Orizontio720X90

Κυνηγάτε Τσίχλες!! Πώς; Περπατητό ή Καρτέρι

Αν και ο σκοπός του κυνηγίου είναι ένας, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι κυνηγίου τσίχλας, περιμένοντας στο καρτέρι ή περπατώντας ξεπετώντας τα πουλιά μέσα από τους θάμνους.

Βασικός κανόνας για το θήραμα που κυνηγάμε είναι το να γνωρίζουμε τις βιολογικές του συνήθειες, δηλαδή τον χώρο που διαμένει και τρέφεται, το πότε μετακινείται, πότε ζευγαρώνει και γενικώς όλες του τις συνήθειες.

Όλα αυτά είναι γνωστά στις μέρες μας και υπάρχουν σε πολλά κυνηγετικά περιοδικά και βιβλία καθώς και στο διαδίκτυο.

Για αυτόν τον λόγο δεν θα επεκταθώ στο θέμα, άλλωστε ο Κυνηγότοπος διαθέτει αν όχι την πληρέστερη μια από τις πιο πλήρης στήλες για την βιολογία των θηραμάτων από την οποία μπορείτε να ενημερωθείτε και να μάθετε όλες τις βιολογικές συνήθειες τους, έτσι ώστε να είστε ενήμεροι και να έχετε μεγαλύτερες επιτυχίες στο κυνήγι, αλλά και για να προστατεύουμε την φύση και το θήραμα.

Το περπατητό κυνήγι της τσίχλας όταν τα πουλιά είναι μέσα στους θάμνους απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά, σωστή επιλογή τσοκ στο όπλο, σωστά κατασκευασμένο κοντάκι στα μέτρα μας και φυσίγγια για κοντινές αποστάσεις.

Προσωπική μου άποψη για την επιλογή φυσιγγίου ώστε να έχουμε μια καλύτερη κάρπωση θηράματος είναι το Νο 10, μα πάνω από όλα θα ήταν καλό να το έχουμε δοκιμάσει πρώτα σε κάποιο σταθερό στόχο ώστε να δούμε αν έχει σωστή πυκνότητα και κατανομή και βέβαια να μην έχει μεγάλο κλώτσημα.

Αντιθέτως στο καρτέρι η επιτυχία εξαρτάται περισσότερο από την παρατήρηση μας στο που περνάνε τα πουλιά, άρα και στην κατάλληλη θέση που πρέπει να πάρουμε ώστε να είμαστε πάνω στο διάβα τους. Εδώ ο κυνηγός χρειάζεται γρήγορη εναλλαγή τσοκαρίσματος γιατί κάποια πουλιά μπαίνουν κοντά στο καρτέρι και κάποια μακρύτερα. Επίσης και εδώ θα πρέπει να γνωρίζουμε τα φυσίγγια που χρησιμοποιούμε εάν έχουν γρήγορη πυρίτιδα ή όχι γιατί έτσι μόνο θα ξέρουμε την πιθανή προσκόπευση που θα χρησιμοποιήσουμε.

Πιστεύω ότι κατάλληλο όπλο για το κυνήγι στο καρτέρι είναι ένα μονοσκάνδαλο δίκαννο με την μια κάνη 3άστρα και την άλλη 1άστρο, εν αντίθεση στο περπατητό κυνήγι, μια καραμπίνα με κοντή κάνη αλλά και τρίσφαιρη που ισούται με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, είναι κατά την άποψη μου καλύτερη στο περπατητό κυνήγι.

Επίσης σε όσους αρέσει το περπατητό κυνήγι της τσίχλας θα ήθελα να τους υπενθυμίσω να φορούν ελαφριά και ευρύχωρα ρούχα και παπούτσια, να μην κουβαλούν πολλά φυσίγγια μαζί τους και γενικώς περιττά βάρη έτσι ώστε το κυνήγι σας να γίνεται ευκολότερο.

Αντίθετα για όσους προτιμούν το καρτέρι, ζεστά και ευρύχωρα ρούχα, το απαραίτητο καρεκλάκι καρτεριού και μεγάλη υπομονή χωρίς νευρικές κινήσεις.

Τέλος ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουν όλοι στα άδεια φυσίγγια.

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεχνάμε να τα μαζεύουμε ώστε να μην μένει αυτή η άσκημη εικόνα την οποία αρκετές φορές αντικρίζουμε. Ομολογώ ότι είναι αρκετές οι φορές που επιστρέφω από το δάσος κουβαλώντας ακόμα και τα παρατημένα φυσίγγια που βρήκα.

Φίλοι κυνηγοί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως δεν πετούμε στο πάτωμα του σπιτιού μας τα σκουπίδια μας, έτσι και το δάσος που για όλους εμάς τους κυνηγούς είναι και αυτό σπίτι μας πρέπει να το προσέχουμε σαν το σαλόνι μας.

Φιλικά

Μαίρη Βαρνάβα