Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 11/06

Μπρετον και λαγός

Από κ. mpreton

Γεια σας κύριε Πετροχειλε. Έχω ένα κουτάβι Μπρετον. Νομίζω, (διορθώστε με αν κάνω λάθος) ότι μπορώ, εκτός από μπεκάτσα-πέρδικα-ορτύκι να κυνηγώ και λαγό. Πότε πρέπει να της δείξω το τριχωτό θήραμα; Μαζί με τα φτερωτά ή πολύ αργότερα για να μην την παροτρύνω στην καταδίωξη; Να ξεκινήσω με κουνέλι; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση

Θα σας συμβούλευα το λαγό να του το δείξετε μετά την βασική εκπαίδευση του, ώστε να μπορείτε να το μπλοκάρετε στο ξεπέταγμα του λαγού, και να απαιτήσετε απόλυτη ακινησία διότι εάν αφήσετε να καταδιώξει το λαγό παθιάζεται τόσο πολύ που όταν βγάζει έναν αρχίζει να τον καταδιώκει τις περισσότερες φορές εγκαταλείποντας την προσπάθεια να ψάξει κάθε άλλο θήραμα.

Θυμάμαι μια φορά είχα ένα ιρλανδικό σέτερ, στο οποίο είχα επιτρέψει να καταδιώκει το λαγό. Έτσι σε ένα κυνήγι είχα βρει αρκετές μπεκάτσες, τις οποίες φέρμαρε πολύ καλά και έκανε ακινησία στο πέταγμα και στο πυροβολισμό τους μέχρι ότου έβγαλε κάποιο λαγό τον οποίον άρχισε να καταδιώκει. Αναγκάστηκα να αλλάξω περιοχή αλλά και πάλι, μετά από 200 μέτρα έβγαλα άλλο λαγό τον οποίον καταδίωκε μέχρι τη νύχτα και έτσι εγώ έχασα τις μπεκάτσες.

Ανασφαλής σκύλος

Από κ. ΑΝΤΟΝΙΟ.

Αγαπητέ Θωμά έχω ένα σεττερ 15 μηνών (θηλυκό) το πρόβλημα που έχει είναι με την έρευνα του ενώ έχει αίσθηση θηράματος ωραία μύτη, φέρμα, συναίνεση, είναι τρομερά ανασφαλής. Όταν το βγάζω μονό του με έχει συνεχώς στο νου του, πολύ συχνά κολλάει στα πόδια μου, όταν πάρει αναθυμίαση φεύγει και ολοκληρώνει την όλη φάση άριστα (φέρμα ποντάρισμα). Όταν το βγάζω με έμπειρο σκύλο ανοίγεται περισσότερο, ψάχνει πολύ ποιο έντονα, με έχει στο νου του λιγότερο, πολλές φορές χάνεται και ψάχνει να με βρει. Δεν θέλω να το βγάζω με έμπειρα σκυλιά για να μην γίνει κομπάρσος. Πέρσι στο κυνήγι έχει βγει πολύ λίγο, εκπαιδευτικά συνεχείς εξόδους σε πέρδικα, θα ήθελα την γνώμη σας. Ευχαριστώ εκ τον προτέρων

Απάντηση

Μπορείτε να το βγάλετε ορισμένες φορές με ένα πιο έμπειρο ζώο αλλά στο πυκνό. Το μεγάλο σκυλί μετά από λίγο θα το χάσει διότι θα ανοίγεται 200 και 300 μέτρα κάπου θα το χάνει και κάπου θα το ξαναβρίσκετε και όταν σας ξαναβρίσκει θα αποκτά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και ένα σκύλο ο οποίος να είναι ανοιχτός και γρήγορος, ώστε να τον βλέπει μόνον κάποιες στιγμές και να μην κολλάει από πίσω του. Έτσι μετά από λίγο θα μπορέσετε να το πάτε μόνο του και να έχει αποκτήσει τόση πρωτοβουλία ώστε να μην σας δημιουργεί πρόβλημα.

Η όλη η διαδικασία θα σας πάρει ένα, ενάμιση μήνα.

Βέβαια υπάρχουν και ζώα τα οποία λόγω του ότι οι παραστάσεις οι οποίες είχαν μεταξύ 2 και 8 μηνών δεν ήταν αρκετές έχουν γίνει δισπροσάρμοστα σε νέες συνθήκες. Σε αυτή τη περίπτωση θα δυσκολευτείτε περισσότερο.

Εκπαίδευση ξεκίνημα κουταβιών

Από κ iliasm

Καλημέρα σας κ. Πετρόχειλε. Καταρχήν συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά που κάνετε και για την πολύτιμη βοήθεια που μας παρέχετε συνεχώς. Θα ήθελα να μου λύσετε μερικές μικρές απορίες που λόγω των γνώσεων σας θα σας είναι πολύ εύκολο. Έχω 2 κουτάβια Πόϊντερ το ένα Θηλυκό (6 μηνών) και το άλλο αρσενικό 8 (8 μηνών), θα ήθελα να μου πείτε σε ποια ηλικία τα κουτάβια αυτά θα είναι έτοιμα για να τα αρχίσω βασική εκπαίδευση, πότε να έρθουν πρώτη φορά σε επαφή με θήραμα. Αν μπορώ να βγάλω από φέτος κάποιο σκυλάκι στο κυνήγι που ξεκινά περίπου σε 1 μήνα. Ακόμη τα έχω δουλέψει σε απόρτ διαπιστώνω ότι ενώ έχουν επαναφορά δεν το αφήνουν εύκολα από το στόμα τους, τι θα με συμβουλεύατε. Και τέλος ενημερώθηκα για μερικούς συναδέλφους κυνηγούς να έχουν πόϊντερ σκύλους και να τους "σέβονται" μέχρι σε βαθμό φόβου και υπακούνε στα πάντα πως το καταφέρνουν κάτι τέτοιο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ηλίας Μ.

Απάντηση

Η εκπαίδευση του κουταβιού για τη βασική εκπαίδευση εάν πρόκειται για σκυλί πελάτου εγώ την αρχίζω πάνω από 7 μηνών. Εάν πρόκειται για δικό μου σκυλί πολλές φορές την αρχίζω σε μικρότερη ηλικία αλλά τότε πρέπει να το κάνουμε πάρα πολύ μαλακά γιατί μπορούμε να καταστρέψουμε το χαρακτήρα του σκύλου.

Εγώ στα κουτάβια μου δείχνω θήραμα από 3½ μηνών.

Κάλλιστα μπορούν να βγουν τα κουτάβια φέτος στο κυνήγι μαζί με μεγάλα ζώα τα οποία θα τα κάνουν να υπερβάλουν σε κόπωση και βέβαια 1 με 2 ώρες το πολύ κάθε φορά.

Εκείνο το οποίο πρέπει να προσέξετε περισσότερο είναι να μην τα πάτε σε μέρος με πολλούς κυνηγούς όπως γίνονται στα περάσματα. Το δόντι των σκύλων στο απόρτ θα μαλακώσει από μόνη της με τη βασική εκπαίδευση και θα είναι πιο πρόθυμα να σας το δώσουν. Αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ούτε να το ζορίσετε ούτε να το κάνετε πολλές φορές ποτέ πάνω από δύο 2-3, διότι εάν αρνηθούν να το πιάσουν μετά η διαδικασία του κατευθυνόμενου απόρτ είναι χρονοβόρα επίπονη και χρειάζεται επαγγελματία.

Ο σωστά εκπαιδευμένος σκύλος πρέπει πάντοτε να μην φοβάται κάποια στιγμή να κάνει και κάποιο λάθος ξέροντας βεβαίως ότι θα διορθωθεί, διότι θελήσουμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα του λάθους σκύλος μας θα έχει πάψει να παίρνει οποιοδήποτε πρωτοβουλία και η προσφορά του σε πολλούς τομείς θα είναι υποβαθμισμένη στο ρόλο του κακόκεφου εργάτη και όχι του εμπνευσμένου κυνηγού.