Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/7/06

Από κ. bill

Γιούρα και beagle

Κύριε Κυριτσάκα έχω ένα Γιούρα μπρούνο το οποίο είναι καθαρόαιμο αλλά δυστυχώς δεν έχω χαρτιά. Πριν από λίγο καιρό αγόρασα και ένα επίσης καθαρόαιμο beagle αλλά δυστυχώς διαπίστωσα ότι έχουν διαφορετικό βήμα. Αν και το γίουρα είναι αρκετά γρήγορο το beagle είναι σαφώς καλύτερο στην ξέρα. Τι θα μου προτείνατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητέ Bill έχεις δυο ράτσες με μεγάλες διαφορές μορφολογικές και τρόπου εργασίας. Η διαφορά δεν είναι μόνο στο «βήμα», αλλά στο standard εργασίας, που καθορίζεται απ’ τη φυσιολογία, τη σκελετική δομή, την ψυχολογία, τον χαρακτήρα γενικώς και επίσης απ’ την ποιότητα της όσφρησης και τη φωνή ακόμα, οπότε είναι φυσικό να μην ταιριάζουν γιατί διαφέρουν σε όλα τα παραπάνω.

Ο κανόνας είναι ότι καμία ράτσα δεν ταιριάζει με κάποια άλλη, πράγμα που το βλέπουμε ακόμα και σε ράτσες που έχουν κοντινή συγγένεια μεταξύ τους κι αυτό είναι φυσικό γιατί ο αντικειμενικός σκοπός της δημιουργίας μιας φυλής είναι να «πάρουμε» κάτι καινούργιο και διαφορετικό απ’ αυτό που είχαμε, οπότε στην ουσία θέλουμε πάντα τη διαφοροποίηση.

Σχεδόν όλοι οι κυνηγοί στην Ευρώπη, που ασχολούνται με το λαγό, χρησιμοποιούν μόνο μια ράτσα και μάλιστα κατά κανόνα ομάδα 4-6 ιχνηλατών, ακριβώς για να έχουν ομοιογένεια και αρμονία στον τρόπο εργασίας , με αποτέλεσμα την άριστη κυνηγετική απόδοση στο μέγιστο βαθμό, προσφέροντας πλήρη ικανοποίηση στον κυνηγό και απαράμιλλης ομορφιάς κυνήγι λαγού.

Στην προκειμένη περίπτωση θα σου πρότεινα να κρατήσεις μια ράτσα απ’ τις δυο, με κριτήριο την προσωπική σου ικανοποίηση στο κυνήγι, δηλαδή σε πιο απ’ τα δυο σκυλιά κλίνει η προτίμησή σου σύμφωνα με απαιτήσεις που έχεις σαν λαγοκυνηγός.

Και για να σε βοηθήσω παραπάνω χωρίς βέβαια να επηρεαστείς απ’ τη γνώμη μου γιατί σίγουρα ο κάθε κυνηγός έχει τη φιλοσοφία του για τους ιχνηλάτες και το κυνήγι. Προσωπικά αν κυνηγούσα με δυο σκυλιά θα προτιμούσα τα Γιούρα, ενώ το Beagle θα το σκεφτόμουν σε ομάδα των τεσσάρων και πάνω και αιτιολογώ.

Το Γιούρα είναι μοναχικό «λαγόσκυλο» εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το Γιούρα εξυπηρετεί απόλυτα τον Ελβετό κυνηγό, ο οποίος κυνηγάει το λαγό στις Άλπεις και μάλιστα σε μικρές περιορισμένες και ελεγχόμενες περιοχές με πολλούς λαγούς, οπότε πρακτικά ο Ελβετός θέλει ένα δυνατό σκύλο του βουνού και όχι γρήγορο γενικώς, αλλά επίσης και δεν του χρειάζεται μεγάλη ομάδα, γιατί ένα Γιούρα μπορεί να του σηκώσει εύκολα και γρήγορα πολλούς λαγούς σε κάθε έξοδο, οπότε κυνηγάει με 1-2 σκυλιά κατά κανόνα.

Το Beagle από γενέσεώς του χρησιμοποιείται σε ομάδα πολλών ατόμων για το κουνέλι, την αλεπού και το λαγό, λόγω της κυνηγετικής συνήθειας των Άγγλων να κάνουν ομαδικό κυνήγι καταδίωξης αυτών των ζώων. Το Beagle λοιπόν με τον εκρηκτικό χαρακτήρα και τη μεγάλη καταδίωξη, αποδίδει καλύτερα σαν ομάδα και εξυπηρετεί πλήρως τον Άγγλο κυνηγό και τους άλλους ευρωπαίους που το χρησιμοποιούν.

Όπως είναι φανερό κάθε κυνηγός, ανάλογα το είδος κυνηγιού που κάνει χρησιμοποιεί και τον κατάλληλο σκύλο κι αυτό είναι το σωστό.

Από κ. ΣΙΣΙ

Μπασέ Χάουντ

Ενδιαφέρομαι για Μπασέ Χάουντ. Υπάρχουν εκτροφεία στην Ελλάδα? Δεν είμαι κυνηγός το θέλω για το σπίτι. Που μπορώ να βρω πληροφορίες σχετικά? Το σπίτι μου έχει σκάλες και κάπου διάβασα ότι αυτό είναι κακό για τα μπασέ ισχύει κάτι τέτοιο? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν έχω υπόψη μου αποκλειστικά εκτροφεία Μπασέ Χάουντ στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν όμως σε μεμονωμένα άτομα και αν παρακολουθείτε τις αγγελίες στον κυνηγετικό τύπο, πιστεύω ότι θα βρείτε κάποια γέννα αυτή την εποχή.

Επίσης στο σχετικό site του Ιντερνετ, θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν για κουτάβια Μπασέ Χάουντ (www.clubbassethound.com)

Το Μπασέ Χάουντ μπορεί να είναι κοντό, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να περπατάει σε σκάλες ή να πηδάει εμπόδια στο μέτρο του ύψους του και παραπάνω, άλλωστε είναι πολύ δυνατός σκύλος με μεγάλη επιμονή.

Από κ. Τάσο

Ανοιξιάτικοι λαγοί

Αγαπητέ κύριε Θανάση.

Θα ήθελα να μου απαντήσετε σε μια μόνιμη σχεδόν διαφωνία μου με έναν πολύ καλό μου φίλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι λαγοί είναι αρκετά δυσκολότεροι την άνοιξη λόγω των καιρικών (συνθηκών ανθοφορία γύρη κλπ). Εγώ αυτό που διαπιστώνω από τα εκπαιδευτικά μου είναι ότι, ειδικά το διάστημα από την λήξη του κυνηγίου ως και τώρα αρχές Μαΐου, σε κάθε σχεδόν εκπαιδευτική μου έξοδο θα σηκώσω τουλάχιστον ένα λαγό. Αυτή μου δε η παρατηρήσει δεν είναι τωρινή αλλά την παρατηρώ εδώ και τουλάχιστον 9 χρόνια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα την άνοιξη είναι οι ιδανικότερες συνθήκες για «κυνήγι λαγού», από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

  • Θερμοκρασίες ιδανικές 10-25 βαθμών
  • Συχνά βοριαδάκια
  • Συχνές βροχές
  • Λιβάδια και χορτάρια φρέσκα και καθαρά.
  • Έδαφος ποτισμένο
  • Έδαφος με θερμοκρασία μικρότερη της ατμόσφαιρας

Τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαΐου στα χαμηλά εδάφη και όλο τον Ιούνιο στα υψόμετρα πάνω από 1000 μέτρα, συναντάμε συχνά τις παραπάνω ευνοϊκές συνθήκες, που σίγουρα δεν τις βρίσκουμε κατά την κυνηγετική περίοδο, όπου έχουμε συνήθως ακραίες συνθήκες με ζέστη ή κρύο.

Η ανθοφορία και η γύρη των λουλουδιών δεν επηρεάζει καθόλου τον ιχνηλάτη γιατί απλούστατα, λόγω των παραπάνω ευνοϊκών συνθηκών, αυτές οι μυρωδιές διαχωρίζονται πολύ εύκολα απ’ την «οσφρητική εντύπωση» του λαγού, οπότε ο ιχνηλάτης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στο ντορό. Ας μην ξεχνάμε πως η όσφρηση του σκύλου είναι ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη απ’ τον άνθρωπο και έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει μυρωδιές στο μέγιστο βαθμό.

Το «ανακάτεμα» του ντορού με πρόβατα και άλλα ζώα επηρεάζει αρνητικά τις μυρωδιές τοπικά, αλλά και πάλι εφ’ όσον επικρατούν οι ευνοϊκές συνθήκες ένας έμπειρος ιχνηλάτης οφείλει να ξεχωρίσει το ντορό προς το γιατάκι και θα το κάνει.

Σίγουρα την άνοιξη οι λαγοί είναι εύκολοι και προσφέρονται για την εκπαίδευση των αρχάριων ιχνηλατών, αλλά να μας ακολουθεί πριν απ’ όλα η κυνηγετική παιδεία και συνείδηση. Απόλυτος σεβασμός στην αναπαραγωγή και την έγκυο λαγίνα που θα μας δώσει πάνω από δέκα λαγουδάκια μέχρι την έναρξη του κυνηγίου.