Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 1/7/07

Ράτσα κατάλληλη για νέο λαγοκυνηγό

Από κ Κοτσιφας

Είμαι κυνηγός σχετικό λίγα χρόνια 7 και θα ήθελα να μου πείτε πια ράτσα είναι κατάλληλη για έναν νέο λαγοκυνηγό; Είμαι ανάμεσα στα Aρτουα και Γασκωνης Σαιντοζης. Που μπορώ να βρω αυτές τις ράτσες στην Ελλάδα μπορείτε να μου υποδείξετε κάποιους που να έχουν τις συγκεκριμένες ράτσες, αλλά να κυνηγάνε κιόλας;

Απάντηση

Οι συγκεκριμένες ράτσες κ. Κότσιφα είναι εξαιρετικά λαγόσκυλα και φυσικά κατάλληλες για όλους τους κυνηγούς, νέους και παλιούς.

Το Αρτουά και το Γασκώνης Σαιντόζης είναι πολύ παλιές γαλλικές ράτσες, οι οποίες διατηρήθηκαν και αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα σε άριστα πρότυπα μορφολογίας και τρόπου εργασίας στο κυνήγι του λαγού ιδιαίτερα, αλλά και σε άλλα θηράματα.

Είναι πλήρως ισορροπημένα σκυλιά με ήπια συμπεριφορά και πλήρη υπακοή στις εντολές του κυνηγού. Εκπαιδεύονται εύκολα και γρήγορα στην υπακοή και στο κυνήγι. Βέβαια όπως όλα τα σκυλιά χρειάζονται σωστή και μεθοδική εκπαίδευση για να αποδώσουν το μέγιστο των κυνηγετικών τους ικανοτήτων σε συνδυασμό με την ανάλογη ηλικία.

Το βασικό στοιχείο στους καθαρόαιμους ιχνηλάτες είναι οι άριστες μορφολογικές και κυνηγετικές προδιαγραφές, που μας εξασφαλίζουν σε μεγάλο ποσοστό για την ποιότητα του σκύλου στο παρόν και στο μέλλον με τους αντίστοιχους απογόνους.

Και οι δυο ράτσες υπάρχουν στην Ελλάδα, το Αρτουά σε μεγαλύτερους αριθμούς απ’ το Γασκώνης Σαιντόζης, οπότε μπορείτε να βρείτε κουτάβια ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάθε σχετική πληροφορία.

Κυνήγι με κολάρο

Από κ Μάρκο

Κύριε Κυριτσάκα γεια σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική στήλη σας. Έχω 2 λαγόσκυλα ημίαιμα από τα οποία είμαι σχετικά ευχαριστημένος. Παρατηρώ όμως από το ένα μια ελαφρά τάση να θέλει να ακολουθήσει και ίχνη αλεπούς μερικές φορές. Αν και δεν την κυνηγά πάνω από 5 λεπτά αυτό που φοβάμαι είναι μήπως κάποια στιγμή παρασύρει και το άλλο και μεγαλώσει αυτό το διάστημα. Κάποιοι γνωστοί μου εδώ και καιρό κυνηγούν έχοντας φορεμένο σχεδόν μόνιμα πάνω στα σκυλιά τους ηλεκτρικό κολάρο και απ’ ότι λένε είναι πολύ ευχαριστημένοι. Τι εσείς θα μου προτείνατε να κάνω.

Σας ευχαριστώ Μάρκος

Απάντηση

Το κολάρο κ. Μάρκο είναι η πιο αποτελεσματική λύση, ιδιαίτερα για τα σκυλιά που δεν έχουν μάθει αυστηρή υπακοή στις εντολές του κυνηγού. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι γνωστοί σας κυνηγοί είναι λανθασμένη και επικίνδυνη γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει λάθος στην εκτίμηση του ζώου που κυνηγούν τα σκυλιά και να ενεργοποιηθεί το κολάρο στο λαγό αντί στην αλεπού, η οποία κινείται συνήθως σε κλειστά μέρη και σπάνια βγαίνει στα καθαρά, οπότε αν ο κυνηγός δεν έχει οπτική επαφή με την αλεπού, δεν πρέπει ποτέ να πατήσει το κοντρόλ, όσο σίγουρος κι αν είναι. Η μόνιμη χρήση του κολάρου στο κυνήγι είναι μεσοβέζικη και παρακινδυνευμένη μέθοδος.

Εσείς θα χρησιμοποιήσετε το κολάρο καθαρά για εκπαίδευση και ποτέ στο κυνήγι και θα σας πρότεινα να κάνετε το μάθημα και στα δυο σκυλιά , όπου θα διαπιστώσετε τις τάσεις του καθενός.

· Θα βρείτε φρέσκα πρωινά χνάρια αλεπούς, όπου θα βάλετε τον σκύλο να τα μυρίσει και στην πορεία του ντορού μετά από 5-10 μέτρα θα πατήσετε την ένταση, χωρίς φωνές και εντολές. Μια έως δυο επαναλήψεις φτάνουν γι αυτή τη φορά.

· Θα επαναλάβετε το ίδιο τόσες φορές, όσες ο σκύλος δεν θα βάζει πλέον μύτη κάτω και να αδιαφορεί. Κατά μέσο όρο ανάλογα το σκύλο 4-5 έξοδοι στην αλεπού φτάνουν.

· Για να εξασφαλίσουμε και την περίπτωση της οπτικής επαφής του σκύλου με την αλεπού, πράγμα που συμβαίνει πολλές φορές, θα ήταν καλό να φέρουμε σε οπτική επαφή το σκύλο μας με αλεπού και να χρησιμοποιήσουμε το κολάρο πιο έντονα εδώ. Αλεπούδες μπορούμε να δούμε το χάραμα να κυκλοφορούν ή σε κάποια τρύπα, βγάζοντάς την με καπνό κ.λ.π.

Αν ολοκληρώσετε επιτυχώς τη συγκεκριμένη εκπαίδευση, θα λύσετε το πρόβλημα της αλεπούς εφ’ όρου ζωής των σκύλων σας και θα κυνηγάτε ελεύθερα χωρίς άγχος και κολάρο.