Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 1/7/07

Από κ dem.

Κυνήγι με 2 σκυλιά

Αγαπητέ κύριε Πετρόχειλε.

Διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή την απάντηση που δώσατε στην ερώτηση που σας είχα απευθύνει τον προηγούμενο μήνα και σας ευχαριστώ για ακόμα μια φόρα.

Η καθημερινότητα και η έλλειψη χρόνου είναι αυτή που πολλές φορές δεν μας επιτρέπει να ασχοληθούμε όσο θα έπρεπε με τα ζώα μας. Γι’ αυτό και σκοπεύω να πάω το νεαρό αρσενικό σκύλο μου σε έναν εκπαιδευτή. Ο χωρισμός του αυτός για 1 ή και περισσότερους μήνες από την θηλύκια θα βελτιώσει την κατάσταση και θα μπορέσω να κυνηγήσω και με τα 2 μου ζώα έστω και τον Σεπτέμβριο;

Σας ευχαριστώ.

Υ.Γ. σας ξαναθυμίζω την ερώτηση που σας είχα υποβάλει.

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική στήλη σας. Έχω 2 Πόιντερ ένα θηλυκό 3,5 ετών και ένα αρσενικό 1,5. το θηλυκό είναι ένα πολύ καλό και θετικό ζώο με ένα βασικό πρόβλημα. Όταν βγάζω και τα δυο τα ζώα μαζί ανοίγεται πολύ μακριά παρασέρνοντας και το μικρότερο αρσενικό. Μετά από λίγο η θηλυκιά γυρίζει και συνεχίζει να ψάχνει απαλλαγμένη από το «βάρος» του μικρού. Όπως καταλαβαίνεται είναι δύσκολο να βγάζω μόνο ένα από τα 2 ζώα για διαφόρους λόγους. Τι θα μου προτείνατε;

Για να μπορέσετε να κυνηγήσετε μαζί και τους δυο σκύλους δεν φτάνει να εκπαιδεύσετε μόνο τον αρσενικό σας σκύλο ο οποίος είναι μικρότερος. Διότι εφόσον αυτός εκπαιδευτεί σωστά δηλαδή ψάχνει σε επαφή μαζί σας διασταυρώνοντας καλά το έδαφος εκμεταλλευόμενος τον αέρα, παραμένει σταθερός στην φέρμα του, κάνει ακινησία στο ξεπέταγμα και στον πυροβολισμό και υπακούει στις εντολές τις οποίες του δίνετε κατά την διάρκεια του κυνηγίου μαθαίνοντας από τον εκπαιδευτή την βασική υπακοή, θα χαλάσει την συμπεριφορά του εάν βλέπει την μεγάλη σας μαθημένη σκύλα δεν κάνει ακινησία στο ξεπέταγμα και στον πυροβολισμό με αποτέλεσμα να παίρνει όλα τα πουλιά κατά την διαδικασία του απορτ.

Για να μπορέσετε να κυνηγήσετε μαζί και με τους δυο σκυλούς θα πρέπει να οι δυο σας σκύλοι να έχουν την ίδια εκπαίδευση και να είναι απόλυτα ελεγχόμενοι.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν θα σας πρότεινα να κυνηγάτε και με τους δυο σκύλους ταυτόχρονα διότι κουράζετε ταυτόχρονα και τους δυο σκύλους αυξάνοντας την απόδοση σας μόνο κατά το 1/3 διότι η μεγάλη και εμπειρότερη σκύλα θα εξακολουθεί να βρίσκει τα περισσότερα πουλιά μειώνοντας την πρωτοβουλία του μικρότερου ζώου.

Στην περίπτωση που έχετε δυο σκύλους πλήρως εκπαιδευμένους θα μπορούσατε να τους κυνηγάτε μαζί μόνο εάν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και δεν χρειάζεται να κάνετε οικονομία στις δυνάμεις του ενός ώστε να το χρησιμοποιήσετε μετά ή όταν ακόμα θέλετε να απολαύσετε το θέαμα των δυο σας Πόιντερ όταν κυνηγούν σε συνεργασία μεταξύ τους.

Και θα πρέπει να παραδεχτώ ότι το θέαμα και η αίσθηση κυριαρχία που μπορείτε να βιώσετε επάνω στο βουνό θα είναι μοναδικά.

Από κ F.T

Νευρικό Ντράτχααρ

Κύριε Πετρόχειλε γεια σας.

Έχω ένα θηλυκό Ντράτχααρ 3ον ετών από το οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είναι πολύ υπάκουο και καλό σκυλί και απολαμβάνω να κυνηγώ μαζί του. Το μόνο που διαπιστώνω είναι ότι είναι λίγο νευρικό στην φέρμα του και αυτό γιατί όταν φερμάρει δείχνει μια ανησυχία και τάση να μπει στο θήραμα. Όχι ότι το ξεσηκώνει αν όμως καταλάβει ότι βρίσκομε κοντά ίσως και να μπει. Υπάρχει τρόπος βελτίωσης πάνω σε αυτό;

Για να επιτύχετε αυτό χρειάζεται να εκπαιδεύσετε πλήρως τον σκύλο σας, διότι αν προσπαθήσετε να επέμβετε μόνο στην φέρμα, το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργήσετε φοβίες, οι οποίες θα το οδηγήσουν ‘άλλες φορές να φερμάρει το θήραμα και άλλες φορές επειδή θα φοβάται την διόρθωση να το αποφεύγει και τότε θα έχετε κάνει μια ζημία στον σκύλο που θα είναι δύσκολα αναστρέψιμη.