Orizontio720X90

Griffon Korthals

Ο κυνηγός των Ολλανδικών Πόλντερ

Αν και μπορούμε να βρούμε αρκετές αναφορές για τα Griffon ακόμα και από το 1545, η ανάπτυξη του σημερινού Griffon Korthals ξεκίνησε στις Κάτω Χώρες το 1873 από έναν νέο ολλανδό με μεγάλη αγάπη για το κυνήγι το όνομα του οποίου ήταν Eduard Karel Korthals (1851-1896).

Ο Eduard Karel Korthals

Ο Korthals ήταν ο γιος ενός πλούσιου τραπεζίτη και κτηνοτρόφου βοοειδών από το Schooten μια μικρή πόλη κοντά στο Χάρλεμ στην Ολλανδία. Ο Korthals προσπάθησε και δημιούργησε συμφωνά με αυτά που αυτός είχε στο μυαλό του έναν δυνατό κυνηγετικό σκύλο, τον σκληρότριχος δείκτης Griffon, ή "Griffon Korthals" όπως είναι πλέον γνωστό.

Το Griffon Korthals αναπτύχθηκε ως ένα σκληροτράχηλο σκυλί, κατάλληλο για να κυνηγά κοντά στον κυνηγό, στα πλέων δύσκολα εδάφη, όπως τα Ολλανδικά ελώδη πόλντερ.

Το επάγγελμά του ως υπεύθυνος προώθησης του Γάλλου δούκα του Penthièvre, επιτρέπεται στον Korthals μέσω των πολλών ταξιδιών του σε όλη την Ευρώπη να διαδίδει την νέας αυτή φυλής. Δεν έχανε ποτέ καμία ευκαιρία να συζητήσει για τις αρετές της νέας αυτής φυλής, που περιέγραψε ως σκοπίμως αργά εργαζόμενη, με πολύ δυνατή μύτη και δυνατότητα να βρίσκει, να καταδεικνύει, αλλά και να επαναφέρει το οποιοδήποτε θήραμα.

Ο Korthals δεν έχανε την ευκαιρία να παρευρίσκεται σε κάθε σημαντικό κυνολογικό γεγονός τις εποχής του, όπου μπορούσε να συζητά τις σκέψεις και το πρόγραμμα αναπαραγωγής του με άλλα μέλη της κινοφιλικής Ευρώπης.

Το 1877, στον Korthals δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις μεγάλες κυνολογικές δυνατότητες που προέρχονταν από την βοήθεια που του παρείχε ο πρίγκιπας Albrecht του Solms-Braunfels. Έτσι με την οικονομική ενίσχυση και του πατέρα του, ο Korthals ξεκίνησε την εκτροφή του στο, Biebesheim του Ρήνου στην Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων είκοσι ετών, Korthals αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη των σκληρότριχων δεικτών Griffon. Αν και μια φοβερή ασθένεια ξεκλήρισε το κυνοτροφείο του το 1882 κατά την οποία πέθαναν 16 σκυλιά του. Παρόλα αυτά όμως η ανάπτυξη της φυλής συνεχίστηκε από πολλούς φίλους του σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία μέχρι και τον θάνατό του στις 4 Ιουλίου 1896, σε ηλικία 44 ετών λόγω καρκίνου του φάρυγγα.

Η εκτροφή

Ο Korthals αγόρασε τη πρώτη του σκύλα την "Mouche," το 1874. Ήταν μια ενήλικη καφετί και γκρίζα "Griffon" με άριστη μύτη και την φήμη μιας εξαιρετικά καλής κυνηγού. Σύντομα, ο Korthals αγόρασε τον Janus, τον Satan, τον Banco, τον Hector, και τον Junon. Λέγεται ότι το τρίχωμα του Janus ήταν ελαφρώς κατσαρωμένο ενώ του Junon ήταν αρκετά κοντό. Οι άλλοι είχαν σκληρό και τραχύ, τρίχωμα.

Η Mouche διασταυρώθηκε με τον Janus, και από αυτή την διασταύρωση προήλθε η Trouvee μια σκύλα με πολύ καλύτερο τρίχωμα από όλους τους προγόνους της. Η Trouvee διασταυρώθηκε έπειτα με τον banco, και από αυτή την διασταύρωση προήλθε η Moustache Ι, η Lina, και η Querida.

Αυτά ακριβώς τα σκυλιά θεωρούνται ως οι αρχικοί πρόγονοι των σημερινών Griffon Korthals και αναφέρονται ως " οι πατριάρχες των Korthals."

Στο βιβλίο "Livre des Origines du Griffon a Poil Dur," η καταγωγή των πραγματικών Griffons, γίνετε αναφορά σε μια αρχαία φυλή αποκαλούμενη "κυνηγόσκυλα Griffon," και αναφέρεται η διασταύρωση τους τουλάχιστον για μια φόρα με "δείκτη". Άλλες πήγες αναφέρουν ότι ο δείκτης αυτός ήταν ένα Γαλλικό Μπράκ και άλλες ένα Κούρτσχααρ. Άλλες πάλι πηγές θεωρούν ότι οι πίσω από τους «πατριάρχες των Korthals» υπάρχουν κάποια σπανιέλ, όπως το Γαλλικό retriever Barbet και τα Σέττερ.

Η πραγματικότητα είναι ότι για εκατοντάδες χρόνια υπήρξαν πολλές φυλές τις οποίες αποκαλούσαν "Griffons" ή " τύπου Griffon" και κατά συνέπεία η πραγματική καταγωγή των Griffons είναι χαμένη βαθιά στον χρόνο.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι, στην Ευρώπη πολλές διαφορετικές φυλές σκληρότριχων σκυλιών που είχαν πυκνά φρύδια, μουστάκι και γενειάδα, αναφέρονταν ως "Griffons." Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλές φυλές που αναφέρονται ως "Griffons" όπως τα Griffon darrêt à poil dur, Griffon à poil laineux, Grifón de muestra de pelo lanoso, Cesky Fousek κ.α. μπορεί όλα να αναφέρονται σωστά ως "Griffons" αλλά είναι στην πραγματικότητα, χωριστές φυλές! Είναι μια ανάλογη κατάσταση όπως αυτή στα Σέττερ (ιρλανδικά, αγγλικά, Gordon....) ή στα "retrievers" (Golden, Labrador, κ.α...).

Το Griffon Korthals

Από την δημιουργία της ως και σήμερα ελάχιστα έχουν αλλάξει στην φυλής από τότε που ο Δρ E.B. Ilyus, ο πρώτος γραμματέας του G.C.A. έγραψε το 1917…

«Τα κύρια χαρακτηριστικά στα οποία το griffon υπερέχει και είναι ανώτερο από τα Σέττερ και τα Πόιντερ, είναι: η άμεση προσαρμοστικότητά του σε όλα τα είδη θηράματος, σε όλα τα κλίματα και σε όλες τις εδαφικές μορφολογίες, η εξαιρετική μύτη του, η θαυμάσιας ζωτικότητας και αντοχής του και το έντονο ένστικτο που του κάνει το ευκολότερο όλων των σκυλιών για να εκπαιδευτεί στο κυνήγι…όντας πολύ ευφυές και στοργικό, το καθιστά έναν ιδανικό σύντροφο για τον άνθρωπο.»