Orizontio720X90

Langhaar

Ένας από τους

παλαιότερους κυνηγετικούς σκύλους

της Κεντρικής Ευρώπης

Το Langhaar είναι ένας από τους παλαιότερους ηπειρωτικούς δείκτες, μιας και αποτελεί επίσημα ανεγνωρισμένη φυλή από το 1879. Τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνταν πολλά χρόνια πριν από την χρήση των πυροβόλων όπλων στο κυνήγι με γεράκια και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης σε πάρα πολλές ζωγραφικές απεικονίσεις κυνηγετικών και μη στιγμών.

Τόσο ο μεγάλος αριθμός ελαιογραφιών και χαλκογραφιών οι οποίες αναπαραστούν τα Langhaar σε διάφορες κυνηγητικές καταστάσεις, όσο και πολλά γερμανικά κείμενα τα οποία αναφέρονται σε μακρυτρίχα σκυλιά με τα οποία κυνηγούσαν μικρά και μεγάλα θηράματα, είναι οι βασικότερες αποδείξεις ότι ο γερμανικός μακρύτριχος δείκτης είναι ένα από τα παλαιότερα σκυλιά κυνηγιού της Κεντρικής Ευρώπης

Ως αρχικοί εκτροφείς της φυλής αναφέρονται κάποιοι εκτροφείς Σέττερ, πόιντερ και σπανιέλ. Πραγματικά η εποχή εκείνη υπήρξε μια περίοδο μεγάλων πειραματισμών για δημιουργία κατάλληλων σκύλων για τις απαιτήσεις του τότε κυνηγίου.

Ήταν σχετικά μικρά σκυλιά με καφετί τρίχωμα, φαρδιά κεφάλια και κομμένες ουρές. Εκείνη την περίοδο δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες φέρμας των σκύλων, κάτι το οποίο ανεπτύχθη αργότερα. Κατά τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα το κυνηγόσκυλο αυτό αναπτύχθηκε σε ένα μεγαλόσωμο, γεροδεμένο σκυλί, με τη κοντινή και αργή έρευνα, κυνηγώντας όπως περίπου τα σημερινά σπανιέλ.

Το 1890 σε μια έκθεση σκύλων στη Γερμανία αναγνωρίστηκαν πέντε διακριτές γραμμές ως οι περισσότερο επιθυμητές μορφολογικές γραμμές για τη φυλή. Απ’ ότι ξέρουμε ως σήμερα τα σκυλιά Mylord, Job, Don, Roland και Kalkstein, αποτέλεσαν την γενετική βάση για το γερμανικό μακρύτριχο δείκτη. Αυτά τα πέντε σκυλιά παρουσίασαν καλύτερα ανατομικά και κυνηγετικά ένστικτα απ’ όλα τα υπόλοιπά σκυλιά που παρουσιάστηκαν στην συγκεκριμένη έκθεση. Ο Kalkstein ήταν το μόνο καφετί και άσπρος διάστικτο σκυλί που επιλέχτηκε, τα άλλα τέσσερα ήταν αμιγώς καφετιά.

Ο πρώτος επίσημος όμιλος Langhaar ιδρύθηκε από εκτροφείς το 1870 ενώ το 1879 διατυπώθηκαν τα πρώτα στάνταρτ της φυλής, τα οποία και μένουν αμετάβλητα σε ένα πολύ μεγάλο μέρος τους μέχρι και σήμερα.

Ο γερμανικός μακρύτριχος δείκτης είναι ένας ισχυρός και μυώδεις δείκτης. Το ύψος του είναι 60-70 εκατ., για τα αρσενικά και 58-66 εκατ. για τα θηλυκά. Το ιδανικό βάρος είναι περίπου 30 κλ. Υπάρχουν έξι χρωματικές παραλλαγές που κυμαίνονται από μονόχρωμο καφέ, ως και διαφορές αποχρώσεις του λευκού ή του διάστικτου καφέ, βασικότερο όμως γνώρισμα είναι ότι σε όλους στους χρωματισμούς το κεφάλι είναι πάντα καφέ χρώματος. Το πιο κοινό χρώμα είναι το καφετί, από καφέ ως καφέ σοκολατί, ενώ ένας από τους σπανιότερους χρωματισμούς είναι το καφετί με άσπρο.

Το Langhaar θεωρείται σε όλη την Ευρώπη ως ένα εξαιρετικό κυνηγόσκυλο με εξαιρετικές ικανότητες στην φέρμα και την επαναφορά. Η φυλή συνδυάζει την χάρη, με τη δύναμη και το ρυθμό με το στιλ, καθώς επίσης και έναν εξαιρετικό και ήπιο χαρακτήρα. Στη χωρά προέλευση του την Γερμανία πολλού είναι οι κυνηγοί που επιλέγουν την συγκεκριμένη φυλή, λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων της τόσο στο δίωξη όσο και την επαναφορά μικρών αλλά και μεγάλων θηραμάτων.