Orizontio720X90

«Πονάει κεφάλι, κόβουμε κεφάλι»

Δεν είχαν περάσει παρά λίγες μέρες από τότε που ο υφυπουργούς υπέγραψέ την νέα ρυθμιστική διάταξη περί θήρας και έκπληκτος διάβασα δελτίο τύπου της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας, ενός μαχόμενου οικολογικού σωματίου, συμφώνα με το οποίο προέτρεπε τους κυνηγούς να σταματήσουν το κυνήγι και χαρακτηρίστηκα ανέφερε «Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας καταδικάζει την απόφαση αυτή του Υπουργού και ζητάει από του κυνηγούς να ΜΗΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ και να αρνηθούν οι ίδιοι να κυνηγήσουν, τουλάχιστον για εφέτος.»

Δεν με ξένισε βεβαία το γεγονός αυτής καθαυτής της πρότασης ενός οικολογικού σωματίου, όσο οι αιτιάσεις, οι ανακρίβειες, αλλά και η «έλλειψη ενημέρωσης».

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας στο δελτίο τύπου της μεταξύ άλλων αναφέρει. «Μετά τις φωτιές του Ιουλίου, έγιναν προσφυγές από Οικολογικές οργανώσεις της Ελλάδας για ολοσχερή εφετινή απαγόρευση του κυνηγιού, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στα διάφορα είδη πουλιών να αναπαραχθούν και να πολλαπλασιαστούν, όσο γίνεται περισσότερο»

Αγαπητοί φίλοι της Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, «προσφυγή» στο ΣτΕ κατατέθηκε μόνο από την περιβόητη και «πολυμελή» «Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδας». Αν εσύ γνωρίζετε και άλλες προσφυγές ας μας ενημερώσετε για να ξέρουμε και εμείς τι να περιμένουμε.

Επίσης το δελτίο τύπου αναφέρει «Ο υπουργός κ. Μπασιάκος όμως αντί να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, ανακοίνωσε, αμέσως, της έκδοση νέας, παράνομης απόφασης για παράταση του κυνηγιού σε όλη την χώρα θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την πανίδα και ιδιαίτερα τα προστατευόμενα είδη της χώρας μας

Αγαπητοί κύριοι, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πλέον είναι ο κ. Κιλτίδης και όχι ο κ. Μπασιάκος. Όσο για την «παράνομη» υπουργική απόφαση, αυτή δεν δίνει καμία παράταση στην κυνηγετική περίοδο, απλά συμπληρώνει με τις απαιτούμενες μελέτες την προηγούμενη ρυθμιστική θήρας που ο τέως υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης κ. Μπασιάκος εξέδωσε τον Αύγουστο.

Βεβαία μέσα στο σχετικό δελτίο τύπου της Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας αναφέρονται και άλλα πολλά όπως, ότι δεν έχουν γίνει μελέτες ότι οι εκάστοτε υπουργοί ακυρώνουν παράνομα (αλλά με τρόπο νομότυπο) τις αποφάσεις του ΣτΕ, και ότι η τακτική τους αυτή, σκοπό έχει να εξυπηρετήσει κάποιους κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους και ότι μπροστά στα πολιτικά συμφέροντα είναι έτοιμοι να θυσιάσουν και αυτοί, την οικολογική ισορροπία στην πανίδα της χώρας μας ακόμα και στην χειρότερη περίοδο φωτιών στην Ιστορία της.

Αυτά εν ολίγοις αναφέρει το δελτίο τύπου της Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, το οποίο κλείνει με της προτροπή προς τους κυνηγούς να αρνηθούν οι ίδιοι να κυνηγήσουν τουλάχιστον για εφέτος, την οποία και στην αρχή σας παραθέσαμε.

Οι απορίες που προσωπικά μου γεννιούνται είναι, αν οι μελέτες που οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν εκπονήσει δεν καλύπτουν τις οικολογικές οργανώσεις; σε ποιες μελέτες θα πρέπει να στηριχθούμε ώστε εξαιτίας των πραγματικά μεγάλων φωτιών που έπληξαν την χώρα μας, να σταματήσουμε το κυνήγι στα νησιά, στην Θράκη, την Μακεδονία και τόσες άλλες περιοχές της χώρας μας, που ούτε καν γειτνιάζουν με τις πληγείσες περιοχές;

Με μεγάλη συμπάθια και προσοχή διαβάζω τα κατά καιρούς δελτία τύπου πολλών οικολογικών οργανώσεων με τις γενικότερες οικολογικές εξελίξεις και ανησυχίες. Όμως οι Αργυροπελεκάνοι του Αμβρακικού και τα υδρόβια της Κερκίνης σίγουρα δεν απειλούνται από τις φωτιές σε Εύβοια και Πελοπόννησο. Άλλοι είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για πολλά οικολογικά εγκλήματα που συντελούνται στην χώρα μας και όχι το κυνήγι. Και τελικώς ας κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις τεκμηριωμένες και βασιζόμενες σε πραγματικά στοιχεία. Όλοι μας θέλουμε ένα καλύτερο οικολογικό μέλλον.

Προσωπικά θα συνεχίσω να ονειρεύομαι μια μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ωριμότητα σε τόσο σοβαρά θέματα. Η τακτική του πονάει κεφάλι κόβουμε κεφάλι, δεν αντιπροσωπεύει τις σημερινές απαιτήσεις σε σοβαρά οικολογικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Διομήδης Τσομώκος

editor@kinigotopos.gr