Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 12/06

Εκπαίδευση Σέττερ

Από κ. nycoska

Έχω ένα σεττερ 3,5 μηνών αρσενικό και περιμένω κάποιες πρακτικές συμβουλές για την εκπαίδευση του.

Κάποιος φίλος που έχει σεττερ σκύλα 9 ετών έκανε μια γέννα κράτησε ο ίδιος δυο κουτάβια και πήρα και εγώ ένα ( το ποιο δραστήριο ) αρσενικό.

Τα σκυλιά που ζευγαρώσανε ήταν άριστα κυνηγετικά αφού και με τα δυο κυνηγά η παρέα μου επί 5 χρόνια. Εγώ παρά το ότι βλέπω στα άρθρα αρκετό συναδέλφων ότι τα ποιντερ είναι άριστα και τα σεττερ ακολουθούν προτίμησα το σεττερ επειδή μου αρέσει η πονηριά και μου δίνουν ότι ο τρόπος τους απέναντι στο θήραμα είναι παρόμοιος με της γάτας. Αυτό είναι βέβαια προσωπική εκτίμηση. Αρκετοί με αγχώσανε ότι με το τρίχωμα το σεττερ θα υποφέρει στις πέρδικες και ότι δεν θα αντέχει. Βέβαια Έχω δει νρατχααρ αρσενικό να γαζώνει όλη την πλαγιά και έπαθα πλακά. Εδώ θα ήθελα τη γνώμη σας. Τώρα πιο συγκεκριμένα:

Το σεττερακι είναι αρσενικό 3,5 μηνών και ζητώ απαντήσεις για το πως πρέπει να το εκπαιδεύσω.

1) να μην παίρνει στο στόμα ότι βρει (φόλες)

2) απορτ.

Μέχρι τώρα μου φέρνει ένα μικρό μπαλάκι στο χέρι μου με προθυμία και το κατάλληλο αντίδωρο.

Κάθε μέρα και πόσες επαναλήψεις πρέπει να του κάνω;

3) μου έχουν πει πως όταν τρωει να χτυπώ ντενεκέδες για να συνηθίσει τον κρότο.

Πότε και από ποια απόσταση θα ντουφεκίσω για πρώτη φορά και σε ποια ηλικία;

4) η φέρμα είναι έμφυτη και αν ναι πως και πότε μπορώ να το αντιληφθώ;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .

Αν πατήσετε το πόδι σας στην Άρτα παρτε με ένα τηλέφωνο να συνκυνηγήσουμε να δείτε και τα σκυλιά μας.

Έστω και στάση να κάνετε περνώντας έχουμε πολύ ωραία μεζεδοπωλεία για ένα ποτό η καφέ θα ήταν μεγάλη μου χαρά.

Καψάλας Νικόλαος

6974534314

Άρτα.

α) Το μάθημα της φόλας δεν μπορεί να γίνεται από τόσο μικρή ηλικία και κατά την γνώμη μου σε σκυλιά μικρότερα του ενός έτους. Διότι πολλές φορές δεν καταλάβουν τι τους ζητάμε και αποκτούν φοβίες και αναστολές καταστροφικές για τον χαρακτήρα τους.

Όταν θέλουμε να το τιμωρήσουμε για κάτι το οποίο καταστρέφει ή δεν θέλουμε να το πιάσει, τότε μπορούμε να του μιλήσουμε επιτακτικά με το παράγγελμα «μη» και όταν ο σκύλος μας εξακολουθεί την μη επιθετική συμπεριφορά μπορούμε να τον τιμωρούμε ρίχνοντας του από απόσταση την στιγμή που πηγαίνει στο ψοφίμι ή στα περιττώματα ή σε κάτι άλλο που εάν θέλουμε να πάρει, ένα κομμάτι από αλυσίδα βάρους γύρω στα 250 γραμ. όσο το δυνατόν χωρίς να μας δει για να μην καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο τον ελέγχουμε. Βεβαίως η εκπαίδευση στην φόλα είναι μια διαφορετική διαδικασία η οποία γίνετε με ηλεκτρικό κολάρο χωρίς να το προειδοποιήσουμε την στιγμή που παίρνει στο στόμα το κομμάτι του λίπους ή του ψαριού ή του κρέατος το οποίο έχουμε τοποθετήσει σε κάποιο σημείο και τυχαία το βρίσκει ο σκύλος κοντά στο αυτοκίνητο τις περισσότερες φορές. Τότε δίνουμε ένα χτύπημα με όλη την ένταση του κολάρου για 5΄΄ κάνοντας μια παύση για άλλα 5΄΄ και το ξαναχτυπάμε με όλη την ένταση του κολάρου για άλλα 5΄΄.η άσκηση πρέπει να επαναλαμβάνεται σε διαφορετικά μέρη και με διαφορετικά δολώματα κάθε φορά και να υπάρχει ένας έλεγχος τουλάχιστον για 2 φορές την εβδομάδα ότι ο σκύλος μας δεν πρόκειται να φάει τίποτα το οποίο δεν βρίσκετε μέσα στο πιάτο του.

Επαναλαμβάνω όμως ότι η άσκηση αυτή δεν μπορεί να γίνει πριν ο σκύλος μάθει πάρα πολύ καλά το απορτ και έχουμε να κάνουμε με σκύλο ο οποίος δεν έχει άλλες αναστολές.

β) Απορτ πρέπει να το κάνετε 1-2 φορές κάθε 2-3 ημέρες όχι περισσότερο διότι διαφορετικά ο σκύλος σας βαριέται αρχίζει και δεν το φέρνει και φτάνουμε να χρειάζεται κατευθυνόμενο σύστημα απορτ πράγμα το οποίο είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται εξειδικευμένο επαγγελματία.

γ) Μπορείτε να ρίχνετε από απόσταση 10-15 μέτρων με ένα πιστολάκι των 9mm του οποίου ο θόρυβος είναι περίπου ίδιος με την καραμπίνα την ώρα που πρόκειται να του πάτε φαγητό ή την ώρα που το βγάζετε για βόλτα και τρέχει μακριά ξένοιαστο. Μια δυο φορές μπορείτε να το κάνετε και αυτό κάθε δεύτερη ή Τρίτη μέρα.

δ) Όταν βγάζετε τον σκύλο σας στην εξοχή ή δυνατόν κάθε μέρα θα τον δείτε ότι θα αρχίσει να κοντοστέκεται σε μυρωδιές από κοτσύφια, περιστέρια, μικροπούλια αλλά εσείς δεν πρέπει να υπεισέρχεστε και να του μιλάτε ούτε να του βγάζετε θήραμα στημένο διότι της περισσότερες φορές είναι κακής ποιότητας και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να κάνετε ζημία.

Πρόβλημα με πιθανή κροτοφοβία.

Από κ. iliasm.

Κ. Πετρόχειλε καλημέρα.

Το ποιντερ που Έχω είναι 10 μηνών και το πρόβλημα του είναι ότι μόλις σηκώνεται οτιδήποτε πουλί από το έδαφος αυτός εκεί που ψάχνει αναθυμιάσεις από πουλιά αμέσως γυρίζει προς τα εμένα και δείχνει δισταγμό γιατί πιθανών καταλαβαίνει ότι θα πέσει πυροβολισμός. Αν είναι κάποιο ορτύκι και πέσει πυροβολισμός δεν πάει στο θήραμα παρά μονό όταν το παίρνει στο στόμα του κάποιο άλλο σκυλί που Έχω μαζί μου, είτε η μικρότερη ποιντερινα που Έχω και κυνηγά κανονικά (8 μηνών και φερμάρει και απορτάρει και είναι και πολύ υπάκουη). Μονό τότε πάει και αυτός προς το θήραμα επάνω. Θα πρέπει να τονίσω ότι δεν μου δείχνει καθαρή κροτοφοβία γιατί δεν έχει τάσεις φυγής όταν ακούει πυροβολισμό, απλά όπως είπα και ποιο επάνω το σκυλάκι χαμηλώνει τα αυτιά του και έρχεται προς τα επάνω μου σιγά σιγά. Όταν ακούσει δε αρκετά όπλα τότε πολλές φορές κάθεται σε απόσταση 20 μέτρα πίσω στα πίσω του πόδια και με κοιτάζει. Έρχεται κοντά μου όταν το φωνάζω και τον παίζω λιγάκι ή μόλις δει ότι απομακρύνομαι και δεν τον δίνω σημασία και έχει μείνει αρκετά πίσω μακριά μου. Κάποιοι γνωστοί μου λένε ότι του χρόνου που θα είναι 20 μηνών θα στρώσει και αν δεν στρώσει να το δώσω σε κάποιο να το κρατήσει για σπιτόσκυλο. Αλήθεια τι πρέπει να κάνω ????

Ηλίας

Η επίλυση της κροτοφοβίας είναι ένα δύσκολο πράγμα, δεν πρέπει να συνδυάσετε τον πυροβολισμό με το θήραμα σε ένα ζώο το οποίο έχει πρόβλημα διότι τότε φτάνει στο σημείο να φοβάται το θήραμα και μετά μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα με την κροτοφοβία και να του μείνει η φοβία για τι θήραμα. Ο σκύλος πρέπει να ψάχνει να φερμάρει χωρίς να πέφτει πυροβολισμός εκείνη την στιγμή. Πυροβολισμοί μπορούν να πέφτουν άλλες ώρες και χωρίς την παρούσα θηράματος. Όταν ο σκύλος δείξει ότι ξεπέρασε το πρόβλημα του πυροβολισμού τότε μπορείτε σιγά σιγά να κάνετε τον συνδυασμό του θηράματος με τον πυροβολισμό άλλα όχι πριν. Πάντως η διαδικασία είναι δύσκολη και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site μου για την διόρθωση της κροτοφοβίας.

Κόψιμο ουράς σε wiszla .

Από κ.Waps

Στα σκυλιά wiszla κόβουμε την ουρά; και αν ναι ποσό;

Η ουρά κόβεται στο visla στο 1/3 ή στα 2/3 του μήκους της, ανάλογα με την μορφή που αυτή έχει, δηλαδή ένα είναι κοντύτερη και γυριστή προς τα πάνω κόβεται κοντύτερη αν είναι πιο ίσια και πιο λεπτή κόβεται πιο μακριά.