Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 1/6/07

Setter που κυνηγά τα αλλά σκυλιά

Από κ diman

Έχω ένα setter 15 μηνών αρσενικό, όταν το βγάζω στο κάμπο μόνο του κυνηγάει κανονικά, όταν είναι μαζί με αλλά σκυλιά τρέχει μαζί τους, τα κυνηγάει για παιχνίδι. Επίσης όταν ακούει μακριά του σκυλιά να γαβγίζουν, έχει το νου του να πάει να τα βρει. Ενώ δείχνει καλά στοιχεία, μύτη καλή, γρήγορος, δυνατός, ανησυχώ αν θα σταματήσει αυτή την συμπεριφορά. Κύριε Πετρόχειλε η γνώμη σας και οι πολύτιμες συμβουλές σας ευαγγέλιο για όλους εμάς. Σας παρακαλώ πολύ, δώστε μου κάποιες οδηγίες πάνω στο θέμα αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο σκύλος σας ναι μεν έχει καλά στοιχεία, αλλά επόμενο είναι 15 μηνών να μην έχει ακόμα στρώσει και να αποσπάτε η προσοχή του από διάφορους άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Προσπαθήστε να το πηγαίνετε μόνο του, ώστε να παγιώσει τη σωστή συμπεριφορά επάνω στο κυνήγι, αλλά παράλληλα θα πρέπει το ζώο να δουλευτεί στην βασική εκπαίδευση, έτσι ώστε να μπορείτε να το ελέγχετε, όταν αποσπάτε η προσοχή του και ασχολείται με αλλότρια, δηλαδή να μπορείτε να το φωνάζετε από μακριά όταν τρέχει πίσω από τον σκύλο κάποιου συγκυνηγού ή όταν τρέχει πίσω από τα χελιδόνια. Σιγά – σιγά και με υπομονή ελπίζω να τα καταφέρετε.

Από κ dem.

Κυνήγι με 2 σκυλιά

Αγαπητέ κύριε Θωμά. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική στήλη σας. Έχω 2 Πόιντερ ένα θηλυκό 3,5 ετών και ένα αρσενικό 1,5. το θηλυκό είναι ένα πολύ καλό και θετικό ζώο με ένα βασικό πρόβλημα. Όταν βγάζω και τα δυο τα ζώα μαζί ανοίγεται πολύ μακριά παρασέρνοντας και το μικρότερο αρσενικό. Μετά από λίγο η θηλυκιά γυρίζει και συνεχίζει να ψάχνει απαλλαγμένη από το «βάρος» του μικρού. Όπως καταλαβαίνεται είναι δύσκολο να βγάζω μόνο ένα από τα 2 ζώα για διαφόρους λόγους. Τι θα μου προτείνατε;

Τουλάχιστον στην αρχή είναι απαραίτητο τα σκυλιά να ψάχνουν χωριστά, διότι και η συμπεριφορά του μεγαλύτερου θηλυκού είναι ακριβώς αυτή η οποία περιγράψατε και το μικρότερο αρσενικό αναγκαστικά παίζει ακολουθώντας το μεγαλύτερο, το ενοχλεί και δεν παίρνει πρωτοβουλία, ώστε να αρχίσει και αυτό να είναι αποτελεσματικό, αλλά πολύ περισσότερο να συναινέσει στην φέρμα του μεγαλύτερου και εμπειρότερου ζώου.

Έτσι η πρόταση μου είναι να κυνηγάτε πρώτα με το νεαρότερο ζώο και όταν αυτό κουραστεί δηλαδή μετά από 3ης ώρες, τότε να γυρνάτε στο αυτοκίνητο και να ψάχνετε με το μεγαλύτερο ζώο, με το οποίο έχετε και μεγαλύτερες πιθανότητες για επιτυχή έκβαση του κυνηγίου. Όταν αποκτήσει το νεαρότερο ζώο πεποίθηση στον εαυτό του, δεν θα τρέχει πίσω από το θηλυκό και θα το ενοχλεί πολύ λιγότερο, με αποτέλεσμα να μην το αναγκάζει να συμπεριφέρεται όπως σήμερα. Αλλά πάντοτέ όταν βγάζουμε δυο σκύλους ταυτόχρονα, οι σκύλοι συναγωνίζονται μεταξύ τους, ανοίγοντας περισσότερο έστω και σε διαφορετικές κατευθύνσεις και είναι πιο δυσκολόχρήστοι.

Εάν δείτε ότι μετά και από αυτή την διαδικασία η σκύλα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται κατά τον ίδιο τρόπο, τότε μπορείτε να την αφήσετε να ψάχνει, με μια αλυσίδα κρεμασμένη στο λαιμό, την οποία θα έχέτε γυρίσει πάλι στο τελευταίο της τμήμα προς τα πίσω και θα την έχετε πιάσει στο κλιπς, Έτσι ώστε να διπλώνει στο ύψος των καρπών των μπροστινών ποδιών. Έτσι κάθε 3-4 βήματα κάποίο πόδι της θα μπαίνει μέσα στο κύκλο της αλυσίδας αναγκάζοντας την μετά από κάποια ώρα να μειώσει την ταχύτητα και την εμβέλεια του ψαξίματος της. Όταν δείτε ότι κουράζετε περισσότερο, τότε μπορείτε να τυλίξετε την αλυσίδα στο λαιμό της και να την κάνετε περιλαίμιο και αν στην πορεία επαναλάβει τα μεγάλα ανοίγματα της, τότε την ξαναφήνετε χαλαρότερη.