Orizontio720X90

ITALIAN POINTING DOG

FCI-Standard N° 202 / 07. 08. 1998 / GB

(Bracco Italiano)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Κα Peggy Davis.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ : Τσομώκος Διομήδης

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Ιταλία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ : 27. 11, 1989,

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ : Σκύλος δείκτης.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I. : ομάδα 7 σκύλοι δείκτες.

τμήμα 1,1 ηπειρωτικοί δείκτες.

σκυλιά, τύπου "Braque".

με τη εξέταση εργασίας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Αυτό το αρχαίας ιταλικής προέλευσης σκυλί χρησιμοποιείται για το κυνήγι πουλιών, έχει διαμορφωθεί και έχει εξελιχθεί κατά την διάρκεια του χρόνου από τότε που το κυνήγι διεξάγονταν με δίχτυα και έχει προσαρμοστεί ως το σημερινό κυνήγι με όπλα. Οι νωπογραφίες από τον 14ο αιώνα είναι απόδειξη του αναμφισβήτητου διαχρονικού χαρακτήρα του ιταλικού δείκτη διαμέσου των αιώνων, τόσο όσο αφορά θέματα μορφολογία του, όσο και τις ικανότητές του στο κυνήγι ως σκύλο δείκτη.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Ισχυρή και αρμονική κατασκευή, ρωμαλέα εμφάνιση. Προτιμώμενα άτομα είναι εκείνα με σφριγηλά άκρα, καλά αναπτυγμένους μύες, εμφανώς καθορισμένες γραμμές, με το χαρακτηριστικό σχήμα του κεφαλιού και μια αρκετά προφανή κάτω κόγχη, στοιχεία που όλα μαζί συμβάλλουν στο αν δώσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της φυλής.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ : Το μήκος του σώματος είναι ίσο ή λίγο περισσότερο απ’ ότι το ύψος στο ακρώμιο. Το μήκος του κεφαλιού είναι ίσο με τα 4/10 του ύψους στο ακρώμιο, το πλάτος του, που μετριέται στο επίπεδο των ζυγωματικών αψίδων, είναι ελαφρώς λιγότερο από μισό μήκος του. Το κρανίο και το ρύγχος είναι ίσου μήκους.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ : Σκληρό και προσαρμοζόμενο σε όλους τους τύπους κυνηγιών, αξιόπιστο και προικισμένο με δυνατότητες να κατανοεί, να υπακούει και να εκπαιδεύεται πολύ εύκολα.

ΚΕΦΑΛΙ : Οστεώδη και στενό στο επίπεδο των ζυγωματικών, το μήκος του αντιστοιχεί στο 4/10 του ύψους στο ακρώμιο, η μέση του μήκους του είναι στο σημείο όπου ενώνονται οι γραμμές των εσωτερικών γωνιών των δύο ματιών. Οι διαμήκεις άξονες κρανίου και ρύγχους είναι αποκλίνοντες, δηλ. εάν εκτίνουμε την επάνω γραμμή του ρύγχους, αυτή πρέπει να προβάλει μπροστά από την ινιακή προεξοχή, ιδανικά στο μέσο του μήκος του κρανίου.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ :

Κρανίο : Βλέποντας το από πλάγια, το κρανίο έχει την μορφή μιας πολύ ανοικτής αψίδας. Βλέποντας το από επάνω, σχηματίζει μια κατά μήκος επιμηκούμενη έλλειψη. Το πλάτος του κρανίου, το οποίο μετριέται στο επίπεδο των ζυγωματικών, δεν πρέπει να υπερβαίνει το μισό του μήκους του κεφαλιού. Η μετωπιαία εξοχή και οι βλεφαρικές κόγχες είναι έκδηλες. Ο μετωπιαίος αύλακας είναι ορατός και τελειώνει στο μέσο του μήκους του κρανίου. Η μεσοβρεγμάτιεα προεξοχή είναι κοντή και όχι πολύ προεξέχον. Ινιακή προεξοχή έντονη.

Μετωπιαίο στοπ : Όχι έντονο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Μύτη : Ογκώδης, με μεγάλα καλά ανοιγμένα ρουθούνια, προεξέχει ελαφρώς πέρα από τα χείλια με τα οποία διαμορφώνει μια γωνία. Χρώμα: Από σχετικά ροζ ως σαρκόχρωμη ή καφετή, ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος.

Ρύγχος : Στο μπροστινό μέρος ελαφρώς κεκλιμένο ή και ίσιο. Το μήκος του είναι ίσο με το μισό του μήκους του κεφαλιού και το βάθος του στα 4/5 του μήκους του. Βλέποντας το από μπροστά, οι πλευρές του ρύγχους συγκλίνουν ελαφρώς, παρόλα αυτά το μπροστινό μέρος παραμένει επαρκούς πλάτους. Πηγούνι όχι ιδιαίτερα εμφανές.

Χείλια : Τα επάνω χείλια είναι καλά ανεπτυγμένα, λεπτά και ελαστικά χωρίς χαλαρότητα, καλύπτουν το σαγόνι, βλέποντας τα από πλάγια όψη, επικαλύπτουν ελαφρώς το κάτω σαγόνι. Βλέποντας τα από μπροστά, διαμορφώνουν ένα " V " κάτω από τη μύτη, η γωνία των χειλιών πρέπει να είναι έντονη και όχι «ασαφής».

Σαγόνια-δόντια : Οδοντικές συστοιχίες σωστά προσαρμοσμένες, στο φατνιακό οστό, δάγκωμα ψαλιδιού – αλλά και το δάγκωμα πένσας είναι επίσης αποδεκτό.

Μάγουλα : Νευρώδη.

Μάτια : Σε ημι-πλευρική θέση με μια μαλακή και πειθήνια έκφραση, ούτε βαθουλωτά αλλά ούτε και προεξέχοντα. Μάτια αρκετά μεγάλα, βλέφαρα οβάλ μορφής και σφιχτά (χωρίς εντροπία ή εκτροπία). Η ίριδα είναι λίγο πολύ, από σκούρου καφετί ως ώχρας χρώματος, ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος.

Αυτιά : Καλά αναπτυγμένα, στο μήκος, χωρίς τέντωμα, πρέπει να φθάσουν στην άκρη της μύτης. Το πλάτος τους είναι τουλάχιστον ίσο με μισό του μήκος τους ή ελαφρώς μεγαλύτερο, η βάση τους σχετικά στενή, τοποθετημένα σχετικά προς τα πίσω στο επίπεδο των ζυγωματικών, αυτί εύπλαστο με το μπροστινό μέρος να στρέφει ωραία προς το εσωτερικό μέρος και αρκετά κοντά στο μάγουλο είναι ιδιαίτερα επιθυμητό, το κάτω μέρος του αυτιού τελειώνει σε μια ελαφρώς στρογγυλευμένη άκρη.

ΛΑΙΜΟΣ : Ισχυρός, σε μορφή περικομμένου κώνου, μήκος όχι λιγότερο από τα 2/3 του μήκους του κεφαλιού, σωστά αποσυνδεόμενος από τον αυχένα. Ο λαιμός παρουσιάζει μαλακό διπλό λωγάνιον (προγούλι).

ΣΩΜΑ :

Επάνω γραμμή : Το ανώτερο σχεδιάγραμμα της ράχης αποτελείται από δύο γραμμές: μια σχεδόν ευθεία, γέρνοντας από τα ακρώμια στο 11ο ραχιαίο σπόνδυλο, ενώ η άλλη σχηματίζει ελαφρώς αψίδα, και ενώνεται με τη γραμμή των γλουτών.

Ακρώμια : Σαφώς καθοριζόμενα, με τις ωμοπλάτες να ξεχωρίζουν σωστά.

Οσφυϊκή χώρα : Ευρεία οσφυϊκή περιοχή, μυώδης, κοντή και ελαφρώς κυρτή.

Καπούλια: Μακριά (περίπου στο 1/3 του ύψους των ακρωμίων), ευρεία και έντονα μυώδη, η ιδανική πυελική γωνίωση (γωνία που διαμορφώνεται από το πυελικό περίζωμα με μια οριζόντια γραμμή) είναι 30°. Λεκάνη ευρεία.

Στήθος : Ευρύ, βαθύ και καλά ανεπτυγμένο προς τα κάτω ως το επίπεδο των αγκώνων, χωρίς να σχηματίζει καρίνα, με πλευρά κεκλιμένα που προβάλουν σωστά, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος τους.

Κάτω γραμμή : Μικρότερης έκτασης σχεδόν οριζόντια στο μέρος του θώρακα, με ελαφρά ανοδική κλίση προς το μέρος της κοιλιάς.

ΟΥΡΑ : Χοντρή στη βάση, ίσια, με μια μικρή τάση να εκλεπτύνει, τρίχα κοντή. Όταν το σκυλί βρίσκετε σε δράση και ειδικά κατά την αναζήτηση, φέρεται οριζόντια ή σχεδόν οριζόντια. Πρέπει να ακρωτηριάζεται στα 15-25 εκατ. από τη ρίζα της.

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ :

Ώμοι : Ισχυροί, έντονα μυώδεις, μακριοί και κεκλιμένοι, αρκετά άνετοι κατά την κίνηση.

Ανώτερος βραχίονας : Κεκλιμένος, κοντά στον θώρακα.

Αγκώνας : Ο αγκώνας πρέπει να είναι σε μια ευθεία κάθετη γραμμή από το πίσω μέρος της ωμοπλάτης ως το έδαφος.

Αντιβράχιο : Ισχυρό, ίσιο, με ισχυρούς και έντονα εμφανής τένοντες.

Μετακάρπιο : Συμμετρικό, σφριγηλό, σωστού μήκους και ελαφρώς κεκλιμένο.

Μπροστινά πέλματα : Δυνατά, ελαφρώς ωοειδής στο σχήμα, σφιχτά και σωστής κλίσης δάχτυλα με ισχυρά νύχια που κλίνουν σωστά προς το έδαφος. Το χρώμα των νυχιών είναι άσπρο, κίτρινο ή καφετί, μιας λίγο πολύ σκουρόχρωμης απόχρωσης ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος ελαστικά και σφριγηλά μαξιλάρια πελμάτων.

ΟΠΙΣΘΙΑ :

Ανώτερος μηρός : Μακρύς, παράλληλος, μυϊκός, με την οπίσθια άκρη του σχεδόν ευθεία.

Χαμηλότερος μηρός : Ισχυρός.

Ταρσός : Ευρύς.

Μετατάρσιο : Σχετικά κοντό και σφριγηλό.

Οπίσθια πέλματα : Με όλα τα χαρακτηριστικά των μπροστινών πελμάτων, έχουν παράνυχα, η απουσία των οποίων δεν είναι ελάττωμα. Το διπλό παράνυχο είναι ανεκτό.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ/ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ : Εκτεταμένο και γρήγορο τρέξιμο, με ισχυρή ώθηση από τα οπίσθια πόδια, κεφάλι που κρατιέται ψηλά, μύτη που και αυτή κρατιέται ψηλά κατά τέτοιο τρόπο ώστε, κατά το κυνήγι, τη μύτη να είναι ψηλότερα από το επίπεδο της ράχης.

ΔΕΡΜΑ : Σκληρό αλλά ελαστικό λεπτότερο στο κεφάλι, τον λαιμός, τις μασχάλες και στα κατώτερα μέρη του σώματος. Οι ορατές βλεννώδεις μεμβράνες πρέπει να είναι αντίστοιχου χρώματος με το τρίχωμα, χωρίς όμως να παρουσιάζουν μαύρα στίγματα. Οι βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος είναι ροδαλές, τα κιτρινωπού, λευκού ή κάστανου χρώματος σκυλιά παρουσιάζουν μερικές φορές καφετιές ή ανοιχτού καστανού χρώματος στίγματα.

ΠΑΛΤΟ

ΤΡΙΧΑ : Κοντή, πυκνή και στιλπνή, λεπτότερη και κοντύτερη στο κεφάλι, τα αυτιά, το μπροστινό μέρος των ποδιών και τα πόδια.

ΧΡΩΜΑ :

1. άσπρο.

2. λευκό με μπαλώματα διαφόρων μεγεθών λίγο πολύ στο μέγεθος ενός πορτοκαλιού σκούρου κεχριμπαρένιου χρώματος.

3. λευκό με μεγάλα ή μικρά κάστανα μπαλώματα.

4. άσπρο πιτσιλωτό με ανοιχτό πορτοκάλι (melato).

5. άσπρο πιτσιλωτό με κάστανο (roano-marrone). Σε αυτόν τον τελευταίο συνδυασμό, εκτιμάται και προτιμάται ιδιαίτερα μια μεταλλική γυαλάδα και μια ζεστή σκιά του κάστανου, θυμίζοντας το χρώμα του ράσου μοναχού.

Προτιμάται μια συμμετρική μάσκα στο πρόσωπο, αλλά ανεκτή είναι και η απουσία της.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ :

Ύψος στο ακρώμιο : Μεταξύ 55 και 67 εκατ..

Προτιμημένο μέγεθος για τα αρσενικά: 58 - 67 εκατ..

Προτιμημένο μέγεθος για τα θηλυκά: 55 - 62 εκατ..

Βάρος : Μεταξύ 25 και 40 κλ ανάλογα με το μέγεθος.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ :

1. επιθετικότητα ή υπερβολική επιφυλακτικότητα (ντροπαλός)

2. σύγκλιση των αξόνων κρανίου- ρύγχους.

3. σχιστή μύτη.

4. έντονος προ-υπογναθισμός.

5. επίπεδα μάτια.

6. τρίχωμα μαύρο, άσπρο και μαύρο, τρίχρωμος, κιτρινόφαιος, φουντουκί, μονόχρωμος, με μαύρα σημάδια.

7. απουσία χρώματος (αλφισμός).

8. βλεννώδεις μεμβράνες, δέρμα και αυτιά με ίχνη μαύρου.

9. μέγεθος 2 εκατ. πάνω ή κάτω από τα όρια που υποδεικνύονται στα πρότυπα.

Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείετε.

Σημ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει δύο προφανώς κανονικούς όρχεις να κατεβούν πλήρως στο οσχέων.