Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/5/07

Από κ Aristo

Πληροφορίες για beagles.

Αγαπητέ κύριε Κυριτσάκα. Θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες για τους ιχνηλάτες Beagles. Πως αυτοί εργάζονται; Αν είναι κατάλληλοι για τα δικά μας εδάφη; Και αν μπορούν να εργαστούν μόνοι τους χωρίς να είναι ομάδα;

Σας ευχαριστώ.

Απάντηση

Το Beagle στην πατρίδα καταγωγής του, την Αγγλία, χρησιμοποιείται στο κουνέλι, στο λαγό και στην αλεπού, σε ομάδα πολλών σκύλων. Παρόμοια χρησιμοποιείται και στη Γαλλία, το Βέλγιο και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες συνήθως το κυνήγι των τριχωτών γίνεται με ομάδα ιχνηλατών και σπάνια με ένα ή δυο σκυλιά. Βέβαια κυνηγάει και μόνο του χωρίς κανένα πρόβλημα, ανάλογα πως θα μάθει από τη μικρή ηλικία.

Το κυνήγι του λαγού με ένα ή δυο ιχνηλάτες είναι πρακτικό σε μικρές και περιορισμένες περιοχές, αλλά στην Ελλάδα γενικώς οι εκτάσεις που κυνηγάμε είναι πολύ μεγάλες και ανοιχτές χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, οπότε το ιδανικότερο θα ήταν η χρήση ομάδας ιχνηλατών με ελάχιστο αριθμό τα τέσσερα σκυλιά κατά την άποψή μου.

Το κυνήγι με ομάδα ιχνηλατών έχει άλλη κυνηγετική διάσταση, για τον κυνηγό, για τα σκυλιά και το λαγό. Είναι πιστεύω ο άριστος συνδυασμός ποιότητας και πρακτικής, που προσφέρει τη μέγιστη ικανοποίηση σε όλους, εκτός απ’ το λαγό βέβαια και κάνει το κυνήγι τέχνη και όχι μια απλή διαδικασία.

Το Beagle έχει άριστες σωματικές αναλογίες στο μέτρο του ύψους του, είναι γεροδεμένο, αθλητικό, δραστήριο, ενεργητικό με τάσεις εκρηκτικές ιδιαίτερα στην καταδίωξη, αλλά και στη συμπεριφορά. Το ύψος στο ακρώμιο είναι γύρω στα 37-42 cm για το αρσενικό και το θηλυκό. Το βάρος κυμαίνεται στα 17 kg. Υπάρχει και πιο μικρό μέγεθος 30-36 cm, τα λεγόμενα «Beagle της βασίλισσας Ελισάβετ»

Είναι στοργικός σκύλος, πανέξυπνος, τολμηρός, περίεργος, φιλικός, αλλά και φασαριόζος, άγριος όταν ενοχληθεί, ερεθίζεται εύκολα και αλητεύει εύκολα όταν ξεφύγει τον έλεγχο. Παρ’ όλα αυτά, γυμνάζεται πολύ εύκολα και στην υπακοή και στο κυνήγι.

Εχει πολύ καλή μύτη, είναι θετικός στον ντορό με επιμονή και υπομονή και διακρίνεται για το κυνηγετικό του πάθος. Μέση ταχύτητα λόγω της σωματικής διάπλασης, αλλά φοβερή αντοχή και ακούραστος στην καταδίωξη. Κυνηγάει σ’ όλα τα εδάφη χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μια και το΄φερε η κουβέντα, στην Αγγλία γίνεται το παραδοσιακό κυνήγι του λαγού με Beagle, χωρίς όπλο, το ονομαζόμενο “Beagling”.

Χρησιμοποιούνται 30–40 σκυλιά, τα οποία ελέγχει ομάδα κυνηγών που τα ακολουθεί με τα πόδια, καθώς επίσης και πολλοί κάτοικοι της περιοχής που τους αρέσει να παρακολουθούν το κυνήγι, μερικές φορές 200 και πλέον άτομα. Τα σκυλιά όταν σηκώσουν το λαγό πρέπει να τον καταδιώξουν τόσες ώρες μέχρι να τον πιάσουν και μάλιστα το συγκεκριμένο λαγό που σήκωσαν πρώτο. Αυτό το κυνήγι διαρκεί ανάλογα 2 – 3 ώρες ή και παραπάνω και είναι πολύ δημοφιλές στους Άγγλους της επαρχίας.

Από κ Κώστα

Βαλκανικοί ιχνηλάτες

Κύριε Κυριτσάκα. Εδώ και αρκετά χρόνία αρκετοί φίλοι μου έχουν φέρει από διάφορες βαλκανικές χώρες διαφόρους βαλκανικούς ιχνηλάτες. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι πολλοί λίγα από αυτά τα ζώα έχουν ευχαριστήσει τους κατόχους τους. Ειδικά όταν αυτά είναι μεγάλα σε ηλικία. Που αυτό οφείλεται; Είναι μήπως θέμα ηλικίας;

Απάντηση

Από τις βαλκανικές χώρες κ. Κώστα, οι μόνες που έχουν αναπτυγμένη κυνολογία και κυνοφιλία είναι όλα τα κράτη της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Έχουν σε σύνολο εφτά καθαρόαιμες ράτσες ιχνηλατών αναγνωρισμένες επίσημα από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και διοργανώνουν τακτικά διεθνείς εκθέσεις μορφολογίας και αγώνες ιχνηλατών στο λαγό κυρίως.

Τα παραπάνω κράτη έχουν πολύ καλά καθαρόαιμα λαγόσκυλα και γουρουνόσκυλα, αλλά δεν τα πουλάνε εύκολα ή αντίθετα οι τιμές τους είναι πολύ τσουχτερές. Στην Ελλάδα ήρθαν κυρίως φτηνά σε τιμή σκυλιά και μέτριας κυνηγετικής ποιότητας, ημίαιμα κυρίως, χωρίς χαρτιά καθαροαιμίας κ.λ.π. Η μεγάλη ζήτηση από μέρους των Ελλήνων, αυτομάτως δημιούργησε ένα ανεξέλεγκτο σκυλεμπόριο, που εισήγαγε στη χώρα μας ότι χειρότερο και άχρηστο υπήρχε στα Βαλκάνια. Μόνο στην τύχη μπορούσε να βρει κανείς καλό ιχνηλάτη, σύμφωνα με τις κυνολογικές και κυνηγετικές προδιαγραφές, δηλαδή pedigree FCI, standard μορφολογίας, standard εργασίας, που συνθέτουν μια ισορροπημένη ράτσα ιχνηλάτη, με κυνηγετική ποιότητα.

Το θέμα ηλικίας που αναφέρετε ισχύει σαν κανόνας για όλα τα κυνηγόσκυλα. Ένα κυνηγόσκυλο, είτε πουλόσκυλο είναι, είτε ιχνηλάτης, ολοκληρώνεται κυνηγετικά στα 3-4 χρόνια της ηλικίας του και μόνο εφ’ όσον εκπαιδευτεί μεθοδικά όλα αυτά τα χρόνια κι επίσης αν διαθέτει ατομικές ικανότητες.

Ενας σκύλος με καλές προδιαγραφές, σχεδόν πάντα γίνεται καλός ή άριστος ιχνηλάτης, όμως μπορεί να καταστραφεί κυνηγετικά ή να αργήσει πολύ να ολοκληρωθεί, αν δεν εκπαιδευτεί σωστά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα φταίει ο σκύλος και δεν χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια, είναι καθαρά θέμα DNA.

Στατιστικά και πρακτικά οι καθαρόαιμες ράτσες, βγάζουν καλά και άριστα σκυλιά σε ποσοστό 80-90%, ενώ αντίθετα τα ημίαιμα βγάζουν καλά σκυλιά σε ποσοστό 10-20% και πολύ βάζω.

Δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία για να καταλάβουμε το συμφέρον μας, το θέμα είναι απλό και φανερό.

Κοιτάξτε δίπλα μας τα πουλόσκυλα, υπάρχει κυνηγός στην Ελλάδα που να μην έχει καθαρόαιμο πουλόσκυλο;

Εμείς γιατί να μην έχουμε καθαρόαιμους ιχνηλάτες;

Από κ Σάκη

Καθαρόαιμα και ημίαιμα

Κύριε Κυριτσάκα θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα μπορούσα να βάλω μαζί με τα σκυλιά που ήδη έχω (ημίαιμα) και κάποια άλλα καθαρόαιμα μιας και είναι δύσκολο να αφήσω 2 έτοιμα σκυλιά. Και αν ναι πια ράτσα είναι η πιο κατάλληλη για να ταιριάσει με 2 τεσσάρων χρονών (γκέκικα);

Απάντηση

Ο βασικός κανόνας κ. Σάκη είναι ότι κάθε ράτσα ταιριάζει απόλυτα με τη ράτσα της. Υπάρχουν ράτσες που συγγενεύουν σε ορισμένα χαρακτηριστικά, αλλά πάντα έχουν διαφορές μεταξύ τους, οι οποίες συνοψίζονται στα παρακάτω στοιχεία.

· Σωματική και σκελετική δομή με διαφορετικό βάδισμα και ταχύτητα.

· Μύτη με διαφορές στην ικανότητα όσφρησης

· Φωνή και γάβγισμα με διαφορετική ένταση και χροιά.

· Ψυχολογία και φυσιολογία

· Γενική συμπεριφορά

· Τρόπος εργασίας διαφορετικός (ψάξιμο, πλησίασμα, ξεσήκωμα, καταδίωξη)

Όπως είναι φανερό είναι πολύ δύσκολο να ταιριάξουν όλα τα παραπάνω στοιχεία σε δυο διαφορετικές ράτσες, μόνο κατά προσέγγιση μπορούμε να βρούμε κάποια κοινά γνωρίσματα.

Στα ημίαιμα γενικώς έχουμε διαφορές από σκύλο σε σκύλο, γιατί δεν έχουν συγκεκριμένο standard εργασίας και μορφολογίας, ο καθένας είναι διαφορετικός και λειτουργεί σαν μεμονωμένο άτομο, οπότε είναι πιο δύσκολο να γίνει κάποιο ταίριασμα. Με αυτή την έννοια προσωπικά δεν μπορώ να σας προτείνω κάποια καθαρόαιμη ράτσα γιατί απλούστατα δεν γνωρίζω τον τρόπο εργασίας των 2 σκύλων σας, για να έχω μια βάση σύγκρισης. Γνωρίζω τον τρόπο εργασίας πολλών καθαρόαιμων φυλών, αλλά δεν γνωρίζω των 2 δικών σας, οπότε δεν μπορώ να προτείνω κάτι.

Όμως εσείς ο ίδιος γνωρίζεται καλά πως εργάζονται τα 2 σκυλιά σας και στην ηλικία των τεσσάρων ετών που είναι, σίγουρα έχουν σταθεροποιήσει τον τρόπο εργασίας τους και έχουν μια γενική κυνηγετική ισορροπία ενεργειών και συμπεριφοράς, οπότε πρέπει να δείτε ορισμένες καθαρόαιμες ράτσες σε DVD, για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας, έστω και θεωρητικά, ποιες ταιριάζουν με τα 2 γκέκικα.

Στα καλογυρισμένα DVD, φαίνονται όλα τα μορφολογικά και κυνηγετικά στοιχεία της κάθε ράτσας, οπότε πιστεύω ότι θα σας βοηθήσουν πολύ.