Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/1/07

Από κ. ΚώσταGR

Μέθοδος αποτροπής από την αλεπού

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Κυριτσάκα αν υπάρχει διαφορετική μέθοδος για να αποτρέψουμε τα σκυλιά μας από την αλεπού πέραν του ηλεκτρικού κολάρου.

Απάντηση

Αν αποκλείσουμε το ηλεκτρονικό κολάρο κ. Κώστα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εντολές-διαταγές, που προϋποθέτουν πλήρη υπακοή του σκύλου.

Για να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο, πρέπει ήδη να έχουμε εκπαιδεύσει το σκύλο μας στην αυστηρή υπακοή των εντολών μας, τις οποίες να εκτελεί άμεσα και χωρίς άρνηση σε κάθε περίπτωση. Όταν έχουμε ένα τέτοιο υπάκουο και ισορροπημένο σκύλο μπορούμε να τον αποτρέψουμε από την αλεπού αλλά και από κάθε άλλη αρνητική συμπεριφορά.

Θα πάτε το σκύλο δεμένο στα φρέσκα χνάρια της αλεπούς και θα τον φωνάξετε επιτακτικά και κοφτά «ΜΗ» ή «ΟΧΙ», ανάλογα την εντολή που ξέρει, με ταυτόχρονο απότομο τράβηγμα της αλυσίδας, για να συνδυάσει και τη σωματική επέμβαση.

Προσοχή όμως σ’ αυτή τη φάση, να μη χρησιμοποιηθεί σωματική βία με βίτσα ή το χέρι σας ή άλλο μέσο, που θα δημιουργήσει ψυχολογικό πρόβλημα φόβου του σκύλου απέναντί σας. Το απότομο τράβηγμα δεν πονάει γενικώς, απλά τον ακινητοποιεί σε συνδυασμό με το «ΜΗ», ενώ το άμεσο χτύπημα με άλλο μέσο θα τον πονέσει και μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά του και ο ψυχισμός του. Το κολάρο στην προκείμενη περίπτωση έχει το πλεονέκτημα ότι ο σκύλος δέχεται μια σωματική επέμβαση ουρανοκατέβατη (δεν μιλάμε καθόλου όταν χρησιμοποιούμε το κολάρο), χωρίς να καταλαβαίνει ότι έγινε από εμάς κι έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει η σχέση μας.

Σε κάθε περίπτωση όταν έχουμε ένα σκύλο πλήρως εκπαιδευμένο στην υπακοή, σημαίνει ότι ο σκύλος γνωρίζει ποιος είναι το αφεντικό και θα εκτελεί τις εντολές άμεσα χωρίς πρόβλημα, οπότε δεν χρειάζεται καθόλου σωματική επίπληξη με διάφορα μέσα, τα οποία κατά κανόνα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ, ειδικά στα κυνηγόσκυλα.

Από κ. Χριστόφορο

Κρητικοί ιχνηλάτες

Θα ήθελα την άποψη σας για το αν είναι κατάλληλοι για λαγοκυνήγι στη Ηπειρωτική Ελλάδα οι κρητικοί ιχνηλάτες.

Απάντηση

Ο «Κρητικός Ιχνηλάτης» κ. Χριστόφορε, κυνηγάει το λαγό στην Κρήτη, στις πιο δύσκολες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες και τα καταφέρνει θαυμάσια. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα οι κλιματικές συνθήκες τουλάχιστον, αλλά και οι εδαφικές, συγκριτικά με την Κρήτη είναι πιο καλές κατά κανόνα, οπότε το έργο του σκύλου θα είναι πιο εύκολο.

Σαφώς ο «Κρητικός Ιχνηλάτης» είναι κατάλληλος για όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα σε ομαλά οροπέδια, ανοιχτά λοφώδη μέρη και κάμπους, είναι το πιο ενδεδειγμένο λαγόσκυλο γιατί μπορεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσει και να πιάσει το λαγό σε χρόνο δευτερολέπτων όπως τα λαγωνικά, από τα οποία κατάγεται και έχει διατηρήσει τα μορφολογικά και κυνηγετικά στοιχεία.

Σκύλος λαγωνικοειδούς τύπου, υποδολιχόμορφος (μακροκέφαλος), λυγερός, αλλά με ισχυρή διάπλαση, βραχύτριχος, αυτιά όρθια, με ουρά κατά προτίμηση τυλιγμένη σαν δαχτυλίδι πάνω στα νώτα ή ημικύκλια και ανασηκωμένη.

Ζωηρός, έξυπνος, προσεκτικός, ευκίνητος και ευλύγιστος, με πολύ λεπτή όσφρηση, εργάζεται δραστήρια και με επιμέλεια στο κυνήγι του λαγού και του αγριοκούνελου, συνήθως μόνος ή σε ζευγάρι και είναι κατάλληλος σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πιο βραχώδη, τραχιά και δύσβατα. Η φωνή του όχι δυνατή, ακούγεται κυρίως στην εφόρμησή του για το ξεφώλιασμα του λαγού

Η δίωξη είναι πολύ γρήγορη αλλά όχι με μεγάλη διάρκεια, γύρω στα 300 μέτρα πάνω –κάτω, οπότε είναι κατάλληλος για τον κυνηγό που προτιμάει να είναι κοντά στο σκύλο και να τουφεκάει το λαγό στο ξεπέταγμα. Η μικρή δίωξη είναι μια ιδιαιτερότητα του «Κρητικού Ιχνηλάτη» που δεν συναντάται στους ιχνηλάτες γενικώς και μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επιλογής για τους κυνηγούς που δεν θέλουν την μεγάλη καταδίωξη για διάφορους υποκειμενικούς λόγους.

Από κ. GIOURAS

Εκτροφεία - εκτροφείς ιχνηλατών

Κύριε Κυριτσάκα θέλω την βοήθεια σας.

Εργάζομαι στην Νάπολη της Ιταλίας (στρατιωτικός) και θέλω να μάθω διευθύνσεις (ηλεκ/κες και μη) για εκτροφεία- εκτροφείς ιχνηλατών Σεγκούτσι και Γιούρα μπρουνο. Για γιουρα θα ήθελα και από Ελβετία-Γαλλία.

Σας ευχαριστώ.

Απάντηση

Οι Ιταλοί έχουν τον «Ιταλικό Όμιλο Ιχνηλατών», “Societa Italiana Pro Segugio” , όπου μπορείτε να επικοινωνήσετε και να πληροφορηθείτε για τους εκτροφείς και κυνηγούς για όλες τις ράτσες ιχνηλατών που υπάρχουν στην Ιταλία και φυσικά για τα Σεγκούτσιο.

Ο όμιλος διοργανώνει κάθε χρόνο επίσημους εθνικούς αγώνες εργασίας στο λαγό και όπως είναι φανερό οι κυνηγοί που είναι μέλη του ομίλου παίρνουν κατά κανόνα μέρος στους αγώνες με τα σκυλιά τους. Θα προτιμήσετε κουτάβια από ιχνηλάτες που παίρνουν μέρος στους αγώνες και μάλιστα κατά την άποψή μου, τα μονόχρωμα (όλες οι αποχρώσεις του πορτοκαλί, κίτρινου, κόκκινου) κοντότριχα Σεγκούτσιο και πιο προτιμητέα τα μονόχρωμα σκληρότριχα Σεγκούτσιο (πιο ανθεκτικά σε δύσκολες καιρικές και εδαφικές καταστάσεις).

Σας δίνω όλα τα στοιχεία του Ομίλου

S.I.P.S.

26844 Mirabello di Senna Lodigiana (LO)

Via Dosso 7

Telef: 0377 802414

Fax: 0377 802234

Email: info@prosegugio.it

Email: presidente@prosegugio.it

Site: www.prosegugio.it

Για τα Γιούρα Μπρούνο σε Γαλλία και Ελβετία, θα βρείτε όλες τις πληροφορίες στο Site:www.chien.com, επιλέγοντας “Races” και “Bruno du Jura”, όπου θα αναζητήσετε “Les Eleveurs” (εκτροφείς) σε Γαλλία (France) και Ελβετία (Suisse), συμπληρώνοντας αντίστοιχα τη χώρα (Pays) στο Menu.

Επίσης στη ίδια σελίδα θα βρείτε και τα στοιχεία των Club “Γιούρα Μπρούνο” σε Γαλλία και Ελβετία.