Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 11/06

Από κ. Μυλούλη Γιάννη

Κακές συνήθειες

Κύριε Κυριτσάκα καλησπέρα. θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Έχω ένα γκεκικο 18 μηνών. Έχει ξεκινήσει καλά και μου έχει βγάλει λαγούς. Έχει όμως ένα ελάττωμα. αν δεν βρει αμέσως έντονο ντορό λαγού ρίχνεται σε ζώα όπως γίδια πρόβατα άλογα άγρια και τέτοια. μου έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα με βοσκούς και έχει καταστρέψει πολλά κυνήγια. Αν όμως βρει έντονο ντορό λαγού τότε ιχνηλατεί καλά και με θετικό αποτέλεσμα. Το περίεργο είναι ότι αλεπού δεν έχει πάρει ποτέ καθώς και το ότι το έχω δεμένο σε αγρόκτημα που έχει συχνή επαφή με οικόσιτα ζώα γίδια και πρόβατα τα οποία δεν τα πειράζει. Στο βουνό όμως τα θεωρεί θηράματα. Καθοδηγήστε με σας παρακαλώ τι να κάνω σε αυτή την ηλικία που βρίσκεται;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μυλούλης Γιάννης

Σαλαμίνα

Απάντηση

Στην ηλικία των 18 μηνών κ. Μυλούλη, έπρεπε ο σκύλος να είχε ήδη εκπαιδευτεί στα οικόσιτα ζώα και ιδιαίτερα στους τόπους βοσκής των κοπαδιών, όπου συναντούμε τα γίδια, πρόβατα κ.λ.π.

Στον περιορισμένο χώρο της αυλής, όλα τα οικόσιτα ζώα ζουν ειρηνικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκύλου, ο οποίος παίζει και το ρόλο του φύλακα. Με αυτά τα δεδομένα, τα υπόλοιπα ζώα της γειτονιάς τα θεωρεί κατά κανόνα ξένα και μάλιστα δείχνει επιθετικές τάσεις σε κάθε περίπτωση που θα τα συναντήσει, πόσο μάλλον τα πρόβατα και τα γίδια στο βουνό.

Αφού είναι δεμένο στο κτήμα δεν είναι σίγουρο πως δεν έχει επιθετικές τάσεις στα δικά σας ζώα. Αυτό θα το δείτε σίγουρα αν κυκλοφορεί ελεύθερα με τα οικόσιτα και δεν τα πειράζει. Είναι μεγάλο λάθος να δένονται τα σκυλιά, γιατί σωματικά και ψυχολογικά περιορίζεται η ελευθερία κίνησης και συμπεριφοράς στο ευρύτερο περιβάλλον, με αρνητικά αποτελέσματα κοινωνικοποίησης, τα οποία δημιουργούν ένα κλειστό χαρακτήρα με τάσεις αποξένωσης, φοβίας και επιθετικότητας. Έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα το ξέσπασμα με διάφορους τρόπους, όταν βρίσκονται ελεύθερα στο κυνήγι και βγάζουν τα απωθημένα τους σε κάθε ευκαιρία, είτε είναι πρόβατα, κατσίκια ή άλλα ζώα. Τα σκυλιά πρέπει να είναι περιορισμένα σ’ ένα δικό τους χώρου όπου να μπορούν να κινούνται άνετα, αλλά ποτέ δεμένα στο παλούκι.

Ελάτε λίγο στην ψυχολογία του σκύλου. Είναι δεμένος όλη τη βδομάδα και νοιώθει ελεύθερος μόνο τις μέρες του κυνηγιού, φυσικό είναι να κάνει τις αταξίες του για να αποτοξινωθεί απ’ την κλεισούρα και την ακινησία μια και είναι νεαρός και πρέπει να βγάλει όλη την ενέργεια που διαθέτει. Βασικά αυτή είναι η αιτία που κυνηγάει τα οικόσιτα όταν δεν βρίσκει φρέσκο ντορό λαγού, γιατί στο μυαλό του λειτουργεί μόνο μια σκέψη, το ξέσπασμα, ο σκύλος δεν νοιάζεται αν είναι λαγός ή κατσίκια, γι αυτόν το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, γιατί με το ένα ή με το άλλο ο ίδιος θα ευχαριστηθεί την ελευθερία του τρέχοντας και κυνηγώντας, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να βγει στο βουνό.

Μην έχετε αυταπάτες ότι 18 μηνών κουτάβι, είναι δυνατόν να γίνει σοβαρός και ολοκληρωμένος ιχνηλάτης αν δεν περάσει όλα τα στάδια της εκπαίδευσης μέσα στο χρονικό διάστημα ως τα τρία χρόνια της ηλικίας του. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή ένα κυνηγόσκυλο, είτε κυνηγάει πουλιά είτε τριχωτά.

Στην προκείμενη περίπτωση η μόνη λύση είναι η χρήση του ηλεκτρονικού κολάρου. Θα πάτε στο βουνό και θα τον φέρεται σε επαφή με τα γίδια και τα πρόβατα, ελέγχοντας τις κινήσεις του με ένα σχοινί 15-20 μέτρων. Θα τον «κτυπήσετε» με το κολάρο όταν κάνει τις επιθέσεις στα ζώα, χωρίς να του μιλάτε καθόλου. Τρεις έως τέσσερις φορές σε κάθε έξοδο. Με την ευκαιρία αυτή θα τον «κτυπήσετε» και σε φρέσκα χνάρια αλεπούς για να καταλάβει ότι κι αυτή δεν πρέπει να την κυνηγάει, το ότι δεν πήγε στην αλεπού μέχρι τώρα είναι ένα τυχαίο γεγονός, αν τη συναντήσει θα την κυνηγήσει σίγουρα και τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.

Θα συνεχίσετε αυτά τα μαθήματα μέχρι να σταματήσει να κυνηγάει τα ζώα όταν θα είναι ελεύθερος στο βουνό.

Επίσης απαραίτητα να τον έχετε ελεύθερο στο κτήμα από δω και πέρα με το κατάλληλο σπιτάκι και τις ανέσεις του, όπου θα αποσύρεται όταν θέλει ο ίδιος.

Από κ Λεύτερης

Διαφορές

Καλησπέρα σας.

Θα ήθελα να ρωτήσω, αν ξέρετε τις διαφορές μεταξύ του λειότριχου ξανθού ιταλικού σεγκουτσι (segugio italiano pelo raso-fulvo) και του σεγκουτσι της Ποντενιτσα (segugio italiano di Ponte Nizza). Μπορούν να ζευγαρώσουν επιτυχώς σκυλί από την μια ράτσα με κάποιο από την άλλη;

Ευχαριστώ Λεύτερης

Απάντηση

Πριν απ’ όλα κ. Λευτέρη θα πρέπει να εξηγήσουμε την ονοματολογία των Ιταλικών ιχνηλατών για να μη γίνεται σύγχυση. Αυτή τη στιγμή ο Κυνολογικός Όμιλος της Ιταλίας (E.N.C.I.) και η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI), έχουν επίσημα αναγνωρισμένες δυο ράτσες ιχνηλατών της Ιταλίας.

· Segugio Italiano a pelo raso (Ιταλικός Ιχνηλάτης με κοντό τρίχωμα) με standard FCI αριθ. 337.

· Segugio Italiano a pelo forte (Ιταλικός Ιχνηλάτης με σκληρό τρίχωμα) με standard FCI αριθ. 198.

Όπως είναι φανερό η λέξη Segugio στα ιταλικά σημαίνει ιχνηλάτης, άρα «Segugio= ιχνηλάτης», δηλαδή γενική ονομασία για τους ιχνηλάτες σκύλους. Απλως καθιερώθηκε ο όρος «Segugio» χάριν ευκολίας και εννοούμε έτσι το κοντότριχο και το σκληρότριχο.

Το «segugio italiano pelo raso-fulvo» και το «segugio italiano di Ponte Nizza» είναι το γνωστό «Segugio Italiano a pelo raso» και δεν είναι άλλες ράτσες, απλώς σας μπέρδεψαν οι τελευταίες λέξεις και καταλάβατε λάθος.

Η λέξη “fulvo” και “di Ponte Zinna” είναι επωνυμία εκτροφέων ή εκτροφείων που εκτρέφουν το «Segugio Italiano a pelo raso» και συνηθίζεται να ονομάζουν τα σκυλιά τους με το όνομά τους, δίνοντας έμφαση στις γραμμές αίματος και εκτροφής των δικών τους σκύλων. Δηλαδή οι επαγγελματίες εκτροφείς βάζουν δίπλα το όνομά τους για λόγους εμπορικούς και διαφήμισης, αλλά και ουσίας για να φαίνεται η δουλειά τους στην επιλεκτική εκτροφή της ράτσας που ασχολούνται.

Εύλογο είναι βέβαια ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να ζευγαρώσετε δυο σκυλιά της ίδιας ράτσας, άσχετα από τις γραμμές αίματος που έχουν, αρκεί βέβαια και οι δυο υποψήφιοι γεννήτορες να έχουν στο μέγιστο βαθμό τα μορφολογικά πρότυπα της φυλής, το σωστό εργασιακό πρότυπο και κυνηγετικό πάθος, για να έχουμε μεγάλες πιθανότητες να πάρουμε πολύ καλούς απογόνους. Τίποτα δεν είναι σίγουρο την πρώτη φορά, γιατί η επιλογή γεννητόρων είναι δύσκολο πράγμα, απλώς ξεκινάμε με βάση το pedigree και τις επιδόσεις των γονέων στο κυνήγι, οι οποίοι πρέπει να έχουν μόνο προτερήματα και καθόλου ελαττώματα και κάνουμε μια πρώτη γέννα απ’ την οποία θα δούμε στο τέλος αν ήταν πετυχημένη, δηλαδή αν τα κουτάβια θα γίνουν σαν τους γονείς ή ακόμα καλύτερα.

Φυσικά δεν συζητάμε για διασταύρωση δυο διαφορετικών φυλών, γιατί αυτή η τάση είναι «κυνολογικό έγκλημα», που δεν αρμόζει κυνολογικά και κυνηγετικά γιατί δημιουργεί μια πανσπερμία ημίαιμων σκύλων αγνώστου ταυτότητας, που στο τέλος καταλήγουν αδέσποτα στους δρόμους και τις πλατείες. Τρανταχτό παράδειγμα ο «Ελληνικός Ιχνηλάτης», που διασταυρώθηκε με χιλιάδες τετράποδα «γκέκικα» και κινδύνευσε μέχρι τις μέρες μας με εξαφάνιση.

Διασταυρώνουμε δυο φυλές ή και παραπάνω, μόνο όταν αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα ράτσα. Όμως αυτή η διαδικασία χρειάζεται μεγάλες κυνοτεχνικές και επιστημονικές γνώσεις γενετικής και διαρκεί τουλάχιστον 30 χρόνια μέχρι να σταθεροποιήσουμε τη νέα ράτσα, για να μπορέσουμε στο τέλος να την αναγνωρίσουμε επίσημα στην FCI.

Με την ευκαιρία, σας ενημερώνω για τις τελευταίες τάσεις βελτίωσης και ανάπτυξης του «Segugio Italiano a pelo raso», σύμφωνα με τις απόψεις ειδημόνων Ιταλών εκτροφέων και κυνηγών, που θέλουν ένα Segugio καθαρά Ιταλικό και όχι με ξένες επιρροές.

Οι ειδικοί λοιπόν Ιταλοί κυνηγοί και εκτροφείς του Segugio, προτιμούν χρώμα μονόχρωμο ξανθοκίτρινο ή ξανθοκόκκινο στις αποχρώσεις του σκούρου έως του ανοιχτού ξανθού. Επίσης θέλουν οι άξονες του κρανίου και της μουσούδας να είναι αποκλίνοντες, τα μάτια όχι στρογγυλά, αλλά σχεδόν αμυγδαλωτά και τοποθετημένα πλάγια στο μέτωπο.

Δεν προτιμούν καθόλου τα μαυροπύρηνα σκυλιά με τα πολύ μακριά και βαριά αυτιά, τα στρογγυλά μάτια, τοποθετημένα μπροστά στο μέτωπο, γιατί θεωρούν ότι είναι σκυλιά με επιμιξία αιμάτων από γαλλικούς σκύλους και ιδιαίτερα κατά την άποψή μου από τα γαλλικά Γιούρα και τα Μπλε της Γασκώνης.

Από κ. elaias

Φυλή για αρχαρίους

Γεια σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική στήλη σας. Θα ήθελα να ρωτήσω μιας και σκέφτομαι να ασχοληθώ με το κυνήγι του λαγού αν ο κύριος Κυριτσάκας θα μπορούσε να μου προτείνει μια φυλή κατάλληλη για έναν που πρόκειται να πρωτοασχοληθεί με το κυνήγι του λαγού.

Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων

Απάντηση

Τα συγχαρητήρια ανήκουν πρώτα σε σας αγαπητέ «elaias» γιατί αποφασίσατε σωστά απ’ την αρχή να ασχοληθείτε με καθαρόαιμες ράτσες και όχι με τον πρώτο τυχόν «ημίαιμο γκέκα», που δωρίζεται από φίλους και γνωστούς.

Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο η καθαροαιμία των σκύλων μας και αποτελεί την αναγκαία συνθήκη της ύπαρξης των φυλών διαχρονικά.

Όπως είναι γνωστό, εγώ προσωπικά είμαι ένθερμος υποστηρικτής των καθαρόαιμων ιχνηλατών σε όποια ράτσα και ανήκουν και πάντα συνιστώ στους κυνηγούς του λαγού και του αγριογούρουνου τις καθαρόαιμες φυλές.

Εγώ είμαι λάτρης της «Γαλλικής Σχολής» και κυνηγώ το λαγό και το αγριογούρουνο αποκλειστικά με καθαρόαιμους γαλλικούς ιχνηλάτες και έχω αιτιολογήσει πολλές φορές σε άρθρα μου αυτή την προτίμηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές ράτσες δεν είναι καλές, απλώς έπειτα από δεκαπέντε χρόνια έρευνας, μελέτης και σύγκρισης στην πράξη, έχω καταλήξει στους καθαρόαιμους γαλλικούς ιχνηλάτες τους οποίους εκτιμώ απεριόριστα για τα κυνηγετικά τους προσόντα, τα οποία με καλύπτουν στο είδος κυνηγιού που κάνω είτε στο λαγό είτε στο αγριογούρουνο.

Κάθε κυνηγός αγαπητέ «elaias», ανάλογα την κυνηγετική και κυνολογική παιδεία που έχει, διαλέγει και το σκύλο του. Επίσης κάθε λαγοκυνηγός έχει τη δικιά του άποψη για το σκύλο του είτε είναι ημίαιμος είτε καθαρόαιμος. Βέβαια εσείς είστε νέος στο κυνήγι του λαγού και υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτείτε απ’ τις απόψεις πολλών «ειδημόνων» στο θέμα «ιχνηλάτης», γι αυτό θα πρότεινα να ακολουθήσετε τη συμβουλή μου.

Συνεπώς σας προτείνω μερικές καθαρόαιμες ράτσες Γαλλικών Ιχνηλατών που υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι οι πλέον κατάλληλες για το λαγό.

  • Σκύλος του Αρτουά
  • Αγγλογαλλικός Πετί Βενιερί
  • Πορσελέν
  • Αριέγης
  • Μικρός Γασκώνης Σαιντόνζης
  • Μπηγκλ Χάριερ

Τα κυνηγετικά προσόντα των παραπάνω φυλών είναι άριστα σε όλα τα επίπεδα που χαρακτηρίζουν ένα ιχνηλάτη εξαιρετικό. Όλες οι παραπάνω ράτσες είναι ισορροπημένα σκυλιά από άποψη χαρακτήρα και συμπεριφοράς και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας εύκολα και να συμβιώσετε αρμονικά ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Με την ευκαιρία σας πληροφορώ ότι υπάρχει μια γέννα «Αγγλογαλλικών Πετί Βενιερί» αυτή την εποχή και σας προτείνω ανεπιφύλαχτα να πάρετε σκυλάκι. Από τις υπόλοιπες ράτσες θα υπάρξουν γέννες προς την Άνοιξη, οπότε θα περιμένετε.

Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.