Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 1/8/06

Από κ. Κώστα

Προπόνηση.

Κύριε Πετρόχειλε γεια σας και συγχαρητήρια και την στήλη σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως θα πρέπει να προπονούμε τα σκυλιά μας στους κλειστούς μήνες του κυνηγίου και αν θα ήταν καλό γι’ αυτά να χρησιμοποιούμε και θήραμα εκτροφής; Σας ευχαριστώ.

Το σκύλο μας το προπονούμε τους κλειστούς μήνες του κυνηγιού μέσα στις ζώνες εκπαίδευσης αλλά για να χρησιμοποιήσουμε θήραμα εκτροφής, πρέπει αυτό να είναι άριστης ποιότητας ώστε να μην μπορεί ο σκύλος μας να το πιάσει και να μυρίζει σα να είναι άγριο. Αυτά όμως απαιτούν πολλές γνώσεις, χρήματα και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις γι’ αυτό καλό είναι να περιοριστείτε στο άγριο θήραμα.

Από κ. argi13

Σέττερ που δεν φερμάρει

Έχω ένα Σέττερ θυληκό 15 μηνών. Το σκυλί αυτό ενώ έχει πάθος και βρίσκει πάντα θήραμα δεν το φερμάρει καθόλου. Αντιθέτως το ξεσηκώνει και το κυνηγά. Τι μπορώ να κάνω για να ξεκινήσει να φερμάρει;

Σας ευχαριστώ

Ο σκύλος σας θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να περάσει βασική εκπαίδευση να μάθει να υπακούει χωρίς φόβο και να αποκτήσει έναν κώδικα επικοινωνίας. Τότε θα μπορείτε να μπλοκάρετε την κίνηση του ζώου και από μεγάλη απόσταση. Έτσι κάθε φορά που θα ξεπετάει κάποιο θήραμα εσείς θα το μπλοκάρετε με το παράγγελμα stop και θα το αφήνετε στην θέση που θα έπρεπε να είχε φερμάρει για 5 λεπτά και τότε μόνο θα του επιτρέψετε να συνεχίσει την έρευνα του.

Όταν ακολουθήσετε την μέθοδο αυτή, μετά από ένα αριθμό τέτοιων διορθώσεων ο οποίος ποικίλει ανάλογα με τον χαρακτήρα του ζώου σας, αυτό θα αρχίσει να φερμάρει σταθερά.

Από κ. peter

Καθυστέρηση στο ξεπέταγμα

Κύριε Θωμά καλημέρα. Εκτιμώ παρά πολύ τις γνώσεις σας και χαίρομαι που μπορώ μέσα από το κυνηγότοπο να επικοινωνήσω και να ρωτήσω για κάτι που με απασχολεί. Έχω ένα Σέττερ 22 μηνών αρσενικό, είναι πολύ θετικό σκυλί, βρίσκει με μεγάλη ευκολία τα θηράματα και σπάνια έχω δει φέρμα και να μην είναι σε "κρέας". Στα εκπαιδευτικά (πέρδικα τσουκαρ σχιστό) παρατήρησα σε σχέση με πέρσι το εξής: το σκυλί παίρνει μια αναθυμίαση ανεβαίνει και φερμάρει, μου δίνει όλη την ευχέρεια να τον πλησιάσω. Αφού λοιπόν πάω στο σκύλο έχω παρατηρήσει ότι όταν είναι σε φέρμα και δεν έχει χαμηλώσει τα πουλιά δεν είναι κοντά έτσι φτάνοντας το σκύλο αρχίζω και τον ποντάρω. Αφού λοιπόν χαμηλώνει και "σέρνεται" στην αρχή ποντάρει και φτάνει σε ένα σημείο που σταματά ξανά και ξανά δίνοντας μου την εντύπωση ότι τα πουλιά είναι μπροστά, δεν ποντάρει άλλο και περιμένω να σηκωθούν. Φεύγω ήρεμα μπροστά από το σκύλο και προσπαθώ να τις σηκώσω. Τελικά σηκώνονται σε απόσταση από το σκύλο. Αυτό είναι το σύνηθες που συμβαίνει, όμως το ίδιο σκηνικό μου έχει τύχει 2-3 φορές τα πουλιά να μην είναι τελικά εκεί, να σπάει τη φέρμα να κάνει 2-3 λασέ γρήγορα και μετά πλέον στα 50-80 μέτρα περίπου να ξαναφερμάρει και όντος τα πουλιά να είναι πολύ πιο κάτω. Αυτό λοιπόν που θέλω να μάθω είναι ότι, κυνηγετικά πάντα, αν αυτό γίνει ελάττωμα και καθυστερεί πολύ στην λάτρα του θηράματος ενώ το θήραμα είναι πιο κάτω και τι θα πρέπει να κάνω αν είναι κάτι τέτοιο; Ευχαριστώ!

Έτσι όπως μου τα περιγράφετε, ο σκύλος σας λειτουργεί τέλεια για να περιοριστούν οι λευκές θα πρέπει οι διορθώσεις σας στην περίπτωση που ο σκύλος σας κάνει λάθος και ξεσηκωθούν τα πουλιά να είναι πολύ ήπιες, αλλά όταν βλέπουμε ότι ένας σκύλος είναι πολύ επιφυλακτικός τότε για να του δώσουμε θάρρος μπορούμε να τουφεκίσουμε και πουλιά που ξεπετάγονται πριν ακόμα τα μπολοκάρει ο σκύλος δε φέρμα πράγμα που απαγορεύεται σε πιο νευρικά σκυλιά. Κατά την γνώμη μου ο σκύλος σας χρειάζεται πραγματικό κυνήγι διότι έχει κάνει αρκετή προπόνηση η οποία όμως δεν αρκεί από μόνη της για να τον μετατρέψει σε πραγματικό «κυνηγό».

κρ 7 0 * γίνεται με απευθείας κλήση κατά τα οριζόμενα στα άρθρ.20 και 21 του Ν.663/77.