Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2007

Επιτέλους ας αφυπνιστούμε

Σήμερα 21 Νοεμβρίου την ώρα αυτή που γράφω αυτό το κείμενο διεξάγεται στο ΣτΕ η δίκη επί της προσφυγής που έχει καταθέσει ο κ. Αγγελέτος εναντίον της ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι.

Με αφορμή την παύση του κυνηγίου τις προηγούμενες ημέρες μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε για το τι θα ακολουθήσει από δω και πέρα;

Μήπως ήρθε η στιγμή τα εκτελεστικά όργανα της συνομοσπονδίας να κινητοποιηθούν περισσότερο;

Μήπως ήρθε η στιγμή οι κυνηγετικοί σύλλογοι να δραστηριοποιηθούν περισσότερο;

Μήπως ήρθε η στιγμή όλοι εμείς οι κυνηγοί να ενεργοποιηθούμε περισσότερο;

Μήπως ήρθε η στιγμή όλοι αυτοί που ζουν από το κυνήγι όπως εταιρίες όπλων, ένδυσης και υπόδησης, φυσιγγίων, pet shop, εκτροφείς, εκπαιδευτές και ένα σωρό ακόμα να κάνουν κάτι γι αυτό το σπορ που εδώ και χρόνια τους ζει;

Μήπως ήρθε η στιγμή την επόμενη φορά που θα πάμε στις κάλπες να βρούμε τους δικούς μας κυνηγούς εκπρόσωπους για την βουλή.

Είναι αστείο εν έτη 2007 να μιλάμε για παύση του κυνηγίου.

Μάλιστα προχθές το πρωί δεν σας κρύβω ότι ξαφνιάστηκα από την δήλωση ενός παρουσιαστή της τηλεόρασης ότι κακώς ξανά-επιτράπηκε το κυνήγι, αν και ο ίδιος δηλώνει ψαράς, με την ίδια λογική θα έπρεπε να σταματήσει και το ψάρεμα;

Επίσης εχθές καθώς έψαχνα να βρω κάτι στο διαδίκτυο εντόπισα κάποιες σελίδες στις οποίες αναφερόταν οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να σταματήσει το κυνήγι και πραγματικά έβαλα τα γέλια όταν διάβασα κάποια από τα μηνύματα τα οποία τα γράφουν άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με την νομοθεσία αλλά λένε και ανακρίβειες όπως π.χ. το κυνήγι απαγορεύεται σε όλη την Ευρώπη και μόνο οι χώρες του τρίτου κόσμου το επιτρέπουν ακόμα.

Όμως δεν θα συνεχίσω να αναφέρομαι σε όλους εκείνους τους οποίους μας κατηγορούν, αλλά να φωνάξω σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με αυτό το σπορ να ενωθούμε να συσπειρωθούμε και όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Τέλος επειδή πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων θα ήθελα να σας ευχηθώ καλές γιορτές δίνοντας σας μια συνταγή μαγειρικής.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

8 Ορτύκια

1 φλιτζάνια κομμένα κάστανα

2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι

2 φλιτζάνια κομμένα μανιτάρια

1 κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλιά της σούπας θυμάρι

6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί

2 λεμόνια

Αλάτι και πιπέρι

ΣΑΛΤΣΑ

60 γρ. γλυκό κόκκινο κρασί

60 γρ. καμπάρι (βερμούτ)

2 κουταλιές της σούπας μέλι

2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι

ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ

4 φλιτζάνια πλιγούρι ξερό

2 κύβοι ζωμού

Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάτε καθαρίζοντας και ξεπλένοντας πολύ καλά τα ορτύκια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαίρεση όλα τα εντόσθια.

Στύβετε ένα λεμόνι και αναμειγνύετε το χυμό του με τα 30 γρ. του κρασιού.

Στραγγίζετε τα ορτύκια και τα βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο.

Τα περιχύνετε με το μείγμα του κρασιού με το λεμόνι και τα αφήνετε για μισή ώρα, γυρίζοντας τα πού και πού.

Εν τω μεταξύ, αναμειγνύετε σε ένα μεγάλο ποτήρι όλα τα συστατικά της σάλτσας και, στη συνέχεια, προχωράτε στην παρασκευή της γέμισης.

Ψιλοκόβετε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι.

Λιγότερο κόβετε τα κάστανα και λειώνετε το σκόρδο.

Σε ένα τηγανάκι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και όλο το βούτυρο.

Ρίχνετε και τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, ένα κουταλάκι θυμάρι και κουκουνάρια.

Τα τηγανίζετε σε μέτρια-δυνατή φωτιά για 8 λεπτά και, όταν πια έχετε τελειώσει και έχετε βγάλει το τηγανάκι από μάτι, προσθέτετε τα κάστανα και το βάζετε στην άκρη.

Στραγγίζετε τα ορτύκια από το μείγμα για το μαρινάρισμα.

Ρίχνετε μερικές πρέζες αλάτι και πιπέρι μέσα στην κοιλιά τους και, με ένα κουταλάκι, αρχίζετε να τα γεμίζετε με το μείγμα που έχετε ετοιμάσει. Όση από τη γέμιση περισσέψει, δεν την πετάτε.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.

Παίρνετε ένα ταψί και χύνετε το υπόλοιπο λάδι.

Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και λίγο θυμάρι.

Αυτό το κάνετε γιατί μετά θα είναι πολύ δύσκολο να γυρίσετε στα μισά του ψησίματος τα ορτύκια από την άλλη μεριά, οπότε, έχετε βάλει όλα αυτά τα υλικά προκειμένου να κρατήσουν τη γεύση τους απ' όλες τις πλευρές.

Ακουμπάτε τα ορτύκια στο ταψί, με το στήθος προς τα πάνω, και στερεώνετε ένα μοσχοκάρφι πάνω στο καθένα.

Ρίχνετε γύρω-γύρω τα υπόλοιπα 6 μοσχοκάρφια και περιχύνετε με τη σάλτσα που έχετε φτιάξει.

Ρίχνετε από πάνω αλάτι, θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τα καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και τα βάζετε στο φούρνο. Θα πρέπει να τα αφήσετε σκεπασμένα για 40 λεπτά.

Γαρνιτούρα

Παίρνετε μια βαθιά κατσαρόλα, κατάλληλη για σούπες.

Βάζετε 2,5 φορές περισσότερο νερό από το πλιγούρι και το βράζετε έχοντας ρίξει τον κύβο και λίγο αλάτι.

Προσθέτετε και όση γέμιση έχει ενδεχομένως περισσέψει και ανακατεύετε.

Μόλις βάλετε και το πλιγούρι, χαμηλώνετε τη φωτιά στη μικρότερη σκάλα και κλείνετε το καπάκι.

Σε μισή ώρα περίπου, το πλιγούρι θα είναι έτοιμο. Κλείνετε το μάτι και αφήνετε εκεί την κατσαρόλα.

Μετά από περίπου 40 λεπτά, βγάζετε το ταψί από το φούρνο. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και με ένα μεγάλο κουτάλι περιχύνετε καθένα από τα ορτύκια με το ζουμί από το ταψί.

Τα ξαναβάζετε στο φούρνο και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 230°C.

Τα αφήνετε για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν όσο εσείς θέλετε.

Τα βγάζετε και τα σερβίρετε μαζί με το πλιγούρι, το οποίο ραντίζετε με το υπόλοιπο ζουμί από το ταψί

ΚΑΛΗ ΕΠΥΤΙΧΙΑ

Φιλικά

Μαίρη Βαρνάβα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.