Orizontio720X90

Διεθνής Συνάντηση Κούρτσχααρ (I.K.P) 21-23/9/2007 ΑΜPFLWANG AUSTRIA
Γράφει ο Κώστας Καλφόπουλος


Όπως λένε οι Ιάπωνες μία εικόνα, χίλιες λέξεις και όπως καταλαβαίνετε το να αποτυπωθεί στο χαρτί αυτή η διεθνής συγκέντρωση με όλες τις λεπτομέρειες δεν είναι εφικτό.
Θα εστιάσω στα γεγονότα περισσότερο και θα αφήσω για το τέλος κάποια προσωπικά συμπεράσματα.
Η Διεθνής συνάντηση κούρτσχααρ (Ι.Κ.P international kurzhaar prufung) ως ιστορικό γεγονός ξεκίνησε το 1964 ως μια διεθνής πρόσκληση από τους Γερμανούς με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα εκτροφής αλλά και σαν μέσο, ώστε να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης ανάμεσα στους σκύλους Γερμανικής εκτροφής και τους σκύλους των άλλων χωρών.
Επίσης ο Ηeer Lemmer (πρόεδρος του Παγκόσμιου κούρτσχααρ κλαμπ) τόνισε ότι ή διεθνής συνάντηση κούρτσχααρ ( I.K.P ) γίνεται σήμερα για να δούμε το στιλ της ράτσας, την μορφολογία στον τύπο και την εργασία πολλαπλών ικανοτήτων.
Έτσι με αυτόν τον θεσμό που κατοχυρώθηκε όλα αυτά τα χρόνια το σίγουρο είναι ότι και από αυτήν την εκδήλωση υπήρξαν και υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για το κούρτσχααρ.
Η δοκιμασία φέτος διοργανώθηκε ς από το όμιλο κούρτσχααρ της Αυστρίας, σε μια πολύ όμορφη περιοχή κοντά στις Αυστριακές Άλπεις και συγκεκριμένα σε ένα όμορφο χωριό 600 κατοίκων το Ampflwang.
Λίγο έξω από το όμορφο χωρίο το οποίο έχει μεγάλη παράδοση στην εκτροφή αλόγων υπάρχει ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα το Robinson Club.
Εκεί κατέφθασαν στις 20/09 τα group από τους συμμετέχοντες από διάφορες χώρες Αμερική, Ολλανδία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Τσεχία, Σλοβενία, Κροατία, Αυστρία αλλά και από ρεπόρτερ και θεατές που ήρθαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Θεατές όμως υπήρχαν και από άλλες χώρες που δεν συμμετείχαν όπως Σερβία, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, αλλά και μια παρέα Ελλήνων.
Έτσι την Παρασκευή 21/09 το πρωί οι συμμετέχοντες προσήλθαν για να παραλάβουν τις συμμετοχές τους και να κάνουν την κλήρωση των γκρουπ, τα οποία ήταν 40 τερέν των 5 σκύλων με 3 κριτές ανά τερέν.
Επίσης παραλάβαμε το πρόγραμμα των δοκιμασιών καθώς και χάρτες τις περιοχής για να μπορέσουμε την επόμενη ημέρα να βρούμε τις περιοχές των τερέν.
Όλη αυτή η προετοιμασία και ενημέρωση κράτησε γύρω στις 2 ώρες και στην συνέχεια σε κοντινό πάρκο του ξενοδοχείου διεξήχθη έκθεση Μορφολογίας, όπου κατόπιν εξονυχιστικού ελέγχου τελείωσε η έκθεση, βρίσκοντας νικητές 5 θηλυκά και 5 αρσενικά σκυλιά που θεωρήθηκαν ως τυπικά δείγματα της φυλής.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ

Θηλυκά Αρσενικά

1. Ritta vom Osterberg 1.Wasir Birkenwald
2.Αnka von Wilhelmsberg 2.Visnyei Vadasz Vezer
3.Vega II vom Riverwoods 3.Quint vom Rifftal
4.Corinna vom Brettenbach 4.Whisky vom Neuarenberg
5.Rani von stolzen 5.Treff Rothenuffeln

Η επόμενη ημέρα είχε πρωινό ξύπνημα διότι οι δοκιμασίες ξεκινούσαν νωρίς, ώστε να υπάρχει απεριόριστος χρόνος για τους σκύλους και για τους κριτές να αξιολογήσουν τα φυσικά προσόντα. Η αξιολόγηση ήταν με βαθμολογία και εξετάζονταν τα εξής:
Έρευνα – Μύτη – Φέρμα – Εργασία στο Νερό (stme) – Υπακοή με Θήραμα (Gaw) – Υπακοή χωρίς θήραμα (Gow) – Εύρεση χαμένου τριχωτού ή φτερωτού θηράματος.
Όπως προανέφερα τα τερέν ήταν πολλά και μακριά το ένα από το άλλο.
Έτσι μετά από μελέτη των τερέν και των σκύλων αποφάσισα να δω δύο τερέν από λίγο.
Οι λόγοι που με έκαναν να πάρω αυτήν την απόφαση ήταν δύο:
1ον στο ένα τερέν συμμετείχε ο Wasir Birkenwald ένας σκύλος που είχαν ακουστεί πολλά καλά σχόλια και που την Παρασκευή είχε πάρει πολλή καλή βαθμολογία στην μορφολογία και ενδιαφέρθηκα να τον δω και στις κυνηγετικές δοκιμασίες.
2ον στο άλλο τερέν υπήρχε ένας εκπαιδευτής ο Herr Seegfried Hofstetter που τόσα χρόνια άκουγα για αυτόν τον μάγο της εκπαίδευσης τόσα καλά λόγια και σχόλια που επιτέλους ήθελα να τον δω και να παρατηρήσω τον τρόπο που δουλεύει με τα σκυλιά του.
Πραγματικά τα όσα είχα ακούσει για αυτόν τον εκπαιδευτή δεν ήταν καθόλου υπερβολικά.
Η μισού αιώνα εμπειρία πάνω στα σκυλιά φαινόταν κατάματα.
Σε μία γρήγορη λόγου χρόνου από κοινού συζήτηση με την βοήθεια του κ. Αλέξανδρου Χατζηιωάννου τον οποίο και ευχαριστώ, ο κ. Ηοfstetter με ενημέρωσε ότι εκπαιδεύει από την ηλικία των 16 ετών, κυνηγά σχεδόν κάθε μέρα και έχει εκπαιδεύσει και άλλες φυλές αλλά το κούρτσχααρ τον άγγιξε περισσότερο γιατί όπως είπε ¨είναι το παιδί για όλες της δουλειές¨ .
Επίσης ήθελα να δω αυτό το τερέν λόγω του ότι το ένα από τα δύο σκυλιά του κ. Hofstetter ήταν η ARGO SEEHOF ιδιοκτησίας του κ. Μπάμπου Χαραλάμπους.
Πραγματικά έμεινα κατάπληκτος και για τις κυνηγετικές ικανότητες των σκύλων πάνω στην έρευνα αλλά και των κυναγωγών.
Αφού τελείωσε το τερέν και τους σκύλους τους εξέτασαν οι κριτές από δυο φορές μιας και ο αριθμός των σκύλων όπως προανέφερα ήταν 5 σκύλοι ανά τερέν, ακολούθησε σε άλλον τόπο η δοκιμασία εύρεσης και επαναφοράς χαμένου φτερωτού θηράματος.
Η δοκιμασία είχε ως εξής, σε ένα χωράφι μεγάλο ψιλής και πυκνής βλάστησης αφήνεται ένα κρύο φτερωτό θήραμα.
Ο σκύλος με μια εντολή και μόνο χωρίς να ξέρει που είναι το θήραμα ξεκινά την έρευνα του.
Έχει 15΄λεπτά να βρει και να κάνει απόρτ στο κυναγωγό του το νεκρό θήραμα.
Αφού τελείωσε και αυτή η δοκιμασία η δοκιμασία κατευθυνθήκαμε σε μια άλλη περιοχή βαλτώδη με πυκνή βλάστηση και πολλά μικρά κανάλια νερού και λίμνες με καλαμιώνες, ώστε να διεξαχθεί η δοκιμασία του Stobern δηλαδή εργασία στο νερό.
Η δοκιμασία αυτή εκτελείται με τον εξής τρόπο: Δίνεται στον σκύλο η εντολή να μπει στο νερό και κατόπιν κολυμπώντας να ερευνά μέσα στα νερά ώστε να βρει υδρόβια να τα ξεπετάξει σε σημείο που να μπορεί το θήραμα να καρπωθεί και αμέσως μετά από την γρήγορη κατεύθυνση να κάνει απόρτ στον κυναγωγό. Ομολογώ ότι ήταν μια εκπληκτική δοκιμασία η οποία αποδεικνύει έμπρακτα της Αρετές αυτής της ράτσας.
Καθώς τελείωσε και αυτή η δοκιμασία και πλέων ήταν απόγευμα όλοι ξανά γυρίσαμε στην βάση μας το ξενοδοχείο.
Το βράδυ οι διοργανωτές παρέθεσαν δείπνο σε όλους τους καλεσμένους σε αίθουσα στο χωριό Αmpflwang.
Η Κυριακή ως η τελευταία μέρα της διοργάνωσης μας βρήκε 10.00 το πρωί όλους τους παρευρισκόμενους κυναγωγούς, ιδιοκτήτες, εκτροφείς, ρεπόρτερ και θεατές, να παρακολουθήσουμε το μπαράζ.
Από τα 198 σκυλιά που συμμετείχαν αρχικός τα 26 πέρασαν στην τελική αναμέτρηση με 136 βαθμούς η οποία εκείνη την ημέρα ήταν να αναμετρηθούν στο ¨στιλ¨ της φυλής όπου και αυτό είναι εξίσου σημαντικό.
Έτσι αφού τελείωσε το μπαράζ 1ος σκύλος της διοργάνωσης με την υψηλότερη βαθμολογία ανακηρύχθηκε η Atlanta vom Hege Hof.
Κατόπιν όλοι μαζί μεταφερθήκαμε στο όμορφο χωριουδάκι όπου θα γίνονταν η απονομή των βραβείων και η τελετή λήξης της εκδήλωσης.
Σε μια όμορφη ατμόσφαιρα από παραδοσιακούς Αυστριακούς ήχους, άφθονη μπύρα χοιρινά και λουκάνικα, αλλά και ατόμων που βρίσκονταν στην αίθουσα με παραδοσιακές στολές.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι σε αυτό το 3ημέρο αγώνα όπως πιστεύω και σε άλλες εκδηλώσεις υπήρχαν σκυλιά που κατέπληξαν περισσότερο και άλλα λιγότερο.
Είδαμε σκυλιά καλά δουλεμένα μιας και οι εδαφολογικές συνθήκες αλλά και η πυκνότητα και η ποικιλία του θηράματος είναι πολύ ικανοποιητική στην Αυστρία, αλλά και σ όλη την ηπειρωτική Ευρώπη.
Είναι λοιπών κατανοητό ότι τα σκυλιά έχουν πολλές ευκαιρίες προς συνάντηση θηράματος.
Επίσης παρατήρησα ότι όλα τα σκυλιά είχαν την καλύτερη μεταχείριση που θα μπορούσε να έχει ένας σκύλος, σε θέματα υγείας και υγιεινής, μιας και συζητώντας κατάλαβα ότι πολλοί από τους παραβρισκόμενους ήταν χομπίστες και είχαν φέρει το κυνηγόσκυλο τους.
Επόμενη προσωπική παρατήρηση είναι η αλλαγή που έχει επέλθει στην κατασκευή των σκύλων όπου έχει μειωθεί το ύψος και ο όγκος τους.
Το μοντέλο του ογκώδες, ψηλού αλλά και βαρύ σκύλου που ήξεραν οι παροικούντες στην Ελλάδα είναι πλέων παρελθόν.
Σήμερα στην Γερμανία αλλά και γενικά στην ηπειρωτική Ευρώπη όλοι αναζητούν μια πιο ελαφριά κατασκευή με πάθος για κυνήγι και το ανάλογο στιλ της φυλής.
Θα πρέπει να σας αναφέρω ότι ο μεγαλύτερος συμμετέχων ήταν 81 ετών και ο μικρότερος 16 ετών.
Κάτι που άρεσε και ακουστήκανε θετικά σχόλια ήταν ότι με το πέρας της δοκιμασίας και πριν την απονομή μοιράστηκαν χαρτιά με ερώτησης για το κοινό με στόχο την βαθμολόγηση από το κοινό σε θέματα οργάνωσης και προτάσεων για το μέλλον.
Έτσι και η φετινή δοκιμασία των Κούρτσχααρ (I.K.P) έλαβε τέλος, με ευχή όλων να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί στην ίδια συνάντηση το 2009.

Φωτοστιγμές