Orizontio720X90

ENGLISH COCKER SPANIEL

FCI-Standard N° 5 / 28. 11. 2003 / GB

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Μεγάλη Βρετανία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ : 29.10.2003.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ : σκυλί ξεσηκώματος.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I. : ομάδα 8 retrievers, σκυλιά ξεσηκώματος, σκυλιά ύδατος.

τμήμα 2 σκυλιά ξεσηκώματος.

με εξέταση εργασίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Εύθυμο, εύρωστο, αθλητικό, ισορροπημένο, συμπαγές, με την απόσταση από το ακρώμιο στο έδαφος και από το ακρώμιο στη ρίζα της ουράς, περίπου ίσια.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ : Εύθυμης ιδιοσυγκρασίας με την ουρά πάντα να παρουσιάζει μια χαρακτηριστική ζωηρή κίνηση ιδιαίτερα όταν ακολουθεί μυρωδιά, δεν φοβάται τα πυκνά. Ευγενικό και στοργικό, γενικά όμως γεμάτο ζωής και μπρίο.

ΚΕΦΑΛΙ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ:

Κρανίο : Καλά αναπτυγμένο, καθαρά σμιλευμένο, ούτε πάρα πολύ λεπτό ούτε πάρα πολύ χονδροειδή.

Μετωπιαίο στοπ : Ευδιάκριτο, ευρισκόμενο στο μέσο μεταξύ της άκρης της μύτης και του ινίου.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Μύτη :Αρκετά ευρεία ώστε να συμβάλει στην οξεία οσφραντική ικανότητα.

Ρύγχος : Τετραγωνισμένο.

Σαγόνια/δόντια : Σαγόνια ισχυρά με ένα τέλειο, κανονικό και πλήρες δάγκωμα ψαλιδιού, δηλ. τα επάνω δόντια καλύπτουν τα κατώτερα δόντια και βρίσκονται σωστά εντός του φατνιακού οστού.

Μάγουλο : Μη προεξέχον.

Μάτια : Μεγάλα, αλλά όχι προεξέχοντα. Σκούρα καφέ ή καφετί, ποτέ ανοιχτόχρωμα, εκτός στην περίπτωση του συκωτί, του ανοιχτού κιτρινωπού και του συκώτι και άσπρου (τριχώματος), σκούρο φουντουκί, συκωτί για να εναρμονίζεται με το τρίχωμα, έχουν έξυπνη και ήπια έκφραση, αλλά ταυτόχρονα άγρυπνη, φωτεινή και εύθυμη, βλέφαρα σφιχτά.

Αυτιά : Λοβίο, τοποθετημένο χαμηλά στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια. Λεπτά αυτιά που επεκτείνονται ως την άκρη της μύτης. Καλά ντυμένα με μακριά, ίσια και μεταξένια τρίχα.

ΛΑΙΜΟΣ : Συγκριμένου μήκους, μυϊκός. Προσεκτικά βαλμένος στους ωραία κεκλιμένους ώμους. Καθαρός λαιμός.

ΣΩΜΑ : Ισχυρό, συμπαγές.

Ράχη : Στιβαρή, επίπεδη, που κλίνει ήπια προς τα κάτω προς την ουρά, από το τέλος της οσφυϊκής χώρας ως την βάση της ουράς.

Οσφυϊκή χώρα : Κόντη, ευρέια.

Στήθος : Καλά αναπτυγμένο και βαθύ, ούτε πάρα πολύ φαρδύ ούτε πολύ στενό στο μπροστινό του μέρος. Πλευρά που προβάλουν σωστά.

ΟΥΡΑ : Τοποθετημένη ελαφρώς σε χαμηλότερο επίπεδο από τη γραμμή πλάτης. Πρέπει να βρίσκετε σε κίνηση κατά την δράση και να φέρεται σε ίσιο με την ράχη επίπεδο και πότε να μην στρέφεται πάνω από αυτή. Συνήθως κόβεται.

Κομμένη: Δεν πρέπει να κόβεται ούτε πάρα πολύ κοντή, αλλά ούτε και πάρα πολύ μακριά ώστε να παρεμποδίζει την συνεχή κίνηση της κατά την δράση.

Μη κομμένη: Ελαφρώς κυρτή, μέτριου μήκους, ανάλογος με το μέγεθος του σώματος που δίνει μια γενικώς ισορροπημένη εμφάνιση, ιδανική να μην φθάνει κάτω από τον ταρσό. Ισχυρή στη ρίζα που εκλεπτένει σε μια λεπτή άκρη, καλά ενδεδυμένη με τρίχα ανάλογη με το τρίχωμα. Ζωηρή στη δράση, που δεν φέρεται σε υψηλότερο επίπεδο από το επίπεδο πλάτης αλλά και ποτέ σε τόσο χαμηλό ώστε να υποδεικνύει δειλία.

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ : Πόδια καλά οστεωμένα, ίσια, αρκετά κοντά για να συγκεντρώνουν δύναμη. Όχι πάρα πολύ κοντά ώστε να παρεμποδίζουν τις τεράστιες απαιτήσεις που αναμένονται από αυτό το μεγάλο, αθλητικό σκυλί.

Ώμοι: Κεκλιμένοι και στιβαροί.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ : Ευρεία, σωστά στρογγυλευμένα, πολύ μυϊκά πόδια καλά οστεωμένα.

Μηροκνήμιο : Σωστής κλίσης.

Ταρσός : Κοντός κάτω από την ταρσική ένωση, επιτρέποντας την άνεση στην κίνηση.

ΠΕΛΜΑΤΑ :Στιβαρά, με χοντρά μαξιλαράκια, αιλουροειδή.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ/ΚΙΝΗΣΗ : Σωστός κατά την δράση με μεγάλη κίνηση που καλύπτει επαρκές έδαφος.

ΤΡΙΧΩΜΑ

ΤΡΙΧΑ :Επίπεδη, μεταξένια στη υφή, ποτέ σκληρή ή κυματιστή, όχι πάρα πολύ πλούσια και ποτέ σγουρή. Καλά επενδυμένα με κροσσούς τα μπροστινά άκρα, το σώμα και τα πίσω πόδια επάνω από τους ταρσούς.

ΧΡΩΜΑ :Διάφορα. Στα μονόχρωμα δεν επιτρέπεται κανένα λευκό (σημάδι) εκτός από το στήθος.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ :

Ύψος περίπου: αρσενικά 39 - 41 εκατ. (15 1/2 - 16 ins)

θηλυκά 38 - 39 εκατ. (15 - 15 1/2 ins).

Βάρος περίπου: 12.5 - 14.5 κλ (28 - 32 λίβρες).

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ : Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία και την επίδρασή της επάνω στην υγεία και την ευημερία του σκυλιού.

Οποιοδήποτε σκυλί παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείεται.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.

Αυτά τα τροποποιημένα πρότυπα φυλής θα ισχύσουν από τον Απρίλιο του 2004.