Orizontio720X90

Ο Θωμάς Πετρόχειλος Απαντά 1/8/07

Από κ Κώστα

Ιχνηλασία από Σέττερ

Αγαπητέ κύριε Πετρόχειλε. Έχω ένα θηλυκό Σέττερ 16 μηνών το οποίο και έχω εκπαιδεύσει ως ένα βαθμό. Τον τελευταίο καιρό που το βγάζω στην Κωπαΐδα βάζει πάρα πολύ την μύτη κάτω με αποτέλεσμα να ξεσηκώνει ορισμένα από τα ορτύκια που ψάχνει. Φερμάρει βεβαία και κάποια αλλά τα περισσότερα επειδή τα πιέζει ιχνηλατώντας, τα ξεσηκώνει. Τι θα μου προτείνατε να κάνω;

Το ότι ιχνηλατεί τα ορτύκια δεν είναι η κύρια αιτία ότι ορισμένα δεν μπορεί να τα φερμάρει και τα ξεσηκώνει, διότι αν δεν τα ιχνηλατούσε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην τα εύρισκε καν.

Κατά την γνώμη μου είναι ακόμα μικρό σε ηλικία και το ορτύκι ειδικά το ντόπιο το οποίο αυτή την περίοδο γεννάει μυρίζει ελάχιστα. Εκείνο το οποίο μπορείτε να κάνετε είναι να προστάζετε το ζώο να σταματήσει και να ξαπλώσει για τουλάχιστον 3 λεπτά μετά από το ξεπέταγμα του κάθε ορτυκιού, είτε αυτό γίνετε μετά από σωστή φέρμα, είτε αυτό γίνετε μετά από ξεπέταγμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των ορτυκιών τα οποία ο σκύλος σας καταφέρνει να φερμάρει συνεχώς θα αυξάνεται. Δεν πρέπέι όμως να γίνετε πολύ σκληρός στις διορθώσεις σας, διότι τότε ο σκύλος θα αρχίσει να κάνει πολλές ψεύτικες φέρμες φοβούμενος ότι θα του ξεφύγει το θήραμα.

Από κ kontotrixo

Συμβουλές για κουτάβι

Αγαπητέ κύριε Πετρόχειλε.

Έχω ένα Κούρτσχααρ καθαρόαιμο με ίσως τις καλύτερες κυνηγετικές γενεαλογίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Είναι κουτάβι 4 μηνών και σε 3 μήνες θα το πάω σε εκτροφέα για εκπαίδευση.

Επειδή αυτό το σκυλί όπως σας είπα έχει πολύ καλούς γονείς ίσως τους καλύτερους, φοβάμαι πάρα πολύ να μην το χαραμίσω γιατί θα είναι αμαρτία. Θέλω σας παρακαλώ κάποιες συμβουλές από εσάς για το τι μπορώ να κάνω αυτούς τους 3 μήνες μέχρι να πάει για εκπαίδευση.

Ευχαριστώ.

Το χρονικό διάστημα των 3 μηνών ίσως είναι το σπουδαιότερο της ζωής του, διότι μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει το σκυλάκι να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες παραστάσεις ώστε να γίνει ευπροσάρμοστο για όλο το υπόλοιπο διάστημα της ζωής του.

Θα πρέπει να το χαϊδεύετε να το βγάζετε βόλτα με το λουρί του μέσα στην πόλη χωρίς να το μαλώνετε όταν αυτό θα τραβάει, καθώς και βόλτες στην έξοχη ελεύθερο.

Ο χρόνος ο οποίος θα ήταν αρκετός για τις βόλτες αυτές, είναι γύρω στην μία με μιάμιση ώρα κάθε μέρα, θα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί και να αισθάνεται άνετα μεταξύ των ανθρώπων, των αυτοκίνητων, αλλά και το ίδιο άνετα πρέπει να αισθάνεται και στην και στην έξοχη, στην οποία πρέπει να αλλάζετε συχνά τοποθεσίες. Μπορείτε από απόσταση στην αρχή μέχρι 25 μέτρα να το ελέγχετε για την περίπτωση κροτοφοβίας με ένα πιστόλι κρότου 6 mm. Αυτή την απόσταση μπορείτε σταδιακά να την μειώνετε εάν βλέπετε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Επίσης μπορείτε να του δώσετε ένα τραυματισμένο θήραμα για να ελέγξετε το κυνηγετικό του πάθος. Εάν έχουμε να κάνουμε με ένα σκληρό ζώο, όταν είναι ηλικίας 50 ημερών και του δώσουμε να πιάσει ένα ορτύκι, αυτό θα το κρατήσει στο στόμα και παρόλο που εμείς θα το σηκώσουμε απαλά από το πετσί του σβέρκου, αυτό δεν θα το αφήσει από το στόμα του. Εάν το πιάνει αμέσως αλλά όταν πάμε να το σηκώσουμε το αφήνει, έχουμε να κάνουμε με ένα κουτάβι του οποίου ο χαρακτήρας είναι πιο μαλακός. Ένα δούμε ότι το φοβάται και το αποφεύγει, τότε θα σας συμβούλευα να μην ασχοληθείτε με αυτό. Βεβαία τώρα έχετε ξεπεράσει τις 50 ημέρες αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε και στην ηλικία που είναι αυτή την στιγμή το κουτάβι σας.

Φροντίστε όμως όταν κάνετε αυτό να είστε σε ένα περιορισμένο χώρο, να μην το πάρει και φύγει και εσείς το κυνηγάτε από πίσω.

Ο Franchini μου έλεγε ότι ο Lucas ο πατέρας του Geff όταν ήταν 4 μηνών φέρμαρε άγριες καμπίσιες πέρδικες.

Για να δικαιολογεί λοιπόν το κουτάβι σας την καλή του καταγωγή πρέπει:

Πρώτων: να μην έχει κροτοφοβίας.

Δεύτερον: να μην δείχνει καμία αναστολή στο να πιάσει το θήραμα και να δείχνει θάρρος με το να το διεκδικεί.

Τρίτον: πρέπει να φερμάρει σταθερά.

Όλα αυτά βεβαία σαν παιχνίδι και να μην το τιμωρήσετε πότε, διότι ένα φοβισμένο σκυλάκι γίνετε αρνητικό στο οτιδήποτε.

Βεβαίως εξυπακούεται ότι η διατροφή του και η ιατροφαρμακευτική του περίθαλψή θα πρέπει να είναι τέλεια, αλλά εκείνο το οποίο έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο εκπαιδευτής και όχι ο εκτροφέας στον οποίο θα το εμπιστευτείτε για την εκπαίδευση του, να είναι άνθρωπος με γνώσεις, ευαισθησίες και τιμιότητα, ο οποίος θα ασχοληθεί πραγματικά με το σκύλος σας ώστε να επιτύχετε το ποθητό αποτέλεσμα.