Orizontio720X90

Πέρδικα η βασίλισσα του βουνού.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, η πέρδικα ήταν μια ψηλομύτα γυναίκα. Μια μέρα, όπως καθόταν δίπλα σε ένα πουρνάρι είδε τον μυθικό Δαίδαλο να θάβει τον άμοιρο τον γιό του τον Ίκαρο. Λένε ότι αντί να λυπηθεί για το δυστύχημα όπως θα έκανε κάθε συμπονετικός άνθρωπος, αυτή άρχισε να ειρωνεύεται. Τότε ο Δίας οργιστικέ και την μεταμόρφωσε σε πουλί με το όνομα πέρδικα.

Πόσα και πόσα δεν έχουν γραφτεί για αυτό το πουλί, τραγούδια, ποιήματα, μύθοι και ιστορίες. Μαζί με τον λαγό αποτελούν τις κυρίαρχες μορφές του ενδημικού θηράματος στην πατρίδα μας.

Θεωρείτε ένα κατ’ εξοχήν δύσκολο κυνήγι αφού οι εδαφολογικέ και καιρικές συνθήκες δημιουργούν υψηλές δυσκολίες στον κυνηγό και στον σκύλο, γι’ αυτό το ζευγάρι (κυνηγός-σκύλος) πρέπει να έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο στην φυσική του κατάσταση και στην εξοικείωση με αυτό το θήραμα.

Το κυνήγι της πέρδικας είναι όπως λένε οι κυνηγοί ¨βασιλικό κυνήγι¨. Μια σκοτωμένη πέρδικα γεμίζει περισσότερο το μάτι απ’ ότι πολλά άλλα φτερωτά θηράματα.

Η πέρδικα που διαχειμάζει στην πατρίδα μας είναι η Alectoris Graeca και η νησιωτική πέρδικα chukar, καθώς και η πέρδικα του κάμπου η οποία όμως δεν θηρεύεται. Βεβαίως έχουμε και άλλα είδη πέρδικας όπως η πέρδικα που ζει στα υψίπεδα της Σκωτίας, η λευκή πέρδικα των Άλπειων που ζει σε ύψη άνω των 1500m, η πέρδικα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας Caccabis rufa, και η Αφρικανική πέρδικα. Αν και διαφέρουν όλες αυτές μεταξύ τους σε μέγεθος, χρώματα, αλλά και κελαΐδισμα, πράγμα το οποίο οφείλεται στο οικολογικό περιβάλλον που ζουν, δεν παύουν να έχουν όλες την παλικαριά μιας πέρδικας.

Η πέρδικα ζει σε βουνά γυμνά με αραιή βλάστηση όπως πεύκα, έλατα, ελατόπευκα κλπ. Τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκονται όχι λίγες φορές σε χαμηλώματα αν βρίσκουν νερά, μόλις βρέξει τράβιουνται ψηλότερα.

Η πέρδικα γεννάει 10-15 αυγά και τα μικρά βγαίνουν ύστερα από 20 μέρες. Οι πέρδικες έχουν μικρές φτερούγες και βαρύ σώμα αυτός είναι και ο λόγος που πετούνε πάντα προς τα κάτω και ποτέ προς τα πάνω.

Ο τρόπος που εφαρμόζεται το κυνήγι της πέρδικας είναι με σκύλο φέρμας, σκύλο υπάκουο που όχι να ξεσηκώνει τις πέρδικες μακριά από εμάς, να κρατάει μια καλή επαφή με τον κυναγωγό του ώστε να υπάρχει μια καλή συνεργασία, σημαντικό είναι ο σκύλος να έχει σταθερή φέρμα και άψογο απόρτ.

Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε διαβάσει αρκετά δημοσιεύματα όλα αυτά τα χρόνια και λίγο ως πολύ γνωρίζεται τις συνήθειες αυτού του πουλιού, για αυτόν τον λόγω εκεί που θα ήθελα να σταθώ περισσότερο είναι στο εξής:

Θα πρέπει να σεβόμαστε αυτό το λεβέντικο πουλί και να μην προσπαθούμε να αφανίσουμε και το τελευταίο πουλί του κοπαδιού.

Δεν πρέπει να κυνηγάμε φτιάχνοντας μεγάλες παρέες και κινουμένη σαν φάλαγγα από την κορυφή του βουνού ως το τελευταίο ρέμα να προσπαθούμε να καρπωθούμε περισσότερες πέρδικες και να μην τους αφήνουμε τρόπο και έξοδο διαφυγής.

Το κυνήγι είναι σπορ πέρασαν τα χρόνια που ήταν θέμα επιβίωσης. Σημαντικό είναι το φυσίγγι που θα διαλέξουμε και η διάταξη του, σωστό είναι σαν πρώτο να έχετε 8 διασποράς και αμέσως μετά νούμερο 6. Τέλος να μην ξεχάσετε να της βγάλετε το άντερο της.

Σαν γυναίκα θα σας προτείνω πριν τις μαγειρέψετε να τις αφήσετε πρώτα να σιτέψουν στο ψυγείο κανά-δυο μέρες και προσωπική μου γνώμη μην σκεφτείτε να τις κάνετε πιλάφι ή σαλμί ή σούπα, παρά μόνο στην σχάρα ή στο φούρνο συνοδευμένη πάντα με καλό κρασί.

Στην υγεία σας.

Φιλικά

Βαρνάβα Μαίρη