Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 1/2/07

Επανιέλ με πρόβλημα στην φέρμα.

Από κ. anixneftis

Έχω ένα αρσενικό επανιελ 18 μηνών το οποίο ενώ φέρμαρε κανονικά έχει λίγο καιρό που δεν φερμάρει καθόλου ενώ βρίσκει κανονικά τα πουλιά (μπεκάτσα) αλλά προσπαθεί να τα πιάσει. Πηγαίνει επάνω τους με μεγάλο πάθος και τα ξεπετάει και τους γαβγίζει μόλις σηκώνονται. θεωρείται ότι μπορεί να διορθωθεί αυτό με τον καιρό και τις συνεχόμενες εξόδους η πρέπει να το αναλάβει κάποιος εκπαιδευτής?

Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε είτε διότι τουφεκίσατε πουλί τα οποία ξεπέταξε, είτε διότι κυνήγησε και έπιασε τραυματισμένα πουλιά τα οποία μισοπέταγαν, είτε διότι του βάλατε ήμερο θήραμα το οποίο κυνήγησε και έπιασε.

Κατά την γνώμη μου δεν πρόκειται αυτό το ελάττωμα να διορθωθεί με τον καιρό και πρέπει να το αναλάβει κάποιος σοβαρός και έντιμος επαγγελματίας.

Εκπαίδευση φέρμας σε Επανιέλ.

Από κ. Αλέξανδρο

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ κ. Πετρόχειλε εδώ και μια εβδομάδα έχω στην κατοχή μου ένα αρσενικό, πιστοποιημένο καθαρόαιμο Επανιελ Μπρετόν 2 μηνών. Ενώ όπως μου είπανε και το διαπίστωσα στο θέμα του έμφυτου απόρτ με μπαλάκι του τένις, από την άλλη πλευρά δεν μου φερμάρει με ένα κόλπο που στο άλλο κουτάβι που μου φολιασαν (πόιντερ) είχε επιτυχία. Οφείλεται στην ηλικία? Ανώριμο μυαλό? Γιατί το πόιντερ όμως έκανε φέρμα στην ίδια ηλικία?

Ευχαριστώ

Το ένστικτό της φέρμας δεν εκδηλώνεται σε όλα τα κουτάβια στην ίδια ηλικία. Γι’ αυτό και το σκυλάκι σας ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για να μπορέσει να εκφραστεί σωστά. Πάντως είναι πολύ νωρίς να κάνετε μαθήματα απορτ, διότι κινδυνεύετε να κάνετε το σκυλάκι σας να βαρεθεί και να δημιουργήσετε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να το κάνετε να φερμάρει σε ηλικία 3, 3,5 μηνών.

Θέματα φέρμας

Από κ. d.d

Κύριε Πετρόχειλε γεια σας. Παρακολουθώ την στήλη σας ανελλιπώς και πραγματικά θεωρώ ότι μας έχετε βοηθήσει πάρα πολύ όλους εμάς τους απλούς ιδιοκτήτες σκύλων φέρμας με τις πολύτιμές συμβουλές σας. Παρακολουθώντας την στήλη σας διαπίστωσα ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι αναφέρονται στο πρόβλημα φέρμας των σκύλων τους και πάνω σε αυτό θα ήθελα να ρωτήσω.

Δεν πρέπει η φέρμα να είναι έμφυτη;

Μήπως υπάρχουν συγκεκριμένες γραμμές αίματος ζωών που δεν έχουν τόσο σταθερή ή και καθόλου φέρμα;

Και τέλος αν το ζώο μας δεν έχει τόσο ανεπτυγμένη ή και καθόλου την αίσθηση της φέρμας διορθώνεται με τους τρόπους που μας έχετε κατά καιρούς υποδείξει και αξίζει να μπούμε σε αυτή την διαδικασία;

Σας ευχαριστώ Διονύσης

Πράγματι σε όλες τις φυλές υπάρχουν γραμμές αίματος που έχουν σταθερότερη ή λιγότερο σταθερή φέρμα.

Πάντως ακόμα και οι ξεφωλιαστές Σπρίνγκέρ και Κόκερ, ορισμένες φορές φερμάρουν για λίγο και μετά ξεφωλιάζουν το θήραμα και όλα τα ζώα ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι έντονο το ένστικτο της φέρμας μπορούν να μάθουν να φερμάρουν απολύτως σταθερά, φτάνει να έχουν την απαιτούμενη οσφραντική ικανότητα να πιάνουν το θήραμα από τέτοια απόσταση ώστε να μην το αναγκάζουν να ξεπεταχτεί.

Σωστό και επιθυμητό όμως είναι από την στιγμή κατά την οποία αποφασίζουμε να διαθέσουμε τόσο κόπο για να εκπαιδεύσουμε ένα σκύλο, να έχει όσο το δυνατών περισσότερα φυσικά χαρίσματα ώστε να μας κάνει απολαυστικότερες τις μέρες που θα περάσουμε μαζί του στο βουνό.