Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2007

Το εορταστικό τραπέζι

Λόγω αυξημένου κυνηγετικού προγράμματος τον μήνα Δεκέμβριο αλλά και τον ερχομό των Χριστουγέννων δυστυχώς δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω κάποιο άρθρο που ετοίμαζα και γι αυτόν τον λόγω αποφάσισα να μπω και γώ στο εορταστικό κλίμα των ημερών. Σαν γυναίκα θα σας αναφέρω κάποια συνταγή για να ετοιμάσετε ένα από τα εορταστικά τραπέζια σας.

H πρώτη συνταγή αφορά το μαγείρεμα των περδικιών, λόγω του ότι έκλεισε το κυνήγι και πολλοί από εσάς σίγουρα τις έχετε μαζέψει στον καταψύκτη είναι μια καλή ευκαιρία τώρα να τις μαγειρέψετε και να καλέσετε στο σπίτι σας φίλους να απολαύσετε αυτόν τον εκλεκτό μεζέ. Αν και προτιμώ τις πέρδικες ψητές στην σχάρα θα σας δώσω μια συνταγή της κατσαρόλας γιατί είναι πολύ αυτοί που ίσως δεν έχουν τον χώρο για να ψήσουν.

Μεθυσμένες Πέρδικες

ΥΛΙΚΑ

6 πέρδικες

1 φλιτζάνι λάδι

2 κουταλιές μεγάλες βούτυρο

1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ

400ml μαύρη μπύρα

1 σκόρδο

5 καρότα ροδέλες κομμένα

10/15 μανιτάρια σε φέτες

Αλάτι, πιπέρι, λίγο τζίντζερ σε σκόνη

Πλένετε καλά τις πέρδικες και στην συνέχεια της τρίβεται με μια λεμονόκουπα

Βάζετε το λάδι με το βούτυρο μαζί στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τις πέρδικες μέχρι να ροδίσουν.

Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το τζίντζερ και το σκόρδο και το σβήνουμε με το κονιάκ. Το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και προσθέτουμε την μπύρα, τα καρότα, και τα μανιτάρια

Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

Προχωράμε στο επόμενο θήραμα που σίγουρα πολλοί από σας αγαπάτε τις τσίχλες.

Τσίχλες Μαρινάτες

ΥΛΙΚΑ

12 τσίχλες

1 κουτί ντοματάκια

1 κουταλιά κέτσαπ

1 κουταλιά μπελτέ

¼ κούπας λάδι

4 κόκκους μπαχάρι

¼ κούπας ουίσκι

½ κούπας ξηρό κόκκινο κρασί

1 ½ κούπα ρύζι

1 κούπα νερό

Αλάτι πιπέρι

Μαρινάτα

½ κούπα χυμό πορτοκάλι

¼ κούπας μανταρίνι

¼ κουτάλι μουστάρδα

Πλένουμε καλά και αφαιρούμε τα εντόσθια, φτιάχνουμε το μίγμα της μαρινάτας πάντα σε γυάλινο μπολ και βάζουμε μέσα τις τσίχλες από το προηγούμενο βράδυ.

Την επόμενη μέρα βάζουμε τις τσίχλες στο λάδι και τις σοτάρουμε καλά, αφού σοταριστούν τις σβήνουμε με το ουίσκι.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τα τοματάκια, την κέτσαπ, τον πέλτε, τα μυρωδικά και τέλος το κρασί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν καλά.

Βγάζουμε τις τσίχλες σε μια πιατέλα και αφήνουμε την σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα όπου ρίχνουμε το ρύζι, προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει.

Αφού βράσει μπορούμε να το αδειάσουμε πάνω στα πουλιά ή να το σερβίρουμε χώρια.

Συνοδεύστε το γεύμα σας με ένα καλό κρασί και ωραία μουσική είμαι σίγουρη ότι θα περάσετε τέλεια.

Θερμές Ευχές

Βαρνάβα Μαίρη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.