Orizontio720X90

Spinone Ο άγνωστος αρχαίος Ιταλός

Αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία της προέλευση του, όπως με πολλές άλλες αρχαίες φυλές, υπάρχουν σοβαρά τεκμήρια που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι τα πρώτα δείγματα της φυλής εμφανίζονται γύρω στα 500 π.χ. Εκείνη την περίοδο, όπως αναφέρει ο Senofonte στην "Gynegiticon", υπήρχαν κάποια πολύ ανθεκτικά σκυλιά δείκτες, με δυνατή σκληρή τρίχα.

Σε επόμενη αναθεώρηση της «Ginegeticon» από τον Grazio Falisco (100 μ.χ.), αναφέρεται ότι τα σκυλιά αυτά είχαν μακριά τρίχα και έμοιαζαν με πρόβατα, μόνο που η τρίχα τους ήταν πιο τραχιά και φουντωτή όπως μια πέτρα εξού και η ονομασία τους "pietra" (πέτρα) ή "Petroni".

Ο Φλάβιος και ο Οππιανός (200 μ.χ.) αναφέρουν ότι σκυλιά με τα παραπάνω χαρακτηριστικά "δεν κυνηγούσαν για τον εαυτόν τους, αλλά για τους κύριους τους". Επίσης το 300 μ.χ., Nemisiano αναφέρεται σε σκυλούς δείκτες με μακριά, παχιά τρίχα, όχι ιδιαίτερα γρήγορους κατά την έρευνά.

Τις πλέον πρόσφατες ιστορικές αποτυπώσεις της φυλής τις βρίσκουμε στην Ιταλία γύρω στο 15-16ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα σε νωπογραφία του 1450 σε ένα κάστρο στην Mantua της Ιταλία αποκαλούμενη «Η επιστροφή του καρδινάλιου Gonzago» από τον Andrea Mantegna, στην οποία

εμφανίζεται ένα σκυλί που πιθανότατα είναι ένα Spinone.

Ο ίδιος τύπος σκυλιού εμφανίζεται αργότερα σε άλλες δουλείες γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Tiziano και ο Tiepolo. Επιπλέον, υπάρχει μια πολύ μεγάλη λογοτεχνική αναφορά από τα μέσα του δέκατου τρίτου ως τις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα, η οποία αναφέρει ότι εκείνη την εποχή υπήρχε ένα σκυλί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σημερινού Spinone και το οποίο έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης και το οποίο αποκαλούσαν «σκληρότρίχο κυνηγόσκύλο», «αγριότριχο κυνηγόσκυλο» ή "bacco Spinoso" και το οποίο σήμερα αποκαλείται Spinone

Βεβαία όπως και παραπάνω αναφέραμε η ιστορία του Spinone περιπλέκετε σε μια σειρά από μύθους και εικασίες. Συμφωνά με κάποιες από αυτές η φυλή προήλθε από ιταλικούς ιχνηλάτες όπως το Bracco, αν και δεν υπάρχουν επαρκεί τεκμήρια για αυτό, αλλά αντιθέτως αυτή η εκδοχή δημιουργεί μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα όπως από πού η φυλή πήρε το σκληροτράχηλο τρίχωμα της; Προσπαθώντας να απαντήσουν ανάλογα ερωτήματα οι ασχολούντες με την φυλή απεφάνθησαν ότι πολύ πιθανών το τρίχωμα όπως και άλλα στοιχεία της φυλής να προέρχονται από τα Γαλλικά griffons με τα οποία είτε έχουν κοινούς προγόνους αν βεβαία τα Γαλλικά griffons δεν προέρχονται από τα πρώτα Spinone όπως κάποιοι άλλοι αναφέρουν. Ακόμα εικάζεται ότι το σκληροτράχηλο τρίχωμα τους ίσως και να προέρχεται από κάποιές γηγενής ιταλικές ποιμενικές φυλές, οι οποίες και αυτές διέθεταν ανάλογο σκληρό τρίχωμα. Και τέλος μια άλλη ακόμα παλιότερη εκδοχή αναφέρει ότι τα Spinone είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης κάποιων αρχαίων τύπων σκληρότριχων Σέττερ τα οποία εισήχθησαν στην Ιταλία από την Ελλάδα και τα Ανδριατικά παράλια και διασταυρώθηκαν με έναν τύπο άσπρου μαστήφ.

Όπως και να έχει η φυλή έχει γίνει γνώστη για τις εξαιρετικές οσφραντικές της ικανότητες και το πολύ μαλακό στόμα της κατά την επαναφορά του θηράματος. Το Spinone είναι ένα ιδιαίτερα αποδοτικό σκυλί, κυρίως στο κρύο την βροχή αλλά και στους πυκνούς κυνηγότοπούς, εκεί όπου το σκληροτράχηλο τρίχωμα του αναδεικνύει την σαφή υπεροχή του. Χαρακτηριστικό της μονωτικής ικανότητας του τριχώματος του είναι η περίπτωση ενός κουταβιού μόλις 12 εβδομάδων, το οποίο πέρασε 10 ώρες σε ένα υγρό και κρύο φρεάτιο χωρίς να πάθει τίποτα.

Είναι μια αρκετά διαδεδομένη φυλή στον τόπο καταγωγής της το piedmont της Ιταλίας, αν και δειλά δειλά αρχίζει να αναπτύσσεται και σε άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες. Στα αρνητικά της φυλής θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η διαφοροποίηση που υπάρχει μέσα στην ίδια την χώρα καταγωγής του και η οποία προσδιορίζετε στα διαφορετικά πρότυπα που έχουν υιοθετηθεί μεταξύ των ζώων που παρουσιάζονται σε εκθέσεις μορφολογία και στα ζώα που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες εργασία.

Τα χαρακτηριστικά της φυλή που από πολύ παλιά εντυπωσίαζαν τους κυνηγούς δεν έχουν αλλάξει και ακόμα και σήμερα τα Spinone να συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τους γνώστες κυνηγούς.