Orizontio720X90

SPINONE

FCI-Standard N° 165 / 04. 12. 1998 / GB

(Spinone Italiano)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Κα Peggy Davis.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ : Διομήδης Τσομώκος.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Ιταλία.

Ημερομηνία δημοσίευσης των αρχικών έγκυρων προτύπων: 03.04.1992.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ : Σκύλος δείκτης.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I. : ομάδα 7 σκύλοι δείκτες.

Τμήμα 1,3 ηπειρωτικοί δείκτες

σκυλιά, "τύπου Griffon".

με εξέταση εργασίας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Βρίσκουμε σε γραπτά, περιγραφές που αναφέρονται σε ένα τραχύ-μαλλιαρό σκυλί ιταλικής προέλευσης που φέρεται ως ο πρόγονος του σημερινού Spinone. Στο βιβλίο του « Le parfait chasseur » (ο τέλειος κυνηγός), ο Sιlincourt, το 1683, μιλά για ένα "griffon" προερχόμενο από το piedmont της Ιταλίας. Κατά τον μεσαίωνα αυτό το σκυλί έχει παρουσιαστεί συχνά από διάσημους ζωγράφους με πιο γνωστής την απεικόνιση του σε μια νωπογραφία του Andrea Mantegna στο παλάτι του δούκα Mantua, από το 15ο αιώνα.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Σκυλί στιβαρής κατασκευής, εύρωστο και σφριγηλό, με δυνατό σκελετό, καλά αναπτυγμένους μύες και τραχιά τρίχα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ : Η κατασκευή του τείνει να είναι σχεδόν τετραγωνισμένη. Το μήκος του σώματος του είναι ίσο με το ύψος στο ακρώμιο, με μια ανοχή 1 έως 2 εκατ. μακρύτερο. Το μήκος του κεφαλιού είναι ίσο με 4/10 του ύψους στο ακρώμιο. Το πλάτος του, που μετριέται στο επίπεδο των ζυγωματικών, είναι λιγότερο από μισό του μήκους του.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ /ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ : Από την φύση του κοινωνικό, υπάκουο και υπομονετικό, το Spinone είναι ένας έμπειρος κυνηγός για όλους τους κυνηγότοπους, πολύ ανθεκτικό στην κούραση, μπαίνει εύκολα στο ακανθώδες πυκνό και ρίχνεται το ίδιο εύκολα στο κρύο νερό. Έχει αξιοπρόσεκτη διάθεση για εκτεταμένο και γρήγορο τρέξιμο, ενώ από τη φύση του είναι άριστο retriever.

ΚΕΦΑΛΙ : Η κατεύθυνση των ανώτερων διαμηκών αξόνων του κρανίου και του ρύγχους είναι αποκλίνουσα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ :

Κρανίο : Ωοειδής μορφής με πλευρές που κλίνουν ήπια όπως μια στέγη, με την ινιακή εξοχή καλά ανεπτυγμένη και το βρεγματικό οστό καλά τονισμένο. Το μέτωπο δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο, ούτε προς τα εμπρός ούτε καθ’ ύψος. Οι υπεροβλεφαρικές αψίδες δεν είναι ιδιαίτερα προεξέχουσες.

Μετωπιαίο στοπ : Ελαφρώς τονισμένο, ενώ ο ενδιάμεσος μετωπιαίος αύλακας είναι αρκετά έντονος.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Μύτη : Στην επέκταση του ρινικού καλάμου, ογκώδης, σπογγώδης στην εμφάνιση με μια αρκετά παχιά και ευδιάκριτα στρογγυλεμένη επάνω άκρη σαρκώδους ρόδινου χρώματος στα άσπρα άτομα λίγο σκουρότερη στα άσπρα - πορτοκαλί άτομα και κάστανο-καφετί στα καστανόφαια άτομα. Στο περίγραμμα της η μύτη προεξέχει πέρα από την μπροστινή κάθετη γραμμή των χειλιών. Τα ρουθούνια είναι μεγάλα και προεξέχοντα.

Ρύγχος : Το μήκος του είναι ίσο με το μήκος του κρανίου το βάθος του, που μετριέται στο μέσο του μήκους του, φθάνει σε ένα τρίτο του μήκους του. Το περίγραμμα του ρύγχους είναι ίσιο ή ελαφρώς κυρτός (ρωμαϊκή μύτη). Οι πλευρές του ρύγχους είναι παράλληλες, έτσι ώστε, βλέποντας το από εμπρός, το ρύγχος εμφανίζει τετράγωνη μορφή. Η κάτω πλευρική όψη του ρύγχους καθορίζεται από αυτήν του επάνω χειλιού, στο χαμηλότερο σημείο του είναι ο χειλικός σύνδεσμος.

Χείλια : Τα επάνω χείλια είναι σχετικά λεπτά, διαμορφώνουν μια ανοικτή γωνία κάτω από τη μύτη στο μπροστινό μέρος τους, στρογγυλεύονται κατόπιν, καλύπτοντας τα κατώτερα χείλια, φθάνουν στο χειλικό σύνδεσμο όπου διαμορφώνουν μια ορατή πτυχή.

Σαγόνια/δόντια : Ισχυρά και κανονικά αναπτυγμένα, μέσου μήκους οι διακλαδώσεις της κάτω σαγονάς είναι ελαφρά κυρτές. Φατνιακό οστό σωστά προσαρμοζόμενο, οι κοπτήρες αρθρώνονται είτε σε δάγκωμα ψαλιδιού είτε σε δάγκωμα πένσας.

Μάγουλα : Λιπόσαρκα.

Μάτια : Μεγάλα, καλά ανοιγμένα και με σωστή απόσταση μεταξύ τους. Το μάτι είναι σχεδόν στρογγυλό, τα καλύπτρα των ματιών καλύπτουν σωστά τα μάτια τα οποία δεν είναι ούτε προεξέχοντα ούτε τοποθετημένα πολύ βαθιά, και τα δύο μάτια βρίσκονται στο εμπρόσθιο μετωπικό επίπεδο. Η ίριδα είναι χρώματος ώχρας, λιγότερο ή περισσότερο σκούρα ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος.

Αυτιά : Σχεδόν τριγωνικά στη μορφή, το μήκος τους δεν υπερβαίνει τα 5 εκατ. μακρύτερα από τη χαμηλότερη γραμμή του λαιμού, σε πλάτος φθάνουν προς τα εμπρός από το σημείο της παρεμβολής του κεφαλιού στο λαιμό στη μέση της ζυγωματικής αψίδας. Η μπροστινή άκρη τους είναι κοντά στο μάγουλο, δεν διπλώνεται, αλλά στρέφονται προς τα μέσα, η άκρη των αυτιών είναι ελαφρώς στρογγυλεμένη. Σχεδόν πάντα φέρονται χαμηλά, τα αυτιά πρέπει να έχουν μια σχετική ικανότητα ανέγερσης. Ο χόνδρος είναι λεπτός. Το δέρμα καλύπτεται με την πυκνή τρίχα που αναμιγνύεται με διεσπαρμένες μακρύτερες τρίχες, οι οποίες γίνονται παχύτερες στις άκρες.

ΛΑΙΜΟΣ : Ισχυρός και μυώδης, προβάλλει καθαρά από τον αυχένα και συνδέεται αρμονικά με τους ώμους. Το μήκος του δεν πρέπει να είναι λιγότερο από τα 2/3 του μήκους του κεφαλιού, η περιφέρειά του φθάνει στο ένα τρίτο του ύψους στο ακρώμιο. Στο κατώτερο μέρος του παρουσιάζει ελαφρώς αναπτυγμένο λωγάνιον.

ΣΩΜΑ : Σχεδόν τετραγωνισμένο.

Ανώτερο περίγραμμα : Το ανώτερο περίγραμμα της πλάτης αποτελείται από δύο τμήματα: το πρώτο, σχεδόν ίσιο, κλίνει από τα ακρώμια προς τον 11ο ραχιαίο σπόνδυλο και το άλλο, ελαφρώς κυρτό, ενώνέται με τη στιβαρή και σωστά κεκλιμένη οσφυϊκή χώρα.

Ακρώμια : Όχι υπερβολικά υψωμένα.

Οσφυϊκή χώρα : Ελαφρώς κυρτή, έχει καλά αναπτυγμένου μύες κατά πλάτος. Το μήκος της ένα λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο του ύψους στο ακρώμιο και το πλάτος της είναι σχεδόν ίσο με το μήκος της.

Γλουτοί : Ευρείς, μακριοί, έντονα μυϊκοί και κεκλιμένοι, σχηματίζουν σε σχέση με τον ορίζοντα γωνία 30° ως 35° που μετριέται με βάση την κυρτότητα των οστών των ισχίων.

Στήθος : Κατεβαίνει τουλάχιστον στο επίπεδο των αγκώνων, είναι ευρύ, βαθύ και καλά στρογγυλεμένο στο μέσο ύψος του, όπου η εγκάρσια διάμετρός του φθάνει στο μέγιστό της και μειώνεται αισθητά προς την κατεύθυνση του στέρνου, αλλά χωρίς το στήθος που διαμορφώνει καρίνα στη σύνδεση του με το στέρνο. Τα πλευρά εκτείνονται σωστά και κλίνουν με μεγάλα διαστήματα μεταξύ τους. Τα πίσω πλευρά (ψεύτο-πλευρά) είναι μακριά, κεκλιμένα και ανοιχτά.

Κατώτερο περίγραμμα : Σχεδόν οριζόντιο στη στερνική περιοχή, ανέρχεται έπειτα ελαφρώς προς την κοιλιά.

ΟΥΡΑ : Χοντρή, ιδιαίτερα στη βάση της, φέρεται είτε οριζόντια, είτε προς τα κάτω δεν υπάρχουν κροσσοί. Πρέπει να κόβεται αφήνοντας ένα τμήμα 15 έως 25 εκατ..

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ : Βλέποντας τα από εμπρός, είναι τελείως παράλληλα και κάθετα στο έδαφος. Από πλάγια όψη, το αντιβράχιο είναι κάθετο και το μετακάρπιο ελαφρώς κεκλιμένο.

Ωμός : Ωμοπλάτη ισχυρή και μακριά, μήκους ενός τέταρτου του ύψους στο ακρώμιο, έχει κλίση σε σχέση με τον ορίζοντα περίπου 50°, σε σχέση με το μεσαίο επίπεδο του σώματος τα άκρα των ωμοπλατών δεν είναι πολύ κοντά. Τέλειος ελεύθερος κατά την κίνηση, ο ώμος έχει καλά αναπτυγμένους μύες το άνοιγμα της ωμοπλάτης με τον βραχίονα σχηματίζει γωνία περίπου 105°.

Ανώτερος βραχίονας : Κεκλιμένος σε σχέση με τον ορίζοντα με μια κλίση περίπου 60°, κατευθυνόμενος σχεδόν παράλληλα με τον μεσαίο άξονα του σώματος. Είναι έντονα μυώδης.

Αγκώνες : Παράλληλοι με το σώμα. Η άκρη του αγκώνα πρέπει να είναι λίγο πιο μπροστά από την κάθετη (νοητή) γραμμή που ορίζετε από την οπίσθια άκρη της ωμοπλάτης προς το έδαφος. Η απόσταση από τον αγκώνα στο έδαφος είναι ίση με 50% του ύψους στο ακρώμιο.

Αντιβράχιο : Ελαφρώς μακρύτερο από το ένα τρίτο του ύψους στο ακρώμιο, κατακόρυφο βλέποντας το από εμπρός, καθώς επίσης και από πλάγια όψη. Ισχυρά οστά. Ο οπίσθιος τένοντας είναι έντονα τονισμένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε το αυλάκι μεταξύ του τένοντα και του οστού να είναι σαφώς ορατό.

Καρπός: Ακολουθεί την κάθετη γραμμή του αντιβράχιου.

Μετακάρπιο : Επίπεδο, βλέποντας το από εμπρός, ακολουθεί την κάθετη γραμμή του αντιβράχιου σε πλάγια όψη, είναι ελαφρώς κεκλιμένο. Το μήκος του είναι περίπου του 1/6 του ύψους του ποδιού στον αγκώνα.

Μπροστινά πέλματα : Συμπαγείς, στρογγυλά, δάκτυλα γεροδεμένα και καμπυλωτά, καλυμμένα με κοντή παχιά τρίχα, συμπεριλαμβανομένων των διαστημάτων μεταξύ των δαχτύλων. Τα μαξιλαράκια, λιπόσαρκα και σκληρά, είναι λίγο πολύ χρωματισμένα σύμφωνα με το χρώμα του τριχώματος. Νύχια ισχυρά, κυρτά προς το έδαφος και καλά χρωματισμένος αλλά ποτέ ο μαύρα.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Από πλάγια όψη, η πίσω άκρη του γλουτού είναι ελαφρώς κυρτή με καλή γωνιώση των οστών, οι ταρσοί πρέπει να είναι κάθετοι στο έδαφος, βλέποντας τα από πίσω, τα οπίσθια άκρα είναι παράλληλα και κάθετα στο έδαφος.

Ανώτερος μηρός : Το μήκος του δεν πρέπει να είναι λιγότερο από ένα τρίτο του ύψους στο Ακρώμιο. Το πλάτος του είναι τα 3/4 του μήκους του. Έντονα μυώδης. Η κατεύθυνσή του είναι ελαφρώς πλάγια από πάνω προς τα κάτω και από πίσω προς τα εμπρός. Η πίσω άκρη του ελαφρώς κυρτή.

Κατώτερος μηρός :Το μήκος του υπερβαίνει ελαφρώς αυτού του ανώτερου μηρού κυρτότητα του είναι 55° - 60° κάτω από την οριζόντια γραμμή, αδύνατοι μύες στο ανώτερο μέρος του, ο αύλακας μεταξύ του Αχίλλειου τένοντα και του οστού είναι τονισμένος και σαφώς ορατός.

Ταρσική ένωση : Οι πλευρές της είναι αρκετά ευρείες. Η απόσταση μεταξύ του της άκρης του Ταρσού και του εδάφους είναι περίπου το ένα τρίτο του ύψους στο Ακρώμιο. Το άνοιγμα της γωνίας της κνημο-ταρσικής άρθρωσης είναι περίπου 150°.

Ταρσός : Ισχυρός και λιπόσαρκος, το μήκος του είναι ίσο με την απόσταση από τον Ταρσό στο έδαφος. Βλέποντας τον από οποιαδήποτε πλευρά, το μετατάρσιο είναι κάθετο. Στην εσωτερική πλευρά του μπορεί να υπάρξει παράνυχο.

Οπίσθια πέλματα : Παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά των μπροστινών πελμάτων, αλλά είναι ελαφρώς πιο ωοειδή.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΣΗ : Εύκολο χαλαρό βήμα, όταν κυνηγά εκτεταμένο γρήγορο τρέξιμο με διακοπτόμενα διαστήματα καλπασμού.

ΔΕΡΜΑ : Εφαρμοστό στο σώμα, πρέπει να είναι παχύ και σφριγηλό. Είναι λεπτότερο στο κεφάλι, τον λαιμό, στην βουβωνική χώρα, στις μασχάλες και στα πίσω μέρη του σώματος στους αγκώνες είναι μαλακό στην αφή. Διαμορφώνονται δύο πτυχές δέρματος που αρχίζουν από τις διακλαδώσεις της κάτω σιαγώνας και σβήνουν στο επάνω μισό του λαιμού (λωγάνιον). Όταν το κεφάλι φέρεται χαμηλά, παρατηρείτε μια πτυχή που κατεβαίνει από την εξωτερική γωνία του ματιού προς το μάγουλο, στην πίσω άκρη της αυτή η πτυχή τελειώνει σε μια τούφα τριχών. Η απόχρωση του δέρματος ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος. Το χρώμα των εξωτερικών βλεννωδών μεμβρανών πρέπει να αντιστοιχεί με το χρώμα του τριχώματος.

ΤΡΙΧΩΜΑ

ΤΡΙΧΑ : Μήκους 4 έως 6 εκατ. στο σώμα, κοντύτερη στο ρύγχος, το κεφάλι, τα αυτιά, τις μπροστινές πλευρές των ποδιών και στα πέλματα. Στις πίσω πλευρές των ποδιών, η τρίχα είναι όπως μια τραχιά βούρτσα, αλλά χωρίς κροσσούς. Μακριά και σκληρή τρίχα διακοσμεί τα φρύδια και τα χείλια σχηματίζοντας παχιά φρύδια, μουστάκι και φουντωτή γενειάδα. Η τρίχα είναι δύσκαμπτη, σκληρή, πυκνή και μάλλον επίπεδη, χωρίς υπόστρωμα.

ΧΡΩΜΑ : Αμιγές λευκό, άσπρο με τα πορτοκαλί σημεία, άσπρο με πορτοκάλι πιτσιλιές, άσπρο με καφετί(καστανά) σημάδια, κιτρινόφαιο ή καφετής (κάστανο) κιτρινόφαιο. Η επιθυμητή απόχρωση του καφετί είναι το χρώμα του « Friars frock ». Τα μη επιτρεπόμενα χρώματα είναι: τρίχρωμα, τα σημάδια μαύρου, το μαύρο σε οποιουσδήποτε συνδυασμό.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ :

Ύψος Ακρώμιο : αρσενικά από 60 έως 70 εκατ..

θηλυκά από 58 έως 65 εκατ..

Βάρος : αρσενικά από 32 έως 37 κλ.

θηλυκά από 28 έως 30 κλ.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ :

1 επιθετικά ή υπερβολικά συνεσταλμένα (άτομα)

2 ανώτεροι κρανιακοί και ρουνικοί άξονες συγκλίνοντες.

3 συνολικός αποχρωματισμός της μύτης.

4 κοίλος ρινικός κάλαμος.

5 εμφανής υπέρ ή προγναθισμός.

6 επίπεδα μάτια.

7 μαύρη απόχρωση του δέρματος ή των βλεννωδών μεμβρανών.

8 τρίχρωμο τρίχωμα, με μαύρα σημάδια, μαύρο σε οποιουσδήποτε συνδυασμούς.

Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.