Orizontio720X90

Μεγαλώνοντας το νέο μας κουτάβι

Πριν ένα χρόνο στο τεύχος Μαρτίου 2006 είχα αναφερθεί στην επιλογή κουταβιού. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα, την σωστή διατροφή και διαβίωση του κουταβιού μας.

Μπορεί σε πολλούς να ακούγεται αστείο και να πουν σιγά τώρα να μην χρειάζονται και ιδιαίτερες γνώσεις για να ταΐσεις ένα κουτάβι, όμως δεν είναι έτσι.

Η σωστή και επαρκής διατροφή του κουταβιού μας παίζει μεγάλο ρόλο στην ομαλή του ανάπτυξη και βοηθάει το κουτάβι μας, ώστε να μην βλέπουμε αργότερα σκύλους ασθενικούς με προβλήματα οι οποίοι κουράζονται γρήγορα στο κυνήγι.

Στην σωστή δομή του σώματος του σκύλου παίζει μεγάλο ρόλο η διατροφή του η οποία ξεκινάει από την πρώτη ημέρα απογαλακτισμού του.

Θα πρέπει να προσέξουμε από την πρώτη ημέρα που θα πάρουμε το κουτάβι στον χώρο μας να έχει το δικό του μπολ νερού και φαγητού καθώς επίσης να μην του αλλάξουμε την τροφή του, αλλά να συνεχίσουμε να του δίνουμε την ίδια τροφή με εκείνη που το τάιζε ο εκτροφέας.

Όταν πάμε να παραλάβουμε το κουτάβι συζητάμε τη διατροφή του με τον εκτροφέα και ζητάμε μια σελίδα γραπτής διατροφής. Αυτή θα πρέπει να μας δίνει λεπτομέρειες για τους τύπους φαγητών, τις ποσότητες και τις ώρες ταΐσματος που έχει ήδη συνηθίσει το κουτάβι μας. Σε περίπτωση που ο εκτροφέας δίνει ξηρά τροφή στο κουτάβι θα πρέπει να μας πει την εταιρία.

Μη βιαστείτε να αλλάξετε τη διατροφή του κουταβιού σας μιας και η αλλαγή σπιτιού είναι μια περίοδος στρες για εκείνο και η σταθερότητα στο φαγητό είναι σημαντική.

Αυτό το κάνουμε διότι το πεπτικό σύστημα του κουταβιού είναι ευαίσθητο και σε περίπτωση απότομης αλλαγής παθαίνει διαταραχές όπως δυσπεψία, εμετό, δυσκοιλιότητα, ευκοιλιότητα. Ένα κουτάβι χρειάζεται δύο έως τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια από έναν ενήλικο. Πρέπει να παίρνουν περισσότερη πρωτεΐνη από ότι οι ενήλικοι, αυτή θα πρέπει να περιέχει όλα τα σωστά δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης (αμινοξέα) για την ανάπτυξη και χρειάζονται το σωστό αριθμό μεταλλικών στοιχείων για βάρος αλλά το στομάχι τους έχει μικρή χωρητικότητα. Για να το αντισταθμίσουμε αυτό, ένα κουτάβι χρειάζεται να το ταΐζετε με πολλά μικρά γεύματα ημερησίως.

Καλό θα ήταν μέχρι 12 εβδομάδων να ταΐζεται 5 φορές ημερησίως το κουτάβι, έτσι ώστε να μην μένει για μεγάλο διάστημα νηστικό διότι παθαίνει ραχιτισμό, αναιμία και υπανάπτυξη. Είναι πολύ σημαντική η διατροφή του αυτό το διάστημα και θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρα, γιατί όπως δεν αφήνουμε το παιδί μας νηστικό στην βρεφική του ηλικία το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και με τον σκύλο μας.

Επίσης σημαντικό σε αυτήν την ηλικία του κουταβιού είναι ο εμβολιασμός καθώς και η χορηγία ασκαριδοκτόνου φαρμάκου. Για όλα αυτά θα ενεργήσει ο κτηνίατρος σας εφόσον τον επισκεφτείτε.

Κάτι ακόμα σημαντικό για το οποίο θα πρέπει να ρωτήσετε τον κτηνίατρο σας είναι οι βιταμίνες οι οποίες θα πρέπει να χορηγήσετε στο κουτάβι σας, όπως ασβέστιο, φώσφορο, τα οποία συμβάλουν στην σωστή ανάπτυξη του σκελετού αλλά και στην καλή οστεοποίηση του σκελετού.

Μεταξύ 12 & 24 εβδομάδας μπορείτε να μειώσετε σε 4 τα γεύματα αλλά καλό θα ήταν να αυξήσετε την ποσότητα του κρέατος, επίσης λόγω του ότι αλλάζει και τα δόντια του που και που του δίνεται κανένα χονδρό κόκαλο.

Μετά τις 24 εβδομάδες το κουτάβι μας αρχίζει να μεταμορφώνεται σε σκύλο και τώρα πλέον μπορούμε να το ταΐζουμε 3 φορές την ημέρα μέχρι την ενηλικίωση του πάντα όμως καλή τροφή και σωστές μερίδες.

Επίσης για να είναι το κουτάβι σας υγιείς και ευτυχισμένο θα πρέπει να φροντίσετε για τα εξής¨

Να βρίσκεται σε καθαρό χώρο με πολύ φως.

Να μην μένει απομονωμένο σε κάποιο σημείο του κήπου ή της ταράτσας

Να περνάτε καθημερινά αρκετό χρόνο μαζί του και να παίζεται καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, έτσι ώστε να μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί γρήγορα.

Άρα οι χρυσοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε από την πρώτη ημέρα που θα έχουμε στην κατοχή μας το νέο κουτάβι είναι

ΚΑΛΗ ΤΡΟΦΗ –ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα μας δώσει ένα υγιές σκύλο ο οποίος θα μας συντροφεύει στα κυνήγια μας.

Φιλικά

Μαίρη Βαρνάβα