Orizontio720X90

Ένωση κυνηγών υδροβίων του ποταμού SusquehannaΌταν οι κυνηγοί αναλαμβάνουν… δράσηΟ ποταμός Susquehanna ή "Sasquesahanough " όπως σε χάρτες του 1612 αναφέρεται, βρίσκεται στις βορειοανατολικές Η.Π.Α. Έχει μήκος 715 χλμ, είναι ο μακρύτερος ποταμός της ανατολική ακτή και ο 16ος μεγαλύτερος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ποταμός Susquehanna διακλαδώνεται σε δυο κλάδους, τον βόρειο ο οποίος διατρέχει την Νέα Υόρκη και τον Δυτικός κλάδο, ο οποίος διατρέχει την μισή σχεδόν έκταση της Πεννσυλβανίας.
Εκεί, στην Πολιτεία της Πεννσυλβάνιας, από το 1980 λειτουργεί η Ένωση κυνηγών υδροβίων του ποταμού Susquehanna, της οποίας μέχρι πρωτινός πρόεδρος ήταν ο
κ. Andy Dively.
Διαβάζοντας για τις δραστηριότητες της και εντυπωσιαζόμενοι από το όλο έργο της, ζητήσαμε με την μεσολάβηση του καλού φίλου μας Γιάννη Πεσλή, ο οποίος μαζί με άλλους Έλληνες είναι και αυτός μέλος της, να πάρουμε μια συνέντευξη από τον τέως πρόεδρο αυτής της κυνηγετικής ένωσης.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε και είναι πραγματικά εντυπωσιακά όλα όσα ο κ. Dively αναφέρει, τόσο σε θέματα κυνηγίου, όσο και σε θέματα οργάνωση και φιλοθηραματικής δραστηριότητας.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο κ. Γιάννη Πεσλή για την πολύτιμη βοήθεια του.
Διομήδης Τσομώκος


Αγαπητέ κ. Dively

Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο που μας διαθέτετε, αλλά και την βοήθεια σας στο να παρουσιάσουμε στους αναγνώστες μας τον σύλλογος σας, δίνοντας την δυνατότητα στους έλληνες κυνηγούς να γνωρίσουν μια διαφορετική μορφή μη κυβερνητικών κυνηγετικών οργανώσεων.
Είναι ευχαρίστησή μου να μπορέσω να σας δώσω μια εικόνα των δραστηριοτήτων της οργάνωση μας. Και θα προσπαθήσω να καλύψω κάθε ερώτηση σας όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά.

1. Ερώτ Από την επίσκεψη μας στην ηλεκτρονική σελίδα του συλλόγου σας, ενημερωθήκαμε ότι η ένωση κυνηγών υδροβίων του Susquehanna ιδρύθηκε το 1980. Θα θέλατε να μας πείτε πως ξεκίνησε ο σύλλογος σας και ποίος ήταν ο βασικότερος λόγος ίδρυσης του.
Απαν. Η SRWA συστήθηκε επίσημα το 1980, οι πρώτες όμως συνεδριάσεις μας πραγματοποιούνταν ήδη από το 1973. Μερικοί από τους ντόπιους κυνηγούς συζητούσαν ακόμα και μέσα στις βάρκες (κατά την διάρκεια του κυνηγίου) για αλλαγή του συστήματος καθώς επίσης και διάφορες πρόταση για τις κυνηγετικές περιόδους. Εκείνες οι πρώτες «συνεδριάσεις» έγιναν επειδή οι κυνηγοί θεώρησαν ότι η Επιτροπή Κυνηγίου της Πεννσυλβάνιας (Pennsylvania game Commission-PGC) δεν εκπροσωπούσε επαρκώς τους κυνηγούς υδρόβιων της πολιτείας. Τα πρώτα χρόνια αναλωθήκαμε σε αυτή την «σύγκρουση» μας με την PGC, κυρίως στα θέματα κυνηγετικών περιόδων και ορίων κάρπώσης. Η SRWA θεώρησε ότι η PGC πρέπει να «χρησιμοποιήσει» και τους κυνηγούς στα σχέδια καθορισμού ημερομηνιών και περιόδων για τα μεταναστευτικά πουλιά. Εκτός (πολιτείας) το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάσθηκε όταν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ψαριών και Αγρίας ζωής (United States Fish and Wildlife Service –USFWS-) πέρασε έναν κανονισμό που απαιτούσε από τις πολιτείες οι οποίες δεν επέτρεπαν το κυνήγι την Κυριακή να αφαιρέσουν εκείνες τις ημέρες από το σύνολο των επιτρεπόμενων ημερών, κάτι που σήμαινε ότι η μη επιτρεπόμενες κυνηγετικές Κυριακές θα συνέχιζαν να μετρούν ακόμα και στην εκτός (κυνηγίου) εποχή, γνωστές ως αντισταθμιστικές ημέρες. Τρεις πολιτείες μέσα στις δεκατρείς Ατλαντικές πολιτείες επηρεάστηκαν άμεσα από αυτήν την απόφαση. Και διάρκεσε σχεδόν 10 χρόνια μέχρι να καταφέρουμε να την ανατρέψουμε. Η SRWA ήταν στην πρώτη γραμμή των συντονισμένων διαμαρτυριών μέσω κυρίων επιστολών στο να επαναφέρουμε την απόφαση αυτή συμφωνά και με τις δικές μας επιθυμίες.

2. Ερώτ Διαβάσαμε επίσης ότι σε αυτά τα 27 περίπου χρόνια λειτουργίας τους συλλόγου σας, η δύναμη σας αυξήθηκε όχι μονό σε αριθμό μελών, αλλά σε αναγνώριση και επιρροή. Πιστεύω ότι αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Θα θέλαμε να μας πείτε πως επιτύχατε κάτι τόσο σημαντικό;
Απαν. Τα πρώτα χρόνια, ήταν αρκετά εύκολο να κερδίσουμε την υποστήριξη των κυνηγών. Υπήρξαν πολλά θέματα στα οποία οι κυνηγοί θεώρησαν ότι έπρεπε να εξετασθούν από το PGC και ο καθένας μας ήταν πρόθυμος να θυσιάσει μια ημέρα του την οποία θα διέθετε για να μιλήσει και να καταθέσει τις απόψεις του στο σώμα. Άνθρωποι από όλη την Πολιτεία οι οποίοι ήθελαν να ακουστούν σε ένα υψηλότερο επίπεδο εντάχθηκαν στην SRWA ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους οι οποίες θα ακουόταν από εκείνους που εξέδιδαν τους κανονισμούς. Καθώς οι κανονισμοί άλλαξαν προς το καλύτερο και κυνηγετικές περίοδοι αυξήθηκαν και τα όρια κάρπώσης αυξήθηκαν, όλο και λιγότερο οι κυνηγοί μιλούσαν για θέματα στα οποία ήταν δυσαρεστημένοι. Θέσαμε τότε ως θέμα το ζήτημα της συντήρησης. Με δεδομένο ότι τα μέλη μας έρχονταν σε επαφή με αρκετό κόσμο, ήταν σε θέση και με την βοήθεια των φίλων τους να κάνουν την διαφορά με άμεση εργασία στους βιότοπους όπως την δημιουργία φωλιών για πάπιες ή τη φύτευση υδρόβιας βλάστησης για τροφή και κάλυψη των υδρόβιων πουλιών.

3. Ερώτ. Το έργο το οποίο προβάλετε είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα όταν γίνεται από μη κυβερνητικούς φορείς, θα θέλατε να μας παρουσιάσετε κάποιες από τις δραστηριότητες σας.
Απαν. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα των μελών μας είναι αυτό που ονομάζουμε "ημέρα των βιότοπών μας". Τα μέλη μας συγκεντρώνονται για να φτιάξουν ξύλινα κιβώτια τα οποία θα χρησιμοποιούν ως φωλιές από τις αγριόπαπιες. Αυτό γίνετε συνήθως δύο φορές το χρόνο σε μεγάλη κλίμακα και μία φορά το μήνα σε μικρότερη. Φτιάχνουμε ετησίως 250 φωλιές. Παροτρύνουμε τα μέλη μας να τοποθετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες φωλιές μπορούν. Ακόμη τους ζητάμε να διατηρούν αρχεία για τις ετήσιες επιτυχίες εκκόλαψης. Έχουμε το λογότυπό μας σε όλες τις κατασκευές μας για να το καταστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο οικείο στον κόσμο. Ο κύριος λόγος κατασκευής και τοποθέτησης αυτών των φωλιών είναι η ενίσχυση του πληθυσμού των αγριόπαπιων που υπάρχουν στις περιοχές μας. Από τότε που τα μέλη τοποθέτησαν αλλά και συντήρησαν αυτά τα κιβώτια φωλιές στις περιοχές μας, ο τοπικός πληθυσμός αγριόπαπιας ήκμασε και έτσι ήμαστε πλέον σε θέση τόσο να αυξήσουμε και την κυνηγετική μας κάρπωση αλλά και να αναπλάσουμε τον μεταναστεύοντα πληθυσμό των αγριόπαπιων. Σε επίπεδο πολιτείας το πρόγραμμα κιβωτίων φωλαιοποιήσης για τις αγριόπαπιες είναι μια από τις «παραγωγικότερες» δραστηριότητες των κυνηγών μελών μας. Ο πληθυσμός της wood duck ήταν στο χείλος της εξαφάνισης στις αρχές του 20ου αιώνα ενώ σήμερα είναι η δεύτερη σε πληθυσμό αγριόπαπία μετά την πρασινοκέφαλη.
Τα μέλη μας επίσης συμμετέχουν σε προγράμματα "άθλησης νεολαίας". Αυτά τα προγράμματα διοργανώνονται από διαφορές αθλητικές λέσχες της πολιτείας με απώτερο σκοπό να δώσουν την ευκαιρία στους νέους να περάσουν μια ημέρα σε διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες. Αν και η SRWA διοργανώνει διάφορα προγράμματα για την νεολαία, πάντα φροντίζει να τονίζει ότι ο βασικός σύνδεσμος όλων μας είναι το παραδοσιακό κυνήγι των υδροβίων. Στις συγκεντρώσεις μας με σκοπό την τοποθέτηση φωλιών κάνουμε επίσης και διάφορες επιδείξεις φωνητικών κλήσης αγριόπαπιας και ενημερώνουμε τους συμμετέχοντες για διάφορα διαχειριστικά αλλά και κυνηγετικά θέματα.
Οργανώνουμε επίσης προγράμματα ανιχνεύσεων. Έχουμε κερδίσει αρκετές διακρίσεις με τα προγράμματα ανάπλασης του πληθυσμού της wood duck (Aix Sponsa) και της διαχείρισης των υδροβιότοπων. Και μέσω των προγραμμάτων μας έχουμε βοηθήσει τρεις ανιχνευτές να κερδίσουn στον κορυφαίο διαγωνισμό ανίχνευσης.
Διοργανώνουμε διαφορές συγκεντρώσεις με σκοπό να προάγουμε την SRWA αλλά και να εγγράψουμε νέα μέλη. Πουλάμε επίσης πουκάμισα και καπέλα με το λογότυπό μας με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων τα οποία χρησιμοποιούμε για να προωθήσουμε την οργάνωση μας.
Η SRWA πρωτοξεκίνησε το "συμπόσιο υδρόβιων πουλιών". Προσκαλέσαμε και άλλες λέσχες και οργανώσεις υδρόβιων πουλιών να έρθουμε και να μιλήσουμε για την κατάσταση και το πλαίσιο των κυνηγετικών περιόδων. Όταν αυτό πρωτοξεκίνησε, απευθύνονταν προς το απλό κοινό. Αργότερα η PGC άρχισε να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες αυτές για τον καθορισμό των κυνηγετικών περιόδων. Αρχίσαμε έπειτα την συν-διοργάνωση με το PGC έτσι ώστε όλοι μας να ωφεληθούμε από τα αποτελέσματα αυτών των συμποσίων κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η SRWA συντάσσει μια "έκθεση κάρπωσης" από τις πληροφορίες που δίνονται σε μας από τα μέλη μας. Καθώς τα δεδομένα εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, ζητάμε από τα μέλη μας να ψηφίσουn για αλλαγές που πιθανόν να χρειάζονται να γίνουν. Εάν h πλειοψηφία αποφανθεί για ένα θέμα, έπειτα προτείνουμε την αλλαγή αυτή στο PGC. Επίσης τα μέλη μας ψηφίζουν για τις ημερομηνίες των κυνηγετικών περιόδων. Είμαστε η μόνη πολιτειακή οργάνωση που κάνει κάτι τέτοιο και οι προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία 7 χρόνια.
Επίσης διοργανώνουμε μια ετήσια συνάντηση των μελών μας κατά τη διάρκεια της εποχής κυνηγίου των καναδόχηνων όπου συγκεντρωνόμαστε όλοι μαζί για το κυνήγι τους. Τα ντόπια μέλη μας θα αναλάβουν από μια ομάδα κυνηγών έτσι ώστε να ενθαρρύνουν την συντροφικότητα μεταξύ των μελών μας. Ενώ αργότερα θα συναντηθούμε όλοι μαζί για να φάμε και να μοιραστούμε τις εμπειρίες της ημέρας.

4. Ερώτ. Πέρα από την ουσιαστικότατη συμβολή σας στην διαχείριση των υδροβίων και των υδροβιοτόπων στην πολιτεία σας, διαβάσαμε και για την συμμετοχή σας στο Atlantic Flyway Council, αλλά και την χρηματοδότηση από δικού σας πόρους προγραμμάτων για τους υδροβιότοπους του Καναδά. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτές σας τις κινήσεις και τι σας οδήγησε σε αυτό το άνοιγμα πέρα από τα όρια της πολιτείας σας; Ένα ακόμα πολύ σημαντικό γεγονός είναι ότι πλέων ο σύλλογος σας έχει διευρυνθεί και εντάξει στους κόλπους του όχι μόνο κυνηγούς της πολιτείας σας, αλλά και από άλλες πολιτείες και τον Καναδά. Πως ένας σύλλογος που ιδρύθηκε από μια χούφτα ανθρώπους όπως και εσείς λέτε, έφτασε ένα τόσο υψηλό επίπέδο;
Απαν. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η SRWA είναι τόσο αναγνωρίσιμη εντός της κοινότητας κυνηγών υδρόβιων είναι λόγω της συμμετοχής της στο Ατλαντικό Συμβούλιο μετανάστευσής πουλιών (AFC). Το AFC είναι μια διεθνής επιτροπή που αποτελείται από όλες τις πολιτείες μετανάστευσης των ΗΠΑ, και του Καναδά. Η USFWS και η καναδική υπηρεσία άγριας φύσης συμμετέχουν επίσης σε αυτό το συμβούλιο. Το AFC έχει ένα τεχνικό τμήμα, το οποίο απαρτίζεται από βιολόγους άγριας ζωής από τις αντιπροσωπευόμενες πολιτείες και χώρες. Αυτοί οι βιολόγοι είναι επιφορτισμένοι να παρέχουν τις απαιτούμενες επιστημονικές αποδείξεις οι οποίες θα στηρίξουν τις διοικητικές αποφάσεις του συμβουλίου στα όσα αφορούν τις κυνηγετικές περιόδους και τα όρια κάρπωσης. Η παρουσία μας είναι συνεχήV με εκπρόσωπο στις ημι-ετήσιες τεχνικές συνεδριάσεις αυτών των τμημάτων αλλά και στις ετήσιες συνεδριάσεις του AFC για σχεδόν είκοσι έτη. Σε όλο αυτό το διάστημα, έχουμε διαπιστώσει την ανάγκη να αναπτύξουμε ή να επεκτείνουμε τα προγράμματα μας με σκοπό πάντα να αποκτήσουμε περισσότερη γνώση. Παρέχουμε οικονομική στήριξη σε ορισμένα προγράμματα ως κίνητρο για να προάγουμε το επιστημονικό υπόβαθρο που απαιτείται για την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων. Ειδικότερα, το πρόγραμμα για την ατλαντική αγριόχηνα εδραιώθηκε από την SRWT για να προαγάγει τις μελέτες αυτών των πουλιών από AFC.
Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει $17.000 μόνο για αυτό το πρόγραμμα. Έχουμε επίσης συνεισφέρει οικονομικά για μελέτες για τις καναδόχηνες. Δώσαμε $5.000 για να τοποθετήσουμε δύο περιλαίμια παρακολούθησης σε κύκνους της τούνδρας έτσι ώστε να βοηθήσουμε να καταλάβουμε καλύτερα την μετανάστευση τους, παρέχουμε οικονομική στήριξη σε καναδούς απόφοιτους για να ολοκληρώσουν μελέτη για τα υδρόβια πουλιά, και έχουμε επίσης συνεισφέρει οικονομικά στην ερευνητική πρωτοβουλία για τις γκριζόπαπιές έτσι ώστε να μελετηθεί η πτώση του πληθυσμούς τους. Σε συνεργασία με οργανώσεις όπως το AFC, έχουμε κάνει φίλους σε όλη τη χώρα. Αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι στηρίζουν αυτό που εμείς κάνουμε και οι περισσότεροι είτε γίνονται μέλη μας είτε πρόθυμα συνεισφέρουν στο SRWT ώστε να συνεχίζει αυτά τα ποικίλα προγράμματα του.
Εάν ένα μέλος από ένα άλλη πολιτεία επιθυμεί να οργανώσει ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα για βιότοπους, εμείς είμαστε σε θέση θα παράσχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο την οικονομική μας στήριξη καθώς και τεχνικές συμβουλές. Έχουμε έναν βιολόγο υδρόβιων πουλιών στο διοικητικό συμβούλιό μας και μπορούμε να παρέχουμε τις επιστημονικές επιλογές σε οποιαδήποτε εργασία βιότοπων που κάνουμε

5. Ερώτ. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της όλη επιτυχία σας είναι η έντονη εθελοντική δραστηριότητα των μελών σας. Θα θέλαμε να μας πείτε κάτι γύρω από αυτήν αλλά και πως το επιτύχατε;
Απαν. Ο κοινός δεσμός είναι το μυστικό στην επιτυχία μας. Τα μέλη μας γίνονται μέλη για να επιτύχουμε τους ίδιους στόχους. Όσο αυξάνεται η άνεση του ενός με τον άλλον, ο δεσμός αυτός αυξάνεται. Όταν αναπτύσσουμε μια δραστηριότητα, προσπαθούμε να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη και ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να ενταχθούν στις δραστηριότητες μας αυτές. Όταν ένα μέλος κάνει το «επιπλέον μίλι», προτρέπει τον καθέναν μας να κάνει το ίδιο. Προσπαθούμε να μην χωρίσουμε την πλευρά των κυνηγών (που ασχολείται) με την συντήρησηx από την πλευρά του κυνηγιού. Είναι εύκολα να πορευόμαστε όλοι μας στην ίδια κατεύθυνση όταν ο δρόμος που ταξιδεύουμε είναι ξεκάθαρος.

6. Ερώτ. Ο τίτλος του συλλόγου σας είναι ένωση κυνηγών υδροβίων του ποταμού Susquehanna, όμως δεν είναι όλα τα μέλη σας κυνηγοί. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε και για τους μη κυνηγούς μέλη σας και τα επίπεδα συνεργασία σας.
Απαν. Με την πάροδο του χρόνου, έχουμε κερδίσει την υποστήριξη από αρκετούς σκεπτόμενους σε θέματα διαχείρισης ανθρώπους από όλες τις πολιτείες της χώρα. Αν και ο κυρίως όγκος των μελών μας είναι κυνηγοί, έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι και μη-κυνηγών στις τάξεις μας. Ποσοστιαία θα λέγαμε ότι οι κυνηγοί είναι περίπου 80 τοις εκατό και 20 τοις εκατό οι μη-κυνηγοί. Έχουμε αναμίξει τόσο τις διεργασίες όσο και τα οικονομικά ποσοστά έτσι ώστε και οι δύο ομάδες να υποστηρίζουν η μια την άλλη.

7. Ερώτ. Πέρα από την SRWA έχετε και ένα άλλο κομμάτι στην ένωση σας την SRWT με παρεμφερείς δραστηριότητες. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε και για αυτό το κομμάτι του συλλόγου σας;
Απαν. Η SRWT δημιουργήθηκε για να βρεθεί μια νόμιμή οδός εισροής χρημάτων από χορηγούς τα οποία θα μπορούσαν να εκπίπτούν φορολογίας. Η SRWT λειτουργεί με έναν ετήσιο προϋπολογισμό περίπου $30.000. Διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο και καλύπτεί οικονομικά όλες τις δραστηριότητες όπως εκκόλαψης, τα προγράμματα βελτίωσης βιότοπων, προγράμματα φωλαιοποιήσεων, προγράμματα υδροβίων σπορών κλπ. Η SRWT επίσης υποστηρίζει τον εκπρόσωπο που συμμετέχει στις ετήσιες συνεδριάσεις του AFC. Η SRWT οργανώνει κάθε χρόνο ένα συμπόσιο με σκοπό την συλλογής κεφαλαίων από το οποίο προέρχονται και τα περισσότερα χρήματα του προϋπολογισμό της. Επίσης λοταρίες όπλων δημοπρασίες κλπ είναι ένας άλλος τρόπος για την συγκέντρωσης χρημάτων.

8. Ερώτ. Μετά από όλες αυτές σας τις δραστηριότητες του συλλόγου σας, θα θέλαμε να μας πείτε πως η πολιτεία και γενικότερα η αμερικανική κοινωνία βλέπει την οργάνωση σας;
Απαν. Η οργάνωσή μας δεν θεωρείται αποκλειστικά ως οργάνωση κυνηγών λόγω της ενασχόλησης μας με θέματα βιότοπων. Η δουλεία που κάνουμε περιλαμβάνει χιλιάδες στρέμματα κυρίως κρατικών εδαφών, πάρκων, σχολείων, αλλά και ιδιωτικών εκτάσεων. Κοινοποιούμε τα περισσότερα από τα προγράμματα μας και επισημαίνουμε και οπτικά τα διάφορα διαχειριστικά έργα συντήρησης τα οποία κάνουμε. Επίσης συνεργαζόμαστε και με άλλες οργανώσεις συντήρησης και διαχείρισης (βιοτόπων) τόσο σε επίπεδο γνώσεων καθώς επίσης και σε θέματα χρηματοδοτήσεων.

9. Ερώτ. Ποία κατά την γνώμη σας είναι τα σημερινά και ποία τα μελλοντικά μεγάλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν για τους κυνηγούς;
Απαν. Οι κυνηγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μια διαρκή διαμάχη για τα πολιτειακά κονδύλια με τις διάφορες αντιπροσωπείες άγριας ζωής. Οι οικονομικές αυξήσεις των αδειών σε συνδυασμό με τις συνεχώς φθίνουσες υπηρεσίες δημιουργούν μια διαρκή αντιπαλότητα μεταξύ κυνηγών με αυτές τις αντιπροσωπείες άγριας ζωής για την διαχείριση των πολιτειακών κονδυλίων. Από την άλλη βεβαίως οι κυνηγοί θα πρέπει να ενισχύσουν και να βοηθήσουν οικονομικά μερικά από τα ζωτικής σημασίας προγράμματα απαραίτητα για να συνεχιστεί η κυνηγετική μας παράδοσή στο κυνήγι των υδρόβιων.

10.Ερώτ. Κλείνοντας την συνέντευξη μας αυτή και αφού σας ευχαριστήσουμε για την διάθεση του πολύτιμού χρόνου σας, θα θέλαμε να μάθουμε ποια είναι η δική σας ευχή για το παγκόσμιο κυνηγετικό μέλλον;
Απαν. Χωρίς να έχω οποιασδήποτε εμπειρίας στα παγκόσμια ζητήματα κυνηγιού, θα σκεφτόμουν ότι οι περισσότεροι από μας αντιμετωπίζουν τα ίδια βασικά εμπόδια. Οι δύο κύριες αιτίες προστριβών που βλέπω είναι πρόσβαση στις κυνηγετικές περιοχές και η αντίληψη των μη-κυνηγών για το άθλημα μας. Το πρόβλημα μεγαλώνει όταν τα δυο παραπάνω γεγονότα συνδυάζονται και ένας μη-κυνηγός ελέγχει κυνηγετικές περιοχές. Είναι τότε καθήκον του κυνηγού να πείσει τον ιδιοκτήτη-γαιοκτήμονα ότι θα σεβαστεί την γη του όπως θα την σέβονταν ο ίδιος. Θα πρέπει όλοι εμείς οι κυνηγοί να λειτουργούμε ως κυνηγετικοί εκπρόσωποι στους μη κυνηγούς. Επιθυμία μου θα ήταν όλοι οι κυνηγοί να σεβαστούν τους πόρους οι οποίοι μας δίνουν αυτήν την μοναδική απόλαυση έτσι ώστε και η επόμενη γενεά να μπορέσει να την απολαύσει όπως εμείς.