Orizontio720X90

ISTRIAN WIRE-HAIRED SCENT HOUND

FCI-Standard N° 152 / 10/04/2002 /

GB

(Istarski Ostrodlaki Gonič)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Κα Pamela Jeans-Brown.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: στα Ελληνικά Τσομώκος Διομήδης

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Κροατία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ : 25.10.2000.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ : Ένας κατ' εξοχή ιχνηλάτης, ιδιαίτερα για κυνήγι λαγού και αλεπούς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως κυνηγόσκυλο λουριών. Η κατασκευή του ταιριάζει ιδανικά στις ανοιχτές έκταση της Istrias.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I. : ομάδα 6 ιχνηλάτες και σχετικές φυλές. παράγραφος 1.2 μέσου μεγέθους ιχνηλάτες.

με τη εξέταση εργασίας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Η ιστορίας του «τρέχει» παράλληλα με αυτή του κοντότριχου κυνηγόσκυλου της Istrian, αλλά οι ζωγραφικές αποτυπώσεις και οι γραπτές περιγραφές του είναι σπάνιες, δεδομένου ότι τα σκυλιά με τρίχα έχαιραν λιγότερης εκτίμησης από τους καλλιτέχνες εξ αιτίας του ακατάστατου περιγράμματος τους. Εντούτοις, το σκληρότριχο κυνηγόσκυλο της Istrias περιγράφηκε εκτενώς από B.Laska το 1896 και το 1905: αυτά τα σκυλιά πωλήθηκαν σε περιοχές της Istrian όπως το Buzet και το Pazin με το όνομα " barbini". Η φυλή εξαφανίστηκε σχεδόν κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Από το 1924 και μετά, αυτά τα σκυλιά καταχωρήθηκαν στο κροατικό βιβλίο καταγωγών. Το FCI αναγνώρισε τη φυλή το 1948 και τα πρώτα πρότυπα δημοσιεύθηκαν σε 1969.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Το χρώμα του τριχώματος είναι κατάλευκό με πορτοκαλο- λεμόνι σημάδια. Η τρίχα είναι μακριά και φουντωτή. Στενόμακρο κεφάλι με δασύτριχα φρύδια. Ισχυρό σώμα, στιβαρά οστά. Δυνατή ουρά, σχήματος σπάθας. Η έκφραση του σκυλιού είναι αυστηρή, ζοφερή και μερικές φορές ακόμα και σκοτεινή. Ηχηρή φωνή μέσου προς βαθύ τόνου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ : Το μήκος του σώματος πρέπει να είναι 10% μεγαλύτερο από το ύψος στο ακρώμιο.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ : Ευγενικό, υπάκουο, ήρεμο και πολύ δεμένο με τον ιδιοκτήτη του. Αν και ήπιας ιδιοσυγκρασίας, είναι εντούτοις πολύ ενθουσιώδης κυνηγός.

ΚΕΦΑΛΙ : Το κεφάλι είναι σωστά τονισμένο σε σχέση με το σώμα. Το μήκος του είναι 20-24 εκατ. δεν πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ, τα χείλια και η περιοχή των ματιών πρέπει να είναι σκούρου χρώματος.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ:

Κρανίο : Ελαφρώς στρογγυλεμένο. Ινιακή προεξοχή σαφώς ορατή, ο μετωπιαίος αύλακας συχνά καλύπτεται από μακριές εύκαμπτες τρίχες. Το μετωπιαίο οστό είναι αρκετά ευρύ. Το κρανίο στενεύει προς τα μάτια.

Μετωπιαίο Στοπ: Όχι ιδιαίτερα έντονο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Μύτη : Ευρεία με καλά ανεπτυγμένα ρουθούνια, μαύρης ή σκούρας απόχρωσης.

Ρύγχος : Ισχυρό, ορθογώνιο, ευρύς ρινικός κάλαμος που καλύπτεται από δασύ μουστάκι. Βλέποντας το από εμπρός, η κάτω σιαγόνα δίνει στο ρύγχος μια σαφής στρογγυλάδα.

Χείλια : Σφιχτά, όχι πολύ παχιά.

Δόντια : Ισχυρά, δάγκωμα ψαλιδιού: πλήρης οδοντοφυΐας.

Μάτια : Ίριδα σκούρου χρώματος, τα μάτια είναι μεγάλα αλλά όχι διογκωμένα. Η έκφραση είναι σοβαρή. Δεδομένου ότι η τρίχα τους είναι τραχιά και μακριά, τα φρύδια είναι πυκνά και παχιά.

Αυτιά : Όχι πολύ παχιά, καλυπτόμενα με κοντύτερη τρίχα. Βρίσκονται επάνω και όχι πολύ μακριά από τα μάτια ούτε και πολύ ψηλότερα, κοντά στο επάνω γραμμή του κρανίου. Τα αυτιά φαρδαίνουν προς στη μέση τους και φέρονται κοντά στα μάγουλα. Είναι σχετικά μακριά, λεπτότερα και στρογγυλεμένα στις άκρες τους. Όταν τα φέρουμε προς τα εμπρός θεωρούνται πολύ μακριά εάν φθάνουν στην άκρη της μύτης, και μακρύς εάν φθάνουν ως τους κυνόδοντές. Πρέπει να είναι σχετικά μακριά φτάνοντας στο ύψος τον υπεροβλεφαρικών αψίδων.

ΛΑΙΜΟΣ : Βλέποντας τον από πλάγια η σύνδεση του κρανίου με τον λαιμό είναι ορατή στο πίσω μέρος της ινιακής προεξοχής. Το μήκος του είναι 12-15 εκατ.. Το δέρμα είναι εφαρμοστό, χωρίς λωγάνιον.

ΣΩΜΑ :

Γενική εικόνα : Οι ραχιαία γραμμή κλίνει ήπια προς τα καπούλια.

Ακρώμια : Ελαφρώς τονισμένα.

Πλάτη : Επίπεδη και ευρεία. Το μήκος της είναι σε αναλογία με το ύψος στο ακρώμιο.

Οσφυϊκή χώρα : Κοντή, μυώδης και στρογγυλεμένη.

Καπούλια : Ευρεία, ειδικά στα θηλυκά. Ελαφρώς κεκλιμένα, στρογγυλεμένα, σαφώς ορατά ισχία.

Στήθος : Ευρύ και βαθύ, φτάνει τουλάχιστον ως τον αγκώνα. Συνήθως η περιφέρεια του είναι περίπου 12-15 εκατ. περισσότερο από το ύψους στο ακρώμιο. Πλευρά σωστά προβαλλόμενα. Το σημείο του στέρνου μόλις και μετά βίας ορατό, στρογγυλεμένο θώρακας.

Κοιλιά και πλευρά : Η κάτω γραμμή ανεβαίνει σταδιακά από τη ξιφοειδής απόφυση (του στέρνου) προς τον βουβώνα. Η κοιλιά πτυχώνεται ελαφρώς, πλευρά όχι ιδιαίτερα τονισμένα, δεν πρέπει να είναι τύπου whippet.

ΟΥΡΑ : Δεν βρίσκετε ιδιαίτερα ψηλά, χοντρότερη στην βάση της ενώ εκλεπτύνει προς την άκρη της, φέρεται χαμηλά με μια μικρή ανοδική καμπύλη, φθάνει ως τον ταρσό ή λίγο χαμηλότερα.

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ

Ώμοι : Ωμοπλάτες κεκλιμένες, μακριές, μυώδείς και σωστά συνδεδεμένες με τον θώρακα. Η γωνία της ένωσης ωμοπλάτης – βραχίονα είναι περίπου 90 μοίρες.

Αγκώνες : Χωρίς να στρέφονται προς τα μέσα.

Αντιβράχιο : Ίσιο και έντονα μυώδη.

Καρπός (καρπική ένωση) : Μόλις και μετά βίας ορατό.

Μετακάρπιο :Κοντό, σχεδόν ίσιο, με μια μικρή κλίση που διαμορφώνει γωνία 10 μοιρών με την κατακόρυφο.

Μπροστινά πέλματα : Πέλματα γάτας αλλά στενά, με σφιχτά δάκτυλα, μαξιλαράκια καλά ανεπτυγμένα και ανθεκτικά, ισχυρά νύχια.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ:

Μηρός : Κοντός, ευρύς και μυώδης.

Κατώτερος Μηρός : Μακρύτερος από το μηρό, κεκλιμένος και έντονα μυώδης.

Ταρσός : Δυνατός και ευρύς.

Μετατάρσιο : Κοντό και ίσιο, πιθανά παράνυχα θα πρέπει να αφαιρούνται.

Οπίσθια πέλματα : Παρόμοια με τα μπροστινά πέλματα, συχνά ελαφρώς μακρύτερα.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ : Πολύ ομαλή στο περπάτημα, ζωηρή στον τροχασμό.

ΔΕΡΜΑ :Εύπλαστο, τεντωμένος (εφαρμοστό) σε όλο το σώμα, χωρίς πτυχές. Ροζ χρώματος.

ΤΡΙΧΩΜΑ

ΤΡΙΧΑ : Το εξωτερικό τρίχωμα, αποκαλούμενο επίσης επάνω τρίχωμα, είναι σκληρό, περίπου 5-10 εκατ. μακρύ, θαμπό, ακανθώδες, ποτέ σγουρό ή κυματιστό. Κάτω από αυτό το χονδροειδές αυτό τρίχωμα, ειδικά το χειμώνα, μπορούμε να βρούμε ένα παχύ κοντό υπόστρωμα. Το εξωτερικό τρίχωμα δεν βρίσκεται κοντά στο δέρμα αλλά είναι ακανθώδες και δεν πρέπει να είναι μπερδεμένο ή να μπλέκεται. Το μήκος και το πάχος του τριχώματος ποικίλει ανάλογα με το που βρίσκετε στο σώμα.

ΧΡΩΜΑ : Το τελείως λευκό (κάτασπρο) είναι το κυρίαρχό χρώμα. Τα αυτιά είναι πάντα πορτοκαλί. Στο μέτωπο υπάρχει συχνά ένα ομοίως χρωματιζόμενο αστεροειδή σημάδι. Τα αυτιά μπορούν επίσης να είναι πορτοκαλί διάστικτα, κάτι το οποίο είναι ένδειξη καθαροαιμίας. Τα πορτοκαλί σημάδια ή οι κηλίδες του ίδιου χρώματος είναι λίγο πολύ διάσπαρτα σε όλο το σώμα αν και είναι πιο σύνηθες να βρίσκονται στη βάση της ουράς. Αυτά τα σημάδια δεν πρέπει να είναι πάρα πολλά ούτε σε τέτοία έκταση ώστε να επικαλύπτουν το κυρίαρχο λευκό χρώμα. Αυτά τα σημεία πρέπει να είναι φωτεινά στο χρώμα, ούτε χλωμά ούτε σκούρα ούτε καφετί, κάτι το οποίο θα δήλωνε υβριδισμό. Ακόμα και λίγες τρίχες ενός τρίτου χρώματος, είναι απαράδεκτες.

ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ :

Ύψος στο ακρώμιο : 46-58 εκατ.

Ιδανικό ύψος για τα αρσενικά: 52 εκατ..

για τα θηλυκά: 50 εκατ..

Βάρος : Το βάρος ενός ενήλικου σκυλιού που ταΐζεται κανονικά είναι 16-24 κλ. Το ιδανικό μέσο βάρος θα ήταν περίπου 20 κλ.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.

· Βλέποντας το από εμπρός, τετράγωνη κάτω γνάθο.

· πεσμένα χαλαρά χείλια.

· τρίτα βλέφαρα ορατά (σκαρδαμυκτική μεμβράνη).

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ :

· Επιθετικά ή υπερβολικά συνεσταλμένα (άτομα).

· δυσαναλογία μεταξύ του ύψους στο ακρώμιο και του μήκους του σώματος.

· ροζ ή αποχρωματισμένη μύτη.

· ρύγχος πολύ κοντό, τύπου δείκτη (πόιντερ) ή με συστριμμένα (σαγόνια).

· εσφαλμένο δάγκωμα, προφανής προγναθισμός.

· ροζ βλέφαρα.

· σχιστά μάτια.

· αυτιά πολύ κοντά ή να φέρονται πολύ μακριά από το κεφάλι, τοποθετημένα πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, καλυπτόμενα από υπερβολικά μακριά, μεταξωτή, κυματιστή, σγουρή, ή ακόμα και τρίχα μορφής κετσέ.

· ουρά στραβή, ή πολύ κοντή (ακρωτηριασμένη).

· χαλαροί αγκώνες.

· κυρτό αντιβράχιο.

· μετακάρπιο πάρα πολύ κεκλιμένο.

· Εμφάνιση οποιονδήποτε χρωμάτων εκτός από το λεμονί-πορτοκάλι. Γκριζωπά ή μαυριδερά σημάδια ιδιαίτερα ανεπιθύμητα.

· μέγεθος μεγαλύτερο ή μικρότερο από τα όρια που υποδεικνύονται από τα πρότυπα.

Οποιοδήποτε σκυλί παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείεται.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.