Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 11/07

Πληροφορίες για Μπλακχαουντ

Από κ Κοτσιφας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα μπλακχαουντ. Θα ήθελα να μου πείτε τι συμπεριφορά έχουν στο κυνήγι του λαγού, που υπερτερούν και που μειονεκτούν. Επίσης να μου πείτε πόσο υπάκουα είναι όταν τελειώνει το κυνήγι επιστρέφουν στο αφεντικό;

Απάντηση

Το Σαιντ Υμπερ ή Μπλάντχάουντ (αγγλική ονομασία) κ. Κότσιφα είναι κορυφαίος ιχνηλάτης. Είναι πρόγονος όλων σχεδόν των ιχνηλατών της Ευρώπης, στους οποίους έχει δώσει τα αίματά του για την βελτίωση της όσφρησης κυρίως. Ακόμα και το Πόιντερ έχει αίματα Σαιντ Υμπερ.

Μεγαλόσωμος και πολύ δυνατός σκύλος,, αγέρωχος και επιβλητικός, το ύψος στο ακρώμιο είναι γύρω στα 67 cm με βάρος 50 κιλά για το αρσενικό και 62 cm για το θηλυκό με βάρος 45 κιλά περίπου.

Το Σαιντ Υμπερ είναι τρυφερός και στοργικός σκύλος, αλλά επιφυλακτικός στην πρώτη γνωριμία με τους ξένους. Μερικές φορές φαίνεται ισχυρογνώμων και πεισματάρης, ακόμη και ανυπάκουος, αλλά πολύ γρήγορα αποβάλλει αυτά τα στοιχεία όταν απ’ την αρχή εκπαιδευτεί σωστά στην υπακοή και την καλή συμπεριφορά. Η εκπαίδευσή του είναι εύκολη και πρέπει να ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην εκπαίδευση, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ποτέ βία και σκληράδα μαζί του γιατί απ’ τη φύση του είναι περήφανο ζώο και αντιδρά αρνητικά σε κάθε περίπτωση.

Γενικώς είναι φιλικός με όλους και ιδιαίτερα με τα παιδιά, απ’ τα οποία ανέχεται τα πάντα.

Έχει την πιο λεπτή όσφρηση απ’ όλους τους ιχνηλάτες του κόσμου, μπορεί να ακολουθήσει με μεγάλη ευκολία κρύα ίχνη που έγιναν 2 ή 4 μέρες πριν και να τα ξεχωρίζει από τα ίχνη άλλων ζώων, που έχουν διασταυρωθεί.

Καταδιώκει το θήραμα σταθερά για πολλές ώρες με ωραία φωνή σε μελωδικούς τόνους. Παρά τον όγκο και το μέγεθος δε είναι τόσο αργός, όσο φαίνεται, έχει κανονική σταθερή ταχύτητα, μεγάλη αντοχή και δύναμη.

Οι άριστες οσφρητικές ικανότητες και η αίσθηση της κατεύθυνσης του θηράματος στο Σαιντ Υμπερ είναι εξαιρετικές και είναι δυο στοιχεία που κάνουν ένα σκύλο «ιχνηλάτη κλάσης». Έτσι μπορεί να κυνηγήσει ανεξαιρέτως όλα τα θηράματα με μεγάλη ευκολία. Ιδιαίτερα στο κυνήγι του λαγού, του οποίου ο ντορός είναι πιο αχνός και ασαφής τις περισσότερες φορές και χρειάζεται ιχνηλάτη με δυνατή μύτη, το Σαιντ Υμπερ τα καταφέρνει σε άριστο βαθμό.

Το μόνο μειονέκτημα που μπορώ να διακρίνω στο Σαιντ Υμπερ είναι το μεγάλο μέγεθος, που προϋποθέτει περισσότερη τροφή, μεγάλο χώρο για κατοικία και μεταφορά.

Όλα τα εκπαιδευμένα σκυλιά στην υπακοή, γυρίζουν πίσω στο κάλεσμα του κυνηγού, για το Σαιντ Υμπερ είναι ακόμη πιο εύκολο, γιατί είναι πολύ ισορροπημένη και ανθρωποκεντρική ράτσα.

Στη Γαλλία σχεδόν όλα τα Σαιντ Υμπερ χρησιμοποιούνται στο κυνήγι μεγάλων τριχωτών θηραμάτων και παίρνουν μέρος σε κυνηγετικούς αγώνες. Γι αυτό το λόγο σας συνιστώ να πάρετε κουτάβια από Γαλλία.

Στο internet μπορείτε να δείτε σχετικά για γέννες και άλλες πληροφορίες στα παρακάτω sites:

· http://www.club-saint-hubert.com/

· http://sainthubertdog.free.fr/

Πρόβλημα με Beagles

Από κ Φλοκ.

Αγαπητέ Κύριε Κυριτσάκα σας χαιρετώ. Είμαι ένας νέος κυνηγός από Κύπρο και θα θελα τη συμβουλή σας σχετικά με ένα που παρουσιάζουν τα σκυλιά μου. Έχω στην κατοχή μου 4 (3 θυληκά-8χρ-4χρ-2χρ + 1αρσενικό 6χρ.) τα οποία κυνηγώ σε ομάδα. Το πρόβλημα που παρουσιάζουν τα σκυλιά μου είναι στην φάση της καταδίωξης, ενώ συνεργάζονται άψογα στην ιχνηλασία και στο ξεφώλιασμα, αρμονικά χωρίς πρόβλημα, εντούτοις, στην φάση της καταδίωξης, μετά από μικρό χρονικό διάστημα (15-20 λεπτά) να σταματάνε την καταδίωξη του λαγού, να γυρνούν πίσω τα θηλυκά και το αρσενικό να γυροφέρνει σε μια απόσταση 100-200 μέτρων γύρω μου προσπαθώντας για να βρει ίχνη άλλου λαγού.

Υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις που θα πρέπει να κάνω ή εισηγήσεις ώστε να βρω μια λύση.

Ευχαριστώ, Πέτρος

Απάντηση

Γενικώς τα Beagles κ. Πέτρο χαρακτηρίζονται κυρίως για τη μεγάλη και πολύωρη καταδίωξη και είναι λίγο παράξενο αυτό που συμβαίνει με τα δικά σας.

Όμως σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα υπάρχουν αιτίες, τις οποίες μπορούμε να δούμε αναλυτικά.

· Σε μέρες ξηρασίας, ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών, όλοι σχεδόν οι ιχνηλάτες δεν κάνουν μεγάλη καταδίωξη, γιατί χάνονται γρήγορα τα ίχνη του λαγού και γιατί τα σκυλιά κουράζονται γρήγορα λόγω ζέστης, οπότε εγκαταλείπουν και είναι λογικό. Όμως σε «καλές» μέρες πρέπει να κάνουν κανονική καταδίωξη.

· Ο λαγός και το ζαρκάδι όταν καταδιώκονται πολύ κοντά και ασφυκτικά από ομάδα σκύλων ιδιαίτερα, φοβούνται πάρα πολύ. Αυτός ο έντονος φόβος είναι η αιτία να μην αφήνουν «μυρωδιά» στο έδαφος από μια χρονική στιγμή και μετά, με αποτέλεσμα τα σκυλιά να χάνουν το θήραμα φυσιολογικά. Είναι μια «φυσική άμυνα» για επιβίωση, που λειτουργεί αυτόματα.

· Η καταδίωξη του λαγού ιδιαίτερα είναι πιο δύσκολη απ’ το πλησίασμα και το ξεσήκωμα στο γιατάκι. Πρέπει τα σκυλιά να έχουν το χάρισμα της δυνατής μύτης, του προσανατολισμού της κατεύθυνσης του καταδιωκόμενου λαγού, την ικανότητα να μυρίζουν τον «αέρα» που αφήνει πίσω του ο λαγός, έτσι ώστε να καταδιώκουν με «όρθιο κεφάλι» και τέλος φυσικές αντοχές και πάθος. Πολλά σκυλιά φαίνεται ότι καταδιώκουν το λαγό πολύ ώρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνουν καταδίωξη, παρά μόνο προσπαθούν να βρουν την κατεύθυνση του λαγού που έχουν χάσει και καθυστερούν στο ψάξιμο. Αυτά τα σκυλιά σπάνια θα «γυρίσουν» το λαγό στο καρτέρι γιατί απλούστατα δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν στην πορεία φυγής.

· Ειδικότερα, αν τα σκυλιά που έχετε, τα πήρατε μεγάλα από άλλο κυνηγό ή εκπαιδεύτηκαν στην αρχή από άλλο κυνηγό, υπάρχει η περίπτωση να μην τα άφηνε ελεύθερα να κάνουν μεγάλη καταδίωξη. Δηλαδή τα «κρατούσε» κοντά του ή τα απέτρεπε σε καταδίωξη, οπότε έμαθαν να γυρίζουν πίσω μετά από λίγη ώρα.

· Συνήθως μικρή έως ανύπαρκτη καταδίωξη έχουν οι ιχνηλάτες που κυνηγιούνται «καβάλα» απ’ τον κυνηγό, ο οποίος θέλει να τουφεκάει το λαγό στο ξεσήκωμα, με αποτέλεσμα οι σκύλοι να συνηθίσουν στην μικρή καταδίωξη.

Σε κάθε περίπτωση θα σας πρότεινα να κάνετε μια δοκιμή με ένα σκυλί αποκλειστικά στο κυνήγι, για να ανακαλύψετε πιο απ’ όλα μετά το ξεσήκωμα κάνει και μεγάλη καταδίωξη. Δοκιμάστε τον αρσενικό μάλλον και μετά τις σκύλες μια-μια.

Το σκυλί που θα κάνει πολύωρη καταδίωξη, θα το έχετε σαν «αρχηγό» στην αρχή και θα βάλλετε μαζί του ένα ακόμα, έτσι ώστε να το παρασύρει στην καταδίωξη.

Το ίδιο θα κάνετε εναλλάξ και με τα υπόλοιπα, πάντα ένα κάθε φορά μαζί με τον «αρχηγό», μέχρι να περάσουν όλα τη δοκιμή.

Στο τέλος θα δοκιμάσετε όλη την ομάδα και πιστεύω ότι ενστικτωδώς θα πάνε όλα σε καταδίωξη, δεδομένου ότι τα Μπηγκλ τρελαίνονται για καταδίωξη.