας λέω ότι πολλές φορές χαίρομαι περισσότερο ένα εκπαιδευτικό παρά ένα πραγματικό κυνήγι.

Περνώντας τώρα σε ερωτήσεις που αφορούν την ενασχόληση σας με τα κυνηγετικά κοινά, ενημερώθηκα πριν κάνουμε την συνέντευξη μας αυτή, ότι πρωτασχοληθήκατε με την Ζ΄Κ.Ο.Θ. το 1992 και μάλιστα από την αρχή από την θέση του προέδρου της. Θα θέλαμε να μας πείτε πια ήταν η προηγούμενη διαδρομή σας στα κυνηγετικά κοινά, αλλά και το «μυστικό» του να βρίσκεστε για περισσότερα από 15 χρόνια στην πρώτη γραμμή της ομοσπονδίας με 1 θητεία ως μέλος, 1 ως Αντιπρόεδρός και 9 θητείες ως πρόεδρος της;

Πριν από την Ομοσπονδία ήμουν στο ΔΣ του Κυνηγετικού Συλλόγου Λάρισας για 10 χρόνια. Τρεις διετίες ως πρόεδρος και δύο ως αντιπρόεδρος. Κάποιο ιδιαίτερο μυστικό, για την επιτυχή όπως λέτε εσείς παρουσία μου, δεν υπάρχει παρά μόνο η μεγάλη μου αγάπη για το κυνήγι και η σκληρή δουλειά.

Η ομοσπονδία σας όπως και στην αρχή είπαμε περιλαμβάνει ορισμένες από τις πλέον κυνηγετικά και θηραματικά αξιόλογες περιοχές της χώρας μας. Σίγουρα αυτό δεν είναι θέμα μόνο γεωγραφικής θέσης, αλλά και δικών σας ενεργειών. Θέλετε να μας πείτε κάποιες από τις ενέργειες που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα;

Εκτός από τις συνήθεις δράσεις μιας Ομοσπονδίας οι οποίες είναι πολλές και δεν έχουμε το χώρο να τις περιγράψουμε η Ομοσπονδία μας εκπονεί τα παρακάτω επιστημονικά προγράμματα μελέτης των θηραμάτων :

1. Διαρκής καταγραφή της αποδημίας και της πληθυσμιακής κατάστασης των υδροβίων θηραμάτων στην λίμνη Κάρλα. Φορέας υλοποίησης & χρηματοδότησης : Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας.

2. Διαρκής σήμανση των απελευθερωθέντων θηραμάτων. Φορέας υλοποίησης & χρηματοδότησης : Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας.

3. '' Μελέτη των βιοτόπων του λαγού και της ορεινής πέρδικας για τη διαχείριση των πληθυσμών τους''. Διάρκειας 2 ετών. Φορέας χρηματοδότησης: Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας. Φορέας υλοποίησης: Ερευνητική ομάδα κας. Κούκουρα. Καθηγήτρια της Δασολογικής σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

4. '' Τροφικές συνήθειες της Αλεπούς στην Θεσσαλία''. Διάρκειας 3 ετών. Φορέας υλοποίησης: Εργαστήριο θηραματοπονίας σχολής Δασοπονίας Τ.Ε.Ι. Λαμίας (παράρτημα Καρπενησίου) & Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας. Φορέας χρηματοδότησης: Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας.

5. ''Μελέτη της επίδρασης της θήρας στην αναλογία των φύλων στους πληθυσμούς του λαγού''. Διάρκειας 3 ετών. Φορέας υλοποίησης & χρηματοδότησης: Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας.

6. ''Διαρκής καταγραφή της ετήσιας κάρπωσης αγριόχοιρων στην Θεσσαλία και επίδραση της θήρας στις αναλογίες φύλων και ηλικιών στους πληθυσμούς του αγριόχοιρου''. Φορέας υλοποίησης & χρηματοδότησης: Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας.

7. “Πρόγραμμα επαναφοράς και ανάπτυξης του φασιανού στην Θεσσαλία”. Φορέας υλοποίησης & χρηματοδότησης: Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας. Με δράσεις:

· Επιδότηση από την Ομοσπονδία των κυνηγετικών Συλλόγων της, για την κατασκευή πυρήνων προσαρμογής και απελευθέρωσης φασιανών κατόπιν μελέτης από την ίδια.

· Προμήθεια από την Ομοσπονδία φασιανών και διανομή στους Συλλόγους που διαθέτουν εγκεκριμένους πυρήνες από την ίδια.

· Επιδότηση των Συλλόγων για την βελτίωση του βιοτόπου σε περιοχές όπου γίνεται συστηματική απελευθέρωση φασιανών.

· Επιστημονική παρακολούθηση της πληθυσμιακής κατάστασης των απελευθερωμένων πουλιών.

8. “Μελέτη για τα βαλλιστικά δεδομένα στην θήρα του αγριόχοιρου” Φορέας υλοποίησης & χρηματοδότησης: Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας.

Πολλοί είναι αυτοί που διατυπώνουν παραπόνα για την λειτουργία των κυνηγετικών συλλόγων οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν ως ακρογωνιαίοι λίθοι στο κυνηγετικό μας οικοδόμημα και επίσης πολλοί αυτοί που διατυπώνουν παραπόνα σχεδόν για το σύνολο των οργανώσεων μας. Τι θα απαντούσατε σε αυτούς τους επικριτές του κυνηγετικού «συνδικαλισμού».

Η κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη εφόσον γίνεται καλοπροαίρετα και από ανθρώπους που έχουν έστω και ελάχιστη γνώση για τα θέματα του κυνηγετικού συνδικαλισμού. Το πρόβλημα των Κυνηγετικών οργανώσεων είναι η μη συμμετοχή των κυνηγών σε αυτές. Για τον λόγο αυτό προσκαλώ του κυνηγούς που ενδιαφέρονται ουσιαστικά για το κυνήγι, να συμμετάσχουν στα κοινά των κυνηγετικών οργανώσεων και να προσφέρουν αυτό που μπορούν.

Πόσο οι κρατικοί φορείς έχουν βοηθήσει το έργο σας;

Από τους κρατικούς φορείς δεν έχουμε κάποια ουσιαστική βοήθεια. Αντίθετα μπορώ να πω ότι η δασική υπηρεσία μας έχει δημιουργήσει πάμπολλα προβλήματα τα οποία προέρχονται κυρίως από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου εν αντιθέσει με τις τοπικές δασικές υπηρεσίες με τις οποίες έχουμε καλή συνεργασία.

Ποιες θεωρείτε ως τις μεγαλύτερες δυσκολίες που μέχρι τώρα συναντήσατε στην θητεία σας σαν πρόεδρός της Ζ΄Κ.Ο.Θ.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχω αντιμετωπίσει ήταν η ίδρυση και λειτουργία της Ομοσπονδιακής θηροφυλακής και ο πόλεμος που δεχθήκαμε για αυτή μας την ενέργεια.

Ως πρόεδρος της Ζ΄Κ.Ο.Θ. αλλά και σαν απλός κυνηγός, ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα μελλοντικά προβλήματα και τα οποία πιθανόν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο κυνήγι;

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα και συνάμα η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον του κυνηγιού είναι η ανάθεση της διαχείρισης της δραστηριότητας της θήρας σε ανθρώπους που δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για αυτήν την εργασία.

Τέλος θα ήθελα να μας πείτε την γνώμη σας για τον ηλεκτρονικό τύπο που έχει περάσει τελευταία και στον κυνηγετικό χώρο; Και κατά πόσο θεωρείτε ότι παίζει ή θα παίξει σημαντικό ρόλο στις γενικότερες εξελίξεις;

Ο ηλεκτρονικός κυνηγετικός τύπος πλέον είναι όχι απλώς γεγονός αλλά αναγκαιότητα και πιστεύω ότι συμβάλει σημαντικά στην ενημέρωση και επιμόρφωση των κυνηγών και κυρίως των νέων στην ηλικία.

Κύριε πρόεδρε αφού πρώτα σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο που μας διαθέσατε θα θέλαμε να κλείσουμε με μια δική σας ευχή για το μέλλον του κυνηγίου στην χώρα μας.

Εύχομαι επιτέλους να μας δώσουν την δυνατότητα να μπορούμε να διαχειριστούμε από μόνοι μας τον θηραματικό μας πλούτο και να είστε σίγουροι ότι το μέλλον του κυνηγιού θα είναι ευοίωνο.