Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 1/4/07

Μπασκουλάρισμα

Από κ. Pen

Κύριε Πετρόχειλε γεια σας. Ακούω πολύ συχνά από ανθρώπους με κυνοφιλικές γνώσεις ότι το τάδε σκυλί μπασκουλάρει κατά την κίνηση του. μήπως θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε περισσότερο πάνω σε αυτό το θέμα. Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε μπασκουλάρει;

Μπασκουλάρισμα ονομάζεται το σκαμπανέβασμα της πλάτης του κυνηγετικού σκύλου κατά τον καλπασμό και οφείλεται στην κακή μηχανική του καλπασμού ή οποία οφείλεται κυρίως στην μακριά και όχι τόσο γερή πλάτη του. διότι όταν τα πίσω πόδια σπρώχνουν κατά τον καλπασμό μιας γερή πλάτη άκαμπτη προς τα μπροστά τα μπροστινά πόδια βοηθούν ώστε η συνισταμένη των δυνάμεων να παραλληλίζεται, κατά τον δυνατόν με την ράχη του καλπάζοντος ζώου.

Όταν η ράχη του ζώου δεν είναι αρκετά γερή, τότε λυγίζει από την δύναμη των πίσω ποδιών και το πίσω τμήμα του ζώου ανασηκώνεται, με αποτέλεσμα το εμπρός του τμήμα να χαμηλώνει και στην συνέχεια της κίνησης τα δυο μπροστινά πόδια μα ανασηκώνονται με αποτέλεσμα να παρατηρούμε αφενός μεν αυτό το σκαμπανέβασμα της πλάτης αφετέρου να χάνεται μέρος της δύναμης των πίσω ποδιών και το ζώο να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια η οποία το κουράζει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι θα κουράζονταν εάν η ράχη του εκινείτο παράλληλα με το έδαφος και η κίνηση του ήταν πιο ρευστή και αβίαστη.

Ανυπακοή

Από κ steous

Κύριε Πετρόχειλε πρόσφατά μου έδωσαν ένα Γερμανικό Πόιντερ 11 μηνών αλλά δυστυχώς δεν με υπάκουει (π.χ. όταν το φωνάζω να έρθει κοντά μου ) τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ.

Θα πρέπει να φροντίσετε ώστε ο σκύλος να θέλει να είναι κοντά σας και να τον φωνάζετε μόνο όταν είστε βέβαιος ότι θα έλθει. Εφόσον αυτό το συνηθίσει τότε μπορούμε σιγά σιγά να το φωνάζουμε κι όταν κάποια άλλη παρεμβολή του αποσπά την προσοχή. Έτσι σιγά σιγά θα μπορέσετε να τον φωνάζετε και όταν βρίσκεται μακριά και παίζει με κάποιον άλλο σκύλο ή όταν κυνηγάει μια γάτα ή ένα θήραμα, διότι εάν το προσπαθήσετε αυτό αυτή την στιγμή τότε θα υποβαθμίσετε τον εαυτό σας στα μάτια του σκύλους διότι θα καταλάβει ότι δεν έχετε την δυνατότητα να του επιβληθείτε. Στην προσπάθεια σας αυτή μπορεί να σας βοηθήσει ένα κορδόνι μήκους 15-20μ. με το οποίο θα τραβήξετε απότομα το ζώο προς το μέρος σας, εάν αρνηθεί να έρθει και να υπακούσει στο κάλεσμα σας και θα το ανταμείψετε με χάδια και γλυκόλογα όταν αυτό έρθει κοντά σας. Στην συνέχεια θα το πάτε σε κάποιο κάμπο στον οποίο η βλάστηση είναι μικρή και θα μπορεί να τρέχει σέρνοντας το σχοινί χωρίς αυτό να μπερδεύεται σε διάφορα εμπόδια και κλαριά και όταν σε κάποια στιγμή η άκρη του σχοινιού βρίσκετε σε σημείο που μπορείτε να το πιάσετε τότε το φωνάζετε και αν δεν έρθει το διορθώνετε με το σχοινί.

Έτσι σταδιακά μετά από λίγο θα μπορείτε να το φωνάζετε από μάκρυνες αποστάσεις χωρίς να παρουσιάζει πρόβλημα η ανάκληση του. Τότε μπορείτε σιγά σιγά να μειώνετε το μήκος του σχοινιού ώστε να μην καταλάβει ο σκύλος σας ότι η διόρθωση σας είναι μόνο μέσω αυτού του σχοινιού. Σταδιακά δε το σχοινί αυτό μπορεί να γίνει μόνο ένα περιλαίμιο και ο σκύλος σας να εξακολουθεί να σας ακούει. Όταν διαπιστώσετε κάποια στιγμή ότι δημιουργείται πάλι το πρόβλήμα ανυπακοής ξαναφήνετε το σχοινί να σέρνεται πίσω του ελεύθερο και ξαναρχίζετε την διαδικασία μείωσης του μήκους του σιγά σιγά.

Μικρά ανοίγματα

Από κ stratos

Αγαπητέ κύριε Θωμά. Εδώ και λίγο καιρό έχω στην κατοχή μου ένα Κούρτσχααρ 14 μηνών. Ξεκίνησα να το βγάζω ήδη από την κυνηγετική σεζόν που μας πέρασε και αυτό που και τώρα ακόμα διαπιστώνω είναι ότι έχει μικρά ανοίγματα στην έρευνα του. Θα ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχει τρόπος να το «ανοίξω» λίγο περισσότερο. Σας ευχαριστώ.

Στράτος.

Δεν μπορείτε να επιβάλετε στον σκύλο σας να ανοιχτεί περισσότερο διότι κάθε φορά που εσείς του λέτε να φύγει αυτό αισθάνεται πίεση και μαζεύετε περισσότερο στα πόδια σας. Για να το επιτύχετε πρέπει να εξοικειωθεί καλύτερα με το περιβάλλον, να αισθάνεται πιο άνετα και να μην προσπαθήσετε να του μιλήσετε ποτέ και κυρίως ούτε να το κατευθύνετε. Όταν θέλετε να αλλάξετε την πορεία του απλώς κατευθυνθείτε προς την πλευρά που θέλετε να πάει χωρίς να του μιλάτε. Όσο πιο συνεσταλμένο είναι ένα σκυλί τόσο μακρύτερη χρονικά είναι αυτή η διαδικασία. Όταν ο σκύλος σας παθιαστεί με το θήραμα τότε θα αποκτήσει και δεύτερο πόλο έλξης εκτός από εσάς και θα αρχίσει σιγά σιγά τα ανοίγματα του να είναι μεγαλύτερα. Μην ανησυχείτε είναι βέβαιον ότι α ακολουθήσετε την τακτική την οποία σας περιγράφω ο σκύλος σας αργά ή γρήγορα θα βελτιωθεί.