Orizontio720X90

Ισπανικός Ιχνηλάτης

FCI-Standard N° 204 / 24. 07. 2000

/ GB

(Sabueso Español)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Κα Peggy Davis.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: στα Ελληνικά Τσομώκος Διομήδης

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Ισπανία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ : 26.05.1982.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ : Κυνηγόσκυλο μικρών θηραμάτων, χωρίς όμως να αποστρέφεται και το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, είτε πρόκειται για αγριόχοιρο, ελάφι, αλεπού, λύκος ή αρκούδα. Ο κυνηγός, καθοδηγούμενος από τη φωνή του σκύλου και τις διακυμάνσεις της, θα αναγνωρίσει την σειρά των εξελίξεων του κυνηγιού όπως: Κρύο ή φρέσκο ίχνος, διπλό ίχνος, σταθερό ίχνος ή θανάτωση. Το espaρol Sabueso είναι ένας μεγάλος σπεσιαλίστας στο κυνήγι του λαγού ενώ διπλασιάζει την αποδοτικότητα του στην καταδίωξη αίματος (έρευνα πληγωμένου μεγάλου θηράματος).

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I. : ομάδα 6 Ιχνηλάτες και σχετικές φυλές.

τμήμα1,2 μέσου μεγέθους κυνηγόσκυλα.

με εξέταση εργασίας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Ήδη γνωστός από τα τέλη του μεσαίωνα, περιγράφεται έξοχα στο βιβλίο του βασιλιά Alphonse του ΧΙ (14ο αιώνας) καθώς επίσης και από τον Argote de Molina (1582) αλλά και αρκετούς άλλους κλασικούς συγγραφείς.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Μέσου μεγέθους σκυλί, ισορροπημένο, με μάλλον μεγάλες αναλογίες, ωραίο κεφάλι και μακριά αυτιά. Η ανάπτυξη της θωρακικής περιμέτρου του και το μήκος του σώματός του υπερβαίνουν κατά πολύ το ύψος στο ακρώμιο και είναι αξιοπρόσεκτες. Συμπαγής δομή οστών και στιβαρά πόδια λεπτή τρίχα, ομαλή και επίπεδη. Το βλέμμα του είναι μαλακό, λυπημένο και ευγενές.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ : Μακριά σκελετική δομή.

· το μήκος του σώματος είναι σαφώς μεγαλύτερο, από 7 έως 10 εκατ., από το ύψος στο ακρώμιο.

· μήκος κρανίου / μήκος ρύγχους = 1/1, δηλ. είναι ίσου μήκους.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ / ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ : Είναι ένα στοργικό και ήρεμο σκυλί το οποίο όμως όταν κυνηγά μεγάλα θηράματα επιδεικνύει εξαιρετικό θάρρος και ανδρεία.

ΚΕΦΑΛΙ : Αρμονικό, μακρύ και σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα. Κρανίο-ρινικές γραμμές αποκλίνουσες. Βλέποντας το από επάνω, το σύνολο του κρανίου και του ρύγχους πρέπει να εμφανίζονται επιμηκυμένα και αρκετά ομοιόμορφα. Καμία εικόνα υπερυψωμένου ρύγχους (ρύγχος Πόιντερ).

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ:

Κρανίο : Μέσου πλάτους, ευρύτερο στα αρσενικά. Κυρτό στο προφίλ. Το πλάτος του κρανίου πρέπει να είναι ίσο με το μήκος του, βλέποντας το από εμπρός, πρέπει να είναι θολωτό. Ινιακός λόφος ελαφρώς εμφανής.

Μετωπιαίο Στοπ : Ελαφρώς κεκλιμένο και ελαφρώς τονισμένο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Μύτη : Μεγάλη, υγρή με ανοικτά και καλά αναπτυγμένα ρουθούνια. Το χρώμα της ποικίλλει από το ανοιχτόχρωμο ως το έντονα μαύρο, πάντα σε συνάρτηση με το χρώμα των βλεννωδών μεμβρανών.

Ρύγχος : Ίσιο στο προφίλ, με μια πολύ μικρή κυρτότητα στη άκρη του. Βλέποντας το από επάνω, εμφανίζεται σχετικά ορθογώνιο, μειωμένο σε πλάτος δεδομένου ότι πλησιάζει στη μύτη.

Χείλια : Το ανώτερο χείλος πρέπει σαφώς να καλύψει το κατώτερο, είναι χαλαρά και σχετικά άφθονα. Το κατώτερο χείλος διαμορφώνει μια σωστά τονισμένη χειλική γωνία. Οι βλεννώδεις μεμβράνες πρέπει να είναι του ίδιου χρώματος με τη μύτη. Ουρανίσκος του ίδιου χρώματος με τις βλεννώδεις μεμβράνες, με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις.

Σαγόνια / δόντια : Δάγκωμα ψαλιδιού. Δόντια άσπρα και υγιή. Κυνόδοντες καλά αναπτυγμένοι, απαραίτητη η παρουσία όλων των προγομφίων.

Μάτια : Μέσου μεγέθους, αμυγδαλωτά, φουντουκί χρώματος, σκούρα με λυπημένη, ευγενή και ευφυή έκφραση. Βλέφαρα ίδιου χρώματος με την μύτη και τις βλεννώδεις μεμβράνες, κοντά στο βολβό του ματιού. Μικρή χαλάρωση σε ανάπαυση επιτρέπεται.

Αυτιά : Μεγάλα, μακριά και κρεμαστά. Μαλακά, ορθογώνια με στρογγυλεμένες άκρες. Τοποθετημένα κάτω από το επίπεδο των ματιών, κρέμονται ελεύθερα με έχοντας εμφανή συστροφή. Χωρίς να τα τεντώσουμε, πρέπει να φθάνουν πέρα από τη μύτη. Το φλεβικό σύστημα είναι πολύ ορατό και ακριβώς κάτω από το δέρμα.

ΛΑΙΜΟΣ : Περικομμένος κώνος, ευρύς και ισχυρός, μυώδης και εύπλαστος δέρμα χοντρό και αρκετά χαλαρό, το οποίο σχηματίζει, χωρίς υπερβολή, ένα χαλαρό λωγάνιον.

ΣΩΜΑ : Εμφανές ορθογώνιο, αρκετά δυνατό και γερό, με μια έντονη θωρακική περίμετρο η οποία πρέπει να είναι μεγαλύτερη, από το 1/3, του ύψους στο ακρώμιο: ύψος στο ακρώμιο 3, θωρακική περίμετρος 4.

Επάνω Γραμμή : Ίσια, με μια ελαφρά εμβύθιση της πλάτης και κυρτότητα της οσφυϊκής χώρας, χαρακτηριστικό της φυλής, όχι όμως σελωτή πλάτη.

Ακρώμιο: Τοποθετημένα προς τα εμπρός και ελαφρώς τονισμένα.

Πλάτη : Ισχυρή, ευρεία, ικανού μήκους.

Οσφυϊκή χώρα : Αρκετά φαρδιά και ισχυρή ελαφρώς ανασηκωμένη.

Καπούλια: Ισχυρά, ευρεία, μάλλον οριζόντια. Το ύψος στους γλουτούς πρέπει να είναι το ίδιο ή λίγο κάτω απ’ ότι το ύψος στο ακρώμιο. Λαμβάνοντας υπόψη την τάση της φυλής στην αύξηση του μεγέθους, επιτρέπεται οι γλουτοί να είναι ελαφρώς ανασηκωμένοι.

Στήθος : Αρκετά αναπτυγμένο, ευρύ, βαθύ και υψηλό, κατεβαίνει ωραία ως τον αγκώνα. Το σημείο του στέρνου τονισμένο. Στρογγυλεμένα πλευρά, με αρκετά ευρέα τα διαπλευρικά διαστήματα, διαμορφώνοντάς ένα μεγάλο θωρακικό κλωβό.

Κοιλιά και πλευρά : Κοιλιά χωρίς να πτυχώνεται πάρα πολύ, τα πλευρά είναι βαθιά, ευδιάκριτα, και γεμάτα.

ΟΥΡΑ : Χοντρή στη βάση της και τοποθετημένη σε μέσο ύψος. Δυνατή και καλυμμένη με κοντή τρίχα η οποία σχηματίζει μια μικρή «βούρτσα» στην άκρη. Σε ανάπαυση φέρεται ελαφρώς κυρτή ενώ κρέμεται ελευθέρα ως τον ταρσό, στην εργασία και σε δράση, είναι ανασηκωμένη σε σχήμα σπάθας, χωρίς υπερβολή, με μια συνεχή πλευρική κίνηση. Ποτέ ίσια, όρθια ή ακουμπισμένη στους γλουτούς.

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ : Τελείως κάθετα, ίσια και παράλληλα. Δίνουν την εντύπωση ότι είναι κοντά, οι μύες και οι τένοντες είναι ευδιάκριτοι. Το μήκος του αντιβράχιου πρέπει να είναι ίσο με αυτό του ώμου. Συμπαγής δομή οστών, με ισχυρά μετακάρπια και αγκώνες Αρκετά κοντά στο σώμα.

Ώμοι : Λοξές ωμοπλάτες, στρογγυλεμένες, μυώδεις και του ίσου μήκους σε αυτό του ανώτερου βραχίονα. Γωνία Ωμοπλάτης-Βραχίονα: κοντά στις 100°.

Ανώτερος βραχίονας: Ισχυρός.

Αγκώνες : Κοντά στον θώρακα. Γωνία Βραχίονα: κοντά στις 120°.

Αντιβράχιο : Ίσιο, κοντό, κάθετο. Ισχυρά οστά.

Μετακάρπιο : Ισχυρό με συμπαγής δομή οστών. Στο προφίλ, ελαφρώς κεκλιμένο.

Εμπρόσθια πέλματα : Πέλματα γάτας, δάχτυλα σφιχτά, φάλαγγες ισχυρές και ψηλές. Νύχια ισχυρά και συμπαγή, μαξιλάρια μεγάλα και σκληρά. Οι μεσοδακτύλιες μεμβράνες μέτρίες και καλυμμένες με λεπτή τρίχα.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ : Ισχυρά, μυώδη και σωστά γωνιομένα. Πόδια σωστά, ταρσοί χωρίς αποκλίσεις, μετατάρσια μακριά και πέλματα συμπαγή. Δίνουν στο σκυλί την απαραίτητη δύναμη, την ευκινησία και την ώθηση για να ακολουθεί το ίχνος ακόμα και σε πολύ ανώμαλες εκτάσεις με εξαιρετικές ανωμαλίες.

Ανώτερος μηρός : Ισχυρός και μυώδης. Γωνία ισχίου-μηρού: κοντά στις 100°.

Κατώτερος μηρός : Μέτριου μήκους, μυώδης. Γωνία Μηρού-κνήμης: σχεδόν 115°.

Ταρσός : Τονισμένος με ευδιάκριτο τον τένοντα. Ανοικτή γωνία ταρσού κοντά στις 120°.

Οπίσθια πέλματα : Πέλματα γάτας, ελαφρώς ωοειδείς. Περισσότερο επιμήκεις απ’ ότι τα μπροστινά πέλματα. Η παρουσία, παράνυχου είναι σπάνια, η αφαίρεσή του επιτρέπεται.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΣΗ : Προτιμώμενος βηματισμός είναι ο τροχασμός, το οποίος είναι μακρύς, συνεχής με οικονομία χωρίς τάση σε πλευρική κίνηση ή πλαγιοποδισμό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ταυτόχρονή κίνηση των αγκώνων και των ταρσών. Υπάρχει, κατά το περπάτημα, μια φυσική τάση της φυλής να περπατά με το κεφάλι χαμηλά καθώς οσμίζεται το ίχνος.

ΔΕΡΜΑ : Αρκετά ελαστικό, παχύ και ρόδινο στο χρώμα, χαλαρό σε όλο το σώμα ενώ σε μερικές περιπτώσεις σχηματίζει ζάρες όπως στο μέτωπο όταν χαμηλώνει το κεφάλι.

ΤΡΙΧΩΜΑ

ΤΡΙΧΑ :Πυκνή, κοντή, λεπτή και ομαλή (επίπεδη). Καλύπτεί το σύνολο του σώματος ως και τα μεσοδακτύλια διαστήματα.

ΧΡΩΜΑ :Λευκό και πορτοκάλι, με την κυριαρχία του ενός ή άλλου χρώματος και διασκορπισμένα ακανόνιστα σημάδια, σαφώς καθορισμένα χωρίς μαρκάρισμα. Το πορτοκαλί χρώμα μπορεί να ποικίλει από μια ανοιχτόχρωμη απόχρωση του (λεμόνι) σε ένα πιο έντονο κοκκινόφαιο-καφέ.

ΜΕΓΕΘΟΣ : Αυτή η φυλή παρουσιάζει έναν έντονο σεξουαλικό διμορφισμό προφανή στη διαφορά μεγέθους μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών τα τελευταία είναι σαφώς μικρότερα και λεπτότερα.

Ύψος στο ακρώμιο : αρσενικά από 52 έως 57 εκατ.,

θηλυκά από 48 έως 53 εκατ..

Σε άτομα άριστων αναλογιών, 1 εκατ. επάνω από τα όρια μεγέθους ανέχεται.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.

· στο προφίλ το ρύγχος σχηματίζει αψίδα, αλλά χωρίς υπερβολή.

· δάγκωμα πένσας. Απουσία ενός προγομφίου.

· χαλαρά βλέφαρα σε σημείο μη κάλυψης (του ματιού) ελαφρά επιπεφυκότα.

· ασθενής γραμμή ράχης-οσφυϊκής χώρας και ταλάντευση της κατά το περπάτημα.

· οσφυϊκή χώρα υπερβολικά υπερυψωμένη, κάτι το οποίο, αν και επιτρέπεται, δεν πρέπει να βρίσκετε σε υπερβολή.

ΣΟΒΑΡΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ :

· ασθενική εμφάνιση.

· ρύγχος τύπου Πόιντερ ή αμβλύ.

· μέτριος προγναθισμός, απουσία κυνοδόντων ή προγομφίων όχι εξαιτίας τραυματισμού.

· εντρόπιο ή εκτρόπιο.

· κομμένα αυτιά.

· βυθισμένη πλάτη.

· ύψος στα καπούλια αρκέτα μεγαλύτερο από το ύψος στο ακρώμιο.

· θωρακική περίμετρος ανεπαρκής.

· ουρά η οποία φέρεται πολύ ψηλά ή να ακουμπά στα καπούλια, κομμένη ουρά.

· λανθασμένη θέση των ποδιών αδύνατα ή συστριμμένα πόδια.

· Αγκώνες που στρέφονται προς τα έξω, κατά το περπάτημα ή κατά την στάση.

· χονδροειδείς ταρσοί.

· πλαγιοποδισμός κατά το περπάτημα.

· Κυματιστό τρίχωμα, σκληρό ή σχετικά μακρύ.

· αποχρωματισμός.

· μη ισορροπημένη ιδιοσυγκρασία, υπερβολικά συνεσταλμένο, νευρικό ή επιθετικό.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ :

· επιθετικά ή υπερβολικά συνεσταλμένα (άτομα).

· μήκος σώματος ίσο ή κατώτερο από το ύψος στο ακρώμιο.

· Σχιστή μύτη.

· υπερβολικός υπό ή προγναθισμός, σε οποιοδήποτε βαθμό.

· τρίχα σκληρή και μακριά τρίχωμα που υποδηλώνει διασταύρωση (με άλλη φυλή).

· τρίχρωμα σκυλιά ή με υπόφαια σημάδια στο ρύγχος και τα πόδια.

Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.