Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/6/07

Ιχνηλάτες κατάλληλοι για την Κύπρο

Από κ kallikas

K. Κυριτσάκα καλησπέρα. Είμαι από την Κύπρο και μέχρι τώρα κυνηγούσα τον λαγό με σκυλιά φέρμας όπως και οι περισσότεροι Κύπριοι λαγοκυνηγοί.

Θα μπορούσα να κυνηγήσω με σκυλιά φέρμας και ιχνηλάτες μαζί γιατί έχω 2 γερμανικά πόιντερ που είναι αρκετά καλά στο λαγό αλλά δεν παύουν να είναι σκυλιά κομματιού (θα βρουν τους λαγούς που είναι στην ακτίνα τους). Θα ήθελα επίσης να μάθω πια φυλή ιχνηλάτη θα μου ταίριαζε μιας και κυνηγάμε με την παρέα μου καβάλα στα σκυλιά σε όχι πολύ πυκνά για τον λόγω ότι οι κυνηγοί είναι πολλοί και υπάρχει ο φόβος μην χτυπήσει άλλος τον λαγό. Και τέλος πια φυλή ιχνηλάτη δεν επηρεάζεται πολύ από την ξηρασία καθώς εκεί που κυνηγάμε μόνο προς το τέλος της κυνηγετικής περιόδου ρίχνει λίγες βροχές. Σ’ ευχαριστώ.

Απάντηση

Με τις προδιαγραφές που βάζετε κ. Καλλίκα, καταλήγουμε εκ των προτέρων στα «Μπασέ», τα οποία προσφέρονται ιδανικά για κυνήγι κοντά στον κυνηγό.

Έχουν όλα τα κυνηγετικά προτερήματα των «μεγάλων» ιχνηλατών, αλλά εκ φύσεως πιο αργό βήμα και συγκρατημένη καταδίωξη, με αποτέλεσμα, μετά το ξεσήκωμα και ακόμα σε περίπτωση άστοχης βολής, ο λαγός να προπορεύεται πολλές εκατοντάδες μέτρα μπροστά και να ξαναφωλιάζει ανενόχλητος σχετικά κοντά σας, οπότε και αυτό το στοιχείο είναι θετικό με τον τρόπο που κυνηγάτε, δηλαδή δεν θα φύγει ο λαγός πολύ μακριά για να τον καρπωθεί άλλος κυνηγός.

Απ’ τα γαλλικά Μπασέ σας προτείνω το «Μπασέ Μπλε της Γασκώνης» και το «Αρτεσιανό Νορμανδικό Μπασέ», που μπορούν άνετα να κυνηγήσουν στις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες που περιγράφετε, σαν κοντότριχα και ελαφρά σκυλιά και κατά δεύτερο λόγο διαθέτουν και λεπτή όσφρηση (δυνατή μύτη). Οι Γάλλοι έχουν και το «Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας» και το «Μπασέ Φωβ της Βρετάνης», τα οποία αντικειμενικά θα ζεσταίνονται στις ψηλές θερμοκρασίες της Κύπρου, αλλά είναι άριστοι ιχνηλάτες.

Επίσης «Μπασέ» έχουν και οι Ελβετοί, τα οποία είναι πολύ καλοί ιχνηλάτες όπως τα μεγάλα αντίστοιχα.

· Μπασέ Βέρνης

· Μπασέ Λουκέρνης

· Μπασέ Σβυτς (άσπρο πορτοκαλί)

· Μπασέ Γιούρα Μπρούνο

Όποια ράτσα και αν προτιμήσετε νομίζω ότι θα σας ικανοποιήσει πλήρως με τον τρόπο που κυνηγάτε, βέβαια υπάρχουν και στις μεγάλες ράτσες ιχνηλάτες που «κολλάνε» στον ντορό και μπορείτε να κυνηγάτε καβάλα, αλλά αυτά τα σκυλιά κάνουν συνήθως μεγάλη και γρήγορη καταδίωξη που δεν την θέλετε.

Συνεπώς τα Μπασέ είναι η «χρυσή τομή» στις διαφορετικές απαιτήσεις σας.

Όταν αποφασίσετε να κυνηγήσετε λαγό με ιχνηλάτες, θα τον κυνηγάτε αυστηρά στις προδιαγραφές των ιχνηλατών, οι οποίες είναι τελείως διαφορετικές απ’ τα πουλόσκυλα και πρέπει κι εσείς να προσαρμοστείτε απαραίτητα στον τρόπο εργασίας των ιχνηλατών. Τα πουλόσκυλα θα τα έχετε μαζί σας μόνο εάν δεν επηρεάζουν αρνητικά τους ιχνηλάτες σε όλες τις φάσεις του κυνηγιού (ψάξιμο, πλησίασμα, ξεσήκωμα, καταδίωξη).

Σας δίνω τηλέφωνα και sites των αντίστοιχων Club.

· Club Suisse du Chien Courant (Ελβετία)

Τηλ: 032/38 46 478

· Club Basset Bleu Gascogne

http://clubbleugascogne.free.fr

· Club Basset Artésien Normand

www.ban-artois.org

Από κ J.K.

Πρόβλημα ξεφωλιάσματος

Αγαπητέ κ. Κυριτσάκα θα ήθελα να με βοηθήσετε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Έχω έναν αρσενικό ιχνηλάτη του ισταρ περίπου τριών ετών. Ενώ είναι πρόθυμος και υπάκουος, υστερεί στο ξεφώλιασμα.

Φτάνει δηλ. Πολύ κοντά στον λαγό χωρίς να τον ξεφωλιάζει, σε ποσοστό επιτυχίας 1/6. Τι θα μπορούσα να κάνω για να τον βοηθήσω, ώστε να έχει περισσότερα ξεφωλιάσματα;

Ευχαριστώ

Απάντηση

Αυτό το πρόβλημα κ. J.K. είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα νεαρά σκυλιά και παρουσιάζεται ιδιαίτερα σε όσα εκπαιδεύονται με μεγάλα και όχι μόνα τους αποκλειστικά. Είναι λάθος να εκπαιδεύονται τα νεαρά σκυλιά κοντά στα μεγάλα, γιατί απλούστατα γίνονται απλοί παρατηρητές και κομπάρσοι της όλης διαδικασίας, χωρίς να συμμετέχουν ενεργά. Όλη την πρωτοβουλία την έχει το μεγάλο και ο αρχάριος σκύλος απλώς ακολουθεί και μόνο «βλέπει» στην ουσία, ούτε καν ιχνηλατεί. Στο τέλος, αν είναι κοντά θα δει και τον λαγό να ξεπετάγεται κι αρχίζει κι αυτός την καταδίωξη και το γάβγισμα έτσι επειδή το κάνει ο «δάσκαλος».

Όμως δεν έχει καταλάβει τίποτα από το συγκεκριμένο κυνήγι, δηλαδή πως έγινε το ψάξιμο, το πλησίασμα και το ξεσήκωμα του λαγού και τι δυσκολίες αντιμετώπισε το μεγάλο, είδε απλώς μια κινηματογραφική σκηνή σαν θεατής και όχι σαν πρωταγωνιστής του ρόλου.

Ας μη ξεχνάμε πως η ιεραρχία στους σκύλους τηρείται αυστηρά ενστικτωδώς και πάντα ένα νεαρό σκυλί έρχεται δεύτερο σε σχέση με το μεγάλο σε όλες τις ενέργειες, φέρεται εκ φύσεως δουλικά, αναζητώντας προστασία και ασφάλεια και σχεδόν ποτέ δεν θα μπορέσει να πάρει κεφάλι, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία.

Το πρόβλημα του σκύλου σας μπορεί να λυθεί εύκολα και γρήγορα, εάν τον πάτε σε μεγάλο εκπαιδευτήριο λαγού, των 50-200 στρεμμάτων, κατά προτίμηση με φυσική χλωρίδα, όπου θα βρει εύκολα και θα ξεσηκώσει εύκολα πολλούς λαγούς κάθε φορά.

Βοηθούμενος βέβαια απ’ τον εκπαιδευτή, ο οποίος γνωρίζει σχεδόν όλα τα γιατάκια των λαγών και μπορεί να καθοδηγήσει το σκύλο σωστά στο πλησίασμα κοντά στο γιατάκι όπου ο σκύλος μόνος του θα ξεσηκώσει το λαγό.

Οι συχνές επαναλήψεις θα έχουν το θετικό αποτέλεσμα να μάθει ο σκύλος τις φάσεις του κυνηγιού (ψάξιμο, πλησίασμα, ξεσήκωμα, καταδίωξη) και να τις καταγράψει στο μυαλό του σε μόνιμη βάση, οπότε θα λειτουργεί με άλλο αέρα πλέον.

Το εκπαιδευτήριο είναι καλό για τη διόρθωση λαθών και το τελικό ντρεσσάρισμα των ιχνηλατών και μερικές επισκέψεις ενδιάμεσα μέχρι τα 3-4 χρόνια, μόνο καλό κάνουν στον σκύλο και σε μας, γιατί μπορούμε να καταγράψουμε και να παρατηρήσουμε πολλά στοιχεία που στο κυνήγι είναι δύσκολο να το κάνουμε.

Ενας μήνας περίπου είναι αρκετός για τη συγκεκριμένη εκπαίδευση. Μετά το εκπαιδευτήριο ο σκύλος σας φυσιολογικά θα έχει αναπτυγμένη την «αίσθηση θηράματος» και θα είναι πιο έξυπνος και πονηρός όταν πλησιάζει στο γιατάκι, οπότε οι επιτυχίες του θα είναι σίγουρα πάνω απ’ τον μέσο όρο τουλάχιστον.