Orizontio720X90

Πυρκαγιές η κόκκινη λαίλαπα στο δασός & στα όντα που κατοικούν ς αυτό

Λόγω της ιδιαίτερης αγάπης που φέρουμε όλοι οι κυνηγοί για την φύση και το δάσος, αποφάσισα τον μήνα αυτόν να μην μιλήσω για κάποιο κυνηγετικό ή κυνοφιλικό θέμα, αλλά να αναφερθώ σ ένα εξίσου σημαντικό θέμα, την πυρκαγιά.

Δυστυχώς οι πυρκαγιές δεν είναι τωρινό φαινόμενο, όποια ηλικία και να ρωτήσεις θα σου διηγηθεί για μια φωτιά που βίωσε. Εκτός από τις κλιματικές αλλαγές, οι πυρκαγιές αποτελούν ίσως τον μεγαλύτερο άμεσο κίνδυνο που απειλεί τα δάση.

Στη νότια Ευρώπη κάθε χρόνο οι φλόγες καταστρέφουν δέντρα και βλάστηση σε έκταση μεταξύ 300.000 και 500.000 εκταρίων γης.

Φωτιές ξεσπούν σε όλων τον κόσμο και οι συνέπειες είναι δυσάρεστες και επιζήμιες στην φύση, καταστρέφοντας πολλά στρέμματα δασικής έκτασης.

Είναι γνωστό ότι κάθε φορά που χάνονται κάποια στρέμματα δάσους, ταυτόχρονα χάνονται τα φυσικά φίλτρα για το μονοξείδιο του άνθρακα και την πηγή οξυγόνου που προσφέρουν απλόχερα τα δέντρα.

Ως πνεύμονες απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα και πηγές βιομάζας, τα δάση μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην τήρηση των δεσμεύσεων της ΕΕ σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, μέρος της Σύμβασης πλαίσιο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και παρέχοντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Επίσης με την καύση των δασών πεθαίνει και μεγάλος αριθμός της πανίδας από τα είδη που ζουν σε αυτό λόγω πανικού ή εγκλωβισμού.

Η πανίδα του δάσους διακρίνεται από μεγάλη βιοποικιλότητα. Πέρα από τα πολυάριθμα είδη πουλιών, ερπετών και εντόμων, αξιόλογη είναι και η ποικιλία των θηλαστικών που ζουν στα ελληνικά δάση, με πιο γνωστά από αυτά την καφέ αρκούδα, τον αγριόγατο, το τσακάλι, το λύκο και τον ασβό.

Παράλληλα με την καύση των δασών καταστρέφονται διάφορα είδη φυτών και λουλουδιών που χρησιμεύουν για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Τι γίνεται λοιπόν μετά την φωτιά;

Αν λοιπόν μετά την καταστροφική λαίλαπα της φωτιάς ο άνθρωπος δεν επέμβει με τις λεγόμενες οικοπεδοποίησης τα γνωστά μπαζώματα και την παράνομη βόσκηση, η φύση από μόνη της θα μπορέσει να ανταπεξέλθει μέχρι ξανά το δάσος να πάρει την αρχική του μορφή.

Bέβαια μπορούμε να βοηθήσουμε και όλοι εμείς με τον εθελοντισμό και να συμμετέχουμε σε κάποιο πρόγραμμά δέντρο-φύτευσης.

Για μένα το σημαντικό είναι η πολιτεία να δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στο θέμα, αλλά και να δημιουργήσει λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.

Η υποτυπώδες προστασία λόγω έλλειψης προσωπικού και η ελλιπής διαχείριση των δασών λόγω μείωσης των κονδυλίων που αφορούν την φύση, σιγά σιγά θα οδήγηση σε εξαφάνιση των δασών αλλά και κάποιον ειδών που διαχειμάζουν σε αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί διάφορα πιλοτικά έργα που αποσκοπούν: - σε λεπτομερέστατο εντοπισμό των ζωνών υψηλού κινδύνου·- σε ανάπτυξη επακριβών μέσων ανίχνευσης - σε επεξεργασία υψηλών επιδόσεων λύσεων για τη διάδοση, τον έλεγχο και την καταστολή των πυρκαγιών, καθώς και την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων που καταστρέφονται.

Το έργο MEGAFIRES, για παράδειγμα, εκπονεί τον χάρτη των "ευαίσθητων σημείων" στις χώρες της Μεσογείου.

Το έργο MEFISTO εκπονεί προσομοιωτές δασικών πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο. Το έργο PROMETHEUS μελετά τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στη βλάστηση και προτείνει μεθόδους διαχείρισης για τον περιορισμό των ζημιών.

Όσο για εμάς τους κυνηγούς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην πετάμε σκουπίδια στο δάσος, διότι δεν μας τιμά τέτοια συμπεριφορά, Αν θέλουμε να λέμε τους εαυτούς μας διαχειριστές της φύσης πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Να είστε σίγουροι ότι θετικό κάνετε για την φύση και το δάσος επιδρά θετικά στον κύκλο της ζωής και επηρεάζει την εικόνα του δάσους και του οικοσυστήματος.

Σας παραθέτω παρακάτω το πινακάκι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

για να θυμηθείτε κάποιες οδηγίες.

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς

  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
  • Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
  • Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.
  • Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβασθείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου

Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
  • Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  • Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

Φιλικά

Μαίρη Βαρνάβα