Orizontio720X90

Άνεμος & αποδημία

Κάθε χρόνο πολλά είδη πουλιών μεταναστεύουν, ακολουθώντας το πανάρχαιο δρομολόγιό από το βορρά προς το νότο το φθινόπωρο και το αντίθετο την άνοιξη. Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους στην διαδικασία της αποδημίας είναι ο άνεμος.

Οι μεταναστεύσεις των πουλιών γίνονται με ταχύτητα και κατεύθυνση ανάλογα με τους ανέμους που επικρατούν κατά την διάρκεια των περασμάτων. Η επιλογή της πορείας των αποδημητικών πουλιών είναι συνάρτηση του είδους των πουλιών αλλά και του τοπίου που θα περάσουν στεριά ή θάλασσα.

Από μελέτες επιστημόνων αλλά και εμπειρίες παλιών κυνηγών έχει βγει το συμπέρασμα ότι άλλα πουλιά κινούνται με αντίθετο άνεμο της πορείας που έχουν πάρει και άλλα με ούριο, για αυτό και οι διαφορετικές προτιμήσεις των πουλιών σε άνεμο έχουν κάνει πολλούς κυνηγούς να πιστεύουν ότι ο άνεμος δεν είναι το μοναδικό όπλο των πτηνών για το ταξίδι τους, αλλά τα ψυχρά κύματα αέρος καθώς και το φεγγάρι σε ποια διαβάθμιση βρίσκεται.

Σύμφωνα με πείραμα Αμερικανών και Γερμανών ερευνητών, ορισμένα αποδημητικά πουλιά χρησιμοποιούν εκτός από το μαγνητικό πεδίο της Γης και το ηλιοβασίλεμα για να καθορίσουν την πορεία τους, η βιολογική μαγνητική πυξίδα κάποιων πτηνών ρυθμίζεται με βάση στοιχεία του λυκόφωτος.

Το σίγουρο είναι ότι και στην αποδημία ισχύει το ρητό “παν μέτρο άριστο”, γιατί ούτε ο δυνατός αέρας βοηθάει την αποδημία ούτε και η άπνοια. Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι οι βόρειοι άνεμοι βοηθούν στην αποδημία και επίσης έχει παρατηρηθεί ότι στο φθινοπωρινό πέρασμα σπάνια βρέθηκαν 2 ειδών θηράματα την ιδία ημέρα (τρυγόνια – ορτύκια).

Αν τελικώς στην διάρκεια του ταξιδίου των αποδημητικών επέλθει αλλαγή ανέμου από βόρειος σε νότιος το μονό που συμβαίνει είναι τα πουλιά να μεταβάλουν την πορεία τους. Άλλωστε έχει ακουστεί πολλές φορές να πέφτουν ορτύκια σε απίθανα μέρη και αυτό συμβαίνει γιατί κατά την διάρκεια του ταξιδίου πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι ή λόγω του ότι τα πιάνει κάποιο δυνατό μπουρίνι

και από την κούραση αναγκάζονται να πιάσουν όπου βρουν.

Βέβαια υπάρχει και ο σύγχρονος αισχρός τρόπος με τις ηχομιμητικές συσκευές που οι ασυνείδητη τοποθετούν ώστε ο καθένας να έχει το δικό του προσωπικό κυνηγότοπο, χωρίς να σέβεται τον συνάδελφο του που έχει και αυτός την επιθυμία να κυνηγήσει τα αποδημητικά θηράματα.

Δυστυχώς σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας παρατηρήται αυτό το λαθροκυνήγι, βέβαια η θηροφυλακή κάνει μεγάλο έργο ώστε πολλοί από τους λαθροθήρες να αναγκάζονται πλέον να τοποθετούν ηχομιμητικές συσκευές σε υπερβολικά δύσκολα και απρόσιτα σημεία.

Στην περιοχή μου στα Μεσόγεια το πρόβλημα παρατηρείται έντονα στα μικρά νησάκια που υπάρχουν. Αλλά ας γυρίσω στις εκ φύσης συνήθειες των αποδημητικών π.χ το ύψος που ταξιδεύουν ορισμένα αποδημητικά έχει σχέση με την ένταση του ανέμου.

Επίσης πολλές φορές παρατηρήθηκε στα περάσματα ότι με ισχυρούς ανέμους βρίσκουμε περισσότερα θηλυκά ορτύκια αυτό συμβαίνει γιατί τα αρσενικά προπορεύονται και φτάνουν πιο γρήγορα.

Τελικά το συμπέρασμα που βγαίνει από τα προαναφερθέντα είναι ότι ο άνεμος παίζει ένα βασικό ρόλο στο αν θα συναντήσουμε θήραμα και αν τελικά θα βρεθούμε στο πολυπόθητο πέρασμα που όλοι ονειρευόμαστε.

Φιλικά

Βαρνάβα Μαίρη