Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 1/3/07

Ιχνηλασία σκύλου φέρμας.

Από κ. Blez

Αγαπητέ κύριε Θωμά έχω ένα πόιντερ 3 ετών το οποίο είναι αρκετά καλό στην πέρδικα και δεν έχω σχεδόν κανένα πρόβλημα. Εντόπισα όμως ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ιχνηλατεί τους φρέσκους ντορούς των περδίκων προκείμενου να φτάσει σε αυτές και να τις φερμάρει. Είναι αυτό ελάττωμα όσο αφορά την φυλή; Και μήπως δεν θα έπρεπε να με ανησυχεί αν είχα κάποια ηπειρωτική φυλή; Σας ευχαριστώ.

Ο κυνηγετικός σκύλος πρέπει να εκμεταλλεύεται οποιαδήποτε δυνατότητα έχει ώστε να μπορέσει να βρει και να φερμάρει τι θήραμα. Στο βουνό δεν έχουμε πάντα την δυνατότητα να πάμε από τη μεριά κατά την οποία φυσά ο αέρας διότι ή δεν μπορούμε να ανεβούμε ή διότι ο δρόμος από τον οποίο ανεβαίνουμε μας υποχρεώνει να πάμε στην θέση στην οποία υποψιαζόμαστε ότι είναι οι πέρδικες χωρίς να έχουμε κόντρα αέρα. Αλλά ούτως ή άλλως ο αέρας μέσα στα ρέματα, στα γκρέμια, και στις σάρες στροβιλίζεται και η μυρωδιά του θηράματος πότε είναι έντονη και πότε εξαφανίζεται.

Οποιοσδήποτε καλός σκύλος είναι υποχρεωμένος πολλές φορές να ιχνηλατεί τις πέρδικες οι οποίες μπορεί να έχουν πάει στην από πίσω πλαγιά και αν ο σκύλος δεν ιχνηλατούσε δεν θα τις βρίσκαμε ποτέ. Για εμένα αυτό δεν είναι ελάττωμα παρά μόνο αν συνεχίζει να πηγαίνει έτσι παρ’ όλο που οι συνθήκες θα τον διευκόλυναν περισσότερο εάν κάλπαζε με το κεφάλι ψηλά. Για εμένα καλύτερο κυνηγετικό σκυλί είναι το αποτελεσματικότερο κυνηγετικό σκυλί, διότι για να είναι το αποτελεσματικότερο όλες του οι ενέργειες πρέπει να είναι μεγαλειώδεις και πρέπει από αυτόν τον μεγάλο κυνηγό να διδασκόμαστε και όχι να προσπαθούμε να τον διδάξουμε.

Σκληρό δόντι σε Επανιέλ.

Από κ. Γιάννη

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Πετρόχειλο αν υπάρχει κάποιος τρόπος για να βελτιώσω το σκληρό δόντι ενός δίχρονου Επανιέλ;

Ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται κατορθωτό είναι κατ’ αρχάς να περάσετε το σκυλάκι σας από βασική εκπαίδευση και μετά κατευθυνόμενο απόρτ, πράγμα το οποίο δεν θα σας συνιστούσα να προσπαθήσετε μονός σας διότι ακόμα και μεγάλος αριθμός επαγγελματιών δυσκολεύετε να το κατορθώσει. Εκείνο το οποίο πρέπει να αποφύγετε πάντως είναι να μην χρησιμοποιήσετε δήθεν έξυπνα κόλπα με παγωμένα πουλιά ή τυλιγμένα με συρματόπλεγμα αγκαθωτό. Μια τέτοια συμπεριφορά θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Αναπαραγωγή σκύλων

Από κ ziakili.

Καλημέρα!

Θα ήθελα να σας ρωτήσω από την εμπειρία σας, πόσες ημέρες είναι οι γόνιμες από τότε που θα τελειώσει ο κύκλος της περιόδου; Μου είπε ο κτηνίατρος της περιοχής μου ότι η περίοδος διαρκεί 9 ημέρες και μετά οι γόνιμες μέρες είναι 3. Ισχύει αυτό;

Έχω ακούσει ότι είναι παραπάνω οι γόνιμες μέρες! εσείς πόσες νομίζετε πως είναι;

Το σκυλί μου ξεκίνησε 28/1/07 τον κύκλο της περιόδου.

Ποια είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί να ζευγαρώσει το σκυλί μου επιτυχώς;

Σας ευχαριστώ πολύ!

Αυτά τα πράγματα δεν είναι στάνταρ σε όλους τους σκύλους. Συνήθως οι πλέον γόνιμες μέρες είναι η 9η μέχρι την 14η ημέρα από την πρώτη εμφάνιση του αίματος. Αλλά πολλές φορές τυχαίνει σκύλες να συλλαμβάνουν πολύ πιο γρήγορα και άλλες φορές πιο αργά. Συμβαίνει επίσης προφανώς από ορμονική δυσλειτουργία μια σκύλα να έχει 2 και 3 φορές επαναλαμβανόμενη περίοδο και να μένει έγκυος στην 20η ή και σε ακόμα πιο προχωρημένη μέρα.