Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/4/07

Από κ kokologo

Εκπαιδευτήριο λαγού.

Θέλοντας να ξεκινήσει ο νέος μου ιχνηλάτης-σεγκουτσι- το κυνήγι του λαγού, περίφραξα ένα χώρο 10 στρεμμάτων και ζητάω πληροφορίες για το πως θα πρέπει να τον εξοπλίσω.

Ρωτάω λοιπόν πόσους λαγούς θα πρέπει να βάλω μέσα, ο χώρος έχει μέσα αρκετό θυμάρι, σπαρτό και πουρνάρι, μήπως πρέπει να καθαρίσω μερικά από αυτά ώστε να υπάρχει περισσότερος ανοιχτός χώρος, χρειάζεται να βάλω τροφή μέσα, πως το θήραμα θα μάθει να μη χτυπάει πάνω στο συρματόπλεγμα. επίσης θα ήθελα συμβουλές για την πορεία εκμάθησης του κουταβιού, είναι τώρα 8 μηνών και το χρόνο που θα πρέπει να μείνει μέσα στο εκπαιδευτήριο. ευχαριστώ.

Απάντηση

Αρχικά θα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα βελτίωσης των 10 στρεμμάτων, ώστε ο λαγός να βρίσκει άφθονη και φυσική τροφή.

· Αν δεν υπάρχουν ξέφωτα μέσα στο χώρο θα καθαρίσετε ένα μεγάλο κομμάτι 100 τ.μ. ή και περισσότερο και θα το αναβαθμίσετε καλλιεργητικά.

· Θα το ποτίζετε για να υπάρχει το φυσικό χορτάρι και όλα τα άγρια φυτά της περιοχής.

· Θα βελτιώσετε το χώρο σπέρνοντας λίγο κριθάρι και βίκο αν είναι τελείως άγονο.

· Αν υπάρχουν ξέφωτα θα τα βελτιώσετε «τροφικά» όπως πάνω.

Έτσι ο λαγός κάθε βράδυ θα βόσκει σ’ αυτά τα τμήματα και το πρωί θα πάει για το γιατάκι στα κλειστά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο σκύλος είναι κουτάβι ακόμα και πριν απ’ όλα χρειάζεται βασική εκπαίδευση:

· Υπακοή αυστηρή σε κάθε κάλεσμα και στις εντολές.

· Προσαρμογή σε θορύβους και σε κρότους «τουφεκιάς» με πιστόλι αερίων.

· Βόλτες σε βουνό για να μάθει να «περπατάει» σε ανώμαλα εδάφη και κλειστά μέρη.

· Οικόσιτα ζώα, πρόβατα, κατσίκια κ.λ.π.

· Παράλληλα θα γίνει και «γνωριμία» με το λαγό (ένας λαγός προς το παρόν μέσα στο χώρο).

· Θα πάτε το σκύλο στον περιφραγμένο χώρο γύρω στις δυο φορές την εβδομάδα, μέχρι να μπορέσει να πλησιάσει το λαγό στο γιατάκι, να τον ξεσηκώσει και να κάνει μια μικρή καταδίωξη. Μόλις ολοκληρώσει αυτές τις φάσεις την πρώτη φορά, κάνετε 3-4 επαναλήψεις και σταματήστε μερικές μέρες. Συνεχίζεται παράλληλα τα άλλα μαθήματα εκπαίδευσης.

· Αν βρίσκει εύκολα πλέον το λαγό, τότε βάλτε ένα δεύτερο λαγό μέσα και κάνετε πάλι μερικά μαθήματα σποραδικά, μέχρι να καταφέρει να σηκώνει εύκολα τον ένα απ’ τους δυο λαγούς. Τώρα υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία γιατί έχουμε μπερδεμένους ντορούς δυο λαγών. Δεν θα αφήσετε το σκύλο μέσα στο χώρο ποτέ μόνιμα, μόνο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να κάνει ένα ξεσήκωμα και καταδίωξη κι αν σε κάποια φάση αποτύχει μην επιμένετε την ίδια μέρα, θα τον πάτε άλλη φορά.

· Μετά απ’ αυτή τη φάση θα τον πάτε σε «ελεύθερο» λαγό στο βουνό, ξεχάστε τον περιφραγμένο χώρο. Ήδη ο σκύλος θα έχει φτάσει περίπου στο χρόνο και χρειάζεται άγριο λαγό πλέον. Τον περιφραγμένο χώρο θα τον χρησιμοποιείτε κάπου-κάπου για να υπενθυμίζετε στο σκύλο τους εύκολους λαγούς και πάλι για λίγο.

· Όσο για το συρματόπλεγμα, ο λαγός θα το καταλάβει γρήγορα μετά από μερικές «επαφές».

Από κ centro

Βουλγάρικος ιχνηλάτης ludogorsko bulgarsko gonche 2

Συγχαρητήρια για την στήλη σας! θα ήθελα, εάν γνωρίζετε, να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες για τον βουλγαρικό ιχνηλάτη(λουντογκορσκο-μπουλγκαρσκο γκοντσε),στοιχεία για την ράτσα, τρόπος εργασίας καθώς και αν μπορώ να έρθω σε επαφή με ιδιοκτήτες τέτοιων σκύλων στην Ελλάδα ή στη Βουλγαρία. Επίσης θα ήθελα την συμβουλή σας για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω σχετικά με έναν καθαρόαιμο βουλγαρικό ιχνηλάτη, αρσενικό, 2,5 ετών. Ενώ συγκεκριμένος σκύλος ξεκίνησε πολύ καλά στους 12 μήνες (ξεφώλιασμα και μεγάλη δίωξη), πριν λίγο καιρό απόκτησε το ελάττωμα να απομακρύνεται ακόμα και χιλιόμετρα προκείμενου να βρει θηλυκό για ζευγάρωμα. Υπάρχει λύση για αυτό το πρόβλημα, ή να εγκαταλείψω κάθε προσπάθεια για εξόδους μαζί του? Σας ευχαριστώ θερμά.

Απάντηση

Για το «Λουντογκόρσκο» έχω κάνει πλήρη περιγραφή προτύπου στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού, οπότε μπορείτε να πληροφορηθείτε σχετικώς.

Για το θέμα της έντονης τάσης του σκύλου για ζευγάρωμα, θεωρώ ότι είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που εμφανίζεται σε όλους τους αρσενικούς, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που σχεδόν όλες οι θηλυκές βρίσκονται σε οίστρο. Είναι «το κάλεσμα της Φύσης», που λειτουργεί κατά τρόπο τηλεπαθητικό σ’ όλα τα ζώα την εποχή του ζευγαρώματος, με αποτέλεσμα πολλοί αρσενικοί να κάνουν και δεκάδες χιλιόμετρα για να ικανοποιήσουν τις γενετήσιες ορμές τους, ειδικά στην Άγρια Φύση.

Ο προγονικός αταβισμός δεν χάνεται ποτέ, τα «άγρια ένστικτα» υπάρχουν πάντα στα εξημερωμένα ζώα και σε κάθε περίπτωση παρουσιάζονται λόγω αναγκαιότητας της διατήρησης και της διαιώνισης του είδους.

Και ο πιο ήρεμος και υπάκουος αρσενικός αν αφεθεί ελεύθερος αυτή την εποχή, σίγουρα θα «αλητεύει» πίσω απ’ τις θηλυκές για πολλές μέρες, ξεχνώντας αφεντικό και κατοικία.

Η λύση είναι ο έλεγχος της συμπεριφοράς και η αυστηρή υπακοή σε κάθε εντολή. Υποθέτω ότι ο σκύλος δεν έχει εκπαιδευτεί καθόλου στην υπακοή και με τη συμπεριφορά του δείχνει να είναι και «λίγο ξεροκέφαλος», οπότε πρέπει άμεσα να ξεκινήσετε μαθήματα υπακοής στο σπίτι και στις εξόδους για να έχετε στο άμεσο μέλλον έναν ισορροπημένο ιχνηλάτη, που δεν θα σας δημιουργεί διάφορα προβλήματα.

Από κ rousapidianos

Αρτουά ή Ποσαβετς

Kύριε Κυριτσάκα θα ήθελα την βοήθεια σας είμαι από την Κρήτη και ψάχνω για ένα κουτάβι έχω κάνει μια μικρή έρευνα για το ΑΡΤΟΥΑ με την βοήθεια βέβαια του κυρίου Νικολαίδη θα ήθελα και την δική σας άποψη και μια σύγκριση μεταξύ ΑΡΤΟΥΑ και ΠΟΣΑΒΕΤΣ και αν γνωρίζεται κάποιους ιδιοκτήτες που θα μπορούσα να έρθω σε επαφή.

σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΚΑΦΦΕΤΖΑΚΗΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΡΗΤΗΣ

Απάντηση

Ο γενικός κανόνας κ. Καφετζάκη είναι ότι όλες οι καθαρόαιμες ράτσες είναι εξαιρετικές στο κυνήγι και γι αυτό άλλωστε δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αν υπήρχε μια ράτσα καλύτερη απ’ τις άλλες, τότε σίγουρα δεν θα υπήρχαν οι υπόλοιπες, οπότε καθεμιά έχει τα ιδιαίτερα μορφολογικά και κυνηγετικά χαρακτηριστικά της.

Και το Αρτουά και το Ποσάβα είναι άριστα σκυλιά για το λαγό, το καθένα με το μορφολογικό και εργασιακό πρότυπο της ράτσας του. Είναι αντικειμενικά δυο διαφορετικές ράτσες και σαφώς έχουν διαφορές μορφολογικές και τρόπου εργασίας, οπότε η σύγκριση γίνεται σε λεπτομέρειες που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο ιδιοκτήτη- κυνηγό, ανάλογα με τις κυνολογικές γνώσεις του και τις απαιτήσεις που έχει από τον ιχνηλάτη στο κυνήγι του λαγού.

Ο «Σκύλος του Αρτουά» κυνηγάει λαγό στην Κρήτη εδώ και πολλά χρόνια, καθώς επίσης και το Ποσάβα υποθέτω. Αν μελετήσετε το βιογραφικό της κάθε ράτσας θα δείτε σε πρώτη φάση τις διαφορές (εξωτερική εμφάνιση, σώμα, βήμα, πρότυπο εργασίας, λεπτή όσφρηση, φωνή, γάβγισμα, καταδίωξη, αντοχή, χαρακτήρας, συμπεριφορά κ.λ.π.), με αποτέλεσμα να βγάλετε τα συμπεράσματά σας, ανάλογα το βάρος που δίνεται σε κάθε κριτήριο.

Η προσωπική μου άποψη περί ιχνηλατών γενικώς είναι γνωστή και πάγια. Είμαι υπέρ των καθαρόαιμων ιχνηλατών οποιασδήποτε ράτσας και καταγωγής, αρκεί να τηρούν τις προδιαγραφές της φυλής και με επίσημα πιστοποιητικά FCI.

Έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στους γαλλικούς ιχνηλάτες, γιατί γνωρίζω πολύ καλά το κυνολογικό και κυνηγετικό επίπεδο των Γάλλων, οι οποίοι έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών, να έχουν τριάντα καθαρόαιμες ράτσες ιχνηλατών, άριστης κυνηγετικής και κυνολογικής ποιότητας, που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα των κυνηγών σε οποιοδήποτε θήραμα.

Βέβαια και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν άριστους ιχνηλάτες και ψηλό κυνολογικό επίπεδο, σε αντίθεση με μας που είμαστε πάρα πολύ πίσω.

Γέννες Αρτουά προβλέπονται άμεσα από φίλους κυνηγούς με Pedigree FCI (LOF,KOE). Αν ενδιαφερθείτε για Ποσάβα να ζητήσετε απαραίτητα Pedigree FCI (KOE) αν είναι ελληνική εκτροφή ή αντίστοιχα Pedigree FCI από οποιαδήποτε άλλη χώρα προέρχεται, γιατί ειδικά στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλά «καθαρόαιμα» Ποσάβα χωρίς χαρτιά, οπότε για μένα αυτός ο λόγος είναι ο πρώτος και πολύ σοβαρός για να απορρίψω τέτοιο Ποσάβα, άσχετα από τις κυνηγετικές του ικανότητες.

Αυτή η αδιαφορία ή κουτοπονηριά πρέπει να σταματήσει επιτέλους για να δούμε κυνολογική αναγέννηση και θα σταματήσει αυτό το μεγάλο κυνολογικό λάθος, μόνο από μας τους κυνηγούς που δεν θα παίρνουμε ποτέ σκυλιά χωρίς επίσημα χαρτιά.