Orizontio720X90

WIRE-HAIRED POINTING GRIFFON KORTHALS

FCI-Standard N° 107 / 03. 03. 2000 / GB

(Griffon d’arrêt à poil dur Korthals)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : κα Renée Sporre Willes και ο κ. Raymond Triquet.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: στα Ελληνικά Τσομώκος Διομήδης

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Γαλλία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ : 06.05.1964.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ : Κατά κύριο λόγω ένας πολυτάλαντος δείκτης. Επίσης χρησιμοποιείται για την δίωξη μεγάλων πληγωμένων θηραμάτων.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I. : Ομάδα 7 σκύλοι δείκτες.

τμήμα1,3 ηπειρωτικοί δείκτες

σκυλιά, τύπου "Griffon".

με τη εξέταση εργασίας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ: Είχε ήδη αναφερθείς από τον Ξενοφών, η χρήση σκύλων για φτερωτό θήραμα διαδεδομένη σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με διαφορετικά ονόματα. Η φυλή ανανεώθηκε και βελτιώθηκε με συγγενομιξία (κλειστή αναπαραγωγή), επιλογή και εκπαίδευση, χωρίς οποιαδήποτε προσθήκη ξένου αίματος από τον E.K. Korthals κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Από τότε, οι διαφορές εθνικές λέσχες έχουν παραμείνει πιστές στα πρότυπα της.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Σφριγηλό «αγροτικό» σκυλί, μέσου μεγέθους. Μακρύτερο απ ότι το ύψος του. Το κρανίο του δεν είναι πάρα πολύ ευρύ. Το ρύγχος είναι μακρύ και τετράγωνο. Μάτια, σκούρα κίτρινα ή καφετή, διατρέχονται χωρίς να καλύπτονται από τα πυκνά φρύδια, το καλά αναπτυγμένο μουστάκι και η γενειάδα, του δώνεί μια χαρακτηριστική έκφραση η οποία εκφράζει σθεναρότητα και αυτοπεποίθηση.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ : Ευγενής και υπερήφανος, άριστος κυνηγός, πολύ αφοσιωμένος στον κύριό του και το έδαφός του που άγρυπνα προστατεύει. Πολύ ευγενής με τα παιδιά.

ΚΕΦΑΛΙ : Μεγάλο και μακρύ, με σκληρή τρίχα, χοντρό αλλά όχι πάρα πολύ μακρύ, μουστάκι, γενειάδα και φρύδια καλά αναπτυγμένα.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ :

Κρανίο : Όχι πάρα πολύ ευρύ. Οι ανώτερες γραμμές του κρανίου και του ρύγχους είναι παράλληλες.

Μετωπιαίο στοπ : Όχι πάρα πολύ έντονο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Μύτη : Πάντα καφετή (χρώματος).

Ρύγχος : Μακρύ και τετράγωνο, ίσου μήκους με το κρανίο, ρινικός κάλαμος ελαφρώς κυρτός.

Μάτια : Σκούρα κίτρινα ή καφετή, μεγάλα, στρογγυλευμμένα διατρέχονται χωρίς να καλύπτονται από τα φρύδια, πολύ ευφυούς έκφρασης.

Αυτιά : Μέσου μεγέθους, χωρίς να στρέφονται προς τα μέσα, επίπεδα, τοποθετημένα στο ίδιο επίπεδο με την γραμμή των ματιών, η κοντές τρίχες που τα καλύπτουν αναμειγνύονται λίγο πολύ και με μερικές μακρύτερες.

ΛΑΙΜΟΣ : Σχετικά μακρύς, χωρίς λωγάνιον.

ΣΩΜΑ : Το μήκος του είναι εμφανώς μεγαλύτερο από το ύψος στο ακρώμιο (από τον 1/20 ως 1/10).

Πλάτη : Ισχυρή.

Οσφυϊκή χώρα : Καλά αναπτυγμένη.

Στήθος : Βαθύ, όχι πάρα πολύ ευρύ, πλευρά που προβάλουν ελαφρώς.

ΟΥΡΑ : Φέρεται οριζόντια ή με την άκρη της ελαφρώς ανορθωμένη, καλυμμένη με πυκνή τρίχα χωρίς όμως κροσσούς, πρέπει γενικά να κόβεται στο έναν τρίτο ή στο ένα τέταρτο της. Εάν δεν είναι κομμένη, πρέπει να φέρεται οριζόντια με την άκρη της ελαφρώς ανορθωμένη.

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ : Ίσια, σφριγηλά, με πυκνή τρίχα. Σε δράση (κίνηση), τα εμπρόσθια άκρα είναι τελείως παράλληλα.

Ώμοι : Σε σωστή θέση, σχετικά μακριοί, αρκετά κεκλιμένοι.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ : Καλυμμένα με πυκνή τρίχα.

Μηροί : Μακριοί και έντονα μυώδεις.

Ταρσός : Σωστής γωνίας.

ΠΕΛΜΑΤΑ : Στρογγυλά, ισχυρά, δάκτυλα σφιχτά και καμπυλωτά.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ : Η κυνηγητική κίνηση είναι ο καλπασμός, με περιόδους τροχασμού. Ο τροχασμός είναι εκτεταμένος. Αιλουροειδής κίνηση κατά την προσέγγιση (ανέβασμα) στο θήραμα.

ΤΡΙΧΩΜΑ

ΤΡΙΧΑ : Σκληρή και χονδροειδής, θυμίζοντας στην αφή τις σκληρές τρίχες ενός αγριογούρουνου. Ποτέ σγουρή ή μπερδεμένη. Κάτω από το σκληρό επάνω τρίχωμα υπάρχει ένα λεπτό πυκνό υπόστρώμα.

ΧΡΩΜΑ : Κατά προτίμηση μια γκρίζα απόχρώση του χάλυβα με καφετιά (βαθυκόκκινα-συκωτί) μπαλώματα ή μονόχρωμο καφετί (βαθυκόκκινο) τρίχωμα. Συχνά βαθυκόκκινο-υποκίτρινο ή ένα μίγμα καφετιών (συκωτί-βαθυκόκκινων) και άσπρων τριχών. Εξίσου επιτρεπόμενα άσπρα και καφετιά και άσπρα και πορτοκαλί τριχώματα.

ΜΕΓΕΘΟΣ : Περίπου 55 έως 60 εκατ. για τα αρσενικά και 50 έως 55 εκατ. για τα θηλυκά.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.

Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.