Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 6/06

Από κ. Vtoutoun

Επανιέλ που δεν κάνει απορτ.

Καλημέρα κύριε Πετρόχειλε έχω ένα θηλυκό επανιέλ 2.5 ετών το οποίο κυνήγι με μεγάλο πάθος, φερμάρει σταθερά τα θηράματα, όμως μόλις χτυπήσω το θήραμα και πέσει πάει το βρίσκει αλλά δεν το βάζει στο στόμα. Μερικές φορές το σπρώχνει με το ρύγχος της σαν να παίζει. Μια φορά της άνοιξα το στόμα και της έβαλα μέσα μια τσίχλα και την κράτησε λίγη ώρα. Μετά την πήρα και της την πέταξα 10 μέτρα και την απορτάρισε κανονικά. Τι να κάνω;

Υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορείτε να ακολουθήσετε, με τον πρώτο προσπαθούμε να εξιτάρουμε τη σκύλα μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να πιάσει το θήραμα στο στόμα του και την ώρα που αυτή το κρατάει, να τη χαϊδέψουμε για να το καταλάβει ότι εμείς συμφωνούμε στο να πιάσει το θήραμα και δεν της το απαγορεύουμε. Για αυτό το λόγο παίρνουμε ένα ζωντανό ορτύκι το δένουμε με ένα σπάγκο από τα πόδια και το κινούμε γύρω-γύρω από το σκύλο αφήνοντας το και προτρέποντας το να το κυνηγήσει και να το πιάσει.

Όταν αυτό συμβεί τότε την ώρα που κρατάει το ορτύκι στα δόντια τα χαϊδεύουμε επαινώντας τη και μετά της το παίρνουμε απαλά, αυτό κάνουμε μια δυο φορές την ημέρα για δέκα μέρες περίπου. Μετά βγάζουμε το σπάγκο που κρατάμε το ορτύκι και της το πετάμε να το πιάσει ζωντανό 5-6 μέτρα μακριά από μας και πάντοτε τη χαϊδεύουμε, όταν το κρατάει.

Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος την ώρα που ο σκύλος έχει πιάσει το ορτύκι να μπλεχτεί με το σπάγκο και να φοβηθεί για αυτό θέλει λίγο προσοχή σε αυτό το σημείο.

Στη συνέχεια θα αυξάνετε τη απόσταση που ρίχνετε το ορτύκι κατά ένα δύο μέτρα κάθε φορά και δυσκολεύοντας επίσης το μέρος στο οποίο θα πέσει το ορτύκι που θα χρειαστεί να πάει για να το πιάσει ο σκύλος. Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι από αυτά τα οποία μου γράφετε είναι ένα καλό και ισορροπημένο ζώο που νομίζω ότι της απαγορεύεται να πιάσει το θήραμα.

Ο δεύτερος δρόμος που μπορείτε να ακολουθήσετε εάν ο πρώτος αποτύχει είναι τα κατευθυνόμενο απόρτ αλλά για αυτό πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού διότι είναι επικίνδυνο να το προσπαθήσει μόνος του.

Από κ. Breton

Πιθανή δυσπλασία.

Γεια σας κύριε Πετρόχειλε, έχω ένα Πόιντερ 6 μηνών. Μου έχει μπει η ιδέα ότι κάτι έχει στα πίσω πόδια. Στο κλουβί της όταν πάω κάθεται όλο κάτω, προχθές που την έβγαλα έξω γεια εκπαιδευτικό 1.30 ώρα περίπου δεν έδειξε σημάδια ότι έχει κάτι, έτρεχε κανονικά. Αλλά όταν πήγα στο αμάξι έσυρε λίγο τα πέλματα της εν κίνηση, να κουράστηκε άραγε. Μπορεί να είναι κάτι αυτό η είναι η φαντασία μου; Και κάτι άλλο τι είναι η δυσπλασία, πως το καταλαβαίνεις και ποια είναι τα συμπτώματα. Ευχαριστώ Νίκος από Λαμία

Συνήθως στα Πόιντερ δεν παρουσιάζεται δυσπλασία, αλλά για να βεβαιωθείτε θα πρέπει να το πάτε σε έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο, ο οποίος θα βγάλει ακτινογραφίες στο ζώο για να διαπιστώσει την ύπαρξη ή μη του προβλήματος.

Από κ. Τοξότη

Βασική εκπαίδευση σε θήραμα.

Κύριε Πετρόχειλε. Έχω ένα μπρετόν 8 μηνών το έχω εκπαιδεύσει στα βασικά της υπακοής, στην κυνηγετική περίοδο που τελείωσε, χωρίς να έρθει σε επαφή με θήραμα αλλά με κάποιες ακινησίες από μυρωδιές πιθανόν που εντόπισε (είχε ακινησία στις οσμές), τώρα θέλω να το ξεκινήσω την βασική εκπαίδευση σε θήραμα κ.λ.π θα ήθελα τις συμβουλές σας για να ξεκινήσει το σκυλί με σωστές αρχές.

Ευχαριστώ

Το σκυλί σας θα το πηγαίνετε πάντοτε στην εξοχή, πότε στο βουνό και πότε στον κάμπο. Θα περνάτε από σημεία που είναι πιθανότερο να σηκώσετε θήραμα είτε πρόκειται για πέρδικες στο βουνό ή για ορτύκια στον κάμπο ή για μπεκατσίνια στον βάλτο, και το αφήνουμε να εκδηλωθεί όπως αυτό νομίζει χωρίς να παρεμβαίνουμε καθόλου ή να προσπαθήσουμε να το καθοδηγήσουμε. Παράλληλα άλλες ώρες βελτιώνουμε την υπακοή του σκύλου μας προσπαθώντας να αυξήσουμε τα μπλοκαρίσματα μας στα 150 ή στα 200 μέτρα. Όταν αυτό γίνει κατανοητό και όταν ο σκύλος έχει αποκτήσει την άνεση να ψάξει και να εντοπίσει το θήραμα έχοντας αποκτήσει και την αντίστοιχη εμπειρία τότε θα χρησιμοποιήσουμε το μπλοκάρισμα το οποίο έχει μάθει στον σκύλο μας για να βελτιώσουμε την σταθερότητα της φέρμας του και να επιτύχουμε την ακινησία στο ξεπέταγμα και στον πυροβολισμό.