Orizontio720X90

Συνέντευξη με τον κ. Rene Gerlet

Αντιπρόεδρο του παγκόσμιου ομίλου Γερμανικού Κοντότριχου Δείκτη Και Πρόεδρο του ομίλου Κούρτσχααρ Γαλλίας

Η συνέντευξη δόθηκε στην κ. Βαρνάβα Μαίρη & Κώστα καλφόπο

υλο

Στις 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια Εθνική Έκθεση του Ομίλου Κούρτσχααρ Ελλάδος στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, καλεσμένος αλλά και τιμώμενο πρόσωπο σύγχρονος, ένας άνθρωπος με μεγάλες περγαμηνές στο ενεργητικό του ο κ. Rene Gerlet εκτροφέας, κριτής και δεινός κυνηγός.

Ο κύριος Gerlet ανέλαβε την φετινή αξιολόγηση των διαγωνιζόμενων κούρτσχααρ και σ΄ αυτό το μικρό διάστημα της παραμονής του στην Ελλάδα μπορέσαμε και αποσπάσαμε μια αποκλειστική συνέντευξη.

Αν και

ο αριθμός των ερωτήσεων είναι μικρός λόγω του μεγάλου προγράμματος του κ. Gerlet το σίγουρο είναι ότι τα λεγόμενα αυτού του μεγάλου γνώστη της φυλής θα δώσουν στον κάθε αναγνώστη είτε είναι κυνηγός είτε είναι εκτροφέας να καταλάβει, ποιος είναι ο στόχος και το όραμα για την συγκεκριμένη φυλή.

1. Πώς ξεκίνησε η αγάπη σας για τα Koύρτσχααρ και τι ήταν αυτό που σας έκανε να τα

ξεχωρίσετε;

Πρώτη φορά ήρθε στα χέρια μου σκύλος κούρτσχααρ όταν ήμουν 21 ετών και έτσι αν κάνω μια πρόσθεση τον επόμενο Ιανουάριο κλείνω 40 χρόνια με σκύλο Βraque Allemand και από τότε δεν έχω αλλάξει ράτσα και έχω ξεχωρίσει το κούρτσχααρ γιατί μου ταιριάζει στο κυνήγι που κάνω στην πέρδικα την μπεκάτσα και τον λαγό.

Ύστερα μεγαλώνοντας ξεκίνησα να εκτρέφω ώστε να αντικαθιστώ τα σκυλιά μου όταν τα προηγούμενα μεγάλωναν.

Για μένα ο ιδανικός αριθμός σκύλων για το κυνήγι είναι 3 σκυλιά ένας βετεράνος ένα ενήλικο και ένα νεαρό.

2. Ποιους στόχους έχετε θέσει ως πρόεδρος του Ομίλου Kούρτσχααρ Γαλλίας και που θα θέλατε να φτάσετε τον όμιλο, τι μέχρι τώρα έχετε κάνει και το προτίθεστε να κάνετε στο μέλλον.

Είμαι πρόεδρος του Ομίλου Κούρτσχααρ Γαλλίας 25 χρόνια και πριν ήμουν Γενικός Γραμματέας και σε λίγο καιρό κλείνω 30 χρόνια προσιλομένος στον Όμιλο σε κάποια σημαντική θέση.

Επίσης είμαι μέλος της επιτροπής χρήσης σκύλων φέρμας σε εθνικό επίπεδο και εδώ και 19 χρόνια από την ίδρυση του WORLD UNION DEUTSCH KURZHAAR CLUB είμαι αντιπρόεδρος.

Ο στόχος μου σε αυτήν την θέση που βρίσκομαι είναι να προχωρήσει η εκτροφή του κούρτσχααρ με στόχο το κυνήγι και όχι τους διαγωνισμούς FIELD TRIAL.

Η επιλογή πρέπει να γίνεται με στόχο τους κυνηγούς και όχι με στόχο τα βραβεία.

Η προσπάθεια που κάνουμε όλοι εμείς στο Παγκόσμιο όμιλο Γερμανικού κοντότριχου δείκτη είναι να ακολουθήσουμε την πορεία που είχε στόχο και πέτυχε ο αείμνηστος INTERNACIONAL PRESIDENT κ. KLAUS KIFER δηλαδή να προσεγγίσει ανά τον κόσμο τα πρότυπα F.C.I STANTARD, BRITISH STANTARD, USA STANTARD.

Στην Ευρώπη και Παγκόσμια υπάρχουν 2 επιλογές και το κυνήγι δεν είναι παντού το ίδιο π.χ στη Αργεντινή κυνηγάνε τα Puma και τις πέρδικες με τον ίδιο σκύλο, ενώ στην Γερμανία χρησιμοποιούν το κούρτσχααρ και ως σκύλο ιχνηλάτη για μικρό η μεγάλο θήραμα λαγό- ελάφι, ενώ στην κεντρική και νότια Γαλλία χρησιμοποιείται σαν σκύλος φέρμας. Έτσι λοιπόν ε

μείς στον Παγκόσμιο Όμιλο Γερμανικού κοντότριχου δείκτη προσπαθούμε να κάνουμε την σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών, σκύλος φέρμας- σκύλος για τριχωτό,

Σκοπός μας λοιπόν μετά την απώλεια του Klaus Kifer είναι να συνεχίσουμε σε αυτήν την βάση.

3. Ως αντιπρόεδρος του παγκόσμιου Ομίλου Κούρτσχααρ πείτε μας πως βλέπεται την πορεία του Κούρτσχααρ στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό;

Κατ΄ αρχής πιστεύω ότι για να έχω σφαιρική άποψη της πορείας του κούρτσχααρ ο καλύτερος τρόπος είναι να ταξιδεύω. Όπως τώρα εγώ που είμαι εδώ στην Ελλάδα και όπως ο πρόεδρος της Ελλάδος που πριν λίγο καιρό ήταν στην Γαλλία ώστε να παρακολούθηση σκύλους Γαλλικής εκτροφής.

Όταν λοιπόν υπάρχουν συναντήσεις χωρών είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωριστούμε και να μάθουμε την πορεία των σκύλων της κάθε χώρας.

Το παν για εμένα είναι να είμαι αμερόληπτος σαν κριτής ώστε με τις πράξεις μου να βελτιώνεται συνεχόμενα αυτή η ράτσα.

Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα πριν λίγο καιρό σε διεθνής Αγώνες όπου ήμουν κριτής σε μπαράζ για τον τελικό ο ένας από τους δύο σκύλους ήταν Γαλλικής εκτροφής όμως έκρινα σαν κριτής Κούρτσχααρ και όχι σαν Γάλλος ότι νικητής έπρεπε να είναι ο άλλος σκύλος.

Έτσι λοιπόν όλοι μαζί μπορούμε να εξελίξουμε την χρήση αυτού του σκύλου με τον σωστό τρόπο.

Για να ολοκληρώσω την ερώτηση σας για την πορεία του κούρτσχααρ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα σας πω ότι στις χώρες γύρω από την Μεσόγειο Ισπανία- Ιταλία- Ελλάδα έχω παρατηρήσει ότι πολλά σκυλιά δεν προσέχονται από τους ιδιοκτήτες τους σε θέματα τροφής, υγιεινής (πέλματα, κακή οδοντοστοιχία) εν αντίθεση με την ηπειρωτική Ευρώπη.

4. Θα έχουμε ακόμα σε λίγα χρόνια το κούρτσχααρ που μας μεταβίβασαν από γενιά σε γενιά οι Γερμανοί ή θα γίνει ένας άλλος σκύλος που με τον πρώτο δεν θα έχει καμία σχέση;

Πιστεύω ότι μεγάλη αλλαγή έχει γίνει.

Α

υτό που δεν θέλω σαν αντιπρόεδρος και θέλω να διαφυλάξω εγώ και το World Union Deutsch Kurzhaar Club είναι να μην γίνει κάτι το εξωπραγματικό, δηλαδή να γίνει ένα άλλο είδος σκύλου με πολύ μακρύ λαιμό, στενό κεφάλι, ή σκυλιά που πάνε πολύ γρήγορα και που δεν θα έχουν πλέον την προσωπικότητα του κούρτσχααρ.

Αυτό είναι το καθήκον μας μέσα στον παγκόσμιο όμιλο, όπως και αυτό πρέπει να είναι το καθήκον όλων των Εθνικών Ομίλων. Για αυτό οι όμιλοι πρέπει να δημιουργούν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να επιτευχθεί αυτό.

Πρέπει να μείνουμε σε αυτό που έχουμε ώστε να κρατήσει την ιδιοσυγκρασία που έχει αυτό το σκυλί για κυνήγι.

5. Ποιο είναι το αγαπημένο σας κυνήγι;

To αγαπημένο μου κυνήγι όταν κυνηγώ με σκύλο είναι η πέρδικα και η μπεκάτσα,

κυνηγώ όμως και χωρίς σκύλο συνήθως ζαρκάδι και ελάφι.

Επίσης μου αρέσει και το ψάρεμα.