Orizontio720X90

Hungarian wire-haired pointer (vizsla)

FCI-Standard N° 239 / 13.09.2000 / GB

(Drotzörü Magyar Vizsla)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: κα H. Gross-Richardson και

κα Ann Mitchell, ANKC Αυστραλία

και κα Elke Peper

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: στα Ελληνικά Τσομώκος Διομήδης

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ουγγαρία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ: 06.04.2000

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: Ένα ευπροσάρμοστο κυνηγετικό σκυλί που θα πρέπει να είναι σε θέση να εργαστεί στο χωράφι, το δάσος και το νερό, έχοντας τις ακόλουθες χαρακτηριστικές ιδιότητες: μια εξαιρετική μύτη, σταθερότητα στην φέρμα, εξαιρετική επαναφορά και με αποφασιστικότητα να επιμένει στη μυρωδιά ακόμα και μέσα στο νερό χωρίς ίχνος απροθυμίας. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα δύσκολα τερρέν καθώς επίσης και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Δεδομένου ότι προορίζεται να είναι ένα ικανότατο κυνηγετικό σκυλί, οποιαδήποτε συστολή ή απροθυμία στον πυροβολισμό, στο κυνήγι, στην φέρμα, την επαναφορά ή το νερό, είναι ανεπιθύμητα στοιχεία του χαρακτήρα του. Λόγω του εύκολου χαρακτήρα του και της προσαρμοστικότητάς του, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί και ως σκυλί συντροφιάς στο σπίτι.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ:

ομάδα 7 σκύλοι δείκτες.

τομέας 1 ηπειρωτικοί δείκτες.

Με Εξέταση Εργασίας (στο τερρέν και στο νερό)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ: Το ουγγρικό δασύτριχο Vizsla δημιουργήθηκε από την διασταύρωση του ουγγρικού κοντότριχου Vizsla με το γερμανικό δασύτριχο δείκτη (Ντράτχααρ) κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Τα χαρακτηριστικά της φυλής είναι ίδια με εκείνα του ουγγρικού κοντότριχου Vizsla

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Ένα ζωηρό, καστανέρυθρο, χρυσό σκυλί κυνηγιού μυώδες σθεναρό αλλά περισσότερο ανθεκτικής κατασκευής σε σχέση με αυτής ουγγρικού κοντότριχου Vizsla. Η εμφάνιση του περικλείει τις ικανότητες του ως ένα πολλαπλών χρήσεων σκυλί δείκτης, ανθεκτικό με μεγάλες δυνατότητες εργασίας και καλής ιδιοσυγκρασίας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ

· το μήκος του σώματος υπερβαίνει ελαφρώς το ύψος στο ακρώμιο.

· το βάθος του στήθους είναι το ελαφρώς λιγότερο από μισό ύψος στο ακρώμιο

· το ρύγχος είναι ελαφρώς κοντύτερο από το μισό μήκος του κεφαλιού.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ : Ένα στοργικό και ευφυές σκυλί, γεμάτο αυτοπεποίθηση, εύκολα εκπαιδεύσημο, το οποίο δεν αντέχει την αγρία συμπεριφορά. Κρατά επαφή με τον κυναγωγό του, έχει μεγάλο πάθος στην αναζήτησή, είναι επίμονος, έχει μια καλή μύτη και είναι σταθερός στην φέρμα.

ΚΕΦΑΛΙ:

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Κρανίο: Συγκρατημένα ευρύ, ελαφρώς κεκλιμένο προς τα κάτω (ρωμαϊκή μύτη). Ένας ελαφρώς ευδιάκρίτος μετωπιαίος αύλακας εμφανίζεται από το ελαφρώς ανεπτυγμένο ινίο προς το μετωπιαίο στοπ. Τα βλεφαρικά ακρώρεια είναι μέτρια ανεπτυγμένα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Μύτη: Καλά αναπτυγμένη και ευρεία, με όσο τα δυνατόν πιο φαρδιά ρουθούνια. Το χρώμα της μύτης θα πρέπει να έρχεται σε αρμονία με το χρώμα του τριχώματος, έχοντας όμως ένα αρκετά σκουρότερο χρωματισμό.

Ρύγχος: Γαμψό, όχι σχήματος πόιντερ με τα ισχυρά σαγόνια, έντονα μυϊκά. Και την ρινική κοιλότητα να είναι ίσια.

Χείλια: Σφιχτά προσαρμοσμένα, χωρίς να είναι αιωρούμενα ή κρεμαστά.

Σαγόνια - δόντια: Ισχυρά σαγόνια με ένα τέλειο, κανονικό και πλήρες δάγκωμα ψαλιδιού, με τα ανώτερα δόντια να επικαλύπτουν τα κατωτέρα και καλά τοποθετημένα εντός του φατνιακού οστού. 42 δόντια σύμφωνα με το τύπο της οδοντοστοιχίας.

Μάγουλα: Ισχυρά, έντονα μυϊκά.

Μάτια: Ελαφρώς ωοειδής, μέσου μεγέθους. Καλά προσαρμοσμένα τα βλέφαρα. Ευφυής και ζωηρή έκφραση. Το χρώμα του ματιού καφετί, καλά εναρμονισμένο με το χρώμα του τριχώματος, με προτιμότερο το όσο το δυνατόν πιο σκούρο.

Αυτιά: Τοποθετημένα επάνω σε μέσο ύψος και λίγο προς τα πίσω, κρέμονται κοντά στα μάγουλα και που τελειώνουν σε μια στρογγυλεμένη μορφή V. Ελαφρώς κοντύτερα από ότι του κοντότριχου Vizsla.

ΛΑΙΜΟΣ: Μέσου μήκους, εναρμονιζόμενος με την γεκινότερη εμφάνιση. Ο αυχένας πολύ μυϊκός και ελαφρώς κεκλιμένος. Με το δέρμα του λαιμού σφιχτά εφαρμοσμένο.

ΣΩΜΑ

Ακρώμια: Έντονα και μυϊκά.

Πλάτη: Στέρεα, ισχυρή, αρκετά μυϊκή, τεταμένη και ευθεία. Οι σπονδυλικοί άκανθες πρέπει να κρύβονται από τους ραχιαίους μύες.

Οσφυϊκή χώρα: Κοντή, ευρεία, σφιχτή, μυϊκή, ευθεία ή ελαφρώς κεκλιμένη. Το τμήμα από την πλάτη ως την οσφυϊκή χώρα πρέπει να συνδέεται καλά.

Καπούλια: Ευρεία ικανοποιητικού μήκους, που δεν κόβονται απότομα και κλίνουν ελαφρώς προς την ουρά. Αρκετά μυώδη.

Στήθος: Βαθύ και ευρύ καλά αναπτυγμένο, αρκετά μυώδη, μέτρία κυρτό στο μπροστινό μέρος του και με το στέρνο να επεκτείνεται προς τα πίσω όσο το δυνατών περισσότερο. Το στέρνο και ο αγκώνας πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο. Πλευρά ελαφρώς κυρτά.

Κοιλία: Κομψή, σφιχτή, ελαφρώς κεκλιμένη προς το οπίσθιο τμήμα.

ΟΥΡΑ: Τοποθετημένη σε μέσο ύψος χοντρότερη στη βάση της και εκλεπτενοντάς προς την άκρη της. Στη χώρες που δεν απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός της ουράς μπορεί να κόβετε το ένα τέταρτο του μήκους της, προς αποφυγή των τραυματισμών στο κυνήγι. Εάν ο ακρωτηριασμός απαγορεύεται τότε η ουρά φθάνει έως την ένωση του ταρσού και φέρεται ευθεία ή ελαφρώς ανασηκωμένη (μορφή σπάθης). Κατά την κίνηση, φέρεται σε οριζόντιο επίπεδο.

Καλύπτεται καλά από το πυκνό τρίχωμα.

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Βλέποντας τα από μπροστά, ευθεία και παράλληλα. Βλέποντας τα από τα πλάγια, τα πόδια είναι κάθετα και τοποθετημένα καλά κάτω από το σώμα. Με δυνατά κόκαλα, και έντονα μυϊκά.

Ώμοι: Μακριοί, κεκλιμένοι και επίπεδοι, καλά συνδεδεμένη με την ωμοπλάτη. Εύκαμπτοι, ισχυροί και μυώδεις. Με καλή γωνίωση μεταξύ της ωμοπλάτης και του βραχίονα.

Βραχίονας: Μακρύς όσο είναι δυνατό. Έντονα μυϊκός

Αγκώνες: Καλά τοποθετημένοι κοντά στο σώμα, όχι υπερβολικά σφιχτά, χωρίς να στρέφονται προς τα μέσα ή έξω. Με καλή γωνίωση μεταξύ του βραχίονα και του αντιβραχίονα.

Αντιβράχιο: Μακρύ ίσιο και αρκετά μυώδες. Με ισχυρό κόκαλο, αλλά όχι χονδροειδές.

Καρπός: Ισχυρός και σφιχτός.

Μετακάρπιο: Κοντό και ελαφρώς κεκλιμένο.

Εμπρόσθια πέλματα: Ελαφρώς ωοειδής, σφιχτά μεταξύ τους, σχηματίζουν αψίδα, με ισχυρά δάκτυλα. Ισχυρά καφετιά νύχια. Σκληρά, ανθεκτικά, γκρίζα μαξιλάρια πελμάτων. Τα πόδια είναι παράλληλα κατά στάση ή την κίνηση.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Βλέποντας τα από πίσω, ευθεία και παράλληλα. Καλά γωνιωμένα με δυνατά κόκαλα.

Μηρός: Μακρύς και μυϊκός. Με καλή γωνίωση μεταξύ της λεκάνης και του μηρού.

Μηροκνήμιο: Καλά γωνιωμένο

Κνήμη: Μακριά, έντονα μυϊκή και νευρώδης. Το μήκος της είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό του μηρού. Με καλή γωνίωση μεταξύ του μηρού και του μεταταρσίου.

Ταρσός: Ισχυρός, στεγνός και νευρώδης, ωραία κεκλιμένος.

Μετατάρσιο: Κάθετο, κοντό και δυνατό

Οπίσθια πέλματα: Παρόμοια με τα εμπρόσθια.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΣΗ: Η τυπική κίνηση του, είναι ένας ελαφρύς ζωντανός τροχασμός, κομψός και εκτεταμένος, με έντονη κίνηση και ωραία έκταση. Όχι ένας εξαντλητικός καλπασμός κατά το εργασία στο τερρέν. Η πλάτη είναι σταθερή ενώ ο ραχιαίος άξονας παραμένει ίσιος. Ωραίο ευθυτενή παράστημα. Δεν είναι επιθυμητή μια βραδεία κίνηση.

ΑΥΤΙΑ: Σφιχτά εφαρμοστά, χωρίς πτυχές. Τα αυτιά πρέπει να είναι καλά χρωματισμένα.

ΤΡΙΧΩΜΑ

ΤΡΙΧΑ : Τραχιά, στενή, δυνατή, πυκνός και μη στιλπνή. Μήκος εξωτερικού τριχώματος 2-3 εκατ. πυκνή, αδιάβροχό υπόστρωμα. Το περίγράμμα του σώματος δεν πρέπει να καλύπτεται από το μακρύ τρίχωμα. Η σκληρότητα και η πυκνότητά (του τριχώματος), πρέπει να παρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία στα καιρικά φαινόμενα και τους τραυματισμούς. Τα χαμηλότερα μέρη των ποδιών καθώς επίσης και κάτω μέρος του στήθους και της κοιλιάς πρέπει να καλύπτονται με κοντύτερη, μαλακότερη και ελαφρώς λεπτότερη τρίχα το τρίχωμα στο κεφάλι και στα αυτιά είναι κοντύτερο και, συγχρόνως, ελαφρώς σκοτεινότερο, χωρίς όμως να είναι μαλακότερο ή λιγότερο πυκνό.

Τα έντονα φρύδια τονίζουν το μετωπιαίο στοπ. Αυτά και μια δυνατή, όχι πάρα πολύ μακριά (2-3 εκατ.), όσο το δυνατόν πιο σκληρή γενειάδα, και στις δύο πλευρές του ρύγχους, υποδηλώνουν μια αποφασισμένη έκφραση. Και στις δύο πλευρές του λαιμού διαμορφώνονται δυο σχήματος V τούφες τριχώματος.

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ: Διάφορες αποχρώσεις του καστανέρυθρου χρυσού, σε συνδυασμό με το σκούρο ξανθωπό χρυσό (semmelgelb). Τα αυτιά μπορεί να είναι λίγο σκουρότερα, διαφορετικά ομοιόμορφο στο χρώμα. Το κόκκινο, το καστανό ή τα πολύ ανοιχτόχρωμα χρώματα είναι ανεπιθύμητα. Λίγα άσπρα μπάλωμα στο στήθος ή στο λαιμό, όχι περισσότερα από 5 εκατ. στη διάμετρο, καθώς επίσης και κάποια άσπρα σημάδια στα δάκτυλα, δεν θεωρούνται ελάττωμα. Το χρώμα των χειλιών και των οφθαλμικών δακτυλίων πρέπει να έχει στο χρώμα της μύτης

ΜΕΓΕΘΟΣ / ΒΑΡΟΣ

ΥΨΟΣ ΣΤΟ ΑΚΡΩΜΙΟ

Αρσενικά: 58 - 64 εκατ.

Θηλυκά: 54 - 60 εκατ.

Θεωρείται μη αποτελεσματικό ένα ιδιαιτέρως υψηλόσωμο ζώο. Σκοπός μας θα πρέπει να είναι ζώα μέσου μεγέθους. Η ισορροπία και η συμμετρία είναι πολύ περισσότερο σημαντικές από ότι η απλή καταμέτρηση του ύψους.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.

ΕΛΑΤΤΩΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

· Επιθετικά ή υπερβολικά φοβισμένα ζώα

· ισχυρή απόκλιση από τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά.

· άτυπο κεφάλι.

· διάστικτη μύτη (πιτσιλωτή).

· κρεμαστό ή σιαλώδη λαγόνιο

· στόμα με κλίση προς τα επάνω ή κάτω. Στριμμένο στόμα, συμπεριλαμβανομένων όλων των ενδιάμεσων παραμορφώσεων.

· έλλειψη ενός ή περισσότερων κοπτήρων ή/και κυνοδόντων ή/και 2-4 προγομφίων ή/και 1-2 γομφίων (τραπεζίτες), η έλλειψη περισσότερων από δύο από τους PM1 και Μ3 είναι ελάττωμα, μη ορατά δόντια αξιολογούνται ως ελλείποντα.

· Υπεράριθμά δόντια και μη ευθυγραμμισμένα με τα υπόλοιπα.

· σχιστός ουρανίσκος, λαγωχειλία.

· ανοιχτόχρωμα κίτρινα μάτια. Πολύ χαλαρά βλέφαρα εκτροπία ή εντροπία,. Διστοιχίασης (διπλή σειρά των βλεφαρίδων).

· έντονο λαγόνιο (προγούλι).

· παρανυχά.

· άκρως ελαττωματική κίνηση.

· Λεπτό τρίχωμα, έλλειψη υποστρώματος. Μακρύ, μαλακό, μεταξωτό, δασύτριχος, ζαρωμένο ή κατσαρό τρίχωμα. Έλλειψη των κροσσών στα πόδια.

· Σκούρο καφέ ή ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Παρδαλός και όχι ομοιόμορφος χρωματισμός. Λευκό στήθος με θωρακικό μπάλωμα μεγαλύτερο από 5 εκατ.

· άσπρα πέλματα.

· στέρηση του φυσικού χρωματισμού του, είτε στο δέρμα είτε στα χείλια και στα μάτια.

· οποιοσδήποτε είδους αδυναμίας στην ιδιοσυγκρασία.

· απόκλιση περισσότερων από 2 εκατ. από τα προαναφερθέντα ύψη στο ακρώμιο.

Οποιοδήποτε σκυλί παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή συμπεριφοριστικές ανωμαλίες θα πρέπει να αποκλείεται.

Σημ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει δύο προφανώς κανονικούς όρχεις να κατεβούν πλήρως στο οσχέων.