Orizontio720X90

Μπρακ του Αγίου Ζερμαίν Η Ιστορία του

Το Αγγλογαλλικό αυτό μίγμα είναι σχεδόν κατά γενική ομολογία ίσως το πιο κομψό δείγμα γαλλικών δεικτών. Αν και ήταν μια αρκετά διαδεδομένη φυλή ως τις αρχές του εικοστού αιώνα, η φυλή είναι τώρα σχετικά σπάνια και ένας από τους βασικότερους λόγους είναι ότι, η φυλή αυτή έχει ως βιαστικούς ανταγωνιστές της τους αρχικούς γεννήτορες της…τα Αγγλικά Πόιντερς, σκυλιά παρόμοιας εμφάνισης και ικανοτήτων.

Και να πως αρχίζει η ιστορία τους.

Χρονικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φυλής ξεκίνα στα χρόνια της βασιλείας του Γάλλου βασιλιά Καρόλου (Charles) X (1824-1830). Περιγραφές βεβαία πορτοκαλί και άσπρων σκυλιών ανάλογες με αυτές των γαλλικών μπρακ του Αγίου Ζερμαίν υπήρξαν και παλαιότερα, αλλά η πιο ικανοποιητική εκδοχή αρχή της ιστορίας της φυλής ξεκινά με τον κύριο κ. Girardin, «αρχικυνηγό» του βασιλιά Καρόλου. Αυτός ήταν που για πρώτη φόρα διασταύρωσε γαλλικά μπρακ με Αγγλικά Πόιντερ. Εικάζετε ότι τα δυο πρώτα θηλυκά Αγγλικά Πόιντερ ονομάζοντας “MissandStop”, είχαν πορτοκαλί τρίχωμα με λευκά στίγματα και τα είχε χαρίσει ο βασιλιάς της Αγγλίας στον βασιλιά Κάρολο τον Χ.

Όταν ο Girardin διασταύρωσε αυτά τα δυο Πόιντερ με τα Γαλλικά μπρακ, παρήγαγε σκυλιά που σύμφωνα με ανθρώπους που κυνήγησαν μαζί του και αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους, παρουσίαζαν "εξαιρετικά λεπτή μύτη, μεγάλη κομψότητα και εξαιρετική φέρμα".

Η βασιλεία όμως του βασιλιά Καρόλου X διακόπηκε μετά από μια βίαιη επανάσταση τον Ιούλιο του 1830 και τότε τα σκυλιά του βασιλιά δόθηκαν στο βαρόνο Laminat, τον Αρχή-επιθεωρητής των δασών Compiegne, βόρεια του Παρισιού. Η “Stop πέθανε αμέσως μετά, αλλά η “Miss” ζευγαρώθηκε αρκετές ακόμα φορές. Μετά από ένα ζευγάρωμα της με ένα καφετί και άσπρο Γαλλικό μπρακ που ονομάζονταν "Zamor", η “Miss” γέννησε κουτάβια με τα άσπρο και πορτοκαλί τρίχωμα και ροζ μύτες και χείλια.

Ο μαρκήσιος Cherville που είδε μερικά από αυτά τα σκυλιά να κυνηγούν, τα περίγραψε ως μεγάλα και κομψά σκυλιά, με γρήγορο και ανοιχτό καλπασμό και με ερευνά με την μύτη ψηλά. Εξαιτίας του ότι τα σκυλιά αυτά αναπαρήχθησαν αρχικά στην περιοχή του Compiegne, η φυλή ονομάστηκε "δείκτης του Compiegne" το 1830 όμως όταν η εκτροφή μεταφέρθηκε τις δασικές περιοχές του Αγίου Ζερμαίν, η φυλή επίσημα πλέον μετονομάστηκε σε " Δείκτες του Άγιου Ζερμαίν " “Saint Germain Pointer”.

Τον προηγούμενο αιώνα η δημοτικότητα της φυλή βρίσκονταν σε ιδιαιτέρα υψηλά επίπεδα και δημιουργήθηκε η επίσημη λέσχη της φυλής στο Παρίσι το 1913, με βασικό σκοπό την προώθηση και την βελτίωσης της χρήσης του Δείκτη του Άγιου Ζερμαίν στη Γαλλία αλλά και εκτός αυτής.

Ο 1ος παγκόσμιος πόλεμος όμως είχε καταστρεπτικές επιδράσεις στη φυλή και προκάλεσε δραματική μείωση των Δεικτών του Άγιου Ζερμαίν. Στη μέση της δεκαετία του '30 φαίνεται να υπάρχει μια προσπάθεια ανάκαμψης της φυλής η οποία όμως και αυτή διακόπηκε από το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Μετά και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η φυλή έχει διατηρήσει έναν μικρό αλλά πιστό αριθμό κυνηγών και εκπαιδευτών, που έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν τις μοναδικές ιδιότητές της. Τα τελευταία χρόνια η φυλή δείχνει μια μικρή αύξηση στο γενικό πληθυσμό της. Ίσως αυτό, μαζί με το γεγονός ότι η εθνική λέσχη της φυλής έχει στρέψει την προσοχή της στη βελτίωση των κυνηγετικών δυνατοτήτων της φυλής, να είναι και οι πιο ελπιδοφόρες ενδείξεις για το μέλλον της.

Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά ενός μπρακ του Αγίου Ζερμαίν είναι τόσο όμοια με εκείνα ενός Πόιντερ, που πολλοί αμύητοι στην κυνοφιλιά σίγουρα θα τα μπερδέψουν. Υπάρχουν βεβαία κάποιες σαφής διαφορές οι οποίες μας κάνουν να ξεχωρίζουμε ένα Γαλλικό μπρακ Saint Germain από ένα Αγγλικό Πόιντερ όπως π.χ. το σχήμα των κρανίων τους ή το λιγότερα τονισμένο μετωπιαίο στοπ ενός Saint Germain από ότι ενός Πόιντερ, όπως και οι μικρότερες σιαγόνες των Γαλλικών μπρακ απ’ ότι των Πόιντερ. Επίσης η βάση της ουράς είναι βαλμένη χαμηλότερα στο Saint Germain και η μυϊκή κατασκευή της είναι ελαφρώς λεπτότερη. Το τρίχωμα του είναι κοντό και μαλακό και συνήθως έχει ένα ασαφές λευκό χρώμα με φωτεινά πορτοκαλί στίγματα. Μερικές φορές υπάρχουν και κάποιες προφανείς άσπρες τρίχες μέσα στα πορτοκαλί στίματα. Οι επιδεξιότητές του ως κυνηγός είναι ευρέως γνωστές στους θιασώτες της φυλής και ως μερικές από αυτές θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, την εξαιρετική οσφραντική του ικανότητα, τις θεαματικότατες στάσεις του κατά την φέρμα, την ανθεκτικότητα του, αλλά και σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες γαλλικών μπρακ είναι αρκετά γρήγορος ιχνηλάτης, αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι σαφώς λιγότερο επίμονος και συστηματικός από άλλες γαλλικές φυλές μπρακ.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Γαλλικό μπρακ τους Αγίου Ζερμαίν είναι μια αξιολογότατη φυλή για σχεδόν όλα τα κυνήγια και θηράματα.