Orizontio720X90

BURGOS POINTING DOG

FCI-Standard N° 90 / 09. 11. 1998 / GB

(Perdiguero de Burgos)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Κα Peggy Davis.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: στα Ελληνικά Τσομώκος Διομήδης

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Ισπανία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ : 26.05.1982.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ : Σκυλί δείκτης κατάλληλο για κυνήγι τριχωτού και φτερωτού θηράματος, εκτιμάται ιδιαίτερα από κυνηγούς που θέλουν ένα γερό σκυλί, ανθεκτικό σε όλα τα τερρέν και κάθε είδος κυνηγιού, υπάκουο, δυνατό και πάνω απ’ όλα προικισμένο με έντονη αίσθηση της μυρωδιάς. Οι εξαιρετικές του ικανότητες και το στυλ κυνηγίου του είναι αποτέλεσμα της ηρεμίας και της σταθερότητάς του, τόσο στην δίωξη, στην άψογη υπόδειξη (φέρμα) καθώς επίσης και στην ανάκτηση (απόρτ). Αν και χρησιμοποιείται συνήθως για το κυνήγι μικρών θηραμάτων, δεν θα δίσταζε να κυνηγήσει και μεγάλα θηράματα, δείχνοντας το μεγάλο του θάρρος.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I. : ομάδα 7 σκυλιά δείκτες.

τμήμα 1,1 ηπειρωτικοί δείκτες

σκυλιά, τύπου "Braque".

με τη εξέταση εργασίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Κυνηγετικός σκύλος ικανοποιητικού μεγέθους, ισορροπημένος, μέσων αναλογιών. Καλά αναπτυγμένο κεφάλι, κρεμαστά αυτιά, συμπαγές σώμα, σφριγηλά πόδια και κοντό τρίχωμα. Μέσης σκελετικής δομής, το μήκος του σώματος πρέπει το δυνατόν να είναι το ίσο με το ύψος στο ακρώμιο. Κατά την στάση καθώς και κατά την κίνηση, η συμμετρική ισορροπία και η λειτουργική αρμονία, επιδιώκονται.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ: Δυνατός, ισορροπημένος, ήρεμος και σοβαρός είναι ένας άριστος δείκτης, ειδικευμένος στο κυνήγι φτερωτού και μικρού θηράματος. Με μαλακή και πολύ ευγενή έκφρασή, είναι μια φυλή εξαιρετικής ιδιοσυγκρασίας, υπάκουο και ευφυές.

ΚΕΦΑΛΙ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Μεγάλο και ισχυρό με καλά αναπτυγμένο κρανίο, ισχυρό μέτωπο και ρύγχος, και κρεμαστά σπειροειδή αυτιά. Το πρόσωπο και το κράνιο στο σύνολο τους βλέποντας τα από επάνω πρέπει να σχηματίζουν ένα ορθογώνιο με προοδευτική μείωση προς το ρύγχος, χωρίς ωστόσο το ρύγχος να δίνεί την εικόνα ενός ρύγχους Πόιντερ. Η σχέση μεταξύ του μήκους του κρανίου και αυτού του ρύγχους είναι 6 προς 5. Οι κρανιo-ρινικοί άξονες είναι αποκλίνοντες.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ :

Κρανίο : Ευρύ, ισχυρό, στρογγυλεμένο, κυρτό στο προφίλ, με έντονα εμφανή μετωπιαίο αύλακα και ελαφρώς τονισμένη ινιακή προεξοχή. Υπερο-βλεφαρικά τόξα έντονα.

Μετωπιαίο στοπ : Ελαφρώς κεκλιμένο και ελαφρώς τονισμένο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Μύτη : Σκούρο καφέ, υγρή, μεγάλη και ευρεία με ανοικτά ρουθούνια.

Ρύγχος : Ίσιο στο προφίλ ή ελαφρώς κυρτό προς τη μύτη. Ευρύ καθ’ όλο το μήκος του, δεν πρέπει να δώνει την εντύπωση του ρύγχους ενός Πόιντερ. Ευρύς ρινικός κάλαμος.

Χείλια : Κρεμαστά χωρίς χαλαρότητα. Τα επάνω χείλη πρέπει να καλύπτουν τα κατώτερα χείλη. Το κατώτερο χείλος διαμορφώνει μια σωστή χειλική γωνία (σύνδεσμος). Οι βλεννογόνες μεμβράνες πρέπει να είναι σκούρου καφετί χρώματος.

Σαγόνια-δόντια : Λευκά ισχυρά δόντια. Δάγκωμα ψαλιδιού. Πρέπει να υπάρχουν όλοι οι προγόμφιοι.

Μάτια : Μέσου μεγέθους, αμυγδαλωτά σκούρου φουντουκί χρώματος κατά προτίμηση, με ευγενική και μαλακή έκφραση που δίνει μερικές φορές την εντύπωση της θλίψης. Βλέφαρα μέσους πάχους, καφετί χρώματος όπως και οι βλεννογόνες μεμβράνες. Το κατώτερο κάλυπτρο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο βολβό του ματιού.

Αυτιά : Μεγάλα και κρεμαστά, τριγωνικής μορφής. Τοποθετημένα στο επίπεδο ματιών. Σε ανάπαυση, κρέμονται χαριτωμένα έχοντας εμφανή συστροφή. Χωρίς να τα σύρουμε προς τα εμπρός πρέπει να συναντήσουν τη γωνία των χειλιών αλλά όχι της μύτης. Μαλακά και «καθαρά» στην αφή, με λεπτό δέρμα και τρίχα, και ευδιάκριτο το «πλέγμα» των φλεβών. Όταν το σκυλί είναι σε εγρήγορση, τα αυτιά είναι σε υψηλότερο σημείο και πιο επίπεδα.

Ουρανίσκος : Με ρόδινες βλεννώδεις μεμβράνες και έντονες ραβδώσεις.

ΛΑΙΜΟΣ : Δυνατός και ισχυρός ευρύς στην βάση του, διευρύνεται ελαφρώς προς το σώμα. Επάνω γραμμή ελαφρώς κεκλιμένη. Κατώτερη γραμμή με εμφανή διπλό λωγάνιον που ξεκίνα και από τις δύο γωνίες των χειλιών, χωρίς να είναι υπερβολικό.

ΣΩΜΑ :

Γενική εμφάνιση : Τετράγωνο, ισχυρό και δυνατό με ισχυρό στήθος και θώρακα, που δίνουν την εντύπωση της δύναμης και της ευκινησίας.

Ακρώμια : Σαφώς προσδιορισμένα.

Επάνω γραμμή : Ευθεία, οριζόντια ή κατά προτίμηση με ελαφρά κλίση από το ακρώμιο προς τα κάτω. Η πλάτη δεν πρέπει να ταλαντεύεται. Χωρίς λίκνισμα ή ταλάντευσή κατά την κίνηση.

Πλάτη : Ισχυρή και μυώδη.

Οσφυϊκή χώρα : Μέσου μήκους, ευρεία και μυώδη, εμφανίζοντας την δύναμη.

Καπούλια: Ευρεία και σφριγηλά. Η κλίση τους σε σχέση με την ραχιαία γραμμή, ή με το έδαφος, πρέπει να είναι λιγότερη από 45°. Το ύψος στα καπούλια ίσο ή ελαφρώς λιγότερο από το ύψος στο ακρώμιο.

Στήθος : Ευρύ, βαθύ, φθάνοντας στο επίπεδο των αγκώνων, μυώδες και δυνατό. Η αιχμή του στέρνου αρκετά προεξέχουσα. Πλευρά σωστά αναπτυγμένα, κυρτά και όχι επίπεδα, με εμφανείς αποστάσεις το ένα από το άλλο σωστά τονισμένα τα οποία γίνονται ευρύτερα προς τα ψευδό-πλευρά. Η θωρακική περίμετρος πρέπει να είναι ίση με το ύψος στο ακρώμιο αυξανόμενη ως και ένα τέταρτο απ’ ότι το ύψος στο ακρώμιο.

Κοιλιά-πλευρές : Κοιλιά ελαφρώς πτυχωμένη προς τα γεννητικά όργανα. Πλευρές βαθιές και σαφής.

ΟΥΡΑ : Χοντρή στη ρίζα, τοποθετημένη σε μέσο ύψος. Κόβεται στο ένα τρίτο ή στο μισό του μήκους της.

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ

Συνολική εικόνα : Άκρα κάθετα, ίσια και παράλληλα. Σφριγηλά δυνατά οστά. Κοντό μετακάρπιο με καλά αναπτυγμένα πέλματα.

Ώμοι : Ελαφρώς κεκλιμένοι, μυώδεις. Η ωμοπλάτη πρέπει να έχει το σχεδόν ίδιο μήκος με αυτό του ανώτερου βραχίονα.

Ανώτερος βραχίονας : Ισχυρός και έντονα μυώδης. Το μήκος του πρέπει να είναι τα 2/3 αυτό του αντιβράχιου.

Αγκώνες : Κοντά στο σώμα

Αντιβράχιο : Αποτελούμενο από ισχυρά οστά με σαφώς εμφανείς τένοντες. Ίσιο, κάθετο. Το μήκος του είναι το διπλάσιο του συνολικού μήκους από το μετακάρπιο (καρπό) ως το έδαφος.

Καρπός (μετακάρπιο) : Ελαφρώς κεκλιμένος βλέποντας τον από πλάγια, ουσιαστικά στην έκταση του αντιβράχιου. Σφριγηλά, δυνατά οστά.

Πέλματα : Αιλουροειδή πέλματα, ισχυρά σφιχτά δάχτυλα, σωστές φάλαγγες. Σκούρα νύχια. Μαξιλάρια σκληρά, φαρδιά και ανθεκτικά. Μεσοδακτύλιες μεμβράνες ελαφρώς ανεπτυγμένες.

Γωνιώσεις: Ωμοπλάτη-βραχίονας, γωνία περίπου 100°.

Βραχίονας-κερκίδα, γωνία περίπου 125°.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ:

Συνολική εικόνα: Ισχυρά και μυϊκά, δυνατά οστά, κάθετα άκρα και σωστές γωνίες τονισμένους και κεκαμμμένους ταρσούς μην αποκλίνοντες, δίνουν την αίσθηση της δύναμης και της στιβαρότητας.

Ανώτερος μηρός : Ισχυρός και καλά αναπτυγμένος, σαφώς καθοριζόμενος, ορατή μυϊκή διάπλαση. Το μήκος του είναι τα 3/4 του μήκους του κατώτερου μηρού.

Κατώτερος μηρός : Μακρύς, με ισχυρά οστά, διπλάσιου μήκους από αυτό του ταρσού.

Ταρσική ένωση : Εμφανής, με τον τένοντα σαφώς ορατό.

Ταρσός : Με δυνατά οστά, κάθετος προς το έδαφος.

Πέλματα : Αιλουροειδή πέλματα, ανάλογα με εκείνα των εμπρόσθιων άκρων, αν και ελαφρώς μακρύτερα.

Γωνιώσεις: Ισχίο-μηριαία γωνία - περίπου 100°.

μηρο-κνημιαία γωνία - περίπου 120°.

γωνία ταρσικής ένωσης αμβλύτερη από 130°.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ : Ο χαρακτηριστικός βηματισμός της φυλής είναι ένας σταθερός με οικονομία δύναμης τροχασμός, αβίαστος και δυνατός χωρίς τάση σε πλευρική κίνηση ή πλαγιοποδισμό.

ΔΕΡΜΑ : Ελαστικό χωρίς χαλαρότητα, παχύ, άφθονο, ροδαλού χρώματος χωρίς μπαλώματα. Όλες οι βλεννογόνες μεμβράνες πρέπει να είναι καφετιές και ποτέ μαύρες.

ΤΡΙΧΩΜΑ

ΤΡΙΧΑ : Πυκνή, μέσου πάχους, κοντή, ομαλή η οποία κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα ως και στον ιστό μεταξύ των δακτύλων, λεπτότερη στο κεφάλι, στα αυτιά και στα πόδια.

ΧΡΩΜΑ : Τα βασικά χρώματα του τριχώματος είναι το άσπρο και το συκωτί. Αυτά τα χρώματα αναμιγνύονταί ακανόνιστα, δίνοντας ένα είτε μαρμαρώδη-συκωτί ή γκριζωπό-συκωτί ή πιτσιλωτό-συκωτί τρίχωμα καθώς επίσης και άλλους συνδυασμούς, σύμφωνα με το εάν το συκωτί ή το λευκό είναι κυρίαρχο και σύμφωνα με το εάν τα άσπρα μπαλώματα είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα. Ένα πολύ συχνό χαρακτηριστικό του τριχώματος, αν και δεν είναι απαραίτητο, είναι ένα εμφανή άσπρο μπάλωμα στο μέτωπο, τα αυτιά είναι πάντα μονόχρωμα συκωτί. Οι συκωτί τρίχες μπορούν να διαμορφώσουν ευδιάκριτα μπαλώματα συκωτί χρώματος, τα οποία εξαπλώνονται ακανόνιστα σε ολόκληρο το τρίχωμα του ζώου. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για τις άσπρες τρίχες οι οποίες μπορούν να διαμορφώσουν μπαλώματα αναλόγου χρώματος στο τρίχωμα χωρίς, εντούτοις, να είναι πολύ εκτεταμένα. Δεν είναι αποδεκτά: μαύρα ή υπόφαιου χρώματος σημάδια επάνω από τα μάτια και στα πόδια.

ΥΨΟΣ ΣΤΟ ΑΚΡΩΜΙΟ :

Αρσενικά: 62-67 εκατ..

Θηλυκά: 59-64 εκατ..

Αυτή η φυλή παρουσιάζει υψηλό βαθμό διμορφισμού, τα αρσενικά είναι πιο ομοιογενή ενώ τα θηλυκά πιο μεταβλητών μεγεθών και γενικά πολύ λεπτότερα.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.

ΜΙΚΡΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ :

· ρινικός κάλαμος ελαφρώς κυρτός (ρωμαϊκή μύτη) χωρίς υπερβολή.

· απουσία μερικών προγομφίων.

· δάγκωμα πένσας.

· ελαφρώς ορατή επιπεφυκίτιδα.

· υπερβολικά χείλια και λωγάνιον, χωρίς να είναι πολύ έντονα.

· ραχιαία γραμμή όχι πολύ στιβαρή.

· εμπρόσθια και οπίσθια μετακάρπια και πέλματα αδύνατα χωρίς υπερβολή.

· σημάδια, πληγές και γδαρσίματα στο δέρμα, αποτέλεσμα της κυνηγετικής εργασίας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ :

· ελαφριά γενικώς εμφάνιση, ασθενική ή υπερβολικά βαριά, και ληθαργική.

· κρανιo-ρινικοί άξονες παράλληλοι.

· μικρό κεφάλι, χωρίς ισορροπία με το σώμα.

· στενό κρανίο.

· ρύγχος σχήματος Πόιντερ (υπερυψωμένο).

· απουσία διάφορων προγομφίων ή κυνοδόντων, η οποία δεν οφείλεται σε τραυματισμό.

· Έντονη εντροπία ή εκτροπία, ανοιχτόχρωμα μάτια.

· αυτιά πολύ μακριά ή τοποθετημένα πολύ χαμηλά.

· χείλη ή λωγάνιον υπερβολικά.

· ταλαντευόμενη πλάτη.

· ύψος στα καπούλια εμφανώς ψηλότερο από το ύψος στα ακρώμια.

· μη σωστά άκρα, αδύνατα, μη κάθετα.

· χαλαροί αγκώνες.

· χονδροειδείς ταρσοί.

· τρίχωμα κυματιστό ή πάρα πολύ μακρύ.

· μη ισορροπημένη ιδιοσυγκρασία.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ :

· επιθετικά ή υπερβολικά συνεσταλμένα (άτομα).

· κρανιo-ρινικοί άξονες συγκλίνοντες.

· μερικός ή συνολικός αποχρωματισμό της μύτης.

· σχιστή ή μαύρη μύτη.

· προγναθισμός σε οποιονδήποτε βαθμό.

· υπερβολικός υπεργναθισμός.

· αλφισμός (στο τρίχωμα και στις βλεννογόνες μεμβράνες).

Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.