Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 6/06

Από κ. Trifoky.

Κουτάβι καθαρόαιμο Αρτουα, γασκωνης,

κ. Κυριτσάκα θα μπορούσατε να με ενημερώσετε αν γνωρίζετε που μπορώ να βρω κουτάβι ράτσας Αρτουα, ή μπλε γασκωνης. ακόμη και μπασε θα με ενδιέφερε. το σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύντομα θα υπάρχει σχετική αγγελία στον «κυνηγότοπο» για Σκύλους του Αρτουά. Προβλέπονται 3 γέννες αυτή την περίοδο. Επικοινωνήστε με τους ιδιοκτήτες-κυνηγούς.

Από κ. milou.

Κακιά συνήθεια

Κύριε Κυριτσάκα καλησπέρα. Έχω ένα γκεκικο 15 μηνών το οποίο έχει ξεκινήσει καλά. Φέτος για πρώτη του κυνηγετική χρονιά τα πήγε καλά. Έβγαλε 3 λαγούς και τους καταδίωξε καλά. Επίσης δεν παρασύρθηκε από αλεπού. Είναι άπειρο πιστεύω και τώρα διαμορφώνει τον χαρακτήρα του. Έχει όμως ένα πρόβλημα. Σε όλες τις εξόδους φέτος στην επιστροφή του είχε κυλιστεί σε περιττώματα άλλων ζωών από πρόβατα, γελάδια, αλόγα και πολλές φορές μέχρι και ανθρώπου. Επιστρέφει μες το μαύρο χάλι αλειμμένος από την κορφή ως τα νύχια. Δεν μπορείς να το ακουμπήσεις πουθενά ενώ οι μύγες δημιουργούν σύννεφο γύρω του. Πείτε μου σας παρακαλώ αν το κάνουν και αλλά σκυλιά, γιατί το κάνουν και πως μπορώ να του κόψω την κακιά αυτή συνήθεια σε αυτήν την ηλικία; σας ευχαριστώ εκ των προτέρων Μυλούλης Ιωάννης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το «κύλισμα» σε βρωμιές και κυρίως σε «ψοφίμια» κ. Μυλούλη είναι κοινή συνήθεια των περισσότερων σκύλων και ιδιαίτερα των κυνηγόσκυλων, είτε είναι πουλόσκυλα είτε ιχνηλάτες. Η άποψη των ειδικών επιστημόνων για σκύλους, χωρίς να είναι κανόνας αλλά υπόθεση, είναι ότι τα κυνηγόσκυλα διατηρούν στο DNA τους, τις αρχέγονες συνήθειες των προγόνων τους, οι οποίοι κυνηγούσαν θηράματα για να επιβιώσουν.

Έτσι το «κύλισμα» σε βρωμιές ήταν ένας έξυπνος τρόπος καμουφλάζ της μυρωδιά τους, δηλαδή «έσβηναν» τη μυρωδιά του σώματός τους, έτσι ώστε να μη μυρίζουν «σκυλίλα», με αποτέλεσμα τα θηράματα να μη μπορούν να τους μυρίσουν και οι σκύλοι να πλησιάζουν εύκολα τα ζώα στις φωλιές και να τα πιάνουν.

Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ αυτής της άποψης κι έχω δει πολλά σκυλιά να το κάνουν ακόμα και στο σκοτωμένο θήραμα, όπως Σέτερ σε μπεκάτσα και ιχνηλάτες σε λαγό ή αγριογούρουνο, με σκοπό να πάρουν τη μυρωδιά του θηράματος που κυρίως κυνηγούν.

Σίγουρα είναι ένα αντιαισθητικό και πρακτικό πρόβλημα το κύλισμα σε βρωμιές και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι η επίπληξη τη στιγμή που το κάνει, χρησιμοποιώντας τη φωνή ή το κολάρο ανάλογα. Θα τον πάτε σε βρωμιές δεμένο με τριχιά 15-20 μέτρων, για να μη σας νοιώθει κοντά του και μόλις αρχίσει το κύλισμα θα τον μαλώσετε ή θα χρησιμοποιήσετε το κολάρο, ανάλογα πόσο υπάκουος είναι στις διαταγές.

Με την ευκαιρία σας ενημερώνω ότι έξω στο εμπόριο (νομίζω και σε μας πλέον) κυκλοφορούν τυποποιημένες υγρές μυρωδιές ούρων από όλα σχεδόν τα τριχωτά θηράματα. Οι κυνηγοί αλείφονται με τις «μυρωδιές» των ζώων που κυνηγούν γι αυτό ακριβώς το λόγο, να μη τους μυρίζουν τα ζώα στα καρτέρια ή όταν οι ίδιοι πλησιάζουν τα γιατάκια.

Άρα δίνοντας σημασία στη λεπτομέρεια, πρέπει να προσέχουμε τη μυρωδιά μας όταν πάμε κυνήγι το Σαββατοκύριακο. Όταν την Παρασκευή το βράδυ έχουμε έξοδο σε διάφορες εκδηλώσεις και αναγκαστικά είμαστε φουλ σε κολόνιες και άλλες ευχάριστες μυρωδιές, θα πρέπει απαραίτητα να τις εξαλείψουμε, παίρνοντας ένα μπάνιο με άοσμο σαπούνι τουλάχιστον.

Έχω τύχει σε κυνήγι αγριογούρουνου, όπου ένας εκ των καλών υποτίθεται κυνηγών, ήρθε με τις κολόνιες της προηγούμενης βραδιάς. Μύριζε δεκάδες μέτρα μακριά και του το επισήμανα, αλλά δικαιολογήθηκε ότι έχει κόντρα τον αέρα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το γουρούνι πήγαινε καρφί πάνω του και ξαφνικά στα τελευταία 30-40 μέτρα, με μια αλλαγή της κατεύθυνσης του αέρα, άλλαξε αντίθετη πορεία σε χρόνο μηδέν χωρίς να περάσει κοντά του και φυσικά μας έφυγε.

κ. Κυριάκο

Ξεκίνημα ιχνηλατών

Κύριε Θανάση,

Ονομάζομαι Κυριάκος Κολοκασίδης και είμαι από Κύπρο. Ασχολούμαι με ιχνηλάτες για αρκετά χρόνια αλλά πάντα με ενήλικα σκυλιά. Τώρα έχω αποκτήσει νεαρά σκυλιά Σεγκούτσιο - 4 μηνών - και είμαι σε αδιέξοδο. Δεν ξέρω από που να αρχίσω. Σας Παρακαλώ όπως με βοηθήσετε να ξεκινήσω την βασική εκπαίδευση για ιχνηλάτες.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Κυριάκος Κολοκασίδης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κύριε Κολοκασίδη στο τεύχος Μαΐου του «Κυνηγότοπος» έχω απαντήσει λεπτομερώς στο κ. Dots για την εκπαίδευση των κουταβιών και των νέων σκύλων. Ακολουθήστε τη διαδικασία εκπαίδευσης, που περιγράφω, μεθοδικά με υπομονή και επιμονή και όλα θα πάνε καλά με τα Σεγκούτσιο σας.